Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved]Error inserting w83627ehf
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
wtq4er
n00b
n00b


Joined: 18 May 2012
Posts: 17

PostPosted: Sat May 19, 2012 4:45 am    Post subject: [solved]Error inserting w83627ehf Reply with quote

Hi! Any help with this?

Quote:
# modprobe -v w83627ehf
insmod /lib/modules/3.2.12-gentoo/kernel/drivers/hwmon/w83627ehf.ko
FATAL: Error inserting w83627ehf (/lib/modules/3.2.12-gentoo/kernel/drivers/hwmon/w83627ehf.ko): Device or resource busy

# dmesg
[ 919.872668] w83627ehf: Found W83627DHG chip at 0x290
[ 919.872691] ACPI: resource w83627ehf [io 0x0295-0x0296] conflicts with ACPI region HWRE [io 0x290-0x299]
[ 919.872694] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver


Last edited by wtq4er on Mon May 21, 2012 5:33 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
wtq4er
n00b
n00b


Joined: 18 May 2012
Posts: 17

PostPosted: Mon May 21, 2012 5:33 am    Post subject: Reply with quote

found answer myself
http://www.lm-sensors.org/wiki/FAQ/Chapter3#Mysensorshavestoppedworkinginkernel2.6.31
Back to top
View user's profile Send private message
mhodak
Veteran
Veteran


Joined: 15 Nov 2003
Posts: 1210

PostPosted: Sat Jan 05, 2013 7:46 am    Post subject: Reply with quote

Got hit by the same issue and this thread helped me.

sensors-detect detects w83627ehf and enters it into /etc/conf.d/lm_sensors, but this module cannot be loaded due to conflict with ACPI. asus_atk0110 module should be used instead (on asus boards) per link posted here, replacing w83627ehf with asus_atk0110 in /etc/conf.d/lm_sensors fixed the problem.
Back to top
View user's profile Send private message
hujuice
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Oct 2007
Posts: 206
Location: Rome, Italy

PostPosted: Tue Nov 19, 2013 5:22 pm    Post subject: Reply with quote

Same problem here.

Thanks wtq4er for the hint :D

Regards,
HUjuice
_________________
Who haven't a spine, should have a method.
Chi non ha carattere, deve pur avere un metodo.
Back to top
View user's profile Send private message
patiobarbecue
n00b
n00b


Joined: 19 Apr 2015
Posts: 2

PostPosted: Sun Apr 19, 2015 2:09 pm    Post subject: pwmconfig still found no pwm Reply with quote

Hi, I followed and in deed get asus_atk0110 loaded. However, pwmconfig sitll complains no pwm. What did you do to make it work?

home: sensors
radeon-pci-0500
Adapter: PCI adapter
temp1: +64.0°C

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0: +45.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +39.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2: +43.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3: +39.0°C (high = +80.0°C, crit = +100.0°C)

atk0110-acpi-0
Adapter: ACPI interface
3.3V Voltage: +3.34 V (min = +2.97 V, max = +3.63 V)
5V Voltage: +5.00 V (min = +4.50 V, max = +5.50 V)
12V Voltage: +12.19 V (min = +10.20 V, max = +13.80 V)
DRAM Bus Voltage: +1.51 V (min = +1.40 V, max = +1.90 V)
CPU Voltage: +0.94 V (min = +0.80 V, max = +1.80 V)
ICH Voltage: +1.11 V (min = +0.90 V, max = +1.35 V)
ICH PCIE Voltage: +1.51 V (min = +1.20 V, max = +1.80 V)
CPU PLL Voltage: +1.81 V (min = +1.50 V, max = +2.00 V)
IOH PCIE Voltage: +1.81 V (min = +1.20 V, max = +1.80 V)
IOH Voltage: +1.15 V (min = +0.90 V, max = +1.35 V)
QPI/DRAM Core Voltage: +1.18 V (min = +0.80 V, max = +1.50 V)
CPU FAN Speed: 1377 RPM (min = 600 RPM, max = 7200 RPM)
CHA_FAN1 FAN Speed: 580 RPM (min = 600 RPM, max = 7200 RPM)
CHA_FAN2 FAN Speed: 0 RPM (min = 600 RPM, max = 7200 RPM)
CHA_FAN3 FAN Speed: 0 RPM (min = 600 RPM, max = 7200 RPM)
PWR_FAN FAN Speed: 0 RPM (min = 600 RPM, max = 7200 RPM)
OPT_FAN1 FAN Speed: 0 RPM (min = 600 RPM, max = 7200 RPM)
OPT_FAN2 FAN Speed: 0 RPM (min = 600 RPM, max = 7200 RPM)
OPT_FAN3 FAN Speed: 0 RPM (min = 600 RPM, max = 7200 RPM)
CPU Temperature: +45.0°C (high = +60.0°C, crit = +65.0°C)
MB Temperature: +35.0°C (high = +45.0°C, crit = +55.0°C)
SB Temperature: +60.0°C (high = +65.0°C, crit = +65.0°C)
NB Temperature: +60.0°C (high = +80.0°C, crit = +80.0°C)
OPT_TEMP1 Temperature: +0.0°C (high = +45.0°C, crit = +45.0°C)
OPT_TEMP2 Temperature: +0.0°C (high = +45.0°C, crit = +45.0°C)
OPT_TEMP3 Temperature: +0.0°C (high = +45.0°C, crit = +45.0°C)
_________________
underground
Back to top
View user's profile Send private message
patiobarbecue
n00b
n00b


Joined: 19 Apr 2015
Posts: 2

PostPosted: Sun Apr 19, 2015 4:40 pm    Post subject: it appears to be a BIOS problem? Reply with quote

just double checked my BIOS setting in Power->Fan Speed and found that the cha_fan1 speed is 0, which is wrong. and Power->Fan Control only shows Ignore or N/A for cha_fan1. Hence it is not a surprise that fan control attemp at OS level is useless. However, according to the manual of this MB, ASUS RAMPAGE III FORMULA should be able to control all chasis fans, power fan, and OPT fans. Anyone has experience with this MB?
_________________
underground
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum