Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
KDE: Problem with graphics
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jk7800
n00b
n00b


Joined: 21 Jul 2014
Posts: 8

PostPosted: Wed Jul 23, 2014 12:21 pm    Post subject: KDE: Problem with graphics Reply with quote

Hi.

This is my first Gentoo installation ever, so please be understanding.

I seem to be having several irritating, to say the least, problems with graphics in KDE:
When I suspend/switch user/switch to tty, every time I return to desktop I get a black screen with occasional small polygons of somewhat properly rendered screen. Alternatively I can get an endlessly blurring itself desktop to the point of not seeing anything. Unfortunately I can't show this on a screenshot, because when trying to blindly save one, it saves an empty file.
Window effects also don't work correctly. For example: when the "Fall apart" finishes and disappears, it suddenly starts again, finishes halfway through and causes redrawing problems (leaves traces of previous window on the screen).
Also switching to TTY takes a loong time (~5s). It isn't natural, even on my netbook with Arch installed it takes next nothing!

I give up already, I have no idea what to do anymore to fix this... I'll be glad to share any needed logs or configuration files.
Back to top
View user's profile Send private message
Voltago
Advocate
Advocate


Joined: 02 Sep 2003
Posts: 2584
Location: userland

PostPosted: Wed Jul 23, 2014 2:33 pm    Post subject: Reply with quote

Hi jk7800,

some more details would be helpful. What kind of hardware do you use? What is your KDE version, your xorg-server version, and what is your x11 graphics driver? Do you have direct rendering enabled (check with 'glxinfo | grep direct')? Have you checked /var/log/messages, /var/log/Xorg.log.* and /var/log/kdm.log for helpful error messages? Could you post the output of 'emerge --info' for a rough overview over your system?
Back to top
View user's profile Send private message
jk7800
n00b
n00b


Joined: 21 Jul 2014
Posts: 8

PostPosted: Wed Jul 23, 2014 4:59 pm    Post subject: Reply with quote

Well this is embarassing, I seem to have removed my hardware details when formatting the post ::oops::

I have NVidia GeForce GTX285, Intel Core i7 920.
I'm using KDE 4.12.5, nvidia-drivers-340.24, X.Org X Server 1.15.0,
Direct rendering is on.

xorg.log:
Code:
[    64.537]
X.Org X Server 1.15.0
Release Date: 2013-12-27
[    64.537] X Protocol Version 11, Revision 0
[    64.537] Build Operating System: Linux 3.12.21-gentoo-r1 x86_64 Gentoo
[    64.537] Current Operating System: Linux localhost 3.12.21-gentoo-r1 #1 SMP Sun Jul 20 21:27:14 CEST 2014 x86_64
[    64.537] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/kernel-genkernel-x86_64-3.12.21-gentoo-r1 root=UUID=9983850b-b8cf-4984-9de1-ea634fbb9f59 ro rootfstype=ext4 real_init=/usr/lib/systemd/systemd enable_mtrr_cleanup mtrr_spare_reg_nr=1
[    64.537] Build Date: 19 July 2014  12:15:10AM
[    64.537] 
[    64.537] Current version of pixman: 0.32.4
[    64.537]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[    64.537] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    64.537] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Jul 23 17:37:44 2014
[    64.602] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    64.602] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    64.636] (==) ServerLayout "Layout0"
[    64.636] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[    64.636] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[    64.636] (**) |   |-->Device "Device0"
[    64.636] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[    64.636] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[    64.636] (==) Automatically adding devices
[    64.636] (==) Automatically enabling devices
[    64.636] (==) Automatically adding GPU devices
[    64.664] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[    64.664]    Entry deleted from font path.
[    64.664] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[    64.665]    Entry deleted from font path.
[    64.665] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[    64.665]    Entry deleted from font path.
[    64.665] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[    64.665]    Entry deleted from font path.
[    64.665]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[    64.665] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[    64.665]    Entry deleted from font path.
[    64.665]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[    64.665] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/
[    64.665] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[    64.665] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[    64.665] (WW) Disabling Keyboard0
[    64.665] (WW) Disabling Mouse0
[    64.665] (II) Loader magic: 0x809c60
[    64.665] (II) Module ABI versions:
[    64.665]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    64.665]    X.Org Video Driver: 15.0
[    64.665]    X.Org XInput driver : 20.0
[    64.665]    X.Org Server Extension : 8.0
[    64.665] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    64.667] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:05e3:1458:34c9 rev 161, Mem @ 0xf8000000/16777216, 0xe0000000/268435456, 0xf6000000/33554432, I/O @ 0x0000ef00/128, BIOS @ 0x????????/524288
[    64.667] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[    64.667] Initializing built-in extension SHAPE
[    64.667] Initializing built-in extension MIT-SHM
[    64.667] Initializing built-in extension XInputExtension
[    64.667] Initializing built-in extension XTEST
[    64.667] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[    64.667] Initializing built-in extension SYNC
[    64.667] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[    64.667] Initializing built-in extension XC-MISC
[    64.667] Initializing built-in extension XINERAMA
[    64.667] Initializing built-in extension XFIXES
[    64.667] Initializing built-in extension RENDER
[    64.667] Initializing built-in extension RANDR
[    64.667] Initializing built-in extension COMPOSITE
[    64.667] Initializing built-in extension DAMAGE
[    64.667] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[    64.667] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[    64.667] Initializing built-in extension RECORD
[    64.667] Initializing built-in extension DPMS
[    64.667] Initializing built-in extension Present
[    64.667] Initializing built-in extension DRI3
[    64.667] Initializing built-in extension X-Resource
[    64.667] Initializing built-in extension XVideo
[    64.667] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[    64.667] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[    64.667] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[    64.667] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[    64.667] Initializing built-in extension DRI2
[    64.667] (II) "glx" will be loaded by default.
[    64.667] (II) LoadModule: "dri2"
[    64.667] (II) Module "dri2" already built-in
[    64.667] (II) LoadModule: "glamoregl"
[    64.713] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so
[    65.217] (EE) Failed to load /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so: /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so: undefined symbol: _glapi_tls_Context
[    65.217] (II) UnloadModule: "glamoregl"
[    65.217] (II) Unloading glamoregl
[    65.217] (EE) Failed to load module "glamoregl" (loader failed, 7)
[    65.217] (II) LoadModule: "glx"
[    65.256] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    65.469] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[    65.469]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    65.469]    Module class: X.Org Server Extension
[    65.469] (II) NVIDIA GLX Module  340.24  Wed Jul  2 15:04:31 PDT 2014
[    65.477] Loading extension GLX
[    65.477] (II) LoadModule: "nvidia"
[    65.478] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    65.543] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[    65.543]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    65.543]    Module class: X.Org Video Driver
[    65.550] (II) NVIDIA dlloader X Driver  340.24  Wed Jul  2 14:42:23 PDT 2014
[    65.550] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    65.552] (++) using VT number 7

[    65.799] (II) Loading sub module "fb"
[    65.799] (II) LoadModule: "fb"
[    65.799] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfb.so
[    65.810] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    65.810]    compiled for 1.15.0, module version = 1.0.0
[    65.810]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    65.810] (WW) Unresolved symbol: fbGetGCPrivateKey
[    65.810] (II) Loading sub module "wfb"
[    65.810] (II) LoadModule: "wfb"
[    65.810] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libwfb.so
[    65.818] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[    65.818]    compiled for 1.15.0, module version = 1.0.0
[    65.818]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    65.818] (II) Loading sub module "ramdac"
[    65.818] (II) LoadModule: "ramdac"
[    65.818] (II) Module "ramdac" already built-in
[    65.820] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    65.820] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[    65.820] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[    65.820] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    65.820] (**) NVIDIA(0): Option "TripleBuffer" "True"
[    65.820] (**) NVIDIA(0): Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
[    65.821] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[    66.611] (II) NVIDIA(0): Display (Ancor Communications Inc VW225 (DFP-1)) does not
[    66.611] (II) NVIDIA(0):     support NVIDIA 3D Vision stereo.
[    66.611] (II) NVIDIA(GPU-0): Found DRM driver nvidia-drm (20130102)
[    66.617] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce GTX 285 (GT200) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
[    66.617] (--) NVIDIA(0): Memory: 1048576 kBytes
[    66.617] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 62.00.50.00.01
[    66.617] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
[    66.622] (--) NVIDIA(0): Valid display device(s) on GeForce GTX 285 at PCI:1:0:0
[    66.622] (--) NVIDIA(0):     CRT-0
[    66.622] (--) NVIDIA(0):     CRT-1
[    66.622] (--) NVIDIA(0):     TV-0
[    66.622] (--) NVIDIA(0):     DFP-0
[    66.622] (--) NVIDIA(0):     Ancor Communications Inc VW225 (DFP-1) (boot, connected)
[    66.622] (--) NVIDIA(GPU-0): CRT-0: 400.0 MHz maximum pixel clock
[    66.622] (--) NVIDIA(GPU-0): CRT-1: 400.0 MHz maximum pixel clock
[    66.622] (--) NVIDIA(GPU-0): TV-0: 400.0 MHz maximum pixel clock
[    66.622] (--) NVIDIA(0): DFP-0: Internal TMDS
[    66.622] (--) NVIDIA(GPU-0): DFP-0: 330.0 MHz maximum pixel clock
[    66.622] (--) NVIDIA(0): Ancor Communications Inc VW225 (DFP-1): Internal TMDS
[    66.622] (--) NVIDIA(GPU-0): Ancor Communications Inc VW225 (DFP-1): 330.0 MHz maximum pixel clock
[    66.622] (**) NVIDIA(0): Using HorizSync/VertRefresh ranges from the EDID for display
[    66.622] (**) NVIDIA(0):     device Ancor Communications Inc VW225 (DFP-1) (Using EDID
[    66.622] (**) NVIDIA(0):     frequencies has been enabled on all display devices.)
[    66.624] (==) NVIDIA(0):
[    66.624] (==) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
[    66.624] (==) NVIDIA(0):     will be used as the requested mode.
[    66.624] (==) NVIDIA(0):
[    66.624] (II) NVIDIA(0): Validated MetaModes:
[    66.624] (II) NVIDIA(0):     "DFP-1:nvidia-auto-select"
[    66.624] (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1680 x 1050
[    66.662] (--) NVIDIA(0): DPI set to (90, 88); computed from "UseEdidDpi" X config
[    66.662] (--) NVIDIA(0):     option
[    66.662] (**) NVIDIA(0): Enabling 32-bit ARGB GLX visuals.
[    66.662] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[    66.662] (II) NVIDIA: Using 768.00 MB of virtual memory for indirect memory access.
[    66.667] (II) NVIDIA(0): ACPI: failed to connect to the ACPI event daemon; the daemon
[    66.667] (II) NVIDIA(0):     may not be running or the "AcpidSocketPath" X
[    66.667] (II) NVIDIA(0):     configuration option may not be set correctly.  When the
[    66.667] (II) NVIDIA(0):     ACPI event daemon is available, the NVIDIA X driver will
[    66.667] (II) NVIDIA(0):     try to use it to receive ACPI event notifications.  For
[    66.667] (II) NVIDIA(0):     details, please see the "ConnectToAcpid" and
[    66.667] (II) NVIDIA(0):     "AcpidSocketPath" X configuration options in Appendix B: X
[    66.667] (II) NVIDIA(0):     Config Options in the README.
[    66.672] (II) NVIDIA(0): Setting mode "DFP-1:nvidia-auto-select"
[    66.722] Loading extension NV-GLX
[    66.745] (==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
[    66.745] (==) NVIDIA(0): Backing store enabled
[    66.745] (==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
[    66.746] (**) NVIDIA(0): DPMS enabled
[    66.746] Loading extension NV-CONTROL
[    66.746] Loading extension XINERAMA
[    66.746] (II) Loading sub module "dri2"
[    66.746] (II) LoadModule: "dri2"
[    66.746] (II) Module "dri2" already built-in
[    66.746] (II) NVIDIA(0): [DRI2] Setup complete
[    66.746] (II) NVIDIA(0): [DRI2]   VDPAU driver: nvidia
[    66.746] (--) RandR disabled
[    66.751] (II) Initializing extension GLX
[    67.206] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event4)
[    67.206] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    67.206] (II) LoadModule: "evdev"
[    67.206] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    67.226] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[    67.226]    compiled for 1.15.0, module version = 2.8.2
[    67.226]    Module class: X.Org XInput Driver
[    67.226]    ABI class: X.Org XInput driver, version 20.0
[    67.226] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[    67.226] (**) Power Button: always reports core events
[    67.226] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event4"
[    67.226] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[    67.226] (--) evdev: Power Button: Found keys
[    67.226] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[    67.226] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input7/event4"
[    67.226] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[    67.226] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    67.226] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    67.226] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    67.245] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event3)
[    67.245] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    67.245] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[    67.245] (**) Power Button: always reports core events
[    67.245] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event3"
[    67.245] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[    67.245] (--) evdev: Power Button: Found keys
[    67.245] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[    67.245] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input5/event3"
[    67.245] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 7)
[    67.245] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    67.245] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    67.245] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    67.245] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[    67.245] (II) config/udev: Adding input device   USB Keyboard (/dev/input/event0)
[    67.245] (**)   USB Keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    67.245] (II) Using input driver 'evdev' for '  USB Keyboard'
[    67.245] (**)   USB Keyboard: always reports core events
[    67.245] (**) evdev:   USB Keyboard: Device: "/dev/input/event0"
[    67.245] (--) evdev:   USB Keyboard: Vendor 0x4d9 Product 0x1602
[    67.245] (--) evdev:   USB Keyboard: Found keys
[    67.245] (II) evdev:   USB Keyboard: Configuring as keyboard
[    67.245] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1a.1/usb4/4-1/4-1:1.0/input/input3/event0"
[    67.245] (II) XINPUT: Adding extended input device "  USB Keyboard" (type: KEYBOARD, id 8)
[    67.245] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    67.245] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    67.245] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    67.245] (II) config/udev: Adding input device   USB Keyboard (/dev/input/event1)
[    67.246] (**)   USB Keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    67.246] (II) Using input driver 'evdev' for '  USB Keyboard'
[    67.246] (**)   USB Keyboard: always reports core events
[    67.246] (**) evdev:   USB Keyboard: Device: "/dev/input/event1"
[    67.246] (--) evdev:   USB Keyboard: Vendor 0x4d9 Product 0x1602
[    67.246] (--) evdev:   USB Keyboard: Found keys
[    67.246] (II) evdev:   USB Keyboard: Configuring as keyboard
[    67.246] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1a.1/usb4/4-1/4-1:1.1/input/input4/event1"
[    67.246] (II) XINPUT: Adding extended input device "  USB Keyboard" (type: KEYBOARD, id 9)
[    67.246] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    67.246] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[    67.246] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    67.246] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event2)
[    67.246] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    67.246] (II) This device may have been added with another device file.
[    79.589] (II) NVIDIA(GPU-0): Display (Ancor Communications Inc VW225 (DFP-1)) does not
[    79.590] (II) NVIDIA(GPU-0):     support NVIDIA 3D Vision stereo.
[    96.133] (II) NVIDIA(GPU-0): Display (Ancor Communications Inc VW225 (DFP-1)) does not
[    96.133] (II) NVIDIA(GPU-0):     support NVIDIA 3D Vision stereo.
[   155.351] (II) config/udev: Adding input device Dell BT Travel Mouse (/dev/input/event5)
[   155.351] (**) Dell BT Travel Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
[   155.351] (II) Using input driver 'evdev' for 'Dell BT Travel Mouse'
[   155.351] (**) Dell BT Travel Mouse: always reports core events
[   155.351] (**) evdev: Dell BT Travel Mouse: Device: "/dev/input/event5"
[   155.351] (--) evdev: Dell BT Travel Mouse: Vendor 0x46d Product 0xb006
[   155.351] (--) evdev: Dell BT Travel Mouse: Found 12 mouse buttons
[   155.351] (--) evdev: Dell BT Travel Mouse: Found scroll wheel(s)
[   155.351] (--) evdev: Dell BT Travel Mouse: Found relative axes
[   155.351] (--) evdev: Dell BT Travel Mouse: Found x and y relative axes
[   155.351] (II) evdev: Dell BT Travel Mouse: Configuring as mouse
[   155.351] (II) evdev: Dell BT Travel Mouse: Adding scrollwheel support
[   155.351] (**) evdev: Dell BT Travel Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[   155.351] (**) evdev: Dell BT Travel Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[   155.351] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb6/6-2/6-2:1.0/bluetooth/hci0/hci0:11/input8/event5"
[   155.351] (II) XINPUT: Adding extended input device "Dell BT Travel Mouse" (type: MOUSE, id 10)
[   155.352] (II) evdev: Dell BT Travel Mouse: initialized for relative axes.
[   155.352] (**) Dell BT Travel Mouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
[   155.352] (**) Dell BT Travel Mouse: (accel) acceleration profile 0
[   155.352] (**) Dell BT Travel Mouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[   155.352] (**) Dell BT Travel Mouse: (accel) acceleration threshold: 4
[   155.352] (II) config/udev: Adding input device Dell BT Travel Mouse (/dev/input/mouse0)
[   155.352] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[   155.352] (II) This device may have been added with another device file.


kdm.log:
Code:

X.Org X Server 1.15.0
Release Date: 2013-12-27
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 3.12.21-gentoo-r1 x86_64 Gentoo
Current Operating System: Linux localhost 3.12.21-gentoo-r1 #1 SMP Sun Jul 20 21:27:14 CEST 2014 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/kernel-genkernel-x86_64-3.12.21-gentoo-r1 root=UUID=9983850b-b8cf-4984-9de1-ea634fbb9f59 ro rootfstype=ext4 real_init=/usr/lib/systemd/systemd enable_mtrr_cleanup mtrr_spare_reg_nr=1
Build Date: 19 July 2014  12:15:10AM
 
Current version of pixman: 0.32.4
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Jul 22 16:09:03 2014
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
Initializing built-in extension Generic Event Extension
Initializing built-in extension SHAPE
Initializing built-in extension MIT-SHM
Initializing built-in extension XInputExtension
Initializing built-in extension XTEST
Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
Initializing built-in extension SYNC
Initializing built-in extension XKEYBOARD
Initializing built-in extension XC-MISC
Initializing built-in extension XINERAMA
Initializing built-in extension XFIXES
Initializing built-in extension RENDER
Initializing built-in extension RANDR
Initializing built-in extension COMPOSITE
Initializing built-in extension DAMAGE
Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
Initializing built-in extension RECORD
Initializing built-in extension DPMS
Initializing built-in extension Present
Initializing built-in extension DRI3
Initializing built-in extension X-Resource
Initializing built-in extension XVideo
Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
Initializing built-in extension XFree86-DGA
Initializing built-in extension XFree86-DRI
Initializing built-in extension DRI2
Loading extension GLX
Loading extension NV-GLX
Loading extension NV-CONTROL
Loading extension XINERAMA
klauncher(2563) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting!
kdmgreet(2550)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed:  "Not connected to D-Bus server"

kdmgreet(2550)/kdecore (K*TimeZone*): No time zo ne information obtained from ktimezoned


/var/log/messages file was missing

emerge --info:
Code:
Portage 2.2.8-r1 (default/linux/amd64/13.0/desktop/kde/systemd, gcc-4.7.3, glibc-2.17, 3.12.21-gentoo-r1 x86_64)
=================================================================
System uname: Linux-3.12.21-gentoo-r1-x86_64-Intel-R-_Core-TM-_i7_CPU_920_@_2.67GHz-with-gentoo-2.2
KiB Mem:    16444036 total,  13512380 free
KiB Swap:    4194300 total,   4194300 free
Timestamp of tree: Sun, 20 Jul 2014 13:30:01 +0000
ld GNU ld (Gentoo 2.23.2 p1.0) 2.23.2
app-shells/bash:          4.2_p45
dev-lang/python:          2.7.6, 3.3.3
dev-util/cmake:           2.8.12.2-r1
dev-util/pkgconfig:       0.28-r1
sys-apps/baselayout:      2.2
sys-apps/openrc:          0.12.4
sys-apps/sandbox:         2.6-r1
sys-devel/autoconf:       2.13, 2.69
sys-devel/automake:       1.12.6, 1.13.4
sys-devel/binutils:       2.23.2
sys-devel/gcc:            4.7.3-r1
sys-devel/gcc-config:     1.7.3
sys-devel/libtool:        2.4.2-r1
sys-devel/make:           3.82-r4
sys-kernel/linux-headers: 3.13 (virtual/os-headers)
sys-libs/glibc:           2.17
Repositories: gentoo x-portage
ACCEPT_KEYWORDS="amd64"
ACCEPT_LICENSE="* -@EULA"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=native -O2 -pipe"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/share/config /usr/share/gnupg/qualified.txt /usr/share/themes/oxygen-gtk/gtk-2.0 /usr/share/themes/oxygen-gtk/gtk-3.0"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/sandbox.d /etc/terminfo"
CXXFLAGS="-march=native -O2 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FCFLAGS="-O2 -pipe"
FEATURES="assume-digests binpkg-logs config-protect-if-modified distlocks ebuild-locks fixlafiles merge-sync news parallel-fetch preserve-libs protect-owned sandbox sfperms strict unknown-features-warn unmerge-logs unmerge-orphans userfetch userpriv usersandbox usersync"
FFLAGS="-O2 -pipe"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org"
LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed"
MAKEOPTS="-j9"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --omit-dir-times --compress --force --whole-file --delete --stats --human-readable --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
USE="X a52 aac acl acpi alsa amd64 berkdb bindist bluetooth branding bzip2 cairo cdda cdr cli cracklib crypt cups cxx dbus declarative dri dts dvd dvdr emboss encode exif fam firefox flac fortran gbm gdbm gif gpm gtk iconv ipv6 jpeg kde kipi lcms ldap libkms libnotify mad mmx mng modules mp3 mp4 mpeg multilib ncurses netifrc networkmanager nls nptl nvidia ogg opengl openmp pam pango pcre pdf phonon plasma png policykit polkit ppds pulseaudio qt3support qt4 readline sdl semantic-desktop session spell sqlite sse sse2 sse3 sse4_1 ssl ssse3 startup-notification svg systemd tcpd tiff tools truetype udev udisks unicode upower usb vorbis wxwidgets x264 xa xcb xcomposite xinerama xml xscreensaver xv xvid xvmc zlib" ABI_X86="64" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" APACHE2_MODULES="authn_core authz_core socache_shmcb unixd actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache cgi cgid dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" CALLIGRA_FEATURES="kexi words flow plan sheets stage tables krita karbon braindump author" CAMERAS="ptp2" COLLECTD_PLUGINS="df interface irq load memory rrdtool swap syslog" DRACUT_MODULES="dmraid lvm syslog" ELIBC="glibc" GPSD_PROTOCOLS="ashtech aivdm earthmate evermore fv18 garmin garmintxt gpsclock itrax mtk3301 nmea ntrip navcom oceanserver oldstyle oncore rtcm104v2 rtcm104v3 sirf superstar2 timing tsip tripmate tnt ublox ubx" INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LIBREOFFICE_EXTENSIONS="presenter-console presenter-minimizer" OFFICE_IMPLEMENTATION="libreoffice" PHP_TARGETS="php5-5" PYTHON_SINGLE_TARGET="python2_7" PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_3" RUBY_TARGETS="ruby19 ruby20" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="fbdev glint intel mach64 mga nouveau nv r128 radeon savage sis tdfx trident vesa via vmware dummy v4l" XTABLES_ADDONS="quota2 psd pknock lscan length2 ipv4options ipset ipp2p iface geoip fuzzy condition tee tarpit sysrq steal rawnat logmark ipmark dhcpmac delude chaos account"
Unset:  CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, INSTALL_MASK, LANG, LC_ALL, PORTAGE_BUNZIP2_COMMAND, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, SYNC, USE_PYTHON
Back to top
View user's profile Send private message
RazielFMX
l33t
l33t


Joined: 23 Apr 2005
Posts: 835
Location: NY, USA

PostPosted: Wed Jul 23, 2014 5:44 pm    Post subject: Reply with quote

If you have no /var/log/messages file, it is one of two things:

1) You attempted to access it as a non-root user and it is only accessible to root.
2) You never installed and/or started a syslog daemon.

I personally recommend syslog-ng.
Back to top
View user's profile Send private message
jk7800
n00b
n00b


Joined: 21 Jul 2014
Posts: 8

PostPosted: Wed Jul 23, 2014 7:44 pm    Post subject: Reply with quote

Right. It wasn't started.

http://pastebin.com/tURq8D8R
Back to top
View user's profile Send private message
RazielFMX
l33t
l33t


Joined: 23 Apr 2005
Posts: 835
Location: NY, USA

PostPosted: Wed Jul 23, 2014 8:58 pm    Post subject: Reply with quote

Unfortunately you are using systemd and I have no experience with it (I use openrc/eudev with my KDE). However, I believe that systemd implements a syslog somehwere (so you may not need syslog-ng; I defer to those who know systemd) and that there is a systemd command you can execute to get log info. Would it be possible to for you to post said logging?

Also, it might not hurt to snap a dmesg and share that with us when the problem occurs to see if there is anything telling there.
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 6194

PostPosted: Wed Jul 23, 2014 9:42 pm    Post subject: Reply with quote

How old is your mesa ?
I wonder how big a role does that missing symbol error plays...
Reminds me a bit of this bug, but it's most likely completely different problem.
Back to top
View user's profile Send private message
jk7800
n00b
n00b


Joined: 21 Jul 2014
Posts: 8

PostPosted: Thu Jul 24, 2014 4:48 pm    Post subject: Reply with quote

Mesa is latest according to portage: mesa-10.0.4
According to google the missing symbol is normal with nvidia drivers. Don't know how much of this is true.

Also, journald (logging manager for systemd) says this: http://pastebin.com/SWw8h20X
Back to top
View user's profile Send private message
RazielFMX
l33t
l33t


Joined: 23 Apr 2005
Posts: 835
Location: NY, USA

PostPosted: Fri Jul 25, 2014 1:31 pm    Post subject: Reply with quote

When this happens, can you get on the console as root? If so, can you run 'dmesg' and post the output?
Back to top
View user's profile Send private message
jk7800
n00b
n00b


Joined: 21 Jul 2014
Posts: 8

PostPosted: Fri Jul 25, 2014 6:25 pm    Post subject: Reply with quote

You mean the black screen? I tried it just now. Dmesg doesn't show any error or warning. Neither does journald.
dmesg:
http://pastebin.com/WzMu2g77
Back to top
View user's profile Send private message
shazeal
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 May 2006
Posts: 198
Location: New Zealand

PostPosted: Fri Jul 25, 2014 8:20 pm    Post subject: Reply with quote

You need to disable the VESAFB in the kernel to fix this.

Drivers -> Graphics Support -> Support for frame buffer devices

Disable everything except Enable firmware EDID, and if you use UEFI boot make sure EFI-based Framebuffer support is enabled.
_________________
CFLAGS="-OmgWTFR1CE --fun-lol-loops --march=asmx86go"
Back to top
View user's profile Send private message
jk7800
n00b
n00b


Joined: 21 Jul 2014
Posts: 8

PostPosted: Sat Jul 26, 2014 10:56 pm    Post subject: Reply with quote

Nope. All the problems I had before are still present. What should I do now? :(
Back to top
View user's profile Send private message
shazeal
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 May 2006
Posts: 198
Location: New Zealand

PostPosted: Sun Jul 27, 2014 8:35 pm    Post subject: Reply with quote

Check that DRM is not enabled also.

Code:
grep DRM /usr/src/linux/.config
# CONFIG_DRM is not set


Otherwise fix your VIDEO_CARDS use flags and see if that helps.

You have

Quote:
VIDEO_CARDS="fbdev glint intel mach64 mga nouveau nv r128 radeon savage sis tdfx trident vesa via vmware dummy v4l"


Should just be...
Code:

VIDEO_CARDS="nvidia"


I am using a GTX760 card though, so it could be a Fermi related bug you are having? Also I am using KDE 4.13.3 so it could be a KDE related bug, you could try unmasking KDE 4.13.3 if nothing else helps.

http://git.overlays.gentoo.org/gitweb/?p=proj/kde.git;a=blob_plain;f=Documentation/package.unmask/kde-4.13;hb=HEAD

EDIT: Make sure to enable the widgets use flag if you do unmask KDE 4.13 otherwise webkit will fail to build also.
_________________
CFLAGS="-OmgWTFR1CE --fun-lol-loops --march=asmx86go"
Back to top
View user's profile Send private message
jk7800
n00b
n00b


Joined: 21 Jul 2014
Posts: 8

PostPosted: Sat Aug 09, 2014 11:50 am    Post subject: Reply with quote

Sorry for not replying for so long, I was on a vacation. I tried everything already. I got rid of numerous warnings in the logs, upgraded to KDE 4.13.3, fixed everything you said to fix but nothing helps. Whatever the problem is I can't find it's source.
Back to top
View user's profile Send private message
jk7800
n00b
n00b


Joined: 21 Jul 2014
Posts: 8

PostPosted: Mon Aug 11, 2014 8:03 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry for bumping, but the system is nearly unusable in it's current condition. Is there some sort of way of showing debugging info in KDE, something more than error logs which give minimal info? KWin now crashes randomly, the problem with switching to TTY and back to desktop persists, I can't even suspend the computer without ending up with a black screen after resuming. There has to be a way to figure out what causes this! What can I do to debug KDE?
Back to top
View user's profile Send private message
RazielFMX
l33t
l33t


Joined: 23 Apr 2005
Posts: 835
Location: NY, USA

PostPosted: Wed Aug 13, 2014 12:58 pm    Post subject: Reply with quote

It sounds like one of three things:

1) Hardware problem. However, you should see something in dmesg or your system log.
2) Misconfigured Kernel or other use flags/make.conf settings (as someone mentioned, VIDEO_CARDS).
3) Build/linking issue. On rare occassion I've had problems with X after certain upgrades that even revdep-rebuild missed (usually related to evdev). I suspect this was was my problem, hence why emerge -e world has completely fixed my system.

The anti-systemd advocate in me would love to blame systemd, but until we have confirmed 1-3 aren't the problem or proof that it is in fact systemd, I'm withholding judgment.
Back to top
View user's profile Send private message
lagalopex
Guru
Guru


Joined: 16 Oct 2004
Posts: 545

PostPosted: Wed Aug 13, 2014 3:52 pm    Post subject: Reply with quote

I think I have/had similar problems. The graphics got corrupted after vt switch. But I could work-around and temporarily fix it by disabling desktop effects (shift+alt+f12 for me) and enable them again.

Did you try the new beta 343.13? Had a lot of fixes...
_________________
System: AMD FX 8350, 16GB RAM, NVidia GeForce GTX 750 Ti, Asus M5A99X EVO R2.0
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum