Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Erro comando startx
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portuguese
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nazgulba
n00b
n00b


Joined: 22 Oct 2019
Posts: 8
Location: Latitude: -20.3222, Longitude: -40.3381 20° 19′ 20″ Sul, 40° 20′ 17″ Oeste

PostPosted: Mon Oct 28, 2019 10:09 pm    Post subject: [SOLVED] Erro comando startx Reply with quote

Instalei o gentoo usando o handbook e estou tentando instalar um ambiente desktop, porém ao seguir o https://wiki.gentoo.org/wiki/Xorg/Guide, me deparei com o seguinte erro ao executar o #startx

Code:
X.Org X Server 1.20.5
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 4.19.72-gentoo x86_64 Gentoo
Current Operating System: Linux sagan 4.19.72-gentoo #1 SMP Sun Oct 27 22:41:13 -03 2019 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/kernel-genkernel-x86_64-4.19.72-gentoo root=UUID=a977b0c1-f7b0-4fd2-8700-1612504cf329 ro
Build Date: 28 October 2019  09:33:25PM

Current version of pixman: 0.38.4
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Oct 28 22:03:10 2019
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
MESA-LOADER: failed to open i965 (search paths /usr/lib64/dri)
failed to load driver: i965
(II) modeset(0): Initializing kms color map for depth 24, 8 bpc.
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Unsupported high keycode 372 for name <I372> ignored
>                   X11 cannot support keycodes above 255.
>                   This warning only shows for the first high keycode.
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
/etc/X11/xinit/xinitrc: linha 58: twm: comando não encontrado
/etc/X11/xinit/xinitrc: linha 59: xclock: comando não encontrado
/etc/X11/xinit/xinitrc: linha 62: exec: xterm: não encontrado
/etc/X11/xinit/xinitrc: linha 61: xterm: comando não encontrado
xinit: connection to X server lost

waiting for X server to shut down (II) Server terminated successfully (0). Closing log file.


o meu notebook DELL tem uma placa nvidia, que utiliza o driver open source nouveau. Mas mesmo assim o X.org tenta achar o driver para a placa intel i965. Não entendi porque se instalei o nvidia open source driver o Xorg fica tentando usar a placa de video intel.
Back to top
View user's profile Send private message
nazgulba
n00b
n00b


Joined: 22 Oct 2019
Posts: 8
Location: Latitude: -20.3222, Longitude: -40.3381 20° 19′ 20″ Sul, 40° 20′ 17″ Oeste

PostPosted: Tue Nov 05, 2019 9:36 am    Post subject: Reply with quote

Reinstalei do zero o Gentoo usando o Handbook. Fiz as seguintes opcoes:

- Perfil plasmaKDE
- Configurei o kernel com suporte aos modulos da placa de video intel
-Instalei o plasma conforme wiki da pagina Documentation do Gentoo;
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portuguese All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum