Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Chromium 71 and widevine. Netflix not working.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jesus.rodriguez
n00b
n00b


Joined: 03 Sep 2009
Posts: 15

PostPosted: Tue Jan 01, 2019 10:11 pm    Post subject: [SOLVED] Chromium 71 and widevine. Netflix not working. Reply with quote

Hi all,

I'm not able to watch Netflix (actually, any protected content) with chromium and chrome-binary-plugins. At least, since version 69.

Widevine use flag is enabled for both packages but the component does not appear at chrome://components/

Some useful (I hope) information:

Versions:
Code:

Sat Dec  8 12:38:10 2018 >>> www-client/chromium-71.0.3578.80
       merge time: 1 hour, 39 minutes and 49 seconds.
Thu Dec 13 09:32:52 2018 >>> www-plugins/chrome-binary-plugins-71.0.3578.98
       merge time: 14 seconds.


USE Flags:
Code:

root@desktop : /usr/lib64/chromium
$ equery uses chromium
[ Legend : U - final flag setting for installation]
[        : I - package is installed with flag     ]
[ Colors : set, unset                             ]
 * Found these USE flags for www-client/chromium-71.0.3578.80:
 U I
 - - component-build    : Split build into more shared libraries to speed up linking. Mostly intended for debugging and development, NOT
                          RECOMMENDED for general use.
 + + cups               : Add support for CUPS (Common Unix Printing System)
 + + custom-cflags      : Build with user-specified CFLAGS (unsupported)
 + + gnome-keyring      : Enable support for storing passwords via gnome-keyring
 + + hangouts           : Enable support for Google Hangouts features such as screen sharing
 + + jumbo-build        : Combine source files to speed up build process.
 + + kerberos           : Add kerberos support
 + + l10n_am            : Amharic
 + + l10n_ar            : Arabic
 + + l10n_bg            : Bulgarian
 + + l10n_bn            : Bengali
 + + l10n_ca            : Catalan
 + + l10n_cs            : Czech
 + + l10n_da            : Danish
 + + l10n_de            : German
 + + l10n_el            : Modern Greek
 + + l10n_en-GB         : English (United Kingdom)
 + + l10n_es            : Spanish
 + + l10n_es-419        : Spanish (Latin America)
 + + l10n_et            : Estonian
 + + l10n_fa            : Persian
 + + l10n_fi            : Finnish
 + + l10n_fil           : Filipino
 + + l10n_fr            : French
 + + l10n_gu            : Gujarati
 + + l10n_he            : Hebrew
 + + l10n_hi            : Hindi
 + + l10n_hr            : Croatian
 + + l10n_hu            : Hungarian
 + + l10n_id            : Indonesian
 + + l10n_it            : Italian
 + + l10n_ja            : Japanese
 + + l10n_kn            : Kannada
 + + l10n_ko            : Korean
 + + l10n_lt            : Lithuanian
 + + l10n_lv            : Latvian
 + + l10n_ml            : Malayalam
 + + l10n_mr            : Marathi
 + + l10n_ms            : Malay (macrolanguage)
 + + l10n_nb            : Norwegian Bokmål
 + + l10n_nl            : Dutch
 + + l10n_pl            : Polish
 + + l10n_pt-BR         : Portuguese (Brazil)
 + + l10n_pt-PT         : Portuguese (Portugal)
 + + l10n_ro            : Romanian
 + + l10n_ru            : Russian
 + + l10n_sk            : Slovak
 + + l10n_sl            : Slovenian
 + + l10n_sr            : Serbian
 + + l10n_sv            : Swedish
 + + l10n_sw            : Swahili (macrolanguage)
 + + l10n_ta            : Tamil
 + + l10n_te            : Telugu
 + + l10n_th            : Thai
 + + l10n_tr            : Turkish
 + + l10n_uk            : Ukrainian
 + + l10n_vi            : Vietnamese
 + + l10n_zh-CN         : Chinese (China)
 + + l10n_zh-TW         : Chinese (Taiwan)
 + + proprietary-codecs : Enable proprietary codecs like H.264, MP3
 + + pulseaudio         : Add support for PulseAudio sound server
 + + suid               : Build the SUID sandbox, which is only needed on CONFIG_USER_NS=n kernels
 - - system-ffmpeg      : Use system ffmpeg instead of the bundled one
 - - system-icu         : Use system icu instead of the bundled one
 - - system-libvpx      : Use system libvpx instead of the bundled one
 - - tcmalloc           : Use bundled tcmalloc instead of system malloc
 + + widevine           : Unsupported closed-source DRM capability (required by Netflix VOD)
root@desktop : /usr/lib64/chromium
$ equery uses chrome-binary-plugins
[ Legend : U - final flag setting for installation]
[        : I - package is installed with flag     ]
[ Colors : set, unset                             ]
 * Found these USE flags for www-plugins/chrome-binary-plugins-71.0.3578.98:
 U I
 + + widevine : Install the Widevine DRM library


NOTE: While writting this post I noticed that both versions differs. There is a chromium version which match the binary-plugins one, but in both cases I'm using stable channel. Could be that the problem?

Thanks.
_________________
Nobody fucks with The Jesus


Last edited by jesus.rodriguez on Sun Feb 10, 2019 2:00 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
geki
Advocate
Advocate


Joined: 13 May 2004
Posts: 2323
Location: Germania

PostPosted: Wed Jan 02, 2019 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

Well, I cannot really solve your problem, but ...
  • neither do I see widevine under chrome://components/
  • I even had major version mismatches of chromium and its binary plugins; video streams still played fine
I have to disable uMatrix extension for video streaming sites. It just shows a gray page instead of the netflix title(video). You got such a blocker extension?

Would you mind to elaborate a bit what is happening on your end?
_________________
boost|select libs to build|slotable|python-buildid

hear hear
Back to top
View user's profile Send private message
jesus.rodriguez
n00b
n00b


Joined: 03 Sep 2009
Posts: 15

PostPosted: Wed Jan 02, 2019 7:41 pm    Post subject: Reply with quote

geki wrote:

Would you mind to elaborate a bit what is happening on your end?


I use uBlock but I did it before, when play video worked on previous versions of chromium. I can login and navigate on Netflix, but I can't reproduce any video. The errors says "Missing component" and the error code M7701-1003. I'll try to build the same versions of both packages later and check again. I'll back to tell you the result.

Thanks,
_________________
Nobody fucks with The Jesus
Back to top
View user's profile Send private message
jesus.rodriguez
n00b
n00b


Joined: 03 Sep 2009
Posts: 15

PostPosted: Wed Jan 02, 2019 10:59 pm    Post subject: Reply with quote

jesus.rodriguez wrote:
I'll try to build the same versions of both packages later and check again. I'll back to tell you the result.


Unlucky. It is not a "version conflict".
_________________
Nobody fucks with The Jesus
Back to top
View user's profile Send private message
JuNix
Apprentice
Apprentice


Joined: 05 Mar 2003
Posts: 214
Location: Sheffield

PostPosted: Fri Jan 04, 2019 9:40 am    Post subject: Reply with quote

I can confirm that with =www-client/chromium-71.0.3578.80 installed, I am unable to view Netflix content. The widevinecdm plugin does not even get listed in chrome://components

Furthermore, reverting to the previous version of chromium, there are no problems with Netflix content

I have masked any later version of Chromium until upstream care to fix it. Upstream have broken it before. https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1080874-start-0.html
Code:

echo ">=www-client/chromium-71.0.3578.80" >> /etc/portage/package.mask/chromium
echo ">=www-plugins/chrome-binary-plugins-71.0.3578.98" >> /etc/portage/package.mask/chromium
emerge -1av =www-client/chromium-70.0.3538.110


Anyhow, I have a working setup with the following installed

johnh@imac ~ $ eix -c chromium
[?] www-client/chromium (70.0.3538.110@12/14/18 -> ??): Open-source version of Google Chrome web browser

johnh@imac ~ $ eix -c chrome-binary-plugin
[?] www-plugins/chrome-binary-plugins (71.0.3578.80(stable)@12/13/18 -> ??): Binary plugins from Google Chrome for use in Chromium
Back to top
View user's profile Send private message
jesus.rodriguez
n00b
n00b


Joined: 03 Sep 2009
Posts: 15

PostPosted: Fri Jan 04, 2019 9:51 am    Post subject: Reply with quote

JuNix wrote:

Furthermore, reverting to the previous version of chromium, there are no problems with Netflix content


Thank you! I'll try later.
_________________
Nobody fucks with The Jesus
Back to top
View user's profile Send private message
jesus.rodriguez
n00b
n00b


Joined: 03 Sep 2009
Posts: 15

PostPosted: Sat Jan 05, 2019 2:13 pm    Post subject: Reply with quote

JuNix wrote:

I have masked any later version of Chromium until upstream care to fix it. Upstream have broken it before. https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1080874-start-0.html
Code:

echo ">=www-client/chromium-71.0.3578.80" >> /etc/portage/package.mask/chromium
echo ">=www-plugins/chrome-binary-plugins-71.0.3578.98" >> /etc/portage/package.mask/chromium
emerge -1av =www-client/chromium-70.0.3538.110



Shit :cry:
Code:

$ ll /usr/portage/www-client/chromium/
total 140
-rw-r--r-- 1 root root  8977 Jan  5 05:39 Manifest
-rw-r--r-- 1 root root 21665 Dec  7 21:39 chromium-71.0.3578.80.ebuild
-rw-r--r-- 1 root root 21667 Jan  5 05:39 chromium-71.0.3578.98.ebuild
-rw-r--r-- 1 root root 21676 Nov 24 19:09 chromium-72.0.3595.2.ebuild
-rw-r--r-- 1 root root 21748 Jan  5 05:39 chromium-72.0.3626.28-r1.ebuild
-rw-r--r-- 1 root root 21747 Dec 26 19:39 chromium-72.0.3626.28.ebuild
drwxr-xr-x 2 root root  4096 Dec 31 09:06 files
-rw-r--r-- 1 root root  1418 Jan  6  2018 metadata.xml

_________________
Nobody fucks with The Jesus
Back to top
View user's profile Send private message
JuNix
Apprentice
Apprentice


Joined: 05 Mar 2003
Posts: 214
Location: Sheffield

PostPosted: Sat Jan 05, 2019 2:34 pm    Post subject: Reply with quote

Dang - it's gone from my box too.... I guess my last sync got rid of the old stuff

I think you can grab a copy of the old chromium-70.0.3538.110.ebuild at https://gitweb.gentoo.org/repo/gentoo.git/tree/www-client/chromium/chromium-70.0.3538.110.ebuild?id=a1825582f83d51485e1ed6e668fc1f55a5814a56
Back to top
View user's profile Send private message
jesus.rodriguez
n00b
n00b


Joined: 03 Sep 2009
Posts: 15

PostPosted: Sat Jan 05, 2019 2:38 pm    Post subject: Reply with quote

JuNix wrote:
Dang - it's gone from my box too.... I guess my last sync got rid of the old stuff

I think you can grab a copy of the old chromium-70.0.3538.110.ebuild at https://gitweb.gentoo.org/repo/gentoo.git/tree/www-client/chromium/chromium-70.0.3538.110.ebuild?id=a1825582f83d51485e1ed6e668fc1f55a5814a56


I think I'll wait for the next stable version of chrome and pray. Thanks anyway!
_________________
Nobody fucks with The Jesus
Back to top
View user's profile Send private message
JuNix
Apprentice
Apprentice


Joined: 05 Mar 2003
Posts: 214
Location: Sheffield

PostPosted: Sat Jan 05, 2019 2:45 pm    Post subject: Reply with quote

That thing takes ALL DAY to compile as well!
Back to top
View user's profile Send private message
jesus.rodriguez
n00b
n00b


Joined: 03 Sep 2009
Posts: 15

PostPosted: Sun Feb 10, 2019 2:00 pm    Post subject: Re: Chromium 71 and widevine. Netflix not working. Reply with quote

Happy to tell you that after upgrate to 72.0.3626.96, Netflix is working again. Thanks!
_________________
Nobody fucks with The Jesus
Back to top
View user's profile Send private message
JuNix
Apprentice
Apprentice


Joined: 05 Mar 2003
Posts: 214
Location: Sheffield

PostPosted: Mon Feb 11, 2019 9:33 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for the heads-up. I will upgrade! :-)
Back to top
View user's profile Send private message
Ralphred
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 31 Dec 2013
Posts: 86

PostPosted: Mon Feb 11, 2019 7:12 pm    Post subject: Reply with quote

FYI Slimjet has an archive of old chrome binaries, I use them to get the right version of widevine working for qtwebkit ever since I kicked chromium to curb for too many of the problems above.
There is also this drm test site that really helps speed up testing.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum