Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
can't compile chromium (espeak issue) [Solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
GregToo
n00b
n00b


Joined: 18 Aug 2013
Posts: 25
Location: Chile

PostPosted: Tue Aug 27, 2013 6:22 pm    Post subject: can't compile chromium (espeak issue) [Solved] Reply with quote

HI all
i have some problems with this :x

cant compile chromium because espeak-1.45 refuses to emerge

emerge log --> http://pastebin.com/xWnW2H5Z

make.conf

USE_AUDIO="alsa midi -pulseaudio sound sox libsamplerate"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
LINGUAS="es es_LA"CFLAGS="-march=native -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"

alsa, sox, libsamplerate no such file o directory ..... this not make sense to me


THX


Last edited by GregToo on Fri Aug 30, 2013 2:38 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Navar
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Aug 2012
Posts: 222

PostPosted: Wed Aug 28, 2013 3:26 am    Post subject: Reply with quote

Is that really your entire make.conf?

I think you're stomping on a variable. Glance at a prior revision to the makefile in espeak source. http://sources.gentoo.org/cgi-bin/viewvc.cgi/gentoo-x86/app-accessibility/espeak/files/espeak-1.35-makefile.patch?revision=1.3&view=markup

If you have USE= defined in your make.conf, merge your USE_AUDIO entries into that and remove the USE_AUDIO. If you really don't have USE defined in make.conf (why?), then rename your USE_AUDIO to just USE.

I haven't seen someone try to throw this many USE_XYZ variables in their make.conf to get the job done of one USE entry since 2008 and prior. Maybe it's valid, I suspect it's not and you're asking for trouble.

You may want to ensure your variables are defined on separate lines as well (note your CFLAGS entry).
Back to top
View user's profile Send private message
GregToo
n00b
n00b


Joined: 18 Aug 2013
Posts: 25
Location: Chile

PostPosted: Wed Aug 28, 2013 5:32 am    Post subject: Reply with quote

Sorry MY MISTAKE

i just paste my "audio" use flag, because I thought it was relevant to the problem

Code:

####################################
## HOST AND OPTIMIZATION SETTINGS ##
####################################

#Se especifican aqui la arquitectura del procesador y su tipo, asi como los
#niveles de optimizacion

CFLAGS="-march=native -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"

# Please consult http://www.gentoo.org/doc/en/change-chost.xml before changing.

CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
LINGUAS="es es_LA"

## Numero de compilaciones paralelas ## (1+numero de cores)

MAKEOPTS="-j5"

####################################
## USE Flags Globales del Sistema ##
####################################

USE_CPU="mmx sse sse2 smp"
USE_SYS="lm_sensors -bluetooth bash-completion unicode"
USE_GFX="opengl nvidia vdpau cuda opencl xcomposite X win32codecs ffmpeg dri exif video_cards_vmware /
         xa libkms matroska flac mp3 acc mp4 png gif jpeg tiff raw vorbis wavpack xvid mplayer -intel /
         -nouvau -radeon xinerama"
USE_FONT="fontconfig truetype lcdfilter corefonts type1"
USE_AUDIO="alsa midi -pulseaudio -jack sound sox libsamplerate"
USE_NET="imap dbus git subversion"
USE_APP="branding mozilla icu gtk -gnome -kde -qt5 -qt4 -qt3 -qt -minimal lock session startup-notification thunar udev consolekit"

USE="${USE_CPU} ${USE_SYS} ${USE_GFX} ${USE_AUDIO} ${USE_NET} ${USE_APP} ${USE_FONT}"

#############
## Masking ##
#############

ACCEPT_KEYWORDS="amd64"


GENTOO_MIRRORS="http://lug.mtu.edu/gentoo/"

SYNC="rsync://rsync25.us.gentoo.org/gentoo-portage"

##########################
## Graphic Card Drivers ##
##########################

VIDEO_CARDS="nvidia"

#Driver mouse & keyboard#

INPUT_DEVICES="evdev"

## XFCE ##
XFCE_PLUGINS="brightness clock trash"

## CALLIGRA FEATURES ##
CALLIGRA_FEATURES="krita"

## Repositorios Layman ##
source /var/lib/layman/make.conf



thanks for u answer


BUMP
Back to top
View user's profile Send private message
Navar
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Aug 2012
Posts: 222

PostPosted: Wed Aug 28, 2013 11:41 pm    Post subject: Reply with quote

GregToo, please humor me.

E.g. of the many related errors you had...
Quote:

x86_64-pc-linux-gnu-g++: error: alsa: No such file or directory
x86_64-pc-linux-gnu-g++: error: unrecognized option ‘-pulseaudio’x86_64-pc-linux-gnu-g++: error: midi: No such file or directoryx86_64-pc-linux-gnu-g++: error: unrecognized option ‘-pulseaudio


See the pattern? Look at your USE_AUDIO define... feel free to glance at the espeak source Makefile. Note the USE_AUDIO define within it that you stomped on...

This in turn leads me to ask you to please comment out your entire USE section in your make.conf. Change it to something like this using one variable instead of attempting to chain define as you had:

Code:

USE="-bluetooth -intel -nouvau -radeon -pulseaudio -jack \
     -gnome -kde -qt5 -qt4 -qt3 -qt -minimal \
     mmx sse sse2 smp lm_sensors bash-completion unicode \
     opengl nvidia vdpau cuda opencl xcomposite X \
     win32codecs ffmpeg dri exif video_cards_vmware xa libkms \
     matroska flac mp3 acc mp4 png gif jpeg tiff raw vorbis \
     wavpack xvid mplayer xinerama fontconfig truetype \
     lcdfilter corefonts type1 alsa midi sound sox \
     libsamplerate imap dbus git subversion branding mozilla \
     icu gtk lock session startup-notification thunar udev \
     consolekit"


And try your emerge again.
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Advocate
Advocate


Joined: 29 May 2005
Posts: 4563
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Wed Aug 28, 2013 11:48 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
USE="-bluetooth -intel -nouvau -radeon -pulseaudio -jack \
     -gnome -kde -qt5 -qt4 -qt3 -qt -minimal \
     mmx sse sse2 smp lm_sensors bash-completion unicode \
     opengl nvidia vdpau cuda opencl xcomposite X \
     win32codecs ffmpeg dri exif video_cards_vmware xa libkms \
     matroska flac mp3 acc mp4 png gif jpeg tiff raw vorbis \
     wavpack xvid mplayer xinerama fontconfig truetype \
     lcdfilter corefonts type1 alsa midi sound sox \
     libsamplerate imap dbus git subversion branding mozilla \
     icu gtk lock session startup-notification thunar udev \
     consolekit"


What is this? Many of them are even not valid USE flags.
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
Navar
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Aug 2012
Posts: 222

PostPosted: Wed Aug 28, 2013 11:51 pm    Post subject: Reply with quote

A fast reformatting of the ones they had listed. I didn't proofread it further. :P Feel free to point out which ones are no longer applicable. ;)
Back to top
View user's profile Send private message
GregToo
n00b
n00b


Joined: 18 Aug 2013
Posts: 25
Location: Chile

PostPosted: Thu Aug 29, 2013 7:58 pm    Post subject: Reply with quote

Jaglover wrote:
Code:
USE="-bluetooth -intel -nouvau -radeon -pulseaudio -jack \
     -gnome -kde -qt5 -qt4 -qt3 -qt -minimal \
     mmx sse sse2 smp lm_sensors bash-completion unicode \
     opengl nvidia vdpau cuda opencl xcomposite X \
     win32codecs ffmpeg dri exif video_cards_vmware xa libkms \
     matroska flac mp3 acc mp4 png gif jpeg tiff raw vorbis \
     wavpack xvid mplayer xinerama fontconfig truetype \
     lcdfilter corefonts type1 alsa midi sound sox \
     libsamplerate imap dbus git subversion branding mozilla \
     icu gtk lock session startup-notification thunar udev \
     consolekit"


What is this? Many of them are even not valid USE flags.




jjajajaj but with this shit i have compiled my entire system with 0 warningsss XDDDDD
Back to top
View user's profile Send private message
GregToo
n00b
n00b


Joined: 18 Aug 2013
Posts: 25
Location: Chile

PostPosted: Thu Aug 29, 2013 8:20 pm    Post subject: Reply with quote

Navar wrote:
GregToo, please humor me.

E.g. of the many related errors you had...
Quote:

x86_64-pc-linux-gnu-g++: error: alsa: No such file or directory
x86_64-pc-linux-gnu-g++: error: unrecognized option ‘-pulseaudio’x86_64-pc-linux-gnu-g++: error: midi: No such file or directoryx86_64-pc-linux-gnu-g++: error: unrecognized option ‘-pulseaudio


See the pattern? Look at your USE_AUDIO define... feel free to glance at the espeak source Makefile. Note the USE_AUDIO define within it that you stomped on...

This in turn leads me to ask you to please comment out your entire USE section in your make.conf. Change it to something like this using one variable instead of attempting to chain define as you had:

Code:

USE="-bluetooth -intel -nouvau -radeon -pulseaudio -jack \
     -gnome -kde -qt5 -qt4 -qt3 -qt -minimal \
     mmx sse sse2 smp lm_sensors bash-completion unicode \
     opengl nvidia vdpau cuda opencl xcomposite X \
     win32codecs ffmpeg dri exif video_cards_vmware xa libkms \
     matroska flac mp3 acc mp4 png gif jpeg tiff raw vorbis \
     wavpack xvid mplayer xinerama fontconfig truetype \
     lcdfilter corefonts type1 alsa midi sound sox \
     libsamplerate imap dbus git subversion branding mozilla \
     icu gtk lock session startup-notification thunar udev \
     consolekit"


And try your emerge again.



OK i'll try later & coment, but i think this is not the problemaaa my friend.
why just espeak refuses to emerge!!! what about....mplayer, mplayer2, deadebeef, gmusicbrowser, MPD etc etc.
neither of them present some erros with "libsamplerate" o "alsa" directories etc..

so.....
Back to top
View user's profile Send private message
GregToo
n00b
n00b


Joined: 18 Aug 2013
Posts: 25
Location: Chile

PostPosted: Fri Aug 30, 2013 2:35 am    Post subject: Reply with quote

Navar wrote:
GregToo, please humor me.


GENIUSSS
It workssss

pd: fuckk i didnt read this http://sources.gentoo.org/cgi-bin/viewvc.cgi/gentoo-x86/app-accessibility/espeak/files/espeak-1.35-makefile.patch?revision=1.3&view=markup
they defined USE_AUDIO as a variable. U are absolutely right


Code:

USE="mmx sse sse2 smp lm_sensors /                                               ## USE_CPU
     opengl nvidia vdpau cuda opencl xcomposite X /                              ## USE_GFX
     xa libkms -intel -nouvau -radeon xinerama /
     win32codecs ffmpeg exif matroska flac mp3 acc mp4 png gif jpeg tiff raw /   ## USE_CODECS
     vorbis wavpack xvid /                                                     
     fontconfig truetype lcdfilter corefonts type1 /                             ## USE_FONT
     alsa midi -pulseaudio -jack sox libsamplerate /                             ## USE_AUDIO
     gtk -gnome -kde -qt5 -qt4 -qt3 -qt /                                        ## USE_DESKTOP
     startup-notification thunar consolekit /
     -bluetooth bash-completion unicode udev imap dbus git subversion branding / ## USE_SYSTEM
     mplayer mozilla icu"                                                        ## USE_SOFTWARE                   



THANKSSSSSSS
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum