Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
XFCE4.12: dualmonitor not working (at startup only)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
el muchacho
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2015
Posts: 77

PostPosted: Fri Apr 10, 2015 11:38 pm    Post subject: XFCE4.12: dualmonitor not working (at startup only) Reply with quote

Hi,

the new manager to setup the dual monitor in XFCE4.12 is quite nice and straight forward... I have two identical screens plugged in, one as VGA one as DVI.

However... when restarting, the panel never shows up after the logging. Seems XFCE is having headaches to display the desktop on both screen from the very startup, even thought it gets it right if i plug one screen with a delay.

ANyone having this ?
Back to top
View user's profile Send private message
ct85711
Veteran
Veteran


Joined: 27 Sep 2005
Posts: 1696

PostPosted: Sat Apr 11, 2015 2:34 am    Post subject: Reply with quote

just wondering, what login manager you using?

For me, I'm using slim-1.3.6-r4, and never did get it to display both monitors. Though once I get into XFCE, I haven't had much trouble with dual monitors. The biggest thing I had to do, is make sure my preferences are set properly (on which one is primary, and the screen resolutions for each monitor).
Back to top
View user's profile Send private message
el muchacho
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2015
Posts: 77

PostPosted: Sat Apr 11, 2015 2:48 pm    Post subject: Reply with quote

Yes i'm using Slim too. Ok i'll see to change. Though the splash screen in itself does appear correctly, it's only straight after the login that it goes nowhere.
Back to top
View user's profile Send private message
el muchacho
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2015
Posts: 77

PostPosted: Sat Apr 11, 2015 7:44 pm    Post subject: Reply with quote

I've tried with LightDm, exactly the same problem, the desktop won't show up and remain stuck with the spinning wheel until it unplug one screen. :?
Back to top
View user's profile Send private message
el muchacho
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2015
Posts: 77

PostPosted: Mon Apr 13, 2015 11:00 am    Post subject: Reply with quote

Ok, turns out it actually works if I wait long enough (between one and two minutes, and eventually my desktop comes up correctly on both screen).

dmesg doesn't show anything related to graphics/xorg.

Xorg logs show the massive time gap occurring below:

Code:
[    95.290] (II) XINPUT: Adding extended input device "KB USB Keyboard" (type: KEYBOARD, id 9)
[    95.290] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    95.290] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    95.290] (**) Option "xkb_layout" "us"
[   153.096] (II) RADEON(0): EDID vendor "ACI", prod id 9363
[   153.096] (II) RADEON(0): Using EDID range info for horizontal sync
[   153.096] (II) RADEON(0): Using EDID range info for vertical refresh
[   153.096] (II) RADEON(0): Printing DDC gathered Modelines:
[   153.096] (II) RADEON(0): Modeline "1920x1080"x0.0  148.50  1920 2008 2052 2200  1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync (67.5 kHz eP)


Any suggestions on what's at stake ?

PS: to help pinpoint the issue i'm not using any login manager anymore, just logging in through console and doing "startx".


Last edited by el muchacho on Mon Apr 13, 2015 12:35 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
lovelytux
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Aug 2013
Posts: 93
Location: Westwoods of Germany

PostPosted: Mon Apr 13, 2015 12:33 pm    Post subject: Reply with quote

Hey,
do you use a xorg.conf ?

lovelytux
Back to top
View user's profile Send private message
el muchacho
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2015
Posts: 77

PostPosted: Mon Apr 13, 2015 12:46 pm    Post subject: Reply with quote

Hey,


nope, i don't have any.
Back to top
View user's profile Send private message
lovelytux
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Aug 2013
Posts: 93
Location: Westwoods of Germany

PostPosted: Mon Apr 13, 2015 12:56 pm    Post subject: Reply with quote

Hey,
and do you use one grafik (Radeon) or two cards? Or is your radeon a dual-head card?

lovelytux
Back to top
View user's profile Send private message
el muchacho
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2015
Posts: 77

PostPosted: Mon Apr 13, 2015 1:11 pm    Post subject: Reply with quote

It's AMD A10 processors with the GPU embedded.

Is there anyway to increase the amount of logs produces ? Whether it's kernel messages or X logs, I find it very poor.
Back to top
View user's profile Send private message
el muchacho
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2015
Posts: 77

PostPosted: Mon Apr 13, 2015 2:11 pm    Post subject: Reply with quote

I found someone who has a very similar issue and was able to try different hardware config before concluding it's the very GPU we use...

https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=722095


Quote:
Given that dual head has worked with these two monitors with different motherboads with other Radeon chipsets, I conclude the issue is specific either to the chipset, motherboard, or firmware of either (or both, or some combination of all these).

I am leaning toward the theory of a firmware or hardware issue because as you can see from the Xorg.0.log below when the BenQ is plugged in it produces no output in the Xorg.0.log (I copied it to a USB stick typing blindly).


So is my only solution migrating to Intel/nVidia ? 8O
Back to top
View user's profile Send private message
lovelytux
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Aug 2013
Posts: 93
Location: Westwoods of Germany

PostPosted: Mon Apr 13, 2015 6:30 pm    Post subject: Reply with quote

Hey,

you use a radeon card (chip), thats why you need radeon-driver. Look here at this fine wiki: https://wiki.gentoo.org/wiki/Radeon

Try to use a xorg.conf in wich both monitors and the one GPU are discribed:

Code:
Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    Screen      1  "Screen1" 1280 0 ???
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    Option         "Xinerama" "1"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Your Monitor"
    HorizSync       30.0 - 81.0 ???
    VertRefresh     56.0 - 75.0 ???
  EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor1"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Your Monitor"
    HorizSync       26.0 - 81.0 ???
    VertRefresh     24.0 - 75.0 ????
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "radeon"
    VendorName     "???"
    BusID          "????"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device1"
   .....
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         ...
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen1"
    Device         "Device1"
    Monitor        "Monitor1"
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "0 or 1" ???
EndSection


lovelytux
Back to top
View user's profile Send private message
el muchacho
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2015
Posts: 77

PostPosted: Mon Apr 13, 2015 10:10 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

thanks for your answer, i have the Radeon opensource drivers from the start, and i've also tried setting up the dual screen the old way (using xrandr and running xrandr at every startup to define manually the 2 screens --left-of and --right-of... none worked, as well a a few config using the Xorg.conf.

I'll try with the proprietary drivers and see, but that's quite a pain in the onion. :D
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum