Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
after installation - no "x" display
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
rekonrad
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Jun 2003
Posts: 201
Location: Winnipeg, MB

PostPosted: Mon Dec 23, 2013 3:20 am    Post subject: after installation - no "x" display Reply with quote

Nearing the end of my installation, I have emerged nvidia-drivers, written the appropriate entry in /etc/portage/make.conf and did "modprobe nvidia". I have also emerged fluxbox. When I do "startx" I get error messages. Here is a printout of my /var/log/Xorg. Sorry it's pretty long.

Quote:
[ 1421.266]
X.Org X Server 1.14.3
Release Date: 2013-09-12
[ 1421.266] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 1421.266] Build Operating System: Linux 3.10.17-gentoo x86_64 Gentoo
[ 1421.266] Current Operating System: Linux philip-konrad 3.10.17-gentoo #1 SMP Sat Dec 21 22:23:22 UTC 2013 x86_64
[ 1421.267] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/kernel-genkernel-x86_64-3.10.17-gentoo root=/dev/sda1
[ 1421.267] Build Date: 20 December 2013 11:57:26PM
[ 1421.267]
[ 1421.267] Current version of pixman: 0.32.4
[ 1421.267] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 1421.267] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 1421.268] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Dec 22 21:09:55 2013
[ 1421.268] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 1421.268] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
[ 1421.268] (==) No screen section available. Using defaults.
[ 1421.268] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[ 1421.268] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[ 1421.268] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[ 1421.268] (==) Automatically adding devices
[ 1421.268] (==) Automatically enabling devices
[ 1421.268] (==) Automatically adding GPU devices
[ 1421.268] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/" does not exist.
[ 1421.268] Entry deleted from font path.
[ 1421.268] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[ 1421.268] Entry deleted from font path.
[ 1421.268] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[ 1421.268] Entry deleted from font path.
[ 1421.268] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[ 1421.268] Entry deleted from font path.
[ 1421.268] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi/" does not exist.
[ 1421.268] Entry deleted from font path.
[ 1421.268] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi/" does not exist.
[ 1421.268] Entry deleted from font path.
[ 1421.268] (==) FontPath set to:

[ 1421.268] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[ 1421.268] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[ 1421.268] (II) Loader magic: 0x7fec20
[ 1421.268] (II) Module ABI versions:
[ 1421.268] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 1421.268] X.Org Video Driver: 14.1
[ 1421.268] X.Org XInput driver : 19.1
[ 1421.268] X.Org Server Extension : 7.0
[ 1421.269] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 1421.269] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:10c3:1043:8425 rev 162, Mem @ 0xf6000000/16777216, 0xe0000000/268435456, 0xf0000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[ 1421.269] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[ 1421.269] Initializing built-in extension SHAPE
[ 1421.270] Initializing built-in extension MIT-SHM
[ 1421.270] Initializing built-in extension XInputExtension
[ 1421.270] Initializing built-in extension XTEST
[ 1421.270] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[ 1421.270] Initializing built-in extension SYNC
[ 1421.270] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[ 1421.270] Initializing built-in extension XC-MISC
[ 1421.270] Initializing built-in extension XINERAMA
[ 1421.270] Initializing built-in extension XFIXES
[ 1421.270] Initializing built-in extension RENDER
[ 1421.271] Initializing built-in extension RANDR
[ 1421.271] Initializing built-in extension COMPOSITE
[ 1421.271] Initializing built-in extension DAMAGE
[ 1421.271] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[ 1421.271] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[ 1421.271] Initializing built-in extension RECORD
[ 1421.271] Initializing built-in extension DPMS
[ 1421.271] Initializing built-in extension X-Resource
[ 1421.271] Initializing built-in extension XVideo
[ 1421.271] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[ 1421.271] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[ 1421.272] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[ 1421.272] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[ 1421.272] Initializing built-in extension DRI2
[ 1421.272] (II) LoadModule: "glx"
[ 1421.272] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 1421.278] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 1421.278] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 1421.278] Module class: X.Org Server Extension
[ 1421.278] (II) NVIDIA GLX Module 331.20 Wed Oct 30 17:36:48 PDT 2013
[ 1421.278] Loading extension GLX
[ 1421.278] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
[ 1421.278] (==) Matched nv as autoconfigured driver 1
[ 1421.278] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 2
[ 1421.278] (==) Matched nv as autoconfigured driver 3
[ 1421.278] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[ 1421.278] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 5
[ 1421.278] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 6
[ 1421.278] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[ 1421.278] (II) LoadModule: "nouveau"
[ 1421.278] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[ 1421.278] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[ 1421.278] compiled for 1.14.3, module version = 1.0.9
[ 1421.278] Module class: X.Org Video Driver
[ 1421.278] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 1421.279] (II) LoadModule: "nv"
[ 1421.279] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nv_drv.so
[ 1421.279] (II) Module nv: vendor="X.Org Foundation"
[ 1421.279] compiled for 1.14.3, module version = 2.1.20
[ 1421.279] Module class: X.Org Video Driver
[ 1421.279] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 1421.279] (II) LoadModule: "vesa"
[ 1421.279] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[ 1421.279] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[ 1421.279] compiled for 1.14.3, module version = 2.3.3
[ 1421.279] Module class: X.Org Video Driver
[ 1421.279] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 1421.279] (II) LoadModule: "modesetting"
[ 1421.279] (WW) Warning, couldn't open module modesetting
[ 1421.279] (II) UnloadModule: "modesetting"
[ 1421.279] (II) Unloading modesetting
[ 1421.279] (EE) Failed to load module "modesetting" (module does not exist, 0)
[ 1421.279] (II) LoadModule: "fbdev"
[ 1421.279] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[ 1421.279] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[ 1421.279] compiled for 1.14.3, module version = 0.4.4
[ 1421.279] Module class: X.Org Video Driver
[ 1421.279] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 1421.279] (II) NOUVEAU driver
[ 1421.279] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[ 1421.279] RIVA TNT (NV04)
[ 1421.279] RIVA TNT2 (NV05)
[ 1421.279] GeForce 256 (NV10)
[ 1421.279] GeForce 2 (NV11, NV15)
[ 1421.279] GeForce 4MX (NV17, NV18)
[ 1421.279] GeForce 3 (NV20)
[ 1421.279] GeForce 4Ti (NV25, NV28)
[ 1421.279] GeForce FX (NV3x)
[ 1421.279] GeForce 6 (NV4x)
[ 1421.279] GeForce 7 (G7x)
[ 1421.279] GeForce 8 (G8x)
[ 1421.279] GeForce GTX 200 (NVA0)
[ 1421.279] GeForce GTX 400 (NVC0)
[ 1421.279] (II) NOUVEAU driver
[ 1421.279] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[ 1421.279] RIVA TNT (NV04)
[ 1421.279] RIVA TNT2 (NV05)
[ 1421.279] GeForce 256 (NV10)
[ 1421.279] GeForce 2 (NV11, NV15)
[ 1421.279] GeForce 4MX (NV17, NV18)
[ 1421.279] GeForce 3 (NV20)
[ 1421.279] GeForce 4Ti (NV25, NV28)
[ 1421.279] GeForce FX (NV3x)
[ 1421.279] GeForce 6 (NV4x)
[ 1421.279] GeForce 7 (G7x)
[ 1421.279] GeForce 8 (G8x)
[ 1421.279] GeForce GTX 200 (NVA0)
[ 1421.279] GeForce GTX 400 (NVC0)
[ 1421.279] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[ 1421.279] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[ 1421.279] (--) using VT number 7

[ 1421.289] (EE) [drm] KMS not enabled
[ 1421.289] (EE) [drm] KMS not enabled
[ 1421.289] (EE) [drm] KMS not enabled
[ 1421.289] (EE) [drm] KMS not enabled
[ 1421.289] (EE) [drm] KMS not enabled
[ 1421.289] (EE) [drm] KMS not enabled
[ 1421.289] (EE) [drm] KMS not enabled
[ 1421.289] (EE) [drm] KMS not enabled
[ 1421.289] (EE) [drm] KMS not enabled
[ 1421.289] (EE) [drm] KMS not enabled
[ 1421.289] vesa: Ignoring device with a bound kernel driver
[ 1421.289] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[ 1421.289] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[ 1421.289] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[ 1421.289] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[ 1421.289] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[ 1421.289] compiled for 1.14.3, module version = 0.0.2
[ 1421.289] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 1421.289] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[ 1421.289] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[ 1421.289] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[ 1421.289] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[ 1421.289] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[ 1421.289] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[ 1421.289] compiled for 1.14.3, module version = 0.0.2
[ 1421.289] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 1421.289] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[ 1421.289] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[ 1421.289] (II) UnloadModule: "vesa"
[ 1421.289] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[ 1421.289] (II) UnloadModule: "fbdev"
[ 1421.289] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[ 1421.289] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
[ 1421.289] (EE)
Fatal server error:
[ 1421.289] (EE) no screens found(EE)
[ 1421.289] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
[ 1421.289] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[ 1421.289] (EE)
[ 1421.295] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.


Is there a conflict with "nouveau" possibily? Thanks in advance for any help.

Richard
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 7196
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Mon Dec 23, 2013 3:47 am    Post subject: Reply with quote

If using nouveau you must enable KMS in kernel and it will work without xorg.conf.
If using proprietary drivers you must have xorg.conf to load the driver, containing following:
Code:
Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
EndSection

_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
rekonrad
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Jun 2003
Posts: 201
Location: Winnipeg, MB

PostPosted: Mon Dec 23, 2013 4:05 am    Post subject: xorg.conf Reply with quote

Thanks. It's been year since I've used gentoo so I'm feeling a bit of a newb - there seems to be no xorg.conf (where it should be?). There's one in /usr/share/portage/config/sets/xorg.conf. Is that right? I thought it was supposed to be in /etc/X11.
Back to top
View user's profile Send private message
Chiitoo
Administrator
Administrator


Joined: 28 Feb 2010
Posts: 1804
Location: Here and Away Again

PostPosted: Tue Dec 24, 2013 5:05 pm    Post subject: Re: xorg.conf Reply with quote

rekonrad wrote:
Thanks. It's been year since I've used gentoo so I'm feeling a bit of a newb - there seems to be no xorg.conf (where it should be?). There's one in /usr/share/portage/config/sets/xorg.conf. Is that right? I thought it was supposed to be in /etc/X11.

By default, there indeed is no such a file, and one must create it if they happen to need it (not usually needed with nouveau for example, as was mentioned).

The location you're thinking of is correct (/etc/X11/xorg.conf; see also man xorg.conf).


Balcome weck!
_________________
Kind Regards,
~ The Noob Unlimited ~

Sore wa sore, kore wa kore.
Back to top
View user's profile Send private message
patrix_neo
Guru
Guru


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 518
Location: The Maldives

PostPosted: Tue Dec 24, 2013 10:14 pm    Post subject: Reply with quote

Why not google you errors before commiting an ...uh..error?
You have multitudes of (EE) in the logs saying KMS is at fault.
What is KMS?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum