Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Microphone Dell XPS 15 9550
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
EvilPudding
n00b
n00b


Joined: 25 Nov 2017
Posts: 11

PostPosted: Fri Feb 23, 2018 12:29 am    Post subject: Microphone Dell XPS 15 9550 Reply with quote

I've been using gentoo on my machine from the time I bought it, and I almost couldn't be happier.

The external microphone does not work, and I had to buy an USB adapter, which works but the result is low quality.

From all I've seen until today, people only recommend buying the adapter, but today I saw the following link:

http://wiki.yobi.be/wiki/Laptop_Dell_XPS_15

Which seems to suggest they have it working. Do I have to update my kernel? Do I have to remove the audio drivers from the kernel and install as an external module?

Help me please, I'm tired of using this adapter, or not using it and not having a microphone.

lspci:
https://pastebin.com/FtWi7u35
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 19239
Location: here

PostPosted: Fri Feb 23, 2018 12:03 pm    Post subject: Reply with quote

I've the same laptop and the audio card is a pain in the ass.
I never tried microphone but with headphones every time that i plug I need to sleep and resume laptop to make it work.

Some useful links
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=109841
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/1575078
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
EvilPudding
n00b
n00b


Joined: 25 Nov 2017
Posts: 11

PostPosted: Fri Feb 23, 2018 2:32 pm    Post subject: Reply with quote

fedeliallalinea wrote:
I've the same laptop and the audio card is a pain in the ass.
I never tried microphone but with headphones every time that i plug I need to sleep and resume laptop to make it work.

Some useful links
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=109841
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/1575078


I don't need to sleep at all, the sound works perfect for me, are you using pulseaudio?
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 19239
Location: here

PostPosted: Fri Feb 23, 2018 2:49 pm    Post subject: Reply with quote

EvilPudding wrote:
I don't need to sleep at all, the sound works perfect for me, are you using pulseaudio?

Yes I use pulseaudio. Sound work also for me the problem is when I plug headphones that audio not switchs to it.
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
EvilPudding
n00b
n00b


Joined: 25 Nov 2017
Posts: 11

PostPosted: Fri Feb 23, 2018 2:52 pm    Post subject: Reply with quote

fedeliallalinea wrote:
EvilPudding wrote:
I don't need to sleep at all, the sound works perfect for me, are you using pulseaudio?

Yes I use pulseaudio. Sound work also for me the problem is when I plug headphones that audio not switchs to it.


We might not be able to solve my problem, but I think yours should be solvable, that does not happen to me. What kernel are you using?
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 19239
Location: here

PostPosted: Fri Feb 23, 2018 2:55 pm    Post subject: Reply with quote

The kernel that I use is gentoo-sources-4.14.18
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
EvilPudding
n00b
n00b


Joined: 25 Nov 2017
Posts: 11

PostPosted: Fri Feb 23, 2018 7:00 pm    Post subject: Reply with quote

My kernel is outdated compared to yours. Can you post your /etc/pulse/default.pa
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 19239
Location: here

PostPosted: Fri Feb 23, 2018 10:05 pm    Post subject: Reply with quote

My /etc/pulse/default.pa
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
EvilPudding
n00b
n00b


Joined: 25 Nov 2017
Posts: 11

PostPosted: Sun Feb 25, 2018 2:51 am    Post subject: Reply with quote

I can't look into it now, I booted my gaming windows by mistake, it started a mandatory update that removed or reordered the partitions, which ruined my boot completely.

I will look into it when I solve this problem, sorry. :(
Back to top
View user's profile Send private message
EvilPudding
n00b
n00b


Joined: 25 Nov 2017
Posts: 11

PostPosted: Mon Feb 26, 2018 4:14 pm    Post subject: Reply with quote

I'm back on gentoo! Can you post your /etc/modprobe.d/alsa.conf
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 19239
Location: here

PostPosted: Mon Feb 26, 2018 5:10 pm    Post subject: Reply with quote

EvilPudding wrote:
I'm back on gentoo! Can you post your /etc/modprobe.d/alsa.conf

Here my alsa.conf
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
EvilPudding
n00b
n00b


Joined: 25 Nov 2017
Posts: 11

PostPosted: Mon Feb 26, 2018 5:21 pm    Post subject: Reply with quote

Can you try adding at the end:

Code:
options snd-hda-intel single_cmd=1 probe_mask=1 model=dell-headset-multi


This is what I have.
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 19239
Location: here

PostPosted: Mon Feb 26, 2018 5:36 pm    Post subject: Reply with quote

I've already tried it in the past, however I tried and it doesn't work
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
EvilPudding
n00b
n00b


Joined: 25 Nov 2017
Posts: 11

PostPosted: Mon Feb 26, 2018 5:57 pm    Post subject: Reply with quote

We have the same computer, unless they changed the sound card version within the same model it should work...
Back to top
View user's profile Send private message
EvilPudding
n00b
n00b


Joined: 25 Nov 2017
Posts: 11

PostPosted: Mon Feb 26, 2018 5:59 pm    Post subject: Reply with quote

Can you screenshot the Configuration tab in pavucontrol when the sound isn't working?
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 19239
Location: here

PostPosted: Mon Feb 26, 2018 6:04 pm    Post subject: Reply with quote

EvilPudding wrote:
Can you screenshot the Configuration tab in pavucontrol when the sound isn't working?

I don't have pavucontrol, the sound work but not switch to headset when I plug the jack (continues to work on speakers)
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
EvilPudding
n00b
n00b


Joined: 25 Nov 2017
Posts: 11

PostPosted: Mon Feb 26, 2018 6:28 pm    Post subject: Reply with quote

Can you install pavucontrol? Or are you CLI only?
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 19239
Location: here

PostPosted: Mon Feb 26, 2018 7:26 pm    Post subject: Reply with quote

EvilPudding wrote:
Can you install pavucontrol? Or are you CLI only?

I don't like gtk programs :P , but I can install it.

https://pasteboard.co/H9t8azC.png
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum