Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
nVidia Optimus with binary blob: can HDMI be used?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Lori
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 297
Location: Barcelona, Spain

PostPosted: Thu Oct 04, 2018 11:27 am    Post subject: nVidia Optimus with binary blob: can HDMI be used? Reply with quote

Hi, I have an nVidia Optimus setup which works fairly well, I have Steam configured to start games with rendering on the nVidia chip, CUDA software works, and everything else is using the Intel integrated GPU. However, the HDMI output on my Dell L502x is connected to the nVidia chip, and I wasn't able to find any reliable source of information stating that it should be possible to use it with the binary drivers. Before going down the path of switching between Noveau and nVidia drivers (as the HDMI reportedly works with Noveau, but I haven't tested that yet) I was wondering if someone knows a definite source for making HDMI work with PRIME somehow. I'm using KDE 5, and one encouraging sign is that there is an overlay popup when I connect or disconnect a TV over HDMI, saying "No External Display", but obviously the TV doesn't show up on the display list.

This is recorded in /var/log/messages when connecting/disconnecting the TV:
Code:
Oct  4 13:18:51 localhost root[13895]: ACPI event unhandled: video/switchmode VMOD 00000080 00000000

_________________
"The hunt is sweeter then the kill."
Registered Linux User #176911
Back to top
View user's profile Send private message
Muso
l33t
l33t


Joined: 22 Oct 2002
Posts: 749
Location: The Holy city of Honolulu

PostPosted: Thu Oct 04, 2018 4:28 pm    Post subject: Reply with quote

Have you read through the wiki article on this?
_________________
People Of Love

Kindness Evokes Kindness

Peace Emits Positive Energy
Back to top
View user's profile Send private message
Lori
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 297
Location: Barcelona, Spain

PostPosted: Fri Oct 05, 2018 8:04 am    Post subject: Reply with quote

Hmm, somehow I missed that article, thanks for bringing it to my attention. However, it didn't work on first try, I need to dig deeper, see if I can make it work.
_________________
"The hunt is sweeter then the kill."
Registered Linux User #176911
Back to top
View user's profile Send private message
Lori
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 297
Location: Barcelona, Spain

PostPosted: Wed Oct 10, 2018 11:06 am    Post subject: Reply with quote

I'm a bit stuck, so maybe someone can help. I have a working Bumblebee setup, where I can run 3D applications on my laptop screen with optirun with great performance. I created this setup a while back, and it's not exacly as detailed in Gentoo Wiki Bumblebee page. Fo example I had to modify the DISPLAY variable to be :8 as that was the default back then.

I'm testing with the i3 window manager, since that's already installed. It seems to start correctly with optirun:
Code:
$ optirun i3
[libi3] /var/tmp/portage/x11-wm/i3-4.15/work/i3-4.15/../i3-4.15/libi3/font.c Using Pango font monospace, size 8
[libi3] /var/tmp/portage/x11-wm/i3-4.15/work/i3-4.15/../i3-4.15/libi3/font.c Using Pango font monospace, size 8
[libi3] /var/tmp/portage/x11-wm/i3-4.15/work/i3-4.15/../i3-4.15/libi3/font.c Using Pango font monospace, size 8
ERROR: ld.so: object 'libdlfaker.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored.
ERROR: ld.so: object 'libvglfaker.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored.
i3status: trying to auto-detect output_format setting
i3status: auto-detected "i3bar"


However, I don't see anything on the HDMI TV display. Any ideas on what to try? I'd rather not touch my working Bumblebee setup.
_________________
"The hunt is sweeter then the kill."
Registered Linux User #176911
Back to top
View user's profile Send private message
Lori
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 297
Location: Barcelona, Spain

PostPosted: Wed Oct 10, 2018 11:11 am    Post subject: Reply with quote

The synergy part seems to work, as when I move my mouse off to the right, I see this on the console:

Code:
[2018-10-10T13:10:02] INFO: switch from "gentoo" to "hdmi" at 0,641
[2018-10-10T13:10:02] INFO: leaving screen
[2018-10-10T13:10:02] INFO: screen "gentoo" updated clipboard 0
[2018-10-10T13:10:02] INFO: screen "gentoo" updated clipboard 1
[2018-10-10T13:10:02] INFO: entering screen
[2018-10-10T13:10:02] INFO: clipboard was updated
[2018-10-10T13:10:02] INFO: clipboard was updated
[2018-10-10T13:10:06] INFO: switch from "hdmi" to "gentoo" at 1905,631
[2018-10-10T13:10:06] INFO: entering screen
[2018-10-10T13:10:06] INFO: leaving screen
[2018-10-10T13:10:11] INFO: switch from "gentoo" to "hdmi" at 0,363
[2018-10-10T13:10:11] INFO: leaving screen
[2018-10-10T13:10:11] INFO: entering screen
[2018-10-10T13:10:12] INFO: switch from "hdmi" to "gentoo" at 1907,364
[2018-10-10T13:10:12] INFO: leaving screen
[2018-10-10T13:10:12] INFO: entering screen

_________________
"The hunt is sweeter then the kill."
Registered Linux User #176911
Back to top
View user's profile Send private message
haarp
Guru
Guru


Joined: 31 Oct 2007
Posts: 516

PostPosted: Sun Oct 28, 2018 6:42 pm    Post subject: Reply with quote

I've not heard of synergy for this purpose yet. I've been using intel-virtual-output, which exposes the Nvidia's outputs on the Intel's X server. It works, usually. There's plenty of bugs and the performance is bad.

I eventually switched to nouveau and xrandr's setoutputprovidersource. Now I'm getting much better performance (stable framerate) on external outputs, but much worse 3D performance out of the GPU. Sigh.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum