Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
how do you install starcraft with wine?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gamers & Players
View previous topic :: View next topic  
Author Message
cryptopsy1
n00b
n00b


Joined: 01 May 2016
Posts: 25

PostPosted: Wed Aug 02, 2017 11:16 am    Post subject: how do you install starcraft with wine? Reply with quote

now that starcraft is free, i would like to install it, for the purpose of just getting a game to run under wine for once in my life. i was never able to do it. So what are the exact steps?
Back to top
View user's profile Send private message
Section_8
Guru
Guru


Joined: 22 May 2004
Posts: 564
Location: Arlington, TX, US

PostPosted: Thu Aug 03, 2017 2:24 am    Post subject: Reply with quote

Have you looked it up on the wine website: https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=72
Back to top
View user's profile Send private message
cryptopsy1
n00b
n00b


Joined: 01 May 2016
Posts: 25

PostPosted: Mon Aug 14, 2017 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

its "gold" , it should work. i just don't know how. don't understand the gaming stuff for wine.
Back to top
View user's profile Send private message
markisthejob
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Aug 2008
Posts: 142
Location: Cork, Republic of Ireland

PostPosted: Mon Aug 14, 2017 6:50 pm    Post subject: Reply with quote

I run both Starcraft and Starcraft 2 under wine.I didn't need to take any special steps. I Just used installed app-emulation/wine through portage then used the installers for both games from my file manager (dolphin)
They both work from my kde application menu
Back to top
View user's profile Send private message
ayleid96
n00b
n00b


Joined: 25 Apr 2016
Posts: 51
Location: /home/noodles

PostPosted: Sun Oct 22, 2017 8:13 pm    Post subject: Reply with quote

1.Use latest stable version of wine from portage.
2.Be sure to have 32bit version of gnutls if you are amd64.

No other special tricks needed.
Back to top
View user's profile Send private message
lordoftheworld
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2004
Posts: 10

PostPosted: Sat Oct 28, 2017 12:58 am    Post subject: Reply with quote

What USE flags did you guys use? I've unmasked app-emulation/wine-9999, and have WINE_COMMIT="wine-2.19" exported. Steam works fine for me, and Civ 4 launches, but Zoom in/out doesn't work (screen goes black, comes back after a few seconds). The Battle.net launcher doesn't start correctly after installing correctly. Seems like wine might be missing some dependencies, but emerge --update --newuse --deep --with-bdeps=y @world works fine.
Back to top
View user's profile Send private message
lordoftheworld
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2004
Posts: 10

PostPosted: Wed Nov 01, 2017 5:37 pm    Post subject: Reply with quote

I had to use wine-staging-2.18, with these USE flags: "X alsa cups dos fontconfig gecko gphoto2 gsm gstreamer jpeg lcms ldap mono mp3 ncurses netapi nls opencl opengl osmesa pcap perl pipelight png prelink pulseaudio realtime run-exes s3tc samba scanner (staging) themes threads truetype udev udisks v4l vaapi xcomposite xinerama xml."

I can't login to the blizzard agent, but I can install/start SC2/1 and login from the game using my battle.net username/password and authenticator. This is on 64-bit, with ABI_X86="32 64 (-x32)"
Back to top
View user's profile Send private message
*zensiert*
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2004
Posts: 33
Location: Germany

PostPosted: Fri Nov 17, 2017 9:20 pm    Post subject: Installing StarCraft 2 using Wine on a 64-bit system Reply with quote

I had some issues when installing StarCraft 2 using wine a few days ago, but I managed to get it to run. I'd like to share my solution, maybe it helps someone else.

I have wine-staging-2.19 installed on amd64 with integrated Intel-Graphics. My wine-prefix setup was 32-bit. Installing StarCraft 2 was successful (it first installed the Battle.Net client, which then downloaded the game). However, when starting the game, I got the following error message:

Quote:
Graphics device is not available at this time. If the problem persists, for more information consult our support website at http://starcraft2.com/support.


The solution was to create a 64-bit wine environment, in my case by using wine64 and creating a new wine-prefix:
Code:
export WINEPREFIX="$HOME/.wine64"
wine64 StarCraft-II-Setup.exe


Then I installed Battle.Net client and downloaded Starcraft2 again. Finally, it worked :)

It seems the problem was some issue between the 64-bit Intel driver which could not be used by 32-bit-Starcraft. Using the 64-bit-version is flawless for me (except that StarCraft freezes when quitting, but I can live with that for this time ;)
Back to top
View user's profile Send private message
lordoftheworld
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2004
Posts: 10

PostPosted: Thu Nov 23, 2017 7:32 am    Post subject: Re: Installing StarCraft 2 using Wine on a 64-bit system Reply with quote

*zensiert* wrote:
I had some issues when installing StarCraft 2 using wine a few days ago, but I managed to get it to run. I'd like to share my solution, maybe it helps someone else.

I have wine-staging-2.19 installed on amd64 with integrated Intel-Graphics. My wine-prefix setup was 32-bit. Installing StarCraft 2 was successful (it first installed the Battle.Net client, which then downloaded the game). However, when starting the game, I got the following error message:

Quote:
Graphics device is not available at this time. If the problem persists, for more information consult our support website at http://starcraft2.com/support.


The solution was to create a 64-bit wine environment, in my case by using wine64 and creating a new wine-prefix:
Code:
export WINEPREFIX="$HOME/.wine64"
wine64 StarCraft-II-Setup.exe


Then I installed Battle.Net client and downloaded Starcraft2 again. Finally, it worked :)

It seems the problem was some issue between the 64-bit Intel driver which could not be used by 32-bit-Starcraft. Using the 64-bit-version is flawless for me (except that StarCraft freezes when quitting, but I can live with that for this time ;)


Could you post the wine USE flags, currently enabled just by doing emerge -pv wine-staging? Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
*zensiert*
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2004
Posts: 33
Location: Germany

PostPosted: Thu Nov 23, 2017 8:34 am    Post subject: Re: Installing StarCraft 2 using Wine on a 64-bit system Reply with quote

lordoftheworld wrote:
Could you post the wine USE flags, currently enabled just by doing emerge -pv wine-staging? Thanks


Here you go:

Code:
~ $ emerge -pv wine-staging

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild   R   ~] app-emulation/wine-staging-2.19:2.19::gentoo  USE="X alsa cups fontconfig gecko gstreamer jpeg lcms ldap mono mp3 ncurses nls opengl perl png pulseaudio realtime run-exes samba ssl (staging) threads truetype udev udisks vaapi xcomposite xinerama xml -capi -custom-cflags -dos -gphoto2 -gsm -netapi -odbc -openal -opencl -osmesa -oss -pcap -pipelight -prelink -s3tc -scanner (-selinux) {-test} -themes -v4l" ABI_X86="32 64 (-x32)" LINGUAS="de en -ar -bg -ca -cs -da -el -en_US -eo -es -fa -fi -fr -he -hi -hr -hu -it -ja -ko -lt -ml -nb_NO -nl -or -pa -pl -pt_BR -pt_PT -rm -ro -ru -sk -sl -sr_RS@cyrillic -sr_RS@latin -sv -te -th -tr -uk -wa -zh_CN -zh_TW" 0 KiB
Back to top
View user's profile Send private message
cryptopsy1
n00b
n00b


Joined: 01 May 2016
Posts: 25

PostPosted: Sun Apr 29, 2018 8:12 pm    Post subject: Reply with quote

i thought we had to use wine-vanilla, what's wine-staging? Getting this error:
https://i.imgur.com/Q38H8qe.png

Running wine-staging on the battle.net installer in /tmp which is tmpfs, i'm running this as root for testing purpose
Back to top
View user's profile Send private message
fpemud
Apprentice
Apprentice


Joined: 15 Feb 2012
Posts: 257

PostPosted: Mon Apr 30, 2018 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

Is there any way I can download a full version of starcraft-1.18 (and broodwar) from an official source?
I'd like to improve my starcraft-1.15 ebuild, to provide a perfect user experience.
Back to top
View user's profile Send private message
cryptopsy1
n00b
n00b


Joined: 01 May 2016
Posts: 25

PostPosted: Mon Apr 30, 2018 9:17 pm    Post subject: Reply with quote

I got this error trying to install dune2000 from gruntsmod. Maybe this is why stacraft won't work either? I am using a tiling window manager, maybe it doesn't understand window hints?

Code:
fixme:winediag:start_process Wine Staging 2.21 is a testing version containing experimental patches.
fixme:winediag:start_process Please mention your exact version when filing bug reports on winehq.org.
err:winediag:SECUR32_initNTLMSP ntlm_auth was not found or is outdated. Make sure that ntlm_auth >= 3.0.25 is in your path. Usually, you can find it in the winbind package of your distribution.
fixme:dwmapi:DwmIsCompositionEnabled 0x6dbd1518
fixme:iphlpapi:NotifyIpInterfaceChange (family 0, callback 0x69ebd3de, context 0x7bc370, init_notify 0, handle 0x106e110): stub
err:winediag:SECUR32_initNTLMSP ntlm_auth was not found or is outdated. Make sure that ntlm_auth >= 3.0.25 is in your path. Usually, you can find it in the winbind package of your distribution.
fixme:dwmapi:DwmIsCompositionEnabled 0x6d5d3018
fixme:iphlpapi:NotifyIpInterfaceChange (family 0, callback 0x6a0cb608, context 0x98b7a0, init_notify 0, handle 0x118e784): stub
wine: configuration in '/root/.wine' has been updated.
fixme:shell:SHAutoComplete stub
.~ libgluezilla not found. To have webbrowser support, you need libgluezilla installed

Unhandled Exception:
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object
  at System.Windows.Forms.WebBrowser.Navigate (System.Uri url) [0x0001f] in <dfcf5e19b3744f6abc3507fe9dffa1dd>:0
  at System.Windows.Forms.WebBrowser.set_Url (System.Uri value) [0x00007] in <dfcf5e19b3744f6abc3507fe9dffa1dd>:0
  at (wrapper remoting-invoke-with-check) System.Windows.Forms.WebBrowser:set_Url (System.Uri)
  at OldSpice.OSL.InitializeComponent () [0x00266] in <0b1fa4a1c7c04f9a9701388c8835df5f>:0
  at OldSpice.OSL..ctor () [0x00025] in <0b1fa4a1c7c04f9a9701388c8835df5f>:0
  at (wrapper remoting-invoke-with-check) OldSpice.OSL:.ctor ()
  at OldSpice.Program.Main () [0x0000e] in <0b1fa4a1c7c04f9a9701388c8835df5f>:0
[ERROR] FATAL UNHANDLED EXCEPTION: System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object
  at System.Windows.Forms.WebBrowser.Navigate (System.Uri url) [0x0001f] in <dfcf5e19b3744f6abc3507fe9dffa1dd>:0
  at System.Windows.Forms.WebBrowser.set_Url (System.Uri value) [0x00007] in <dfcf5e19b3744f6abc3507fe9dffa1dd>:0
  at (wrapper remoting-invoke-with-check) System.Windows.Forms.WebBrowser:set_Url (System.Uri)
  at OldSpice.OSL.InitializeComponent () [0x00266] in <0b1fa4a1c7c04f9a9701388c8835df5f>:0
  at OldSpice.OSL..ctor () [0x00025] in <0b1fa4a1c7c04f9a9701388c8835df5f>:0
  at (wrapper remoting-invoke-with-check) OldSpice.OSL:.ctor ()
  at OldSpice.Program.Main () [0x0000e] in <0b1fa4a1c7c04f9a9701388c8835df5f>:0


[Moderator edit: added [code] tags to preserve output layout. -Hu]
Back to top
View user's profile Send private message
cryptopsy1
n00b
n00b


Joined: 01 May 2016
Posts: 25

PostPosted: Mon Apr 30, 2018 9:23 pm    Post subject: Reply with quote

fpemud wrote:
Is there any way I can download a full version of starcraft-1.18 (and broodwar) from an official source?
I'd like to improve my starcraft-1.15 ebuild, to provide a perfect user experience.

Starcraft is fully free and up to date through the battle.net app.
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 13021

PostPosted: Tue May 01, 2018 3:01 am    Post subject: Reply with quote

cryptopsy1 wrote:
Starcraft is fully free and up to date through the battle.net app.
How does that help Linux users? Apps are for mobiles, and Wine doesn't handle those. :)
Back to top
View user's profile Send private message
fpemud
Apprentice
Apprentice


Joined: 15 Feb 2012
Posts: 257

PostPosted: Tue May 01, 2018 5:13 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
Starcraft is fully free and up to date through the battle.net app.

This download method is hardly usable by ebuild.

From this site, I found the latest version of starcraft is 1.21, patch seems ready.
Can I find starcraft-1.0 somewhere on the internet legally?
Back to top
View user's profile Send private message
Chiitoo
Administrator
Administrator


Joined: 28 Feb 2010
Posts: 1619
Location: Here and Away Again

PostPosted: Tue May 01, 2018 11:48 am    Post subject: ><)))°€ Reply with quote

cryptopsy1 wrote:
i thought we had to use wine-vanilla, what's wine-staging?

Staging has a lot of patches not yet accepted to Vanilla, which sometimes means better performance, fixes, workarounds, or/and regressions.

Quote:
Getting this error:
https://i.imgur.com/Q38H8qe.png

I can imagine this could be due to a process having been left behind from a previous run. Using something like 'wineserver -k' should get rid of them, but I'd make sure by checking the running processes and looking for Wine things and stuff.

Quote:
Running wine-staging on the battle.net installer in /tmp which is tmpfs, i'm running this as root for testing purpose

Please don't. :]

There's a /lot/ of things that can go wrong when running things via Wine as root, and from what I've seen, it's more often causing more issues than fixing any. One of the classics is when permissions under a user's Wine prefix become root-only, and the user is then getting more or less weird errors as a result.

I know you mentioned it's for testing, but even so. If things are not working as a regular user, something is amiss.

Depending on the permissions and mount options set for '/tmp', I can imagine that having a chance of resulting in weirdness as well.

When trouble-shooting issues, I would recommend running things as they're expected to be run, as a regular user, using a clean prefix in the default prefix location ('/home/user/.wine') to reduce the amount of branching in the dialogue... so to speak.

Last I tried, the Battle.net launcher worked fine for me. I don't regularly use it though, so I'd need to re-test (soon™).

Also, as a sidey-note, we now have Wine 3.7 in tree, in both Vanilla and Staging flavour. :]
_________________
Kind Regards,
~ The Noob Unlimited ~

Sore wa sore, kore wa kore.
Back to top
View user's profile Send private message
cryptopsy1
n00b
n00b


Joined: 01 May 2016
Posts: 25

PostPosted: Sun May 06, 2018 1:00 am    Post subject: Reply with quote

i set DISPLAY=":0.0" and i'm getting err:winediag:nodrv_CreateWindow Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.
when i run as my user, which i created with just useradd. As root: echo $DISPLAY gives :0.0. I fixed that by doing (g is the user)

useradd g
xhost si:localuser:g
export DISPLAY=:0

now i'm getting the same fail as running it as root.
Back to top
View user's profile Send private message
cryptopsy1
n00b
n00b


Joined: 01 May 2016
Posts: 25

PostPosted: Sun May 06, 2018 2:02 am    Post subject: Reply with quote

two errors:
1)
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:winhttp:get_system_proxy_autoconfig_url no support on this platform

2)
winetricks ie8 corefonts vcrun2005 vcrun2008 vcrun2015
gives : this installation does not support your system architecture (32bit/64bit), but if i close it it will continue building and instal successfully

Here's more output regarding #1
Code:
fixme:wbemprox:client_security_SetBlanket 0x7d38c814, 0x14ded0, 10, 0, (null), 3, 3, (nil), 0x00000000
fixme:wbemprox:client_security_Release 0x7d38c814
fixme:wbemprox:enum_class_object_Next timeout not supported
err:ntdll:NtQueryInformationToken Unhandled Token Information class 24!
fixme:ver:GetCurrentPackageId (0x1c1e998 (nil)): stub
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
err:winediag:wined3d_adapter_init GL_ARB_compatibility not supported, requesting context with GL version 3.2.
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:dbghelp:elf_search_auxv can't find symbol in module
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
err:winediag:SECUR32_initNTLMSP ntlm_auth was not found or is outdated. Make sure that ntlm_auth >= 3.0.25 is in your path. Usually, you can find it in the winbind package of your distribution.
fixme:heap:GetPhysicallyInstalledSystemMemory stub: 0x33f1e8
fixme:heap:GetPhysicallyInstalledSystemMemory stub: 0x33f1e8
fixme:ntdll:NtQuerySystemInformationEx Relationship filtering not implemented: 0x3
fixme:ntdll:NtQuerySystemInformationEx Relationship filtering not implemented: 0x3
fixme:ver:GetCurrentPackageId (0x33ef8c (nil)): stub
fixme:winhttp:get_system_proxy_autoconfig_url no support on this platform
fixme:winhttp:WinHttpDetectAutoProxyConfigUrl discovery via DHCP not supported
err:ntdll:RtlpWaitForCriticalSection section 0x1822a4 "?" wait timed out in thread 003d, blocked by 0037, retrying (60 sec)
err:ole:CoCreateInstanceEx apartment not initialised
err:ntdll:NtQueryInformationToken Unhandled Token Information class 24!
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
fixme:ver:GetCurrentPackageId (0x33fd84 (nil)): stub
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
err:winediag:SECUR32_initNTLMSP ntlm_auth was not found or is outdated. Make sure that ntlm_auth >= 3.0.25 is in your path. Usually, you can find it in the winbind package of your distribution.
fixme:d3d:wined3d_dxtn_init Wine cannot find the txc_dxtn library, DXTn software support unavailable.
fixme:wbemprox:wbem_locator_ConnectServer unsupported flags
fixme:wbemprox:client_security_SetBlanket 0x7d392814, 0x14ded0, 10, 0, (null), 3, 3, (nil), 0x00000000
fixme:wbemprox:client_security_Release 0x7d392814
fixme:wbemprox:enum_class_object_Next timeout not supported
err:ntdll:NtQueryInformationToken Unhandled Token Information class 24!
fixme:ver:GetCurrentPackageId (0x1c1e998 (nil)): stub
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
err:winediag:wined3d_adapter_init GL_ARB_compatibility not supported, requesting context with GL version 3.2.
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:dbghelp:elf_search_auxv can't find symbol in module
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
fixme:wininet:InternetSetOptionW Option 77 STUB
err:wininet:open_http_connection create_netconn failed: 12029
err:winediag:SECUR32_initNTLMSP ntlm_auth was not found or is outdated. Make sure that ntlm_auth >= 3.0.25 is in your path. Usually, you can find it in the winbind package of your distribution.
fixme:heap:GetPhysicallyInstalledSystemMemory stub: 0x33f1e8
fixme:heap:GetPhysicallyInstalledSystemMemory stub: 0x33f1e8
fixme:ntdll:NtQuerySystemInformationEx Relationship filtering not implemented: 0x3
fixme:ntdll:NtQuerySystemInformationEx Relationship filtering not implemented: 0x3
fixme:ver:GetCurrentPackageId (0x33ef8c (nil)): stub
fixme:winhttp:get_system_proxy_autoconfig_url no support on this platform
fixme:winhttp:WinHttpDetectAutoProxyConfigUrl discovery via DHCP not supported


regarding #2 , i tried running with wine instead of wine-staging, which i think is wine32 since theres a wine64, still the same problem. I also tested it with win64, since emerge -pv shows both 32 and 64 ABI. I tried the folllowing prefixes:
export WINEARCH="win64" WINEPREFIX="$HOME/.wine64"
export WINEARCH="win32" WINEPREFIX="$HOME/.wine32"

At this point, i am upgrading to wine-staging-9999 from wine-staging-3.7 since i am out of ideas.

My profile is multilib (the default) default/linux/amd64/17.0/systemd
Back to top
View user's profile Send private message
Chiitoo
Administrator
Administrator


Joined: 28 Feb 2010
Posts: 1619
Location: Here and Away Again

PostPosted: Sun May 06, 2018 2:05 pm    Post subject: Reply with quote

cryptopsy1 wrote:
i set DISPLAY=":0.0" and i'm getting err:winediag:nodrv_CreateWindow Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.
when i run as my user, which i created with just useradd. As root: echo $DISPLAY gives :0.0. I fixed that by doing (g is the user)

useradd g
xhost si:localuser:g
export DISPLAY=:0

now i'm getting the same fail as running it as root.

There normally should be no need to fiddle with "$DISPLAY" or 'xhost' like this.

Did you add said user to the 'video' group? In other words, what does the command 'groups' return for that user?
_________________
Kind Regards,
~ The Noob Unlimited ~

Sore wa sore, kore wa kore.
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 13021

PostPosted: Sun May 06, 2018 3:23 pm    Post subject: Reply with quote

As a quick test, try running xmessage 'Works' from the same shell where Wine fails to create a window. If your X11 configuration is in order (and you have xmessage installed), you will get a small pop-up on screen with the text Works. Otherwise, you will get an error. Debug this error first, then go back to dealing with the far more complicated problem of making Wine use the display.
Back to top
View user's profile Send private message
Chiitoo
Administrator
Administrator


Joined: 28 Feb 2010
Posts: 1619
Location: Here and Away Again

PostPosted: Sun May 06, 2018 3:34 pm    Post subject: Reply with quote

I just tested the game locally, and it works here, using Wine Staging 3.7 without any workarounds.

To put it into steps:
  • Download the installer from: https://eu.battle.net/account/download (StarCraft-Setup.exe md5sum: cfa156737a6d5be9109ab130a86dd6f7)
  • Using Wine Vanilla 3.7 at this point; Staging should work too.
  • Create a new Wine prefix for the test (used the default, WoW64 set up meaning both, 64-bit and 32-bit software are supported).
  • Run the 'StarCraft-Setup.exe' and let it install Battle.net and Starcraft.
  • Launch the game, which fails with 'err:module:attach_dlls "ClientSdk.dll" failed to initialize, aborting'.
  • Switch to Wine Staging 3.7 and launch the game.
  • Play the game.
See also: Wine Bug 42741
_________________
Kind Regards,
~ The Noob Unlimited ~

Sore wa sore, kore wa kore.
Back to top
View user's profile Send private message
cryptopsy1
n00b
n00b


Joined: 01 May 2016
Posts: 25

PostPosted: Sat Sep 01, 2018 10:42 am    Post subject: Reply with quote

Like this? Will edit this response as commands generate output.
Code:
wine-staging starcraft.exe
Back to top
View user's profile Send private message
k9dog
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 22 Jun 2009
Posts: 84
Location: Denmark

PostPosted: Thu Dec 06, 2018 8:05 pm    Post subject: Reply with quote

Gah Starcraft used to work. These days nouveau driver is too slow (actually not for SC1 but for viewing movies). nvidia driver can't run natively in 256 color. wine doesn't make a special case for legacy cards, xyphyr and xnest don't handle these cases. Getting SC to work on an old computer is plain crazy hard. nvidia is to blame imo. for bad legacy drivers on laptops with flat panels. Heck maybe I should try nouveau again, maybe they managed to speed legacy up or maybe I missed a USE flag in earlier builds. At least I made a setup to swich between nvidia and nouveau by kernel name.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gamers & Players All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum