Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
KMS and blank/black terminals.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dE_logics
Advocate
Advocate


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 2253
Location: $TERM

PostPosted: Tue Nov 04, 2014 10:57 am    Post subject: KMS and blank/black terminals. Reply with quote

I recompiled the 3.14.8 kernel with some un related option set (GPT support) and now the virtual consoles don't work anymore.

The moment KMS is activated and the intel drivers are initialized (builtin), all FB is lost. There's just a blank screen in the name of FB.

X works as expected. Once I switch to the terminals, the X display persists (it's like a stuck screenshot, it's not really activated, just frozen). I can switch back to the real X again.

vga= also appears to fail. The only thing that gets the FB back is nomodeset or removing the Intel drivers completely.

3.8.5 has no problems with the same configuration as 3.14.8. 3.17.1 has the same problem.
_________________
My blog
Back to top
View user's profile Send private message
charles17
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2008
Posts: 2660

PostPosted: Tue Nov 04, 2014 11:35 am    Post subject: Reply with quote

Kernel 3.14 is known https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1000108.html for having some problems. If you'd like to compare, this http://pastebin.com/raw.php?i=UdycAGjA is my latest 3.14 configuration.
Back to top
View user's profile Send private message
dE_logics
Advocate
Advocate


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 2253
Location: $TERM

PostPosted: Tue Nov 04, 2014 3:23 pm    Post subject: Reply with quote

charles17 wrote:
Kernel 3.14 is known https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1000108.html for having some problems. If you'd like to compare, this http://pastebin.com/raw.php?i=UdycAGjA is my latest 3.14 configuration.


Yeah thanks for the link.

The graphics section of yours and mine doesn't have much of a difference, except legacy fbdev support, which I did try to enable but with no go.

Waiting for the next reboot....
_________________
My blog
Back to top
View user's profile Send private message
charles17
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2008
Posts: 2660

PostPosted: Tue Nov 04, 2014 3:51 pm    Post subject: Reply with quote

What's your output of lspci -k?
For comparison:
Code:
$ lspci -k
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 30aa
        Kernel driver in use: i915
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 30aa
In this case the
Code:
CONFIG_DRM_I915_FBDEV=y
is needed.
Back to top
View user's profile Send private message
dE_logics
Advocate
Advocate


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 2253
Location: $TERM

PostPosted: Wed Nov 05, 2014 3:22 am    Post subject: Reply with quote

I've

Code:
VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)

_________________
My blog
Back to top
View user's profile Send private message
charles17
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2008
Posts: 2660

PostPosted: Wed Nov 05, 2014 7:12 am    Post subject: Reply with quote

Without a line like
Quote:
Kernel driver in use:
you're obviously missing the correct driver.
https://wiki.gentoo.org/wiki/Wifi
Back to top
View user's profile Send private message
dE_logics
Advocate
Advocate


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 2253
Location: $TERM

PostPosted: Fri Nov 07, 2014 4:52 am    Post subject: Reply with quote

charles17 wrote:
Without a line like
Quote:
Kernel driver in use:
you're obviously missing the correct driver.
https://wiki.gentoo.org/wiki/Wifi


No no, I just trimmed that line. I'm using i915.

Sorry, I've not rebooted yet.
_________________
My blog
Back to top
View user's profile Send private message
dE_logics
Advocate
Advocate


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 2253
Location: $TERM

PostPosted: Fri Nov 07, 2014 5:56 pm    Post subject: Reply with quote

3.17 kernel does not improve on this.

I guest it's time to file a bug.
_________________
My blog
Back to top
View user's profile Send private message
dE_logics
Advocate
Advocate


Joined: 02 Jan 2009
Posts: 2253
Location: $TERM

PostPosted: Sat Nov 08, 2014 4:01 am    Post subject: Reply with quote

Ok, this was a grub problem.

Did grub-install and the problem was gone.

However it still persists for the 3.17 kernel.
_________________
My blog
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum