Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Modemmanager cannot connect Sierra 3G modem
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
freifunk_connewitz
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Feb 2006
Posts: 170

PostPosted: Thu Nov 09, 2017 12:03 pm    Post subject: Modemmanager cannot connect Sierra 3G modem Reply with quote

Hi,

my laptop has a built-in GSM-module that has been working all the time and providing connectivity over mobilephone network. I use it only rarely and realized a while ago that it always fails to connect to the network now. some update must have changed something.

hardware: Sierra Wireless MC 8305 (lsusb: Bus 002 Device 004: ID 1199:9011 Sierra Wireless, Inc.)

kernel options:
Code:
CONFIG_USB_SERIAL=m
CONFIG_USB_SERIAL_GENERIC=y
CONFIG_USB_SERIAL_MXUPORT=m
CONFIG_USB_SERIAL_QCAUX=m
CONFIG_USB_SERIAL_QUALCOMM=m
CONFIG_USB_SERIAL_SIERRAWIRELESS=m
CONFIG_USB_SERIAL_WWAN=m
CONFIG_USB_SERIAL_OPTION=m


kernel modules:
Code:
box linux # lsmod
Module                  Size  Used by
iptable_nat             2015  0
nf_nat_ipv4             4699  1 iptable_nat
nf_nat                 13365  1 nf_nat_ipv4
algif_skcipher          9152  0
af_alg                  5593  1 algif_skcipher
vboxpci                14254  0
vboxnetadp             18374  0
vboxnetflt             16580  0
uvcvideo               71151  0
videobuf2_vmalloc       4710  1 uvcvideo
videobuf2_memops        1545  1 videobuf2_vmalloc
videobuf2_v4l2         10291  1 uvcvideo
qcserial                6484  2
videobuf2_core         24671  2 uvcvideo,videobuf2_v4l2
usb_wwan                6191  1 qcserial
usbserial              22345  6 qcserial,usb_wwan
videodev              127794  3 uvcvideo,videobuf2_core,videobuf2_v4l2
vboxdrv               357329  3 vboxnetadp,vboxnetflt,vboxpci
x86_pkg_temp_thermal     5317  0
coretemp                5980  0
iwldvm                118079  0
ghash_clmulni_intel     4296  0
sdhci_pci              15321  0
sdhci                  27944  1 sdhci_pci
mmc_core               98898  2 sdhci,sdhci_pci
i2c_i801               12848  0
iwlwifi               108339  1 iwldvm
i2c_smbus               3169  1 i2c_i801
e1000e                163870  0
mei_me                 18186  0
ptp                    10332  1 e1000e
mei                    52627  1 mei_me
pps_core                6529  1 ptp


so it seems the modem is still working and the correct modules are loaded automatically. also MMCLI agrees on that:
Code:
box linux # mmcli -m 0

/org/freedesktop/ModemManager1/Modem/0 (device id 'd77202cf083ebb6bb54d4f3d0ff067ebb8ced83e')
  -------------------------
  Hardware |   manufacturer: 'Sierra Wireless Inc'
           |          model: 'MC8305'
           |       revision: 'D3200-STSUGN-1575  1  [Nov 22 2010 09:00:00]'
           |      supported: 'gsm-umts'
           |        current: 'gsm-umts'
           |   equipment id: '355096040726068'
  -------------------------
  System   |         device: '/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.6'
           |        drivers: 'qcserial'
           |         plugin: 'Generic'
           |   primary port: 'ttyUSB1'
           |          ports: 'ttyUSB0 (qcdm), ttyUSB1 (at)'
  -------------------------
  Numbers  |           own : '+4917638710443'
  -------------------------
  Status   |           lock: 'none'
           | unlock retries: 'unknown'
           |          state: 'enabled'
           |    power state: 'on'
           |    access tech: 'unknown'
           | signal quality: '0' (cached)
  -------------------------
  Modes    |      supported: 'allowed: 2g, 3g; preferred: none'
           |        current: 'allowed: 2g, 3g; preferred: none'
  -------------------------
  Bands    |      supported: 'unknown'
           |        current: 'unknown'
  -------------------------
  IP       |      supported: 'ipv4, ipv6'
  -------------------------
  3GPP     |           imei: '355096040726068'
           |  enabled locks: 'none'
           |    operator id: 'unknown'
           |  operator name: 'unknown'
           |   subscription: 'unknown'
           |   registration: 'idle'
  -------------------------
  SIM      |           path: '/org/freedesktop/ModemManager1/SIM/0'

  -------------------------
  Bearers  |          paths: 'none'


but whenever I try to connect via network manager, it fails to do so. here is the log what happens when I activate the 3G modem (including attempt to connect to my provider with the settings that had been working all the time):
Code:
Nov  9 12:33:11 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227191.6769] manager: WWAN hardware radio set enabled
Nov  9 12:33:11 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227191.6771] (ttyUSB1): modem state changed, 'disabled' --> 'enabling' (reason: user preference)
Nov  9 12:33:11 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227191.6773] audit: op="radio-control" arg="wwan-enabled:1" pid=3584 uid=1000 result="success"
Nov  9 12:33:11 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227191.6777] device (ttyUSB1): state change: unavailable -> disconnected (reason 'modem-available') [20 30 58]
Nov  9 12:33:11 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227191.6799] policy: auto-activating connection 'FONIC2'
Nov  9 12:33:11 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227191.6832] device (ttyUSB1): Activation: starting connection 'FONIC2' (b6877c68-2ddd-4f95-87e8-246904e6a00b)
Nov  9 12:33:11 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227191.6837] device (ttyUSB1): state change: disconnected -> prepare (reason 'none') [30 40 0]
Nov  9 12:33:11 box ModemManager[3149]: <info>  Modem /org/freedesktop/ModemManager1/Modem/0: state changed (disabled -> enabling)
Nov  9 12:33:11 box ModemManager[3149]: <warn>  (ttyUSB1): port attributes not fully set
Nov  9 12:33:11 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect started...
Nov  9 12:33:11 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (4/8): Wait to get fully enabled
Nov  9 12:33:11 box ModemManager[3149]: <info>  Modem /org/freedesktop/ModemManager1/Modem/0: 3GPP Registration state changed (unknown -> idle)
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Modem /org/freedesktop/ModemManager1/Modem/0: state changed (enabling -> enabled)
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (5/8): Register
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.3823] (ttyUSB1): modem state changed, 'enabling' --> 'enabled' (reason: user-requested)
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect started...
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (4/8): Wait to get fully enabled
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (5/8): Register
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <warn>  [1510227192.4294] modem-broadband[ttyUSB1]: failed to connect modem: Network timeout
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.4294] device (ttyUSB1): state change: prepare -> failed (reason 'gsm-registration-timeout') [40 120 32]
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <warn>  [1510227192.4299] device (ttyUSB1): Activation: failed for connection 'FONIC2'
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.4304] device (ttyUSB1): state change: failed -> disconnected (reason 'none') [120 30 0]
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.4313] policy: auto-activating connection 'FONIC2'
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.4324] device (ttyUSB1): Activation: starting connection 'FONIC2' (b6877c68-2ddd-4f95-87e8-246904e6a00b)
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.4326] device (ttyUSB1): state change: disconnected -> prepare (reason 'none') [30 40 0]
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect started...
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (4/8): Wait to get fully enabled
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (5/8): Register
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect started...
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (4/8): Wait to get fully enabled
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (5/8): Register
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <warn>  [1510227192.4871] modem-broadband[ttyUSB1]: failed to connect modem: Network timeout
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.4871] device (ttyUSB1): state change: prepare -> failed (reason 'gsm-registration-timeout') [40 120 32]
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <warn>  [1510227192.4876] device (ttyUSB1): Activation: failed for connection 'FONIC2'
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.4881] device (ttyUSB1): state change: failed -> disconnected (reason 'none') [120 30 0]
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.4888] policy: auto-activating connection 'FONIC2'
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.4898] device (ttyUSB1): Activation: starting connection 'FONIC2' (b6877c68-2ddd-4f95-87e8-246904e6a00b)
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.4899] device (ttyUSB1): state change: disconnected -> prepare (reason 'none') [30 40 0]
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect started...
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (4/8): Wait to get fully enabled
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (5/8): Register
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect started...
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (4/8): Wait to get fully enabled
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (5/8): Register
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <warn>  [1510227192.5433] modem-broadband[ttyUSB1]: failed to connect modem: Network timeout
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.5434] device (ttyUSB1): state change: prepare -> failed (reason 'gsm-registration-timeout') [40 120 32]
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <warn>  [1510227192.5439] device (ttyUSB1): Activation: failed for connection 'FONIC2'
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.5443] device (ttyUSB1): state change: failed -> disconnected (reason 'none') [120 30 0]
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.5453] policy: auto-activating connection 'FONIC2'
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.5464] device (ttyUSB1): Activation: starting connection 'FONIC2' (b6877c68-2ddd-4f95-87e8-246904e6a00b)
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.5467] device (ttyUSB1): state change: disconnected -> prepare (reason 'none') [30 40 0]
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect started...
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (4/8): Wait to get fully enabled
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (5/8): Register
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect started...
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (4/8): Wait to get fully enabled
Nov  9 12:33:12 box ModemManager[3149]: <info>  Simple connect state (5/8): Register
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <warn>  [1510227192.5961] modem-broadband[ttyUSB1]: failed to connect modem: Network timeout
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.5962] device (ttyUSB1): state change: prepare -> failed (reason 'gsm-registration-timeout') [40 120 32]
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.5964] policy: disabling autoconnect for connection 'FONIC2'.
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <warn>  [1510227192.5967] device (ttyUSB1): Activation: failed for connection 'FONIC2'
Nov  9 12:33:12 box NetworkManager[3134]: <info>  [1510227192.5970] device (ttyUSB1): state change: failed -> disconnected (reason 'none') [120 30 0]


I should mention that networkmanager also does not show any signal strength info. I searched the forums and google, without success. can anybody help me or has an idea where else to look?
thank you!
cheers,
ffc

[Moderator edit: changed [quote] tags to [code] tags to preserve output layout. -Hu]
Back to top
View user's profile Send private message
spnngl
n00b
n00b


Joined: 24 Nov 2017
Posts: 1

PostPosted: Fri Nov 24, 2017 4:20 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

I had the same issue with my EM7455 after upgrading my kernel from 4.9.x to >=4.12.
They had been changes in the kernel modules. To fix it you need to install last version of modemmanager (1.6.10) to fix it (i also upgraded some dependencies).
I made an ebuild if you want to use it.

Hope it fixes it for you too.
Back to top
View user's profile Send private message
freifunk_connewitz
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Feb 2006
Posts: 170

PostPosted: Sun Dec 03, 2017 6:40 pm    Post subject: Reply with quote

hi and thank you for the tip.

I'll wait til 1.6.10 is in the portage tree and test it here.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum