Moderator: SlashBeast
Niestety nie ma wtedy automatyki. Musiałbym dać jakiś timeout, żeby pobieranie dhcp nie działało jak np. kabel sieciowy jest niepodłączony i odwrotnie.Jacekalex wrote:Daj sobie spokój z Wicd, jeśli głupieje, ustaw sobie dla wlan0 dhclienta w /etc/conf.d/net i wifi obrabiaj bezpośrednio przez wpa_supplicanta i wpa_gui.
Sznurek:
http://wiki.gentoo.org/wiki/Wpa_supplicant

W /etc/conf.d/net możesz ustalać dowolne akcje.sherszen wrote:Niestety nie ma wtedy automatyki. Musiałbym dać jakiś timeout, żeby pobieranie dhcp nie działało jak np. kabel sieciowy jest niepodłączony i odwrotnie.Jacekalex wrote:Daj sobie spokój z Wicd, jeśli głupieje, ustaw sobie dla wlan0 dhclienta w /etc/conf.d/net i wifi obrabiaj bezpośrednio przez wpa_supplicanta i wpa_gui.
Sznurek:
http://wiki.gentoo.org/wiki/Wpa_supplicant

U mnie nie potrafi skorzystać z dhclient, a ten klient dhcp u mnie działa najszybciej. Nie potrafię go pożenić z wicd, dlatego jeśli wicd to jestem skazany na dhcpcd, którego nie lubię. Dodatkowo, czemu mam wypinać kabel, żeby korzystać z wifi? W konsoli mogę zawsze klepnąć dhclient wlan0 i mam wlan, jak chce ethernet, to znowu dhclient eth0 i nie ma problemu. W tle chodzi sobie wpa_supplicant, który wykonał czarną robotę. Wniosek z tego, że takie kombinacje są możliwe i nie powinno to sprawić problemu wicd.canis_lupus wrote:W sumie to dziwne to jest, bo wicd to jedyne co u mnie w miarę sensownie działa.
Code: Select all
wpa_cli -B -a /usr/local/bin/wpascriptCode: Select all
/etc/wpa_supplicant/wpa_cli.shCode: Select all
# cat /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=wheel
#ap_scan=0
#update_config=1
network={
ssid="x69" #nazwa sieci
psk="XXXXXXXXXXXXXXXXX" #hasło w fomie ascii
scan_ssid=1
proto=WPA2
key_mgmt=WPA-PSK
group=CCMP TKIP
pairwise=CCMP TKIP
priority=0
}Code: Select all
cat /etc/conf.d/net
modules_wlan0="wpa_supplicant"
wpa_supplicant_wlan0="-Dwext"
config_wlan0="dhcp"
#config_eth0="null"
ifplugd__eth0="dhcp"Dzięki za dobre rady. Spróbuje sobie OpenVPN postawić na początek (dla celów edukacyjnych póki co), może akurat się spodoba.Jacekalex wrote:W konfigu wpa_supplicanta radziłbym odhashować update-config i dodać opcję scan_ssid.
Obie opcje przydadzą się w przypadku używania lapka jako sprzętu mobilnego.![]()
Natomiast oskrypcić przydałoby się jeden drobiazg.
W przypadku podłączenia do publicznego hotspota (akcja domyślna, priorytet najniższy), odpalanie OpenVPN lub ewentualnie Ipsec do {domu|biura}, i routing pacjenta przez tunel VPN.
To samo można zrobić z każdym serwerem VPS, jeśli np rurka w {domu|biurze} się nie nadaje.
Po prostu przy publicznych hotspotach czy np na uczelni lepiej nie używać netu bez ssl, bo potem czasami doopa boli, a ssl też czasami miewa podatność na mitm.
W żadnym NM, Wicd czy Wifi-radarze nigdzie nie widziałem podobnej opcji.
Pozdro