Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Wifi Network drops after a few minutes .
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
daguq
n00b
n00b


Joined: 27 Oct 2019
Posts: 31

PostPosted: Sat Nov 09, 2019 9:03 am    Post subject: Wifi Network drops after a few minutes . Reply with quote

I am using a DELL XPS 15 9570 , with the Qualcomm Atheros QCA6174 card . I have the ath10k_pci driver and firmware in use is board-2.0 from hw-3.0, and the kernel version is 5.3.9 .
I have configured the WiFi card with wpa_supplicant , and the network manager is dhcpcd .
The network starts up as intented , and I start pinging at google , and it does ping . But after a few minutes it fails , and throws errors .
Sometimes it's
Code:
 destination host unreachable
or sometimes it's
Code:
 Temporary failure in name resolution
or sometimes it's something like
Code:
 no buffer space available
(sorry I don't remember the exact code for this one).
Why is this happening ? I am using the same WiFi network in another same DELL XPS 15 9570 laptop , with the same chip and driver running Arch Linux , and it's not showing this issue .

My /etc/conf.d/wpa_supplicant has the following arguments
Code:
wpa_supplicant_args="-B -M -i wlp59s0 -c /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf"

My /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf looks like this
Code:
 
ctrl_interface=/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=wheel
update_config=1

network={
    ssid="SSID"
    psk="key"
}

My /etc/conf.d/net file looks like this
Code:

modules_wlp59s0="wpa_supplicant"
config_wlp59s0="dhcp"


The only way I can get my network back up again for a few minutes is by restarting again and again . What's the solution to this ?
Back to top
View user's profile Send private message
forrestfunk81
Guru
Guru


Joined: 07 Feb 2006
Posts: 504
Location: münchen.de

PostPosted: Tue Nov 12, 2019 4:27 pm    Post subject: Reply with quote

Do you use ACS? Maybe it is related to this bug. The last comment states it is fixed in kernel >5.3.5 but I could not verify this, yet.

Do you have any messages in dmesg when this error occurs?
_________________
# cd /pub/
# more beer
Back to top
View user's profile Send private message
toralf
Developer
Developer


Joined: 01 Feb 2004
Posts: 3768
Location: Hamburg

PostPosted: Tue Nov 12, 2019 5:12 pm    Post subject: Reply with quote

FWIW I do have
Code:
key_mgmt=WPA-PSK
in the network { } sections too.
Back to top
View user's profile Send private message
daguq
n00b
n00b


Joined: 27 Oct 2019
Posts: 31

PostPosted: Thu Nov 14, 2019 6:33 am    Post subject: Reply with quote

No , I don't have ACS
Back to top
View user's profile Send private message
daguq
n00b
n00b


Joined: 27 Oct 2019
Posts: 31

PostPosted: Thu Nov 14, 2019 6:36 am    Post subject: Reply with quote

This is my dmesg when the network drops
Code:

[  208.007515] wlp59s0: disassociated from 64:6d:6c:03:24:20 (Reason: 1=UNSPECIFIED)
[  212.991111] wlp59s0: authenticate with 64:6d:6c:03:24:1c
[  213.040115] wlp59s0: send auth to 64:6d:6c:03:24:1c (try 1/3)
[  213.041740] wlp59s0: authenticated
[  213.043105] wlp59s0: associate with 64:6d:6c:03:24:1c (try 1/3)
[  213.047549] wlp59s0: RX AssocResp from 64:6d:6c:03:24:1c (capab=0x411 status=0 aid=1)
[  213.050721] wlp59s0: associated
[  213.050821] ath: EEPROM regdomain: 0x8164
[  213.050823] ath: EEPROM indicates we should expect a country code
[  213.050824] ath: doing EEPROM country->regdmn map search
[  213.050826] ath: country maps to regdmn code: 0x5b
[  213.050828] ath: Country alpha2 being used: IN
[  213.050829] ath: Regpair used: 0x5b
[  213.050831] ath: regdomain 0x8164 dynamically updated by country element
[  958.115047] wlp59s0: deauthenticated from 64:6d:6c:03:24:1c (Reason: 1=UNSPECIFIED)
[  963.092698] wlp59s0: authenticate with 64:6d:6c:03:24:20
[  963.129662] wlp59s0: send auth to 64:6d:6c:03:24:20 (try 1/3)
[  963.130232] wlp59s0: authenticated
[  963.131002] wlp59s0: associate with 64:6d:6c:03:24:20 (try 1/3)
[  963.132188] wlp59s0: RX AssocResp from 64:6d:6c:03:24:20 (capab=0x411 status=0 aid=2)
[  963.134879] wlp59s0: associated
[  963.134926] ath: EEPROM regdomain: 0x8164
[  963.134926] ath: EEPROM indicates we should expect a country code
[  963.134927] ath: doing EEPROM country->regdmn map search
[  963.134927] ath: country maps to regdmn code: 0x5b
[  963.134927] ath: Country alpha2 being used: IN
[  963.134928] ath: Regpair used: 0x5b
[  963.134928] ath: regdomain 0x8164 dynamically updated by country element
[ 1258.554841] wlp59s0: deauthenticated from 64:6d:6c:03:24:20 (Reason: 1=UNSPECIFIED)
[ 1263.528990] wlp59s0: authenticate with 64:6d:6c:03:24:1c
[ 1263.577769] wlp59s0: send auth to 64:6d:6c:03:24:1c (try 1/3)
[ 1263.579453] wlp59s0: authenticated
[ 1263.581143] wlp59s0: associate with 64:6d:6c:03:24:1c (try 1/3)
[ 1263.587372] wlp59s0: RX AssocResp from 64:6d:6c:03:24:1c (capab=0x411 status=0 aid=1)
[ 1263.590357] wlp59s0: associated
[ 1263.590455] ath: EEPROM regdomain: 0x8164
[ 1263.590456] ath: EEPROM indicates we should expect a country code
[ 1263.590458] ath: doing EEPROM country->regdmn map search
[ 1263.590460] ath: country maps to regdmn code: 0x5b
[ 1263.590462] ath: Country alpha2 being used: IN
[ 1263.590463] ath: Regpair used: 0x5b
[ 1263.590465] ath: regdomain 0x8164 dynamically updated by country element
Back to top
View user's profile Send private message
deagol
n00b
n00b


Joined: 12 Jul 2014
Posts: 33

PostPosted: Fri Nov 22, 2019 4:36 pm    Post subject: Reply with quote

Can you enable debugging in wpa_supplicant and paste/upload the logs?

Based on the log above it looks like your local system is deciding to disconnect. It looks like something wpa_supplicant was at least part of went wrong and wpa_supplicant decided to drop the connection as last resort.

Chances are one new feature available with your combination of nl80211/mac80211/ath10k/wpa_supplicant is triggering the bug. So it may be worth a shot to try different wpa_supplicant versions... But even when you find a working combination it's no real solution and only an additional data point... So I would prefer to see the debug log first.
Back to top
View user's profile Send private message
charles17
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2008
Posts: 3245

PostPosted: Fri Nov 22, 2019 5:16 pm    Post subject: Reply with quote

daguq wrote:
This is my dmesg when the network drops
Code:

[  208.007515] wlp59s0: disassociated from 64:6d:6c:03:24:20 (Reason: 1=UNSPECIFIED)
[  212.991111] wlp59s0: authenticate with 64:6d:6c:03:24:1c
[  213.040115] wlp59s0: send auth to 64:6d:6c:03:24:1c (try 1/3)
[  213.041740] wlp59s0: authenticated
[  213.043105] wlp59s0: associate with 64:6d:6c:03:24:1c (try 1/3)
[  213.047549] wlp59s0: RX AssocResp from 64:6d:6c:03:24:1c (capab=0x411 status=0 aid=1)
[  213.050721] wlp59s0: associated
[  213.050821] ath: EEPROM regdomain: 0x8164
[  213.050823] ath: EEPROM indicates we should expect a country code
...

Please consider doing a web search for the string EEPROM indicates we should expect and check the wiki article.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum