Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
AMD Zen/Ryzen thread (part 2)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo Chat
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tabanus
l33t
l33t


Joined: 11 Jun 2004
Posts: 623
Location: UK

PostPosted: Thu Feb 22, 2018 11:35 pm    Post subject: Reply with quote

A heads up for anyone thinking of making the same mistake I did.

I built a Ryzen 5 2400G system last week. Asus Prime X370-Pro motherboard, 2x8GB RAM (G.Skill).

It's basically a door stop just now. A catalogue of woe...

Had to update the MB BIOS to get the CPU supported. No biggie. But...

Raven drivers are a joke. Completely unusable. A quarter of the screen is completely blank. Kernel 4.16 is not going to fix anything, unless they do something amazing after rc2.

Installed an nVidia PCI-E card (also Asus) to get things moving until AMD get the drivers working. While this initially worked, it somehow disabled the onboard LAN (an intel chipset). During troubleshooting for this, it started throwing up all sorts of IOMMU errors, and became unbootable (kernel panic). This happened both in Gentoo and using System Rescue CD bootable USB.

I guess I might have been unlucky and bought a faulty nVidia card, but I've returned that, and plan to replace it with a cheap Radeon card. At least the driver for that is nice and mature.

Even if kernel 4.17 fixes this (and I would be surprised if it did), that's about 6-8 weeks away for rc1, 16 weeks to release.

Wishing I'd just gone for an intel solution now.
_________________
Things you might say if you never took Physics: "I'm overweight even though I don't overeat." - Neil deGrasse Tyson
Back to top
View user's profile Send private message
Tony0945
Advocate
Advocate


Joined: 25 Jul 2006
Posts: 2692
Location: Illinois, USA

PostPosted: Fri Feb 23, 2018 12:33 am    Post subject: Reply with quote

tabanus wrote:
Had to update the MB BIOS to get the CPU supported.
I'm glad that I built my AM4 update with a Bristol Ridge non-APU. I shook down the cheap Radeon video card when I still had an old Athlon II with built-in graphics. I've been waiting for Ryzen+ because of the Ryzen bug, but now I'm not so sure. The Bristol Ridge is nearly twice as fast (passmark rating) as the Athlon II. Maybe that's fast enough. Whatever happened to AMD quality control?

EDIT: If I do switch to zen, that $50 Bristol Ridge will come in handy for BIOS updates. My mobo came four updates behind (original BIOS about nine months old). Best $50 I've spent in a long time.
Back to top
View user's profile Send private message
morbid
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Mar 2003
Posts: 85
Location: Phoenix, AZ

PostPosted: Tue Mar 13, 2018 5:06 pm    Post subject: Reply with quote

I wish I saw this massive thread before... I wasted a ton of time doing my own research to get my new 2400G HTPC (Kodi) box going.

For the display quadrant artifact issue... that was finally fixed in 4.16_rc5. Based on some of what I read, the fixes were originally slated for 4.17... which concerned me, but they just got merged in to 4.16!


https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1078328.html
Back to top
View user's profile Send private message
Tony0945
Advocate
Advocate


Joined: 25 Jul 2006
Posts: 2692
Location: Illinois, USA

PostPosted: Tue Mar 13, 2018 6:00 pm    Post subject: Reply with quote

tabanus wrote:
I built a Ryzen 5 2400G system last week. Asus Prime X370-Pro motherboard, 2x8GB RAM (G.Skill).

It's basically a door stop just now. A catalogue of woe...

I bought this card for a cheap video https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-R523D3-1GL-rev-11#ov
It's better than having your new system as a doorstop. Works fine with the inkernel radeon driver.

Mostly seems out of stock, but available new on e-bay. For the price of a restaurant meal for two you'll have something to use until 4.17 comes out.
Back to top
View user's profile Send private message
bammbamm808
Guru
Guru


Joined: 08 Dec 2002
Posts: 452
Location: Hawaii

PostPosted: Thu Jun 21, 2018 2:43 am    Post subject: Reply with quote

Indulging my masochistic side, I have ordered a 2700x, asus prime x370 pro, and 16 GB of DDR4. Im good on the other bits and have been reemerging my system and world as vanilla amd64, and compiling a kernel that hopefully boots. My 4790k has been great, but the lure of 16 threads is just too great.

EDIT: Been doing a ton of prereading, including this thread. Since I am unsure about the shipping bios on my new mainboard, I also have a $50 A6 am4 cpu in the order. Eager to get working on my new rig and assess my compiling gains.

Just booted my old install, previously recompiled as generic amd64, on the Ryzen hardware using an amd64 4.17.2 kernel with only -O2 and -pipe as cflags. CPU type in the .config is znver1. Changed make.conf CFLAGS to "-march-znver1" and am compiling GCC 7.3 in another VT to see how hard my 16 penguins are willing to work for me. So far so good.

Hardware swap was easy, using a newly purchased A6 dual-core to flash a newer bios before installing the Ryzen. Apparently the ram I purchased is not the best for Ryzen and though rated at 2666, I have to run it at 2400. No big deal and I can always pick up a better kit later.

For starters ran through GCC and the rest of the toolchain again. No problems whatsoever, while browsing and doing other things in XFCE. Very responsive and smooth. 25 minutes for GCC 7.3, binutils and glibc. Is that good?

UPDATE: working my way through emerge -e @world with new CFLAGS. Was so used to old 8 thread system, and my 32GB of DDR3. I neglected to reinstall my old swap drive. Started having segfaults due to 16 threads exhausing my (now) 16 GB of RAM, and because I had the size of my /var/tmp/portage mount point too large. Resized the fstab entry and reinstalled the drive and have been compiling w/o a hitch. About 300 packages so far. It's quite warm here but my old NH-D15 is working beautifully as temperatures haven't gone above 61C. The Ryzen's boost is functioning well, as 'cpupower monitor && sensors' shows all thread running mostly at around 4GHz. The newer CPU, latest bios and gentoo-sources-4.17.2 seem to be a winning combination for my kit.

I would say that as long as one does a bit of reasearch upfront, purchases a decent motherboard, PSU and RAM, that the Ryzen 2 and latest kernels function quite well and there is no longer any cause for worry.

I could get used to this:

>>> Installing (1 of 1) www-client/chromium-67.0.3396.87::gentoo
* >>> SetUID: [chmod go-r] /usr/lib64/chromium-browser/chrome-sandbox ... [ ok ]
* Updating icons cache ... [ ok ]
* Updating .desktop files database ... [ ok ]
* Updating icons cache ... [ ok ]
* Updating .desktop files database ... [ ok ]
>>> Auto-cleaning packages...

>>> No outdated packages were found on your system.

* GNU info directory index is up-to-date.

real 46m40.995s
user 618m47.909s
sys 22m28.679s
_________________
Asus Prime x370 Pro
Ryzen 2700x
32Gb Samsung B-die (16GB dual rank x2) DDR4
Geforce GTX 1060 6GB
Samsung Evo 840 500Gb +Seagate 1TB HDD
Etc....


Last edited by bammbamm808 on Tue Jun 26, 2018 9:22 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo Chat All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Page 8 of 8

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum