Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
"Unknown PCM" issue with LADSPA? Here's a solution!
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ancipital
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 21 Jul 2002
Posts: 261
Location: Grnn

PostPosted: Mon Mar 25, 2013 9:35 pm    Post subject: "Unknown PCM" issue with LADSPA? Here's a solution Reply with quote

I was having issues with my LADSPA config. I'm using alsa (1.0.25-r1) and pulseaudio (2.1-r1).

In short - I was able to use my own PCM devices, set in ~/.asoundrc, as root, but not as a normal user. Even though I had already added the user into the audio group, when I tried something like speaker-test -c2 -Dladspa, I always got an error that said something like Unknown PCM ladspa; Playback open error: -17 File exists.

After a lot of trial and error (which felt like searching for a needle in a haystack), I solved this issue as follows. It seems that ~/.asoundrc (as well as /etc/asound.conf) is being loaded twice: once by /usr/share/alsa/alsa.conf and once by /usr/share/alsa/alsa.conf.d/51-pulseaudio-probe.conf.

As I said, I'm using pulseaudio, so I ended up editing /usr/share/alsa/alsa.conf and I commented line 19, which now contains #~/.asoundrc. Now it'll just be loaded once which is how it should be - no more File exists error.

This was enough to get my LADSPA PCMs to work again. Yay! I'm sharing this titbit of info lest anyone else who faces this problem has to go through the same boring trial-and-error search routine as I had to just now.

*Edit* this bug seems to be fixed on newer versions.
_________________
Diplomacy is the art of letting the other party have things your way.
-- Daniele Vare


Last edited by Ancipital on Tue Feb 10, 2015 6:11 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Ancipital
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 21 Jul 2002
Posts: 261
Location: Grnn

PostPosted: Wed Apr 03, 2013 8:49 pm    Post subject: Reply with quote

So... no one else experienced this issue?
_________________
Diplomacy is the art of letting the other party have things your way.
-- Daniele Vare
Back to top
View user's profile Send private message
MiaoRenFeng
n00b
n00b


Joined: 10 Feb 2015
Posts: 1

PostPosted: Tue Feb 10, 2015 5:05 am    Post subject: Reply with quote

It is 2015 now, having this same issue in Debian stable "Wheezy" and yet this worked like a charm.
I guess stable uses really old versions (alsa 1.0.25+3~deb7u1)

Thanks a lot for documenting this here.

Cheers. :D
_________________
-Somewhere in time
Back to top
View user's profile Send private message
Ancipital
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 21 Jul 2002
Posts: 261
Location: Grnn

PostPosted: Tue Feb 10, 2015 6:11 pm    Post subject: Reply with quote

MiaoRenFeng wrote:
It is 2015 now, having this same issue in Debian stable "Wheezy" and yet this worked like a charm.
I guess stable uses really old versions (alsa 1.0.25+3~deb7u1)

Thanks a lot for documenting this here.

Cheers. :D


Ha, yay! Glad it helped 8)
_________________
Diplomacy is the art of letting the other party have things your way.
-- Daniele Vare
Back to top
View user's profile Send private message
steveL
Advocate
Advocate


Joined: 13 Sep 2006
Posts: 3538
Location: The Peanut Gallery

PostPosted: Wed Feb 11, 2015 10:05 am    Post subject: Reply with quote

Well, I'm glad this got bumped as I never even knew about /usr/share/alsa let alone the myriad amount of settings being configured under there.

WTF? When did we go to having conf in /usr/share of all places?

Anyhow, thanks, now I know where to look for the sound snafus..
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum