Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Zapomiałem hasła do root
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
marsmar
n00b
n00b


Joined: 08 Apr 2018
Posts: 16

PostPosted: Fri Nov 09, 2018 11:53 am    Post subject: Zapomiałem hasła do root Reply with quote

Pół roku temu zainstalowałem gentoo. Ostatnio chciałem użyć uprawnień root, ale okazało się że nie pamiętam hasła. Jak zresetować hasło root w gentoo ?
Back to top
View user's profile Send private message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 567
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Sat Nov 10, 2018 11:12 pm    Post subject: Reply with quote

LiveCD/LiveUSB + chroot + passwd, zupełnie tak samo jak przy instalacji.

Względnie uruchom system w trybie pojedynczego użytkownika (single user mode).
_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
marsmar
n00b
n00b


Joined: 08 Apr 2018
Posts: 16

PostPosted: Tue Nov 13, 2018 10:54 am    Post subject: Reply with quote

sebas86 wrote:
LiveCD/LiveUSB + chroot + passwd, zupełnie tak samo jak przy instalacji.

Względnie uruchom system w trybie pojedynczego użytkownika (single user mode).


Jak uruchomić w single user mode. Odpalam grub, wciska e. Przechodze do lini linux i dodaję wyraz "singel". Później f10 ale system startuje normalnie
Back to top
View user's profile Send private message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 567
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Thu Nov 15, 2018 11:30 pm    Post subject: Reply with quote

Najwidoczniej dopisujesz argument nie do tej linijki co trzeba. Możliwe także, że sam single to za mało i system nadal będzie pytał o hasło w tym przypadku powinno pomóc zmiana domyślnego programu inicjalizującego system np np. shell:
Code:
linux [...] single init=/bin/sh

_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 116

PostPosted: Fri Nov 16, 2018 6:01 pm    Post subject: Reply with quote

Wydaje mi się, że tak powinno być:
Code:
softlevel=single


Przynajmniej kiedyś tak odpalałem i działało. Chyba, że się coś zmieniło od tej pory.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum