Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved] SPDIF on Gigabyte Z77X-UD3H
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
venustomars
n00b
n00b


Joined: 22 Sep 2008
Posts: 24

PostPosted: Tue May 28, 2013 4:55 am    Post subject: [solved] SPDIF on Gigabyte Z77X-UD3H Reply with quote

I upgraded my motherboard and CPU last week and I'm still sorting through getting all the hardware to work properly. I finally got the annoying Atherson ethernet working, but now I'm having trouble with the audio. The onboard audio is a VIA VT2020 (although the manual says VT2021). My audio is set up to output via the SPDIF into a DAC. All of the outputs work (HDMI, analog) except for the SPDIF. In pulseaudio I can select IEC958 as the output but I still get silence. Here is the output of aplay -L

Code:

null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
    PulseAudio Sound Server
sysdefault:CARD=PCH
    HDA Intel PCH, VT2020 Analog
    Default Audio Device
front:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, VT2020 Analog
    Front speakers
surround40:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, VT2020 Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, VT2020 Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, VT2020 Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, VT2020 Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, VT2020 Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, VT2020 Digital
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
hdmi:CARD=PCH,DEV=0
    HDA Intel PCH, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=PCH,DEV=1
    HDA Intel PCH, HDMI 1
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=2
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=3
    HDA NVidia, HDMI 0
    HDMI Audio Output


I'm using snd_hda_intel driver with the snd_hda_codec_via option. In windows 2 spdif connectors show up as audio devices, which is curious since there is only one physical connector. Only selecting one of them works, so perhaps I need to find a way to select the other one in gentoo as well? I only see one spdif connector in pulseaudio though. also-info seems to be showing at least two spdif connections and some are labelled phantom:

Code:

Node 0x2d [Pin Complex] wcaps 0x400701: Stereo Digital
  Control: name="SPDIF Phantom Jack", index=0, device=0
  Pincap 0x00000010: OUT
  Pin Default 0x074511f0: [Jack] SPDIF Out at Ext Rear Panel
    Conn = Optical, Color = Black
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
    Misc = NO_PRESENCE
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Power states:  D0 D1 D2 D3
  Power: setting=D0, actual=D0
  Connection: 1
     0x0e
Node 0x2e [Pin Complex] wcaps 0x400701: Stereo Digital
  Control: name="SPDIF Phantom Jack", index=1, device=0
  Pincap 0x00000010: OUT
  Pin Default 0x074511f0: [Jack] SPDIF Out at Ext Rear Panel
    Conn = Optical, Color = Black
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
    Misc = NO_PRESENCE
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Power states:  D0 D1 D2 D3
  Power: setting=D0, actual=D0
  Connection: 1
     0x0f
Node 0x2f [Pin Complex] wcaps 0x400601: Stereo Digital
  Pincap 0x00000030: IN OUT
  Pin Default 0x474511f0: [N/A] SPDIF Out at Ext Rear Panel
    Conn = Optical, Color = Black
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
    Misc = NO_PRESENCE
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Power states:  D0 D1 D2 D3
  Power: setting=D0, actual=D0


Last edited by venustomars on Wed May 29, 2013 12:53 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
bug_report
n00b
n00b


Joined: 17 Sep 2010
Posts: 62
Location: Frankfurt, Germany

PostPosted: Tue May 28, 2013 11:05 am    Post subject: Reply with quote

Use alsamixer. "S/PDIF 16" controls output on the optical digital output port. Switch it to "on"
Back to top
View user's profile Send private message
venustomars
n00b
n00b


Joined: 22 Sep 2008
Posts: 24

PostPosted: Wed May 29, 2013 12:53 am    Post subject: Reply with quote

Thanks. For reference with pulseaudio enabled alsamixer doesn't show any of the devices so I didn't have access to this. Removing pulseaudio did the trick.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum