Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] SDDM black screen
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mike.fly
n00b
n00b


Joined: 26 Nov 2015
Posts: 2

PostPosted: Thu Nov 26, 2015 7:30 am    Post subject: [SOLVED] SDDM black screen Reply with quote

Hello, I have problem with sddm after update system. Sddm on vt7 create black screen with no blinking cursor on top-left corner. Startx working fine. If I run sddm as root from console, it gives

Code:

/usr/bin/xauth: (stdin):1:  bad "remove" command line
/usr/bin/xauth: (stdin):2:  bad "add" command line


If I run sddm via /etc/init.d/xdm, there is no error message.

I also cannot find any error in logs.


Last edited by mike.fly on Thu Dec 03, 2015 9:53 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
arcticwolf
n00b
n00b


Joined: 05 Mar 2012
Posts: 2

PostPosted: Mon Nov 30, 2015 5:41 pm    Post subject: Reply with quote

I had the same issue and the following directory did not exist

/var/lib/sddm

After creating this the problem went away.

John.
_________________
John D Maunder
Back to top
View user's profile Send private message
Romanujan
n00b
n00b


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 29
Location: Poland

PostPosted: Tue Dec 01, 2015 4:20 pm    Post subject: Reply with quote

Similar issue here, but starting sddm from the console also results in black screen, and creating /var/lib/sddm directory did not help. However, by calling

journalctl -b | grep 'sddm'

I got:

Code:

Dec 01 17:06:15 carillon sddm[555]: Initializing...
Dec 01 17:06:15 carillon sddm[555]: Starting...
Dec 01 17:06:15 carillon sddm[555]: Adding new display on vt 1 ...
Dec 01 17:06:15 carillon sddm[555]: Display server starting...
Dec 01 17:06:15 carillon sddm[555]: Running: /usr/bin/X -nolisten tcp -auth /var/run/sddm/{d582b0b5-fb11-4755-a509-47f6893dbb91} -background none -noreset -displayfd 17 vt1
Dec 01 17:06:16 carillon sddm[555]: Running display setup script  "/usr/share/sddm/scripts/Xsetup"
Dec 01 17:06:16 carillon sddm[555]: Display server started.
Dec 01 17:06:16 carillon sddm[555]: Socket server starting...
Dec 01 17:06:16 carillon sddm[555]: Socket server started.
Dec 01 17:06:16 carillon sddm[555]: Greeter starting...
Dec 01 17:06:16 carillon sddm[555]: Adding cookie to "/var/run/sddm/{d582b0b5-fb11-4755-a509-47f6893dbb91}"
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-helper[571]: [PAM] Starting...
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-helper[571]: [PAM] Authenticating...
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-helper[571]: [PAM] returning.
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-helper[571]: pam_unix(sddm-greeter:session): session opened for user sddm by (uid=0)
Dec 01 17:06:16 carillon systemd-logind[542]: New session c1 of user sddm.
Dec 01 17:06:16 carillon systemd[573]: pam_unix(systemd-user:session): session opened for user sddm by (uid=0)
Dec 01 17:06:16 carillon sddm[555]: Greeter session started successfully
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: Reading from "/usr/share/xsessions/kodi.desktop"
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: Reading from "/usr/share/xsessions/plasma-mediacenter.desktop"
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: Reading from "/usr/share/xsessions/plasma.desktop"
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: Reading from "/usr/share/xsessions/xbmc.desktop"
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: Reading from "/usr/share/xsessions/Xsession.desktop"
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: Connected to the daemon.
Dec 01 17:06:16 carillon sddm[555]: Message received from greeter: Connect
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: Adding view for "HDMI-0" QRect(0,0 1920x1080)
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: XmbTextListToTextProperty result code -2
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: Message received from daemon: Capabilities
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: Message received from daemon: HostName
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-greeter[576]: Failed to create OpenGL context for format QSurfaceFormat(version 2.0, options QFlags(), depthBufferSize 24, redBufferSize -1, greenBufferSize -1, blueBufferSize -1, alphaBufferSize -1, stencilBufferSize 8, samples -1, swapBehavior 2, swapInterval 1, profile  0)
Dec 01 17:06:16 carillon sddm-helper[571]: [PAM] Ended.
Dec 01 17:06:16 carillon sddm[555]: Auth: sddm-helper exited with 6
Dec 01 17:06:16 carillon sddm[555]: Greeter stopped.


"Failed to create OpenGL context for format QSurfaceFormat" - what can this mean? Also, switching opengl using eselect from nvidia (I now have nvidia-drivers-358.13, but downgrading to 355.11-r2 does not help) to x11 I can start the desktop (although it works really slow without the acceleration).
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 7208
Location: Austria

PostPosted: Tue Dec 01, 2015 7:59 pm    Post subject: Reply with quote

Add sddm user to the video group.
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
Romanujan
n00b
n00b


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 29
Location: Poland

PostPosted: Tue Dec 01, 2015 8:22 pm    Post subject: Reply with quote

It worked - thank you!
Back to top
View user's profile Send private message
soren.harward
n00b
n00b


Joined: 23 Jun 2003
Posts: 11

PostPosted: Tue Dec 01, 2015 10:26 pm    Post subject: Reply with quote

Romanujan wrote:
It worked - thank you!

I had the same problem, and fixed it by enabling the egl and gles2 USE flags, and running "emerge ... --changed-use". This is probably the better fix, because GLX is eventually going to be phased out of Plasma/KWin5 in favor of EGL/GLES2.
Back to top
View user's profile Send private message
Romanujan
n00b
n00b


Joined: 19 Jan 2005
Posts: 29
Location: Poland

PostPosted: Wed Dec 02, 2015 8:00 pm    Post subject: Reply with quote

I have also tried this, but it didn't help me so I went back to old use flags. On the other side, I think I didn't have the directory mentioned here back then (I am not sure now).
Back to top
View user's profile Send private message
mike.fly
n00b
n00b


Joined: 26 Nov 2015
Posts: 2

PostPosted: Thu Dec 03, 2015 9:52 am    Post subject: Reply with quote

I can confirm, that adding of sddm user to video group solved the issue for me. Thank you.
Back to top
View user's profile Send private message
GenProm
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Aug 2011
Posts: 100
Location: Germany

PostPosted: Fri Dec 04, 2015 4:32 pm    Post subject: Reply with quote

Hello fellow Forum users,

I have the same problem after upgrading to Xorg Server 1.17.4 and sddm to 0.13.0-r1

I have the folder in var. For now i did not try the use flags.

I have two users on my machine, root and myself, both are members of the video group.

However problem is still there.

Is there a hidden user sddm ? How can i find out about those or do i get on the wrong trek there??

Thanks

EDIT: After reading carefully, i got the solution, adding user sddm to video :-)

Thanks again
_________________
Thank you for your help.

Manuel
Back to top
View user's profile Send private message
micbil
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 1

PostPosted: Mon Oct 10, 2016 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

arcticwolf wrote:
I had the same issue and the following directory did not exist

/var/lib/sddm

After creating this the problem went away.


I had a similar problem out here using Ubuntu 16.04. This solution worked also for me :-).
Back to top
View user's profile Send private message
depontius
Advocate
Advocate


Joined: 05 May 2004
Posts: 3406

PostPosted: Fri Apr 28, 2017 8:44 pm    Post subject: Reply with quote

This problem suddenly showed up for me a week or two back. I found this thread, nothing of which applied. Then I looked in /var/lib/sddm and found a file, "state.conf" that was owned by root. I changed the owner to "sddm", restarted xdm, and sddm worked.
_________________
.sigs waste space and bandwidth
Back to top
View user's profile Send private message
brendlefly62
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Dec 2009
Posts: 96

PostPosted: Thu Nov 02, 2017 11:59 am    Post subject: Reply with quote

I had similar symptoms (with sddm) this week. The directory /var/lib/sddm already existed and contained a .conf file and four hidden directories. I ran
Code:
rm -r /var/lib/sddm/*
/etc/init.d/xdm start

and it worked fine again afterward. (I suspect a setting in one of the hidden directories)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum