Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Amavis won't start [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 6316
Location: /usr/lib64/lv2

PostPosted: Wed Mar 06, 2019 5:42 pm    Post subject: Amavis won't start [SOLVED] Reply with quote

I recently restarted my server due to a kernel upgrade, and now I'm not getting mail. I haven't had to mess with it for a while so I'm not sure what I need to fix. This is tail -f /var/log/messages while sending a test mail from Yahoo to one of my mail accounts.

Code:

Mar  6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: SSL3 alert read:fatal:certificate unknown
Mar  6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: SSL_accept:failed in SSLv3 read client key exchange A
Mar  6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: SSL_accept error from sonic313-20.consmr.mail.gq1.yahoo.com[98.137.65.83]: 0
Mar  6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: warning: TLS library problem: error:14094416:SSL routines:ssl3_read_bytes:sslv3 alert certificate unknown:s3_pkt.c:1498:SSL alert number 46:
Mar  6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: lost connection after STARTTLS from sonic313-20.consmr.mail.gq1.yahoo.com[98.137.65.83]
Mar  6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: disconnect from sonic313-20.consmr.mail.gq1.yahoo.com[98.137.65.83] ehlo=1 starttls=0/1 commands=1/2
Mar  6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: connect from sonic313-20.consmr.mail.gq1.yahoo.com[98.137.65.83]
Mar  6 17:36:48 serverdef postgrey[11954]: action=pass, reason=client whitelist, client_name=sonic313-20.consmr.mail.gq1.yahoo.com, client_address=98.137.65.83, sender=audiodef@yahoo.com, recipient=(LOCAL_ACCOUNT)
Mar  6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: warning: 83.65.137.98.sbl.spamhaus.org: RBL lookup error: Host or domain name not found. Name service error for name=83.65.137.98.sbl.spamhaus.org type=A: Host not found, try again
Mar  6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: F014C538003E: client=sonic313-20.consmr.mail.gq1.yahoo.com[98.137.65.83]
Mar  6 17:36:49 serverdef postfix/cleanup[12541]: F014C538003E: message-id=<51735885.384535.1551893806503@mail.yahoo.com>
Mar  6 17:36:49 serverdef postfix/qmgr[11868]: F014C538003E: from=<audiodef@yahoo.com>, size=3051, nrcpt=1 (queue active)
Mar  6 17:36:49 serverdef postfix/error[12542]: F014C538003E: to=<(LOCAL_ACCOUNT)>, relay=none, delay=0.78, delays=0.73/0.01/0/0.04, dsn=4.4.1, status=deferred (delivery temporarily suspended: connect to 127.0.0.1[127.0.0.1]:10024: Connection refused)

_________________
Gentoo Studio: A Gentoo-based, professional digital audio workstation OS.


Last edited by audiodef on Fri Mar 08, 2019 6:13 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
nativemad
Developer
Developer


Joined: 30 Aug 2004
Posts: 911
Location: Switzerland

PostPosted: Wed Mar 06, 2019 6:16 pm    Post subject: Re: Mail not delivered after server reboot Reply with quote

Hi
audiodef wrote:
127.0.0.1[127.0.0.1]:10024: Connection refused)

Normally amavisd should be running on port 10024.

HTH, Cheers
_________________
Power to the people!
Back to top
View user's profile Send private message
Maitreya
Guru
Guru


Joined: 11 Jan 2006
Posts: 425

PostPosted: Wed Mar 06, 2019 6:17 pm    Post subject: Reply with quote

It seems that the submission port on 10024 is not accessible (if you have amavis for that port, is that running?)
Back to top
View user's profile Send private message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 6316
Location: /usr/lib64/lv2

PostPosted: Wed Mar 06, 2019 7:16 pm    Post subject: Reply with quote

Code:

$inet_socket_port = 10024;   # listen on this local TCP port(s)


It seems to be set for port 10024 already.

Not sure if the following means something is wrong. I have tried re-emerging amavisd-new.
Code:

serverdef ~ # /etc/init.d/amavisd restart
 * Caching service dependencies ...                                                                                                                                                      [ ok ]
 * Stopping amavisd ...
 * start-stop-daemon: no matching processes found                                                                                                                                        [ ok ]
 * Starting amavisd ...                                                                                                                                                                  [ ok ]
serverdef ~ # ps aux | grep amavisd
root     16189  0.0  0.0   8816   896 pts/0    S+   19:16   0:00 grep --colour=auto amavisd


I found this line commented out in main.cf, but uncommenting and restarting postfix didn't seem to help:
Code:

content_filter = smtp-amavis:[127.0.0.1]:10024

_________________
Gentoo Studio: A Gentoo-based, professional digital audio workstation OS.


Last edited by audiodef on Wed Mar 06, 2019 7:20 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Maitreya
Guru
Guru


Joined: 11 Jan 2006
Posts: 425

PostPosted: Wed Mar 06, 2019 7:18 pm    Post subject: Reply with quote

and 'netstat -ta | grep 10024' returns that something is listening?
Back to top
View user's profile Send private message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 6316
Location: /usr/lib64/lv2

PostPosted: Wed Mar 06, 2019 7:21 pm    Post subject: Reply with quote

Maitreya wrote:
and 'netstat -ta | grep 10024' returns that something is listening?


Nope, that command returns nothing.

No idea why this is happening:
Code:

serverdef ~ # /etc/init.d/amavisd status
 * status: crashed

_________________
Gentoo Studio: A Gentoo-based, professional digital audio workstation OS.
Back to top
View user's profile Send private message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 6316
Location: /usr/lib64/lv2

PostPosted: Wed Mar 06, 2019 11:34 pm    Post subject: Reply with quote

amavisd-new was also recently updated and not restarted until the server itself restarted. I'm wondering if I have to recompile other stuff to make this work.
_________________
Gentoo Studio: A Gentoo-based, professional digital audio workstation OS.
Back to top
View user's profile Send private message
guitou
Guru
Guru


Joined: 02 Oct 2003
Posts: 408
Location: France

PostPosted: Thu Mar 07, 2019 11:52 am    Post subject: Reply with quote

Hello.

Quote:
Mar 6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: warning: 83.65.137.98.sbl.spamhaus.org: RBL lookup error: Host or domain name not found. Name service error for name=83.65.137.98.sbl.spamhaus.org type=A: Host not found, try again


DNS issue?..

++
Gi)
Back to top
View user's profile Send private message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 6316
Location: /usr/lib64/lv2

PostPosted: Thu Mar 07, 2019 9:59 pm    Post subject: Reply with quote

guitou wrote:
Hello.

Quote:
Mar 6 17:36:48 serverdef postfix/smtpd[12537]: warning: 83.65.137.98.sbl.spamhaus.org: RBL lookup error: Host or domain name not found. Name service error for name=83.65.137.98.sbl.spamhaus.org type=A: Host not found, try again


DNS issue?..

++
Gi)


No, that's just one of the RBL's I use. RBL's need to be occasionally updated. I just need to either drop this one or replace it with another active one. I have others in my list that have no issues, so I know it's not a DNS issue.
_________________
Gentoo Studio: A Gentoo-based, professional digital audio workstation OS.
Back to top
View user's profile Send private message
Maitreya
Guru
Guru


Joined: 11 Jan 2006
Posts: 425

PostPosted: Fri Mar 08, 2019 10:26 am    Post subject: Reply with quote

I think perl got some updates recently and I thionk amavisd is built on that or uses a lot of it.
So a perl-cleaner ?
Back to top
View user's profile Send private message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 6316
Location: /usr/lib64/lv2

PostPosted: Fri Mar 08, 2019 6:13 pm    Post subject: Reply with quote

It turns out that the $myhostname var needed to be set. I don't know whether the newer version is more strict about it or if the update overwrote my previous config without warning, but setting $myhostname to an FQDN fixed it.
_________________
Gentoo Studio: A Gentoo-based, professional digital audio workstation OS.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum