Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
No sound/ Realtek Codec/ ALC262: SKU not ready 0x90f701f0
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Rejoy
n00b
n00b


Joined: 09 Jul 2018
Posts: 20

PostPosted: Wed Jul 18, 2018 2:21 am    Post subject: No sound/ Realtek Codec/ ALC262: SKU not ready 0x90f701f0 Reply with quote

Hi,

I have been unable to get the sound of my Toshiba laptop to work after the gentoo install. I have checked using the headset too. There is no audio output.

Any suggestions to resolve the issue will be appreciated.

Code:
~ $ dmesg | audio
bash: audio: command not found
rejoy@Rejoy ~ $ dmesg | grep audio
[    2.262241] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: ALC262: SKU not ready 0x90f701f0
[    2.266680] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC262: line_outs=1 (0x1b/0x0/0x0/0x0/0x0) type:line
[    2.268842] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    2.270912] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x15/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    2.273123] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[    2.275144] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
[    2.288916] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Mic=0x18
[    2.290996] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Line=0x1a
[    2.318813] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D1: autoconfig for Generic: line_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0) type:line
[    2.320921] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D1:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    2.323028] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D1:    hp_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    2.325285] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D1:    mono: mono_out=0x0
[    2.327382] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D1:    inputs:


Code:
dmesg | grep snd_hda
[    2.245105] snd_hda_intel 0000:00:1b.0: enabling device (0000 -> 0002)
[    2.262241] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: ALC262: SKU not ready 0x90f701f0
[    2.266680] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC262: line_outs=1 (0x1b/0x0/0x0/0x0/0x0) type:line
[    2.268842] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    2.270912] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x15/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    2.273123] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[    2.275144] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
[    2.288916] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Mic=0x18
[    2.290996] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Line=0x1a
[    2.318813] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D1: autoconfig for Generic: line_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0) type:line
[    2.320921] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D1:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    2.323028] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D1:    hp_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    2.325285] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D1:    mono: mono_out=0x0
[    2.327382] snd_hda_codec_generic hdaudioC0D1:    inputs:




Code:
~ $ dmesg | grep sound
[    2.335372] input: HDA Intel Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input7
[    2.337701] input: HDA Intel Front Headphone as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input8


Code:
sudo lspci | grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)

Code:

~ $ cat /usr/src/linux/.config | grep SND_HDA
CONFIG_SND_HDA=y
CONFIG_SND_HDA_INTEL=y
CONFIG_SND_HDA_HWDEP=y
CONFIG_SND_HDA_RECONFIG=y
# CONFIG_SND_HDA_INPUT_BEEP is not set
CONFIG_SND_HDA_PATCH_LOADER=y
CONFIG_SND_HDA_CODEC_REALTEK=y
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_ANALOG is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_SIGMATEL is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_VIA is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_HDMI is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CIRRUS is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CONEXANT is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CA0110 is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CA0132 is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_CMEDIA is not set
# CONFIG_SND_HDA_CODEC_SI3054 is not set
CONFIG_SND_HDA_GENERIC=y
CONFIG_SND_HDA_POWER_SAVE_DEFAULT=0
CONFIG_SND_HDA_CORE=y
CONFIG_SND_HDA_I915=y
CONFIG_SND_HDA_PREALLOC_SIZE=64


Code:
/etc/modprobe.d $ cat alsa.conf
# Alsa kernel modules' configuration file.

# ALSA portion
alias char-major-116 snd
# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore

##
## IMPORTANT:
## You need to customise this section for your specific sound card(s)
## and then run `update-modules' command.
## Read alsa-driver's INSTALL file in /usr/share/doc for more info.
##
##  ALSA portion
## alias snd-card-0 snd-interwave
## alias snd-card-1 snd-ens1371
##  OSS/Free portion
## alias sound-slot-0 snd-card-0
## alias sound-slot-1 snd-card-1
##

# OSS/Free portion - card #1
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
##  OSS/Free portion - card #2
## alias sound-service-1-0 snd-mixer-oss
## alias sound-service-1-3 snd-pcm-oss
## alias sound-service-1-12 snd-pcm-oss

alias /dev/mixer snd-mixer-oss
alias /dev/dsp snd-pcm-oss
alias /dev/midi snd-seq-oss

# Set this to the correct number of cards.
options snd cards_limit=1


output when I run firefox from the terminal and play any video

Code:
[Child 5133, MediaPlayback #1] WARNING: 99e22ee0 OpenCubeb() failed to init cubeb: file /builds/worker/workspace/build/src/dom/media/AudioStream.cpp, line 390
[Child 5133, MediaPlayback #1] WARNING: Decoder=9accdb80 [OnMediaSinkAudioError]: file /builds/worker/workspace/build/src/dom/media/MediaDecoderStateMachine.cpp, line 3716
[Child 5133, MediaPlayback #4] WARNING: Decoder=9accdb80 Decode error: NS_ERROR_DOM_MEDIA_FATAL_ERR (0x806e0005) - RefPtr<mozilla::MozPromise<RefPtr<mozilla::MediaTrackDemuxer::SamplesHolder>, mozilla::MediaResult, true> > mozilla::MediaSourceTrackDemuxer::DoGetSamples(int32_t): manager is detached.: file /builds/worker/workspace/build/src/dom/media/MediaDecoderStateMachine.cpp, line 3411
[Child 5133, MediaPlayback #4] WARNING: Decoder=9accdb80 Decode error: NS_ERROR_DOM_MEDIA_FATAL_ERR (0x806e0005) - RefPtr<mozilla::MozPromise<RefPtr<mozilla::MediaTrackDemuxer::SamplesHolder>, mozilla::MediaResult, true> > mozilla::MediaSourceTrackDemuxer::DoGetSamples(int32_t): manager is detached.: file /builds/worker/workspace/build/src/dom/media/MediaDecoderStateMachine.cpp, line 3411
[Child 5133, MediaPlayback #4] WARNING: Decoder=9accdb80 Decode error: NS_ERROR_DOM_MEDIA_FATAL_ERR (0x806e0005) - RefPtr<mozilla::MozPromise<RefPtr<mozilla::MediaTrackDemuxer::SamplesHolder>, mozilla::MediaResult, true> > mozilla::MediaSourceTrackDemuxer::DoGetSamples(int32_t): manager is detached.: file /builds/worker/workspace/build/src/dom/media/MediaDecoderStateMachine.cpp, line 3411

(/home/rejoy/Firefox/firefox/firefox:5186): dconf-WARNING **: Unable to open /usr/local/share/dconf/profile/user: Permission denied


Code:

/proc/asound/card0 $ cat codec#0 | grep Codec
Codec: Realtek ALC262

Code:

/proc/asound/card0 $ cat codec#0 | grep device
  Device: name="ALC262 Analog", type="Audio", device=0
  Control: name="Capture Volume", index=0, device=0
  Control: name="Capture Switch", index=0, device=0
  Device: name="ALC262 Analog", type="Audio", device=0
  Control: name="Capture Volume", index=1, device=0
  Control: name="Capture Switch", index=1, device=0
  Device: name="ALC262 Alt Analog", type="Audio", device=2
  Control: name="Capture Volume", index=2, device=0
  Control: name="Capture Switch", index=2, device=0
  Control: name="Mic Playback Volume", index=0, device=0
  Control: name="Mic Playback Switch", index=0, device=0
  Control: name="Line Playback Volume", index=0, device=0
  Control: name="Line Playback Switch", index=0, device=0
  Control: name="Speaker+LO Playback Volume", index=0, device=0
  Control: name="Headphone Playback Volume", index=0, device=0
  Control: name="Speaker Playback Switch", index=0, device=0
  Control: name="Headphone Playback Switch", index=0, device=0
  Control: name="Mic Boost Volume", index=0, device=0
  Control: name="Line Boost Volume", index=0, device=0
  Control: name="Line Out Playback Switch", index=0, device=0



Thanks
Rejoy

Edit: issue resolved
I appended /etc/modprobe.d/alsa.conf with the following line and rebooted
options snd-hda-intel position_fix=1 model=laptop
This didn't work. Also i was unsucesssful in downloading the codecs for realtek acl262 for the 4.14 kernel from the internet. So then I emerged pulseaudio. Uninstalled volti as volti was throwing up some errors and installed volumeicon and the audio works now.
Back to top
View user's profile Send private message
Keruskerfuerst
Advocate
Advocate


Joined: 01 Feb 2006
Posts: 2237
Location: near Augsburg, Germany

PostPosted: Sun Jul 29, 2018 4:10 pm    Post subject: Reply with quote

Can you check the sound settings using alsamixer?

Videos are normally mpeg (both audio and video).

Have you installed mpeg decoders?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum