Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Xorg fail to start intel_drv.so: undefined symbol: v[SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mahdi1234
Guru
Guru


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 534
Location: far from new world orderia

PostPosted: Sun May 20, 2018 6:02 pm    Post subject: Xorg fail to start intel_drv.so: undefined symbol: v[SOLVED] Reply with quote

Hi there,

not sure what/how but after some relatively recent update (I had computer on/off on sleep for maybe month) when I rebooted today it fails with undefined symbols below.

I tired revdep-rebuild, re-emerge Xorg, xorg-drivers and all xf86-video-* drivers, but nothing helped. It was working flawlessly for some year before ...

Any idea what's going on here?

Code:
[    29.240] (II) LoadModule: "intel"
[    29.240] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[    29.260] (EE) Failed to load /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so: undefined symbol: vgaHWFreeHWRec
[    29.260] (II) UnloadModule: "intel"
[    29.260] (II) Unloading intel
[    29.260] (EE) Failed to load module "intel" (loader failed, 7)
[    29.260] (II) LoadModule: "amdgpu"
[    29.260] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/amdgpu_drv.so
[    29.304] (EE) Failed to load /usr/lib64/xorg/modules/drivers/amdgpu_drv.so: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/amdgpu_drv.so: undefined symbol: fbImageGlyphBlt
[    29.304] (II) UnloadModule: "amdgpu"
[    29.304] (II) Unloading amdgpu
[    29.304] (EE) Failed to load module "amdgpu" (loader failed, 7)
[    29.304] (II) LoadModule: "ati"
[    29.304] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/ati_drv.so
[    29.316] (II) Module ati: vendor="X.Org Foundation"
[    29.316]    compiled for 1.19.5, module version = 18.0.1
[    29.316]    Module class: X.Org Video Driver
[    29.316]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[    29.343] (II) LoadModule: "modesetting"
[    29.343] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    29.352] (EE) Failed to load /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so: undefined symbol: shadowRemove
[    29.352] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    29.352] (II) Unloading modesetting
[    29.352] (EE) Failed to load module "modesetting" (loader failed, 7)
[    29.352] (II) LoadModule: "fbdev"
[    29.355] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[    29.355] (II) UnloadModule: "fbdev"
[    29.355] (II) Unloading fbdev
[    29.355] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[    29.355] (II) LoadModule: "vesa"
[    29.355] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    29.371] (EE) Failed to load /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so: undefined symbol: VBESetModeParameters
[    29.371] (II) UnloadModule: "vesa"
[    29.371] (II) Unloading vesa
[    29.371] (EE) Failed to load module "vesa" (loader failed, 7)
[    29.371] (EE) No drivers available.
[    29.371] (EE)
Fatal server error:
[    29.371] (EE) no screens found(EE)
[    29.371] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
         at http://wiki.x.org
 for help.
[    29.371] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    29.371] (EE)
[    29.372] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.


thanks ...
_________________
http://gentoo.mahdi.cz <-- gentoo package search engine


Last edited by mahdi1234 on Mon May 21, 2018 7:55 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 40809
Location: 56N 3W

PostPosted: Mon May 21, 2018 8:45 am    Post subject: Reply with quote

mahdi1234,

I don't have a fix for this problem yet but its interfering with my wifes online shopping, so I have to work on it. :)

That
Code:
/usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so: undefined symbol: shadowRemove
is affected shows that its something that xorg-server depends on, or should depend on.
The modesetting driver is a part of xorg-server.

I've tried all the things you have too, with the same measure of success - that's none at all.
I've also tried downgrading things. Right now, I'm doing an update. I don't think fhat will change anything but you never know.

The system is all ~amd64 and as its an AMD EM350, so uses distcc and distcc-pump to help with updates.
That can be a double edged sword.

Please share your
Code:
emerge --info
Its not a very popular problem. So far, it appears to be just the two of us.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 5755
Location: Room 101

PostPosted: Mon May 21, 2018 9:34 am    Post subject: Reply with quote

mahdi1234, NeddySeagoon ...

I've seen this before when using musl, xorg lacks proper dependency information between modules, so unless they're loaded in the correct order, symbols will be missing, see the discussion/solution here.

HTH & best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 40809
Location: 56N 3W

PostPosted: Mon May 21, 2018 9:57 am    Post subject: Reply with quote

khayyam,

Thank you for the pointer. i'm fiddling about with a Section "Modules"

Its the right track, two or the four drivers I have built load now, the other two still have missing symbols
I'm not using musl. Its a conventional ~amd64 glibc install with automatic everything for Xorg.

-- edit --

I ended up with a
Code:
Section "Module"
Load "dri"
Load "dri2"
Load "vgahw"
Load "fb"
Load "xaa"
Load "int10"
Load "vbe"
Load "shadowfb"
Load "shadow"
Load "fbdevhw"
Load "exa"
Load "glamoregl"
EndSection


Its not all required. Some of it was from the internet, some by trial and error.
Everything is there, but its loaded in the wrong order. I'll do a binary search on that list and see what's really needed.

-- edit2 --

I needed

Code:
Section "Module"
#Load "dri"
#Load "dri2"
#Load "vgahw"
Load "fb"
#Load "xaa"

#Load "int10"
Load "vbe"
#Load "shadowfb"

Load "shadow"

#Load "fbdevhw"
Load "exa"
Load "glamoregl"
EndSection

_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 5755
Location: Room 101

PostPosted: Mon May 21, 2018 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

NeddySeagoon wrote:
Its the right track, two or the four drivers I have built load now, the other two still have missing symbols. I'm not using musl. Its a conventional ~amd64 glibc install with automatic everything for Xorg.

Neddy ... ok, good. As for why it happens, in the case I encountered it's was triggered by musl's lack of "lazy load" in dynlinker, but I expect it would happen under other circumstances (ie, when using glibc) because, as I said, there is no dependency information for modules.

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
steveL
Watchman
Watchman


Joined: 13 Sep 2006
Posts: 5039
Location: The Peanut Gallery

PostPosted: Mon May 21, 2018 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

khayyam wrote:
As for why it happens, in the case I encountered it's was triggered by musl's lack of "lazy load" in dynlinker, but I expect it would happen under other circumstances (ie, when using glibc) because, as I said, there is no dependency information for modules.
How hard would it be to add it?
We have linkage information, so we know which modules import which undefined symbols (man nm, objdump) so it seems like we could add it as part of the build-process.
Back to top
View user's profile Send private message
mahdi1234
Guru
Guru


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 534
Location: far from new world orderia

PostPosted: Mon May 21, 2018 5:06 pm    Post subject: Reply with quote

NeddySeagoon wrote:

Please share your
Code:
emerge --info
Its not a very popular problem. So far, it appears to be just the two of us.

I have mostly stable except for gcc/glibc due to spectre/meltdown.

Sorry for being quite late in answering, this issue hit me on vacation, so I'm only at computer during evenings, luckily always having usb stick/live gentoo with me :)
Code:

Portage 2.3.24 (python 3.5.5-final-0, default/linux/amd64/17.0/desktop, gcc-7.3.0, glibc-2.25-r11, 4.14.14-gentoo x86_64)
=================================================================
System uname: Linux-4.14.14-gentoo-x86_64-Intel-R-_Core-TM-_i7-5500U_CPU_@_2.40GHz-with-gentoo-2.4.1
KiB Mem:     7953852 total,   7645584 free
KiB Swap:    8395772 total,   8395772 free
Timestamp of repository gentoo: Sun, 20 May 2018 13:30:01 +0000
Head commit of repository gentoo: c114f28aceb61d9a839ebeaae1685b3ceb8b1e48
sh bash 4.4_p12
ld GNU ld (Gentoo 2.29.1 p3) 2.29.1
app-shells/bash:          4.4_p12::gentoo
dev-java/java-config:     2.2.0-r4::gentoo
dev-lang/perl:            5.24.3-r1::gentoo
dev-lang/python:          2.7.14-r1::gentoo, 3.5.5::gentoo
dev-util/cmake:           3.9.6::gentoo
dev-util/pkgconfig:       0.29.2::gentoo
sys-apps/baselayout:      2.4.1-r2::gentoo
sys-apps/openrc:          0.34.11::gentoo
sys-apps/sandbox:         2.13::gentoo
sys-devel/autoconf:       2.13::gentoo, 2.69-r4::gentoo
sys-devel/automake:       1.15.1-r2::gentoo
sys-devel/binutils:       2.29.1-r1::gentoo
sys-devel/gcc:            7.3.0::gentoo
sys-devel/gcc-config:     1.8-r1::gentoo
sys-devel/libtool:        2.4.6-r3::gentoo
sys-devel/make:           4.2.1::gentoo
sys-kernel/linux-headers: 4.13::gentoo (virtual/os-headers)
sys-libs/glibc:           2.25-r11::gentoo
Repositories:

gentoo
    location: /usr/portage
    sync-type: rsync
    sync-uri: rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage
    priority: -1000
    sync-rsync-extra-opts:
    sync-rsync-verify-metamanifest: no

x-portage
    location: /usr/local/portage
    masters: gentoo
    priority: 0

steam-overlay
    location: /var/lib/layman/steam-overlay
    masters: gentoo
    priority: 50

ACCEPT_KEYWORDS="amd64"
ACCEPT_LICENSE="*"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=native -O2 -pipe -fno-plt -mindirect-branch=thunk -mfunction-return=thunk"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /etc/stunnel/stunnel.conf /usr/share/config /usr/share/gnupg/qualified.txt"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/dconf /etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/php/apache2-php7.1/ext-active/ /etc/php/cgi-php7.1/ext-active/ /etc/php/cli-php7.1/ext-active/ /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/terminfo"
CXXFLAGS="-O2 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
EMERGE_DEFAULT_OPTS="--alphabetical"
FCFLAGS="-O2 -pipe"
FEATURES="assume-digests binpkg-logs config-protect-if-modified distlocks ebuild-locks fixlafiles merge-sync multilib-strict news parallel-fetch preserve-libs protect-owned sandbox sfperms strict unknown-features-warn unmerge-logs unmerge-orphans userfetch userpriv usersandbox usersync xattr"
FFLAGS="-O2 -pipe"
GENTOO_MIRRORS="http://gentoo.supp.name/ http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/gentoo/ rsync://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/gentoo/ ftp://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/gentoo/ https://mirror.dkm.cz/gentoo/ http://mirror.dkm.cz/gentoo/ ftp://mirror.dkm.cz/gentoo/ rsync://mirror.dkm.cz/gentoo/ http://gentoo.mirror.web4u.cz/ ftp://gentoo.mirror.web4u.cz/"
LANG="en_US.utf8"
LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed"
MAKEOPTS="-j5"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --omit-dir-times --compress --force --whole-file --delete --stats --human-readable --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages --exclude=/.git"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
USE="X a52 aac acl acpi alsa amd64 berkdb bluetooth branding bzip2 cairo cdda cdr cli consolekit crypt cups cxx dbus dri dts dvd dvdr emboss encode exif fam ffmpeg flac fortran gdbm gif glamor gpm gtk iconv ipv6 jpeg lcms ldap libnotify mad mng modules mp3 mp4 mpeg multilib ncurses nls nptl ogg opengl openmp pam pango pcre pdf perl png policykit ppds python qt3support qt5 raw readline sdl seccomp smp spell ssl startup-notification svg tcpd tiff truetype udev udisks unicode upower usb vaapi vdpau vorbis wxwidgets x264 xattr xcb xml xv xvid zlib" ABI_X86="64" ALSA_CARDS="snd-hda-intel" APACHE2_MODULES="authn_core authz_core socache_shmcb unixd actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache cgi cgid dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" CALLIGRA_FEATURES="karbon plan sheets stage words" CAMERAS="*" COLLECTD_PLUGINS="df interface irq load memory rrdtool swap syslog" CPU_FLAGS_X86="fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts xtopology nonstop_tsc aperfmperf eagerfpu pni pclmul dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 sdbg fma cx16 xtpr pdcm pcid sse4_1 sse4_2 x2apic movbe popcnt tsc_deadline_timer aes xsave avx f16c rdrand lahf_lm abm 3dnowprefetch ida arat epb pln pts dtherm intel_pt tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpid fsgsbase tsc_adjust bmi1 avx2 smep bmi2 erms invpcid rdseed adx smap xsaveopt sse3 mmxext fma3" ELIBC="glibc" GPSD_PROTOCOLS="ashtech aivdm earthmate evermore fv18 garmin garmintxt gpsclock isync itrax mtk3301 nmea ntrip navcom oceanserver oldstyle oncore rtcm104v2 rtcm104v3 sirf skytraq superstar2 timing tsip tripmate tnt ublox ubx" INPUT_DEVICES="evdev synaptics mouse keyboard" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LIBREOFFICE_EXTENSIONS="presenter-console presenter-minimizer" OFFICE_IMPLEMENTATION="libreoffice" PHP_TARGETS="php5-6 php7-0" POSTGRES_TARGETS="postgres9_5" PYTHON_SINGLE_TARGET="python3_5" PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_5" RUBY_TARGETS="ruby22 ruby23" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="intel i965 radeon radeonsi vesa amdgpu" XTABLES_ADDONS="quota2 psd pknock lscan length2 ipv4options ipset ipp2p iface geoip fuzzy condition tee tarpit sysrq steal rawnat logmark ipmark dhcpmac delude chaos account"
Unset:  CC, CPPFLAGS, CTARGET, CXX, INSTALL_MASK, LC_ALL, LINGUAS, PORTAGE_BUNZIP2_COMMAND, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS

_________________
http://gentoo.mahdi.cz <-- gentoo package search engine
Back to top
View user's profile Send private message
mahdi1234
Guru
Guru


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 534
Location: far from new world orderia

PostPosted: Mon May 21, 2018 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

NeddySeagoon wrote:
-- edit2 --

I needed ...

What file do you add this into, some generic under xorg.conf.d or for each driver separate one?
_________________
http://gentoo.mahdi.cz <-- gentoo package search engine
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 40809
Location: 56N 3W

PostPosted: Mon May 21, 2018 7:29 pm    Post subject: Reply with quote

mahdi1234,

I cheated. I called it /etc/X11/xorg.conf but almost any file in /etc/X11/xorg.conf.d should to.

I say almost any because the file needs to be processed before the video drivers are loaded.
Its a load order problem after all.

The files in /etc/X11/xorg.conf.d are concatenated together is lexical order before being passed to Xorg, so 00- is before 01 is before 99-
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
mahdi1234
Guru
Guru


Joined: 19 Feb 2005
Posts: 534
Location: far from new world orderia

PostPosted: Mon May 21, 2018 7:55 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks Neddy, created /etc/X11/xorg.conf.d/01.modules.conf with the same content as yours and it did the trick!
_________________
http://gentoo.mahdi.cz <-- gentoo package search engine
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum