Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Mixxx segfaults with nVidia
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Muso
l33t
l33t


Joined: 22 Oct 2002
Posts: 960
Location: The Holy city of Honolulu

PostPosted: Thu Jan 10, 2019 1:12 am    Post subject: [SOLVED] Mixxx segfaults with nVidia Reply with quote

Just emerged mixxx on both desktop and laptop, laptop built fine (Intel/AMD hybrid GPU), but on the desktop it segfaults.

Code:
 mixxx
libGL error: No matching fbConfigs or visuals found
libGL error: failed to load driver: swrast
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 14: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 14: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 14: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 14: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 14: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 14: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 14: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 26: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 26: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 26: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 26: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 26: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 26: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 26: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 38: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 38: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 38: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 38: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 38: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 38: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 38: Having multiple <family> in <alias> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 92: Having multiple values in <test> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 106: Having multiple values in <test> isn't supported and may not work as expected
Fontconfig warning: "/etc/fonts/conf.avail/69-odofonts.conf", line 125: Having multiple values in <test> isn't supported and may not work as expected
Warning [Main]: failed to resolve JACK name method
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.8/work/alsa-lib-1.1.8/src/pcm/pcm.c:2565:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.rear
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.8/work/alsa-lib-1.1.8/src/pcm/pcm.c:2565:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.center_lfe
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.8/work/alsa-lib-1.1.8/src/pcm/pcm.c:2565:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.side
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.8/work/alsa-lib-1.1.8/src/pcm/pcm_route.c:869:(find_matching_chmap) Found no matching channel map
Expression 'alsa_snd_pcm_hw_params_set_buffer_size_near( pcm, hwParams, &alsaBufferFrames )' failed in 'src/hostapi/alsa/pa_linux_alsa.c', line: 922
ALSA lib /var/tmp/portage/media-plugins/alsa-plugins-1.1.8/work/alsa-plugins-1.1.8/usb_stream/pcm_usb_stream.c:486:(_snd_pcm_usb_stream_open) Invalid type for card
ALSA lib /var/tmp/portage/media-plugins/alsa-plugins-1.1.8/work/alsa-plugins-1.1.8/usb_stream/pcm_usb_stream.c:486:(_snd_pcm_usb_stream_open) Invalid type for card
Warning [Main]: Empty filename passed to function
Xlib: sequence lost (0x1022f > 0x231) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x10234 > 0x236) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x10239 > 0x23b) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x1023e > 0x240) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x10243 > 0x245) in reply type 0x0!
Warning [Main]: Unrecognized OpenGL version
Warning [Main]: Unrecognized OpenGL version
[1]    15405 segmentation fault  mixxx


Anyone else experience something similar, and if so do you know a solution?

mixxx-2.2.0
4.20 gentoo sources
nvidia-drivers-415.25

{EDIT} The font warning is just that, it is not causing the segfault. As for the alsa warning, I got the same on the laptop but it doesn't prevent launch. This is a segfault caused by nvidia opengl.
_________________
Chemtrails don't actually exist.
The optical illusion of seeing white streaks crisscrossing a blue background in the presence of sunlight is a common hallucination that comes from drinking fluoridated water.


Last edited by Muso on Sun Feb 17, 2019 8:15 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
arterry
n00b
n00b


Joined: 02 Feb 2019
Posts: 4

PostPosted: Sat Feb 16, 2019 7:10 pm    Post subject: Reply with quote

I managed to run mixxx by preloading libGL.so on my desktop using:
Code:

LD_PRELOAD=/usr/lib64/opengl/nvidia/lib/libGL.so mixxx

it starts up for me but im sure this is not a great long term fix. My nvidia driver is out of tree and currently using a beta driver with vulkan support.
nvidia-396.54.09 I think. Iirc using a driver under the portage tree worked without the preload, however my current setup with the beta driver made me use this workaround.
Here is my error without the preload
Code:

libGL error: No matching fbConfigs or visuals found
libGL error: failed to load driver: swrast
Warning [Main]: failed to resolve JACK name method
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm_dmix.c:1099:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm.c:2565:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.rear
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm.c:2565:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.center_lfe
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm.c:2565:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.side
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm_route.c:869:(find_matching_chmap) Found no matching channel map
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm_dmix.c:1099:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
Warning [Main]: Empty filename passed to function
Xlib: sequence lost (0x1023b > 0x23d) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x10240 > 0x242) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x10245 > 0x247) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x1024a > 0x24c) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x1024f > 0x251) in reply type 0x0!
Warning [Main]: Unrecognized OpenGL version
Warning [Main]: Unrecognized OpenGL version
KCrash: Application 'mixxx' crashing...
KCrash: Attempting to start /usr/lib64/libexec/drkonqi from kdeinit
sock_file=/var/run/user/1000/kdeinit5__0
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/seq/seq_hw.c:466:(snd_seq_hw_open) open /dev/snd/seq failed: No such file or directory
Back to top
View user's profile Send private message
Muso
l33t
l33t


Joined: 22 Oct 2002
Posts: 960
Location: The Holy city of Honolulu

PostPosted: Sun Feb 17, 2019 8:14 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you, arterry. That gets it running. Just marking the thread as solved now.

5000 Internets for you, sir
_________________
Chemtrails don't actually exist.
The optical illusion of seeing white streaks crisscrossing a blue background in the presence of sunlight is a common hallucination that comes from drinking fluoridated water.
Back to top
View user's profile Send private message
carb92
n00b
n00b


Joined: 18 Apr 2017
Posts: 8

PostPosted: Mon Feb 18, 2019 3:54 am    Post subject: Reply with quote

arterry wrote:
I managed to run mixxx by preloading libGL.so on my desktop using:
Code:

LD_PRELOAD=/usr/lib64/opengl/nvidia/lib/libGL.so mixxx

it starts up for me but im sure this is not a great long term fix. My nvidia driver is out of tree and currently using a beta driver with vulkan support.
nvidia-396.54.09 I think. Iirc using a driver under the portage tree worked without the preload, however my current setup with the beta driver made me use this workaround.
Here is my error without the preload
Code:

libGL error: No matching fbConfigs or visuals found
libGL error: failed to load driver: swrast
Warning [Main]: failed to resolve JACK name method
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm_dmix.c:1099:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm.c:2565:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.rear
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm.c:2565:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.center_lfe
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm.c:2565:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM cards.pcm.side
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm_route.c:869:(find_matching_chmap) Found no matching channel map
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/pcm/pcm_dmix.c:1099:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
Warning [Main]: Empty filename passed to function
Xlib: sequence lost (0x1023b > 0x23d) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x10240 > 0x242) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x10245 > 0x247) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x1024a > 0x24c) in reply type 0x0!
Xlib: sequence lost (0x1024f > 0x251) in reply type 0x0!
Warning [Main]: Unrecognized OpenGL version
Warning [Main]: Unrecognized OpenGL version
KCrash: Application 'mixxx' crashing...
KCrash: Attempting to start /usr/lib64/libexec/drkonqi from kdeinit
sock_file=/var/run/user/1000/kdeinit5__0
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.6-r1/work/alsa-lib-1.1.6/src/seq/seq_hw.c:466:(snd_seq_hw_open) open /dev/snd/seq failed: No such file or directory



Good fix man, nice!
Back to top
View user's profile Send private message
arterry
n00b
n00b


Joined: 02 Feb 2019
Posts: 4

PostPosted: Wed Feb 20, 2019 11:35 pm    Post subject: Reply with quote

I've never recieved any Internets before, thank you Muso :D
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum