Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Games] Alienarena - problemy z myszką
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nUmer_inaczej
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Apr 2007
Posts: 162
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Sat Jul 23, 2016 5:02 pm    Post subject: [Games] Alienarena - problemy z myszką Reply with quote

Witam.

Po dłuższej przerwie postanowiłem zagrać w alienarenę. Zaskoczyło mnie zachowanie myszki,
mianowicie zaprzestanie ruchu fizyczne myszki nie przerwya kontynuacji ruchu wskaźnika na
ekranie monitora.
Przypuszczam, że nie jest to normalne zachowanie.

cat xorg.conf:
Code:

Section "ServerLayout"
   Identifier     "X.org Configured"
   Screen         0  "Screen0" 0 0
   Screen         1  "Screen1" LeftOf "Screen0"
   Option          "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
       RgbPath      "/usr/share/X11/rgb"
       ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
       FontPath    "/usr/share/fonts/corefonts"
#   FontPath        "/usr/share/fonts/default/ghostscript"
       FontPath    "/usr/share/fonts/dejavu"
       FontPath    "/usr/share/fonts/encodings"
       FontPath   "/home/numer/.fonts"
       FontPath    "/usr/share/fonts/inconsolata"
       FontPath    "/usr/share/fonts/misc"
       FontPath    "/usr/share/fonts/terminus"
      FontPath   "/usr/share/fonts/texcm-ttf"
      FontPath   "/usr/share/fonts/corefonts"
EndSection

Section "Module"
   Load      "dri"
   Load          "dbe"
      Load          "extmod"
      Load          "bitmap"
      Load          "record"
      Load          "vbe"
   Load      "glx"
   Load      "type1"
   Load      "speedo"
   Load       "freetype"
SubSection "extmod"
   Option "omit xfree86-dga"
EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
    Option "Composite" "Enable"
EndSection

Section "ServerFlags"
   Option  "BlankTime" "10"       # Zaczernienie obrazu po 5 minutach - (udawane)
   Option  "StandbyTime" "15"       # Wyłączenie obrazu po 10 minutach - (DPMS)
   Option  "SuspendTime" "20"       # Całkowite zawieszenie po 20 minutach
   Option  "OffTime" "30"          # Wyłączenie po pół godzinie
       Option   "AllowMouseOpenFail" "true"
   Option   "DontZap" "False"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier     "Keyboard0"
#   Driver         "kbd"
   Driver         "evdev"
   Option         "XkbModel" "pc105"
   Option         "XkbLayout" "pl"
      Option          "XkbOptions" "altwin:super_win"
EndSection
Section "InputClass"
   Identifier        "Keyboard Defaults"
      MatchIsKeyboard   "yes"
      Option            "XkbLayout"  "pl"
     Option            "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"
   Option           "Name" "DELL Dell QuietKey Keyboard"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier     "Mouse0"
   Driver         "evdev"
   Option          "Protocol" "Logitech"
   Option          "Device" "/dev/input/mouse0"
EndSection
Section "InputClass"
   Identifier   "Mouse Defaults"
   Option       "Resolution" "1200"
   Option      "Buttons" "9"
#   Option      "HWHEELRelativeAxisButtons" "7 6"
#   Option       "ZAxisMapping" "4 5"
#   Option       "XAxisMapping" "6 7"
   Option      "ButtonMapping" "1 2 3 4 5 6 7 8 9"
   Option      "Name" "Ione USB Gaming Mouse"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier   "Joystick0"
   Driver      "joystick"
   Option      "Device" "js0"
   Option      "SendCoreEvents" "true"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Ignore IR remote as keyboard"
   Driver      "/dev/input/event5"
   Option      "Ignore" "on"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Card0"
   BusID      "PCI:1:0:0"
   Driver        "nvidia"
   VendorName   "nVidia Corporation"
   BoardName   "GeForce GTX 960"
   VideoRam   409600
   Option      "Coolbits" "1"
   Option      "DPMS"
      Option      "DPI" "96 x 96"
      
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Card1"
   BusID      "PCI:1:0:0"
   Driver        " "
   VendorName   "nVidia Corporation"
   BoardName   "GeForce GTX 960"
   VideoRam   409600
   Option      "Coolbits" "1"
   Option      "DPMS"
      Option      "DPI" "96 x 96"
EndSection

Section "Device"
   Identifier  "card2"
   BusID       "PCI:2:0:0"
   Driver      "intel"
   Option      "DPMS"
      Option      "DPI" "96 x 96"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Monitor0"
   Vendorname   "Samsung"
   ModelName   "Samsung S22D390"
   HorizSync   30.0 - 81.0
   VertRefresh 56.0 - 75.0
   Option      "DPMS" "on"
#    Option      "Position" "0 0"
   DisplaySize 477 268
   EndSection

Section "Monitor"
    Identifier  "Monitor1"
   Vendorname  "Samsung"
    ModelName   "Samsung S22D390"
   HorizSync   30.0 - 81.0
   VertRefresh   56.0 - 75.0
    Option      "PreferredMode" "1920 x 1080"
   Option      "DPMS" "on"
   DisplaySize 477 268
   EndSection

Section "Screen"
   Identifier     "Screen0"
   Device         "Card0"
   Monitor        "Monitor0"
   DefaultDepth    24
   Option         "ColorRange" "Full"
   Option         "ColorSpace"   "RGB"
     Option         "NoLogo" "on"
   Option         "HWCursor" "on"
   Option         "RenderAccel" "on"
   Option         "AllowGLXWithComposite" "true"
   Option          "TripleBuffer" "true"
   Option          "AddARGBGLXVisuals" "true"
# Poniższe z aut.conf nvidia-settings:
    Option         "nvidiaXineramaInfoOrder" "DP-1"
    Option         "Stereo" "0"
#   Option         "metamodes" "DVI-I-1: 1920x1080 +1920+0, DVI-D-0: 1920x1080_60 +0+0"
    Option         "metamodes" "HDMI-0: 1920x1080 +0+0, DP-1: 1920x1080 +1920+0"
    Option         "SLI" "Off"
    Option         "MultiGPU" "Off"
    Option         "BaseMosaic" "Off"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Screen0"
   Device     "Card0"
   Monitor    "Monitor0"
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     1
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     4
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     8
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     15
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     16
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     24
      Modes   "1920x1080"
   EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Screen1"
   Device     "Card1"
   Monitor    "Monitor1"
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     1
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     4
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     8
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     15
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     16
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     24
      Modes   "1920x1080"
   EndSubSection
EndSection


Za pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam, nUmer
_________________
nUmer w sieci
Back to top
View user's profile Send private message
sebas86
Guru
Guru


Joined: 01 May 2005
Posts: 564
Location: Szczecinek / Szczecin

PostPosted: Sun Aug 14, 2016 5:15 pm    Post subject: Reply with quote

Próbowałeś ustawień automatycznych? Dawno nie widziałem ręcznie wklepanej konfiguracji x.orga. :)

Druga sprawa, ten ruch długo trwa? Może to kwestia bezwładności przetwornika w myszce? Jeśli problem nie występuje przy normalnej pracy a tylko w grze to problem pewnie po stronie samej gry (nowy ficzer/bug po aktualizacji).

-- edycja --
Z ciekawości zainstalowałem i na pełnym ekranie mam dokładnie to samo. Bardzo duża inercja kursora, ewidentnie jakiś bug po stronie gry.
_________________
Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux!
Back to top
View user's profile Send private message
nUmer_inaczej
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Apr 2007
Posts: 162
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Mon Aug 15, 2016 3:02 pm    Post subject: Reply with quote

Dzięki za potwierdzenie.
Ja natomiast zainstalowałem poprzednią wersję i wszystko działa.
_________________
nUmer w sieci
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum