Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Emerge ffmpeg-0.10.8 segfault
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
bits'n'booze
n00b
n00b


Joined: 19 May 2004
Posts: 25
Location: Germany

PostPosted: Tue Aug 20, 2013 10:12 am    Post subject: Emerge ffmpeg-0.10.8 segfault Reply with quote

In order to make my system a real multilib installation (by adding ABI_X86="64 32" to make.conf) and rebuilding world afterwards, emul-linux-x86-medialibs pulls in ffmpeg-0.10.8.

For the life of me, i cannot get it to emerge:

Code:

[...]
HOSTCC   libavcodec/cos_tablegen
HOSTCC   libavcodec/dv_tablegen
HOSTCC   libavcodec/motionpixels_tablegen
HOSTCC   libavcodec/mpegaudio_tablegen
HOSTCC   libavcodec/pcm_tablegen
HOSTCC   libavcodec/qdm2_tablegen
GEN   libavcodec/sin_tables.c
HOSTCC   libavcodec/sinewin_tablegen
CC   libavcodec/utils.o
CC   libavutil/adler32.o
CC   libavutil/aes.o
/bin/sh: line 1:   658 Segmentation fault      ./libavcodec/cos_tablegen sin > libavcodec/sin_tables.c
make: *** [libavcodec/sin_tables.c] Error 139
make: *** Waiting for unfinished jobs....
[...]


Any clues?

Thanks a lot!
_________________
---
Adopt an unanswered post today!
Back to top
View user's profile Send private message
TomWij
Developer
Developer


Joined: 04 Jul 2012
Posts: 1352

PostPosted: Tue Aug 20, 2013 10:23 am    Post subject: Reply with quote

Please obtain a backtrace and report a bug at https://bugs.gentoo.org

http://www.gentoo.org/proj/en/qa/backtraces.xml
Back to top
View user's profile Send private message
bits'n'booze
n00b
n00b


Joined: 19 May 2004
Posts: 25
Location: Germany

PostPosted: Tue Aug 20, 2013 11:39 am    Post subject: Reply with quote

Hey TomWij,

First of all, thanks for helping with this.

I've read the link you provided about generating backtraces, and although i am not completely unfamiliar with gdb (in debugging binaries that segfault), I am not entirely sure how to debug a failed emerge process. Could you please elaborate a bit?

Is it enough to run "emerge --oneshot --debug -v --resume"? Do I have to rebuild portage/python before with CFLAGS="-ggdb ..." ?

Thanks again for your help!
_________________
---
Adopt an unanswered post today!
Back to top
View user's profile Send private message
TomWij
Developer
Developer


Joined: 04 Jul 2012
Posts: 1352

PostPosted: Tue Aug 20, 2013 11:47 am    Post subject: Reply with quote

bits'n'booze wrote:
Is it enough to run "emerge --oneshot --debug -v --resume"?


No, --debug is a different kind of debug.

bits'n'booze wrote:
Do I have to rebuild portage/python before with CFLAGS="-ggdb ..." ?


No, compiling ffmpeg with that should suffice.
Back to top
View user's profile Send private message
bits'n'booze
n00b
n00b


Joined: 19 May 2004
Posts: 25
Location: Germany

PostPosted: Tue Aug 20, 2013 12:39 pm    Post subject: Reply with quote

https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=481748

However, enabling -ggdb in CFLAGS does not seem to have changed much in the verbosity / debug info of the build log.
Am I doing something wrong?
_________________
---
Adopt an unanswered post today!
Back to top
View user's profile Send private message
TomWij
Developer
Developer


Joined: 04 Jul 2012
Posts: 1352

PostPosted: Tue Aug 20, 2013 12:43 pm    Post subject: Reply with quote

Yes, you need to obtain the backtrace from the core file.
Back to top
View user's profile Send private message
bits'n'booze
n00b
n00b


Joined: 19 May 2004
Posts: 25
Location: Germany

PostPosted: Tue Aug 20, 2013 12:46 pm    Post subject: Reply with quote

Excuse my ignorance, but I am at a loss on what exactly to do.

Mere user here...
_________________
---
Adopt an unanswered post today!
Back to top
View user's profile Send private message
bits'n'booze
n00b
n00b


Joined: 19 May 2004
Posts: 25
Location: Germany

PostPosted: Tue Aug 20, 2013 12:52 pm    Post subject: Reply with quote

This is what i tried, but i guess this is still not helping much...

# gdb python
[...]
set args /usr/bin/emerge --resume
run
Starting program: /usr/bin/python-wrapper /usr/bin/emerge --resume
warning: Could not load shared library symbols for linux-vdso.so.1.
Do you need "set solib-search-path" or "set sysroot"?
process 11882 is executing new program: /usr/bin/python2.7
warning: Could not load shared library symbols for linux-vdso.so.1.
Do you need "set solib-search-path" or "set sysroot"?
[Thread debugging using libthread_db enabled]
Using host libthread_db library "/lib64/libthread_db.so.1".
[...]
GEN libavcodec/sin_tables.c
HOSTCC libavcodec/sinewin_tablegen
/bin/sh: line 1: 28066 Segmentation fault ./libavcodec/cos_tablegen sin > libavcodec/sin_tables.c
make: *** [libavcodec/sin_tables.c] Error 139
make: *** Waiting for unfinished jobs....
* ERROR: media-video/ffmpeg-0.10.8::gentoo failed (compile phase):
* emake failed
*
* If you need support, post the output of `emerge --info '=media-video/ffmpeg-0.10.8::gentoo'`,
* the complete build log and the output of `emerge -pqv '=media-video/ffmpeg-0.10.8::gentoo'`.
* The complete build log is located at '/var/log/portage/media-video:ffmpeg-0.10.8:20130820-125057.log'.
* For convenience, a symlink to the build log is located at '/media/truecrypt2/portage/portage/media-video/ffmpeg-0.10.8/temp/build.log'.
* The ebuild environment file is located at '/media/truecrypt2/portage/portage/media-video/ffmpeg-0.10.8/temp/environment'.
* Working directory: '/media/truecrypt2/portage/portage/media-video/ffmpeg-0.10.8/work/ffmpeg-0.10.8-x86'
* S: '/media/truecrypt2/portage/portage/media-video/ffmpeg-0.10.8/work/ffmpeg-0.10.8'

>>> Failed to emerge media-video/ffmpeg-0.10.8, Log file:

>>> '/var/log/portage/media-video:ffmpeg-0.10.8:20130820-125057.log'
[...]
*
* The following package has failed to build or install:
*
* (media-video/ffmpeg-0.10.8::gentoo, ebuild scheduled for merge), Log file:
* '/var/log/portage/media-video:ffmpeg-0.10.8:20130820-125057.log'
*
[Inferior 1 (process 11882) exited with code 01]
(gdb) set logging file backtrace.log
(gdb) set logging on
Copying output to backtrace.log.
(gdb) bt
No stack.
(gdb)
_________________
---
Adopt an unanswered post today!
Back to top
View user's profile Send private message
TomWij
Developer
Developer


Joined: 04 Jul 2012
Posts: 1352

PostPosted: Tue Aug 20, 2013 1:07 pm    Post subject: Reply with quote

bits'n'booze wrote:
Excuse my ignorance, but I am at a loss on what exactly to do.


The link explains you, you need to capture the backtrace from the core file; not from running the process, as you can't do that.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum