Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]Could not sync environment to dbus
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
holm74
n00b
n00b


Joined: 21 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Fri Mar 02, 2018 8:46 am    Post subject: [SOLVED]Could not sync environment to dbus Reply with quote

Hi all,

strange behaviour for 4 weeks now and still no solution.

I am running profile default/linux/amd64/17.0/desktop/plasma/systemd (stable) on my laptop. As login manager I am using sddm.

When I want to login (from sddm) as user I am getting the message "Could not sync environment to dbus"

The workaround at the moment is:

1. Pressing F12 and F2 to get the console
2. Login via console with my user credentials
3. Press F1 to got back SDDM Login Manager
4. Type in the Password: once again I am getting "Could not sync environment to dbus" (and I klick ok)
5. NOW: once again type in the password AND happily I can see my desktop and work

I looked up the dbus jobs difference before failing and working with ps aux | grep systemd-activation

The only difference is that - after login - my system is able to add a dbus daemon:


myuser 3099 0.0 0.0 35944 3052 ? Ss 08:51 0:00 /usr/bin/dbus-daemon --session --address=systemd: --nofork --nopidfile --systemd-activation --syslog-only

So I think the is somehow a use flag missing which allows sddm to create the dbus daemon.

Use flag settings :

[ebuild R ~] sys-apps/dbus-1.12.2::gentoo USE="X systemd user-session -debug -doc -elogind (-selinux) -static-libs {-test}" ABI_X86="32 (64) (-x32)" 0 KiB
[ebuild R ] x11-misc/sddm-0.17.0-r1::gentoo USE="pam systemd (-consolekit) -elogind {-test}" 0 KiB


Somebody has an idea?

Thanks in advance,

Holm


Last edited by holm74 on Fri Jul 06, 2018 9:04 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 23260
Location: here

PostPosted: Fri Mar 02, 2018 9:14 am    Post subject: Reply with quote

Can help this?
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
holm74
n00b
n00b


Joined: 21 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Sun Mar 04, 2018 11:38 am    Post subject: Reply with quote

Hi fedeliallalinea,


thanks for your reply. I have seen it before, but I can not see a solution.

Just to mention: in make.conf I have consolekit enabled.

So what I did is recompile sys-auth/consolekit-1.2.0 and kde-plasma/plasma-workspace-5.11.5-r1 again. But nothing changed.


Do you have a quick answer what I am doing wrong. It worked all the time.


Thanks for any advice,


Holm
Back to top
View user's profile Send private message
holm74
n00b
n00b


Joined: 21 Nov 2007
Posts: 23

PostPosted: Fri Jul 06, 2018 9:04 am    Post subject: Reply with quote

Thanks to RayOfLight from here


emerge --unmerge consolekit

was the solution.

Thanks,


Holm
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum