Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
systemd-208-r1 fails to mount all partitions listed in fstab
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Things Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
hdias
n00b
n00b


Joined: 05 Apr 2004
Posts: 16
Location: Portugal

PostPosted: Thu Oct 03, 2013 6:22 pm    Post subject: systemd-208-r1 fails to mount all partitions listed in fstab Reply with quote

After upgrade the sys-apps/systemd package to 208-r1 version it fails to mount all partitions listed in /etc/fstab.

dmesg show the following message:
[ 5.532299] systemd-fstab-generator[1629]: Out of memory.
[ 5.594208] systemd[1]: /usr/lib/systemd/system-generators/systemd-fstab-gene
rator exited with exit status 1.

fstab file contents
Code:

LABEL=/                 /               ext4            noatime                 0 1
LABEL=SWAP              none            swap            sw,pri=1                0 0
LABEL=/usr/local        /usr/local      ext4            noatime                 0 2
LABEL=/home             /home           ext4            noatime                 0 0

proc                    /proc           proc            defaults                0 0
shm                     /dev/shm        tmpfs           nodev,nosuid,noexec     0 0

/dev/cdrom              /mnt/cdrom      auto            noauto,user             0 0
/dev/sdb1               /mnt/usb        auto            noauto,user,exec        0 0
/dev/mmcblk0p1          /mnt/mmc        auto            noauto,user,exec        0 0


Does anybody have any idea how to solve this problem?
Back to top
View user's profile Send private message
ulenrich
Veteran
Veteran


Joined: 10 Oct 2010
Posts: 1379

PostPosted: Thu Oct 03, 2013 8:06 pm    Post subject: Reply with quote

I don't know if it is allowed to use slashes in labels. Try normal label names, eg:
"usr_local" should work.
_________________
fun2gen2
Back to top
View user's profile Send private message
hdias
n00b
n00b


Joined: 05 Apr 2004
Posts: 16
Location: Portugal

PostPosted: Thu Oct 03, 2013 8:17 pm    Post subject: Reply with quote

Thank You! - Works Great :D
For many years I used the slashes in labels without any problems.

ulenrich wrote:
I don't know if it is allowed to use slashes in labels. Try normal label names, eg:
"usr_local" should work.
Back to top
View user's profile Send private message
ulenrich
Veteran
Veteran


Joined: 10 Oct 2010
Posts: 1379

PostPosted: Thu Oct 03, 2013 10:04 pm    Post subject: Reply with quote

If at Linux Foundation in some specification slashes in labels are allowed then you just found a real systemd bug. But I doubt. I would be annoyed if so: I mount : /media/LABELNAME
_________________
fun2gen2
Back to top
View user's profile Send private message
mv
Watchman
Watchman


Joined: 20 Apr 2005
Posts: 6293

PostPosted: Fri Oct 04, 2013 5:36 am    Post subject: Reply with quote

hdias wrote:
For many years I used the slashes in labels without any problems.

Probably yet another problem which comes from systemd's heuristic parsing of /etc/fstab instead of using the appropriate system tool ("mount -a") for it.

Edit: Just saw this post later on:
ulenrich wrote:
If at Linux Foundation in some specification slashes in labels are allowed then you just found a real systemd bug. But I doubt.

The restriction to certain symbols/length is at most at the filesystem level, and mount -a will very likely accept anything which does not serve as a separator in the usual syntax of fstab (nothing is explicitly excluded).
Good scripts which mount to /media/LABELNAME should translate the special symbols appropriately...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Things Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum