Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved] No HDMI sound with RX580
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Elleni
Guru
Guru


Joined: 23 May 2006
Posts: 591

PostPosted: Tue Jan 02, 2018 2:14 pm    Post subject: [solved] No HDMI sound with RX580 Reply with quote

I migrated gentoo to a new box. On the old one, I had an amd R7 250 (http://dev1.club-3d.com/index.php/produkte/leser.de/product/radeon-r7-250-eyefinity-4.1604.html) with hdmi enabled soundoutput. All working well.

Now on the hardware (Saphire Nitro+ RX580 Special Edition http://www.sapphiretech.com/productdetial.asp?pid=3891952B-0F89-44B0-A39E-E911C8B689F9&lang=eng), there is no soundoutput over hdmi.

Is this still correct ?
https://wiki.archlinux.org/index.php/AMDGPU#No_HDMI.2FDP_Audio
The open source AMDGPU driver relies on the DC (formerly DAL) code that was pulled into the 4.15 kernel. Until 4.15 Kernel is available in official repositories, audio support for HDMI and DisplayPort will not be available, unless using 4.15 kernel. (...) Another way to get HDMI and DisplayPort audio is to install the AMDGPU PRO driver.

How can I install 4.15 gentoo-sources kernel, Latest unstable is 4.14.10-r1 or do I really need amd-gpu pro which is not in portage?

aplay --list-devices
Code:
**** Liste der Hardware-Geräte (PLAYBACK) ****
Karte 0: HDMI [HDA ATI HDMI], Gerät 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Sub-Geräte: 1/1
  Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 0: HDMI [HDA ATI HDMI], Gerät 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Sub-Geräte: 1/1
  Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 0: HDMI [HDA ATI HDMI], Gerät 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Sub-Geräte: 1/1
  Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 0: HDMI [HDA ATI HDMI], Gerät 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Sub-Geräte: 1/1
  Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 0: HDMI [HDA ATI HDMI], Gerät 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Sub-Geräte: 1/1
  Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 0: HDMI [HDA ATI HDMI], Gerät 11: HDMI 5 [HDMI 5]
  Sub-Geräte: 1/1
  Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 1: Generic [HD-Audio Generic], Gerät 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
  Sub-Geräte: 1/1
  Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 1: Generic [HD-Audio Generic], Gerät 1: ALC887-VD Digital [ALC887-VD Digital]
  Sub-Geräte: 1/1
  Sub-Gerät #0: subdevice #0

emerge --info
Code:
Portage 2.3.13 (python 3.5.4-final-0, default/linux/amd64/17.0/desktop/plasma, gcc-6.4.0, glibc-2.25-r9, 4.14.10-gentoo-r1 x86_64)
=================================================================
System uname: Linux-4.14.10-gentoo-r1-x86_64-AMD_Ryzen_5_1600_Six-Core_Processor-with-gentoo-2.4.1
KiB Swap:    9767516 total,   9767516 free
Timestamp of repository gentoo: Tue, 02 Jan 2018 11:30:01 +0000
Head commit of repository gentoo: 247af5efe0845e4b24385008f240e3e64f5e88c7
sh bash 4.3_p48-r1
ld GNU ld (Gentoo 2.29.1 p3) 2.29.1
app-shells/bash:          4.3_p48-r1::gentoo
dev-lang/perl:            5.24.3::gentoo
dev-lang/python:          2.7.14-r1::gentoo, 3.5.4-r1::gentoo
dev-util/cmake:           3.9.6::gentoo
dev-util/pkgconfig:       0.29.2::gentoo
sys-apps/baselayout:      2.4.1-r2::gentoo
sys-apps/openrc:          0.34.11::gentoo
sys-apps/sandbox:         2.10-r4::gentoo
sys-devel/autoconf:       2.13::gentoo, 2.69::gentoo
sys-devel/automake:       1.11.6-r2::gentoo, 1.12.6-r1::gentoo, 1.15.1-r1::gentoo
sys-devel/binutils:       2.29.1-r1::gentoo
sys-devel/gcc:            6.4.0::gentoo
sys-devel/gcc-config:     1.8-r1::gentoo
sys-devel/libtool:        2.4.6-r3::gentoo
sys-devel/make:           4.2.1::gentoo
sys-kernel/linux-headers: 4.13::gentoo (virtual/os-headers)
sys-libs/glibc:           2.25-r9::gentoo
Repositories:

gentoo
    location: /usr/portage
    sync-type: rsync
    sync-uri: rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage
    priority: -1000
    sync-rsync-extra-opts:

seden
    location: /var/lib/layman/seden
    masters: gentoo
    priority: 50

test
    location: /usr/local/portage
    masters: gentoo
    priority: 100

ACCEPT_KEYWORDS="amd64"
ACCEPT_LICENSE="* -@EULA"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O2 -march=znver1"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/lib64/libreoffice/program/sofficerc /usr/share/config /usr/share/gnupg/qualified.txt"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/dconf /etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/splash /etc/terminfo"
CXXFLAGS="-O2 -march=znver1"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FCFLAGS="-O2 -pipe"
FEATURES="assume-digests binpkg-logs buildpkg candy config-protect-if-modified distlocks ebuild-locks fixlafiles merge-sync multilib-strict news parallel-fetch preserve-libs protect-owned sandbox sfperms strict unknown-features-warn unmerge-logs unmerge-orphans userfetch userpriv usersandbox usersync xattr"
FFLAGS="-O2 -pipe"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org"
LANG="de_CH.UTF-8"
LC_ALL="de_CH.UTF-8"
LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed"
MAKEOPTS="-j13"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --omit-dir-times --compress --force --whole-file --delete --stats --human-readable --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages --exclude=/.git"
PORTAGE_TMPDIR="/tmp"
USE="X a52 aac acl acpi activities aes alsa amd64 avx avx2 berkdb bluetooth branding bzip2 cairo cdda cdr cli consolekit cracklib crypt cups cxx d3d9 dbus declarative dri dri3 dts dvd dvdr emboss encode exif fam ffmpeg firefox flac fma3 fortran frei0r gdbm gif glamor gnutls gpm gtk iconv icu ipv6 jpeg kde kipi kwallet lcms ldap libnotify llvm lm_sensors mad mmx mmxext mng modules mp3 mp4 mpeg mtp multilib ncurses nls nptl ocr ogg openal opencl opengl openmax openmp osmesa pam pango pclmul pcre pdf pdfpopcnt phonon plasma png policykit ppds pulseaudio qml qt3support qt5 readline realtime s3tc scanner sdl seccomp semantic-desktop session spell spice sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssh ssl ssse3 staging startup-notification svg tcpd theora tiff truetype udev udisks unicode upower usb uxa vaapi vdpau vhost-net vorbis vpx webrtc-aec widgets wxwidgets x264 xattr xcb xcomposite xml xv xvid zlib" ABI_X86="64 32" ALSA_CARDS="hda-intel" APACHE2_MODULES="authn_core authz_core socache_shmcb unixd actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache cgi cgid dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" CALLIGRA_FEATURES="kexi words flow plan sheets stage tables krita karbon braindump author" COLLECTD_PLUGINS="df interface irq load memory rrdtool swap syslog" CPU_FLAGS_X86="mmx mmxext smp sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3" ELIBC="glibc" GPSD_PROTOCOLS="ashtech aivdm earthmate evermore fv18 garmin garmintxt gpsclock isync itrax mtk3301 nmea ntrip navcom oceanserver oldstyle oncore rtcm104v2 rtcm104v3 sirf skytraq superstar2 timing tsip tripmate tnt ublox ubx" INPUT_DEVICES="evdev" KERNEL="linux" L10N="de el en fr it tr" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LIBREOFFICE_EXTENSIONS="presenter-console presenter-minimizer" LINGUAS="de de_DE el en fr fr_FR it tr" OFFICE_IMPLEMENTATION="libreoffice" PHP_TARGETS="php5-6 php7-0" POSTGRES_TARGETS="postgres9_5" PYTHON_SINGLE_TARGET="python3_5" PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_5" QEMU_SOFTMMU_TARGETS="i386 x86_64" QEMU_USER_TARGETS="i386 x86_64" RUBY_TARGETS="ruby22" SANE_BACKENDS="pixma" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="amdgpu radeon radeonsi virgl" XTABLES_ADDONS="quota2 psd pknock lscan length2 ipv4options ipset ipp2p iface geoip fuzzy condition tee tarpit sysrq steal rawnat logmark ipmark dhcpmac delude chaos account"
Unset:  CC, CPPFLAGS, CTARGET, CXX, EMERGE_DEFAULT_OPTS, INSTALL_MASK, PORTAGE_BUNZIP2_COMMAND, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS


Last edited by Elleni on Sun Jan 21, 2018 1:45 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Watchman
Watchman


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 5225

PostPosted: Tue Jan 02, 2018 2:28 pm    Post subject: Reply with quote

There are no -rc kernel sources available as ebuilds, so you'll either have to wait until 4.15 is released (in a week or two) or download/git-clone it off kernel.org.
There's a dev-libs/amdgpu-pro-opencl package in portage, but it sounds like it doesn't contain the full driver and so won't help here.

(I have the same problem FWIW, but I'm working around it with pulseaudio-over-ethernet)
Back to top
View user's profile Send private message
Elleni
Guru
Guru


Joined: 23 May 2006
Posts: 591

PostPosted: Tue Jan 02, 2018 2:55 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for your confirmation, so I guess its not a problem of misconfiguration of my side :)

I guess, I ll wait and/or try amd-gpu installation on top of amdgpu to see where it gets. Your mentioned workaround with pulseaudio over ethernet sounds interesting, but I ll have to see, wether I find some usefull info to see, if that could help me get sound over to my tv :)
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 41405
Location: 56N 3W

PostPosted: Tue Jan 02, 2018 4:10 pm    Post subject: Reply with quote

Elleni,

4.15.0 has a new amdgpu driver. Its worth trying.
Code:
emerge git-sources
will get you the current release candidate.

Of course, it might drink all the beer in your fridge too :)

I seem to remember that hdmi audio is in earlier kernel but its disabled by default.
You need a kernel parameter to enable it. Of course, it will be disabled for good reasons.
I've not tried it.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Watchman
Watchman


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 5225

PostPosted: Tue Jan 02, 2018 4:15 pm    Post subject: Reply with quote

It's there but I have the same symptom as Elleni shows in the first post: the card shows a lot of HDMI outputs (5 in my case), but they all emit no sound. Presumably 4.15 contains the magic dust needed to connect the HDA codec to the video output.
Back to top
View user's profile Send private message
Elleni
Guru
Guru


Joined: 23 May 2006
Posts: 591

PostPosted: Tue Jan 02, 2018 8:07 pm    Post subject: Reply with quote

Maybe I ll try git-sources to see, wether there is sound in hdmi, else I ll wait some weeks till gentoo-sources-4.15 will be in tree. Thanks :)

According to radeon wiki, boot parameter radeon.audio=1 is only needed for kernels older than 3.13 and thus is enabled by default, so I never tried setting it.
Back to top
View user's profile Send private message
Aquous
l33t
l33t


Joined: 08 Jan 2011
Posts: 700

PostPosted: Sat Jan 06, 2018 3:52 pm    Post subject: Reply with quote

For some cards, you also need to add
Code:
amdgpu.dc=1

to the kernel command line
Back to top
View user's profile Send private message
Elleni
Guru
Guru


Joined: 23 May 2006
Posts: 591

PostPosted: Mon Jan 08, 2018 8:37 pm    Post subject: Reply with quote

I tried
Code:
amdgpu.dc=1


and also the obsolete

Code:
radeon.audio=1


without success.

So I will try git-sources now and report back.
Back to top
View user's profile Send private message
Elleni
Guru
Guru


Joined: 23 May 2006
Posts: 591

PostPosted: Mon Jan 08, 2018 8:56 pm    Post subject: Reply with quote

Mhm, it does not work eather with git-sources-4.15-rc7 :x

I guess, next thing to try would be to install amdgpu-pro
Back to top
View user's profile Send private message
Elleni
Guru
Guru


Joined: 23 May 2006
Posts: 591

PostPosted: Mon Jan 08, 2018 10:59 pm    Post subject: Reply with quote

failed @ installing amdgpu-pro, but opened a separate new thread for this one. Hope it works with it, else I don't know, what I could try.
Back to top
View user's profile Send private message
Elleni
Guru
Guru


Joined: 23 May 2006
Posts: 591

PostPosted: Sun Jan 21, 2018 1:44 am    Post subject: Reply with quote

The combination of Neddy's and Aquous' comments did the trick. I had only tested amdgpu.dc=1 with 4.14 kernel. Now re-tested with this kernel commandline and git-sources and have hdmi sound output :)

Thanks guys :)
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Watchman
Watchman


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 5225

PostPosted: Sun Jan 21, 2018 7:21 am    Post subject: Reply with quote

That's good to hear; I've been using a dumb pulseaudio-over-LAN setup in the meantime (dropouts like it's 2004!) and it'll be nice to restore some sanity to my cable management...
Back to top
View user's profile Send private message
Elleni
Guru
Guru


Joined: 23 May 2006
Posts: 591

PostPosted: Sun Jan 28, 2018 11:27 am    Post subject: Reply with quote

I successfully installed amdgpu-pro driver, but hdmi sound does not work with it, at least not out-of-the-box.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum