Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[HOWTO] Lepszy dźwięk na SB Live i Audigy - ld10k1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page Previous  1, 2, 3  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kfiaciarka
Veteran
Veteran


Joined: 20 May 2005
Posts: 1498
Location: Dobre Miasto, Poland

PostPosted: Sat Feb 17, 2007 4:45 pm    Post subject: Reply with quote

Code:

* Contents of media-sound/alsa-tools-1.0.14_rc1:
/etc
/etc/hotplug
/etc/hotplug/usb
/etc/hotplug/usb/tascam_fpga
/etc/hotplug/usb/tascam_fw
/etc/hotplug/usb/tascam_fw.usermap
/usr
/usr/bin
/usr/bin/ac3dec
/usr/bin/as10k1
/usr/bin/cspctl
/usr/bin/echomixer
/usr/bin/envy24control
/usr/bin/extract_ac3
/usr/bin/hdspconf
/usr/bin/hdsploader
/usr/bin/hdspmixer
/usr/bin/init_audigy
/usr/bin/init_audigy_eq10
/usr/bin/init_live
/usr/bin/lo10k1
/usr/bin/mixartloader
/usr/bin/rmedigicontrol
/usr/bin/sbiload
/usr/bin/sscape_ctl
/usr/bin/us428control
/usr/bin/usx2yloader
/usr/bin/vxloader
/usr/include
/usr/include/lo10k1
/usr/include/lo10k1/comm.h
/usr/include/lo10k1/ld10k1_error.h
/usr/include/lo10k1/ld10k1_fnc.h
/usr/include/lo10k1/liblo10k1.h
/usr/include/lo10k1/liblo10k1ef.h
/usr/include/lo10k1/liblo10k1lf.h
/usr/include/lo10k1/lo10k1.h
/usr/include/lo10k1/version.h
/usr/lib
/usr/lib/liblo10k1.la
/usr/lib/liblo10k1.so -> liblo10k1.so.0.0.0
/usr/lib/liblo10k1.so.0 -> liblo10k1.so.0.0.0
/usr/lib/liblo10k1.so.0.0.0
/usr/sbin
/usr/sbin/dl10k1
/usr/sbin/ld10k1
/usr/sbin/ld10k1d
/usr/share
/usr/share/aclocal
/usr/share/aclocal/ld10k1.m4
/usr/share/applications
/usr/share/applications/hdspconf.desktop
/usr/share/applications/hdspmixer.desktop
/usr/share/doc
/usr/share/ld10k1
/usr/share/ld10k1/effects
/usr/share/ld10k1/effects/copy_2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/eq10.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/fxbus.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/mono_switch_2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/mono_switch_2x2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/output.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/prologic.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/simple.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/sto51.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/switch_2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/switch_2x2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/switch_6.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/tone.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/vol_2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/vol_master.emu10k1
/usr/share/man
/usr/share/man/man1
/usr/share/man/man1/cspctl.1.bz2
/usr/share/man/man1/envy24control.1.bz2
/usr/share/pixmaps
/usr/share/pixmaps/hdspconf.png
/usr/share/pixmaps/hdspmixer.png
/usr/share/sounds
/usr/share/sounds/opl3
/usr/share/sounds/opl3/drums.o3
/usr/share/sounds/opl3/drums.sb
/usr/share/sounds/opl3/std.o3
/usr/share/sounds/opl3/std.sb

Może być? Robiłem wg howto, poza tym qlo10k1
Back to top
View user's profile Send private message
kreon28
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Jul 2006
Posts: 165

PostPosted: Sat Feb 17, 2007 7:39 pm    Post subject: Reply with quote

kneczaj wrote:
@kreon28 to spróbuj na tej alsie co masz, bo widzę, że masz bardzo stary kernel :P, chyba nie updatowany odkąd gentoo sobie zainstalowałeś, może będzie chodzić i nie grymaś tylko sam przetestuj


Spokojnie, mialem juz niejedno jajko. Tyle, ze ja nie instaluje kazdej nowosci jak leci. Tym bardziej nowego kernela, ktory dla mnie nie ma zadnej przydatnej funkcji.
Zanim cos zainstaluje chcialbym dowiedziec sie czegos wiecej na temat nowosci :D a na razie ta nowa alsa jawi mi sie jak jakis miraz :P
Back to top
View user's profile Send private message
cin0l
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Feb 2004
Posts: 182

PostPosted: Sun Feb 18, 2007 11:22 am    Post subject: Reply with quote

no już wszystko mi śmiga, dźwięk faktycznie lepszy, ale co z tego, jak mi przestała działać opcja

Code:
mplayer film.avi -ac hwac3

no i w filmach ac3 mam już tylko stereo..
dodam że korzystam z tej opcji, ponieważ mam sblive podłączoną do amlitunera, pod którego jest podpięty zestaw 5.1

jakieś pomysły?
chyba jednak będę musiał wrócić do starej opcji, gdzie działało ac3
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2403
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Sun Feb 18, 2007 12:47 pm    Post subject: Reply with quote

kurka, ... dobre ustawienie i mozna szalec :D
Cale szczescie ze mam sluchawki z neodymowymi przetwornikami i membranami bo by juz pewnie charczaly :D
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
kneczaj
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 169
Location: Zamosc

PostPosted: Sun Feb 18, 2007 6:34 pm    Post subject: Reply with quote

tzn przez SPDIF mplayer przesyła niezdekodowany dźwięk, a amplifier ci go dekoduje??

A na tej samej alsie tylko bez ld10k1 chodzi ci wyjście hwac3?

------------------------------------------------------------------------------------------

i jeszcze 2 screeny kmiksera dla norbiego:
http://www.kneczaj.republika.pl/images/kmixer_przelaczniki.png
http://www.kneczaj.republika.pl/images/kmixer_wejscie.png

-------------------------------------------------------------------------------------------

Zainteresowałem się tym problemem z mplayerem i z przykrością muszę powiedzieć, że jak uruchamiam film w ac3
Code:
mplayer /mnt/cdrom2/Taxi01.avi -channels 4

to poprostu nie mam dźwięku, a bez ld10k1 mam surround na 4 głośniki.
Ciekawe czy na Audigy to samo.

A tak wogóle wie ktoś czy da się włączyć w alsie sprzętowe dekodowanie AC3 przez kartę SB Live 5.1 (w windzie się da)?
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Sun Feb 18, 2007 10:04 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
PRZYKŁAD:
-ac mp3acm
Wymusza kodek MP3 l3codeca.acm.
-ac mad,
Próbuje najpierw libmad, później pozostałe.
-ac hwac3,a52,
Włącza sprzętowe AC3, programowy kodek AC3, potem pozostałe.
-ac -ffmp3,
Pomija kodek MP3 FFmpeg.


man mplayer tak mówi.
_________________
GTK2/GNOME - The weakest link!
Back to top
View user's profile Send private message
kneczaj
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 169
Location: Zamosc

PostPosted: Mon Feb 19, 2007 2:37 pm    Post subject: Reply with quote

@cin0l jak włączasz
Code:
mplayer film.avi -ac hwac3
to wyskakują ci jakieś błędy w mplayerze czy poprostu nie ma dźwięku
Back to top
View user's profile Send private message
cin0l
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Feb 2004
Posts: 182

PostPosted: Thu Feb 22, 2007 9:06 pm    Post subject: Reply with quote

kneczaj wrote:
tzn przez SPDIF mplayer przesyła niezdekodowany dźwięk, a amplifier ci go dekoduje??

A na tej samej alsie tylko bez ld10k1 chodzi ci wyjście hwac3?

tak, amplituner mi go dekoduje, mam podłączony spdif z sblive do coaxiala w amplitunerze sony, i amplituner już sam mi rozdziela sygnał na poszczególne kanały, kontrolka się świeci, więc na pewno działa..
Back to top
View user's profile Send private message
ch4os
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Jul 2006
Posts: 90
Location: Gdansk, Poland

PostPosted: Fri Feb 23, 2007 7:06 pm    Post subject: Reply with quote

Jakby ktos sie mocno przywiazal do 2.6.18, albo jak mu sie alsa-driver-9999 wyklada tak jak mi, to powyzsze howto smiga z alsa-driver-1.0.14_rc2 i alsa-headers-1.0.14_rc2.
Back to top
View user's profile Send private message
Odinist
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Aug 2006
Posts: 176
Location: Silesia, Poland

PostPosted: Wed Apr 04, 2007 7:25 pm    Post subject: Reply with quote

Zmieniłęm na alsa-driver i nie mogę teraz zagrać w quake'a:
Code:
Sound Initialization
/dev/dsp: No such file or directory
Could not open /dev/dsp
S_Startup: SNDDMA_Init failed.
Received signal 11, exiting...


Można jakoś sobie z tym poradzić?
Back to top
View user's profile Send private message
andrzejk
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Jan 2006
Posts: 139
Location: Warsaw, Poland

PostPosted: Wed Apr 04, 2007 11:47 pm    Post subject: ql010k1??? Reply with quote

Robiłem dokładnie według haw-to z alsa-tools-1.0.14_rc3 ale nie mogę się pobawić ql010k1 bo go nie mam i nie wiem czemu. Jakiś pomysł?
_________________
Dell XPS Gentoo 3.12.2 GCC 4.8.2 KDE 4.11
Back to top
View user's profile Send private message
kneczaj
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 169
Location: Zamosc

PostPosted: Sun Apr 08, 2007 1:06 pm    Post subject: Reply with quote

co do quake3 to chyba trzeba mieć flagę oss w alsa-driver, a jeśli chodzi o qlo10k1 to na pewno dodałeś go do zmiennej ALSA_TOOLS??
Back to top
View user's profile Send private message
andrzejk
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Jan 2006
Posts: 139
Location: Warsaw, Poland

PostPosted: Sun Apr 08, 2007 9:10 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:

a jeśli chodzi o qlo10k1 to na pewno dodałeś go do zmiennej ALSA_TOOLS??

Wycinek z mojego /etc/make.conf

    (...)
    ALSA_CARDS="emu10k1"
    ALSA_TOOLS="ac3dec extract_ac3 as10k1 ld10k1 lo10k1 qlo10k1"
    CAMERAS="canon"
    (...)

a po
Code:

MOC="/usr/qt/3/bin/moc" UIC="/usr/qt/3/bin/uic" emerge alsa-tools

w czasie kompilacji dostaje min następujące komunikaty

    (...)
    * econf: updating alsa-tools-1.0.14rc3/qlo10k1/config.guess with /usr/share/gnuconfig/config.guess
    * econf: updating alsa-tools-1.0.14rc3/qlo10k1/config.sub with /usr/share/gnuconfig/config.sub
    * econf: updating alsa-tools-1.0.14rc3/ac3dec/config.guess with /usr/share/gnuconfig/config.guess
    * econf: updating alsa-tools-1.0.14rc3/ac3dec/config.sub with /usr/share/gnuconfig/config.sub
    * econf: updating alsa-tools-1.0.14rc3/ld10k1/config.guess with /usr/share/gnuconfig/config.guess
    * econf: updating alsa-tools-1.0.14rc3/ld10k1/config.sub with /usr/share/gnuconfig/config.sub
    (...)

Jak widać coś z tym qlo10k1 stara się robić. Jednakże po skompilowaniu i zrobieniu:
Code:

equery files alsa-tools

dostaje:

    /usr
    /usr/bin
    /usr/bin/ac3dec
    /usr/bin/as10k1
    /usr/bin/extract_ac3
    /usr/bin/init_audigy
    /usr/bin/init_audigy_eq10
    /usr/bin/init_live
    /usr/bin/lo10k1
    /usr/bin/sbiload
    /usr/bin/us428control
    /usr/include
    /usr/include/lo10k1
    /usr/include/lo10k1/comm.h
    /usr/include/lo10k1/ld10k1_error.h
    /usr/include/lo10k1/ld10k1_fnc.h
    /usr/include/lo10k1/liblo10k1.h
    /usr/include/lo10k1/liblo10k1ef.h
    /usr/include/lo10k1/liblo10k1lf.h
    /usr/include/lo10k1/lo10k1.h
    /usr/include/lo10k1/version.h
    /usr/lib
    /usr/lib/liblo10k1.la
    /usr/lib/liblo10k1.so -> liblo10k1.so.0.0.0
    /usr/lib/liblo10k1.so.0 -> liblo10k1.so.0.0.0
    /usr/lib/liblo10k1.so.0.0.0
    /usr/sbin
    /usr/sbin/dl10k1
    /usr/sbin/ld10k1
    /usr/sbin/ld10k1d
    /usr/share
    /usr/share/aclocal
    /usr/share/aclocal/ld10k1.m4
    /usr/share/doc
    /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc3
    /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc3/AUTHORS.ld10k1.bz2
    /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc3/README.ac3dec.bz2
    /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc3/README.as10k1.bz2
    /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc3/README.ld10k1.bz2
    /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc3/README.sbiload.bz2
    /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc3/TODO.ac3dec.bz2
    /usr/share/doc/alsa-tools-1.0.14_rc3/TODO.ld10k1.bz2
    /usr/share/ld10k1
    /usr/share/ld10k1/effects
    /usr/share/ld10k1/effects/copy_2.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/eq10.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/fxbus.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/mono_switch_2.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/mono_switch_2x2.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/output.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/prologic.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/simple.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/sto51.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/switch_2.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/switch_2x2.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/switch_6.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/tone.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/vol_2.emu10k1
    /usr/share/ld10k1/effects/vol_master.emu10k1
    /usr/share/sounds
    /usr/share/sounds/opl3
    /usr/share/sounds/opl3/drums.o3
    /usr/share/sounds/opl3/drums.sb
    /usr/share/sounds/opl3/std.o3
    /usr/share/sounds/opl3/std.sb

nie widzę tu żadnego qlo10k1
??
_________________
Dell XPS Gentoo 3.12.2 GCC 4.8.2 KDE 4.11
Back to top
View user's profile Send private message
n0rbi666
l33t
l33t


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 703
Location: Poland -> Krakow

PostPosted: Mon Apr 09, 2007 9:19 am    Post subject: Reply with quote

Nie ma qlo10k1, bo ALSA_TOOLS jest na stałe ustawiona w ebuildzie - trzeba edytować ebuild, i tam dopisać qlo10k1 - potem digest i emerge :)

Ja mam tylko pytanie - działa to komuś z alsą z kernela 2.6.20.6 ?
Niestety muszę używać alsy z kernela - inaczej nie mam modułu saa7134-alsa do karty tv ...

Ew jak uaktualnić kernelową alse do wersji z cvs ? (w niektórych patchsetach tak robili)
Znalazłem ftp://ftp.alsa-project.org/pub/kernel-patches - ale patch nie chce się czysto nakładać :/
_________________
Trying to forget (Wasting my time)
We're falling right through
Lying to forget (Telling more lies)
We're raising our truth
Back to top
View user's profile Send private message
andrzejk
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Jan 2006
Posts: 139
Location: Warsaw, Poland

PostPosted: Mon Apr 09, 2007 1:15 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:

bo ALSA_TOOLS jest na stałe ustawiona w ebuildzie

Racja:
Code:

ALSA_TOOLS="ac3dec"

Tylko czemu?
zakomnetowałem powyższe.
Code:

ebuild /use/portage/media-sound/alsa-tools-1.0.14_rc3.ebuild digest
MOC="/usr/qt/3/bin/moc" UIC="/usr/qt/3/bin/uic" emerge alsa-tools

i teraz
Code:

equery files alsa-tools


    /usr
    /usr/bin
    /usr/bin/ac3dec
    /usr/bin/as10k1
    /usr/bin/extract_ac3
    /usr/bin/init_audigy
    /usr/bin/init_audigy_eq10
    /usr/bin/init_live
    /usr/bin/lo10k1
    /usr/bin/qlo10k1
    /usr/bin/sbiload
    (...)

Czyli jest ok. Dzięki ;-)
_________________
Dell XPS Gentoo 3.12.2 GCC 4.8.2 KDE 4.11
Back to top
View user's profile Send private message
kneczaj
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 169
Location: Zamosc

PostPosted: Tue Apr 10, 2007 8:27 am    Post subject: Reply with quote

@n0rbi666 nie musisz używać wersji z cvs, gdyż ld10k1 działa na alsa-driver-1.0.14_rc2 i wyższych, może tam jest odpowiedni moduł.
Back to top
View user's profile Send private message
n0rbi666
l33t
l33t


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 703
Location: Poland -> Krakow

PostPosted: Tue Apr 10, 2007 10:21 am    Post subject: Reply with quote

kneczaj - ale przy alsie z kernela 2.6.20 nie chce to ruszać :/ Wyskakuje przy lo10k1 -s
Code:
Error: unable to connect ld10k1

A przy ld10k1 -d nie ma żadnych błędów ... na alsa-driver-9999 działało, ale muszę mieć kernelową alsę, żebym mógł skompilować moduł saa7134-alsa (inaczej nie ma tej opcji w kernelu).

Szukając dalej - znalazłem :
Code:
# mkdir /usr/local/alsa
# cd /usr/local/alsa
# hg clone http://hg-mirror.alsa-project.org/alsa-kernel alsa-kernel
# cd alsa-kernel
# rm -rf oss
# cp -a kernel/* /usr/src/linux
# rm -rf kernel/
# cp -a Documentation/* /usr/src/linux/Documentation
# rm -rf Documentation
# cp -a include/* /usr/src/linux/include/sound
# rm -rf include
# cp -a * /usr/src/linux/sound
# cd include
# cp -a * /usr/src/linux/include/sound

No i prawie działa....
Code:
CC [M]  drivers/media/video/saa7134/saa7134-cards.o
drivers/media/video/saa7134/saa7134-cards.c:2165: error: ‘SAA7134_BOARD_BEHOLD_507RDS’ undeclared here (not in a function)
drivers/media/video/saa7134/saa7134-cards.c:2165: error: array index in initializer not of integer type
drivers/media/video/saa7134/saa7134-cards.c:2165: error: (near initialization for ‘saa7134_boards’)
make[4]: *** [drivers/media/video/saa7134/saa7134-cards.o] Błąd 1
make[3]: *** [drivers/media/video/saa7134] Błąd 2

_________________
Trying to forget (Wasting my time)
We're falling right through
Lying to forget (Telling more lies)
We're raising our truth
Back to top
View user's profile Send private message
kreon28
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Jul 2006
Posts: 165

PostPosted: Thu Apr 26, 2007 4:23 pm    Post subject: Reply with quote

Ten wpis do alsasound ma chyba jakis blad jesli chodzi o alsa-tools-rc3

Quote:
#!/sbin/runscript
# $Header: /var/cvsroot/gentoo-x86/media-sound/alsa-utils/files/alsasound.initd,v 1.5 2007/03/19 21:32:12 uberlord Exp $
# Copyright 2007 Gentoo Foundation
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2

alsastatedir=/var/lib/alsa
alsascrdir=/etc/alsa.d

opts="save restore"

depend() {
need localmount
after bootmisc modules isapnp coldplug hotplug
}

load_modules() {
# List of drivers for each card.
local DRIVERS="$(modprobe -c | sed -n -e 's/^alias \(snd-card-[[:digit:]]\+\) .*/\1/p')"

# Fall back on the automated aliases if we don't have ALSA configured properly...
if [ -z "${DRIVERS}" ] && \
( [ ! -r /proc/asound/cards ] || grep -q ' no soundcards ' /proc/asound/cards 2>/dev/null ) ; then
ewarn "Could not detect custom ALSA settings. Loading all detected alsa drivers."
DRIVERS="$(modprobe -c | sed -n -e '/^alias pci:.* snd.*/ s/^alias pci:[^ ]* \(.*\)/\1/p' | sort | uniq)"
if [ -z "${DRIVERS}" ] ; then
eerror "Unable to find any ALSA drivers. Have you compiled alsa-drivers correctly?"
fi
fi

if [ "${ENABLE_OSS_EMUL}" = "yes" ] ; then
DRIVERS="${DRIVERS} $(modprobe -l | sed -n -e '/snd.*oss/ s:\/.*\/\(.*\).ko:\1:p')"
fi

# We want to ensure snd-seq is loaded as it is needed for things like
# timidity even if we don't use a real sequencer.
DRIVERS="${DRIVERS} $(modprobe -l | sed -n -e '/snd.seq\./ s:\/.*\/\(.*\).ko:\1:p')"

# We want to ensure snd-ioctl32 is loaded as it is needed for 32bit
# compatibility
DRIVERS="${DRIVERS} $(modprobe -l | sed -n -e '/snd.ioctl32\./ s:\/.*\/\(.*\).ko:\1:p')"

local DRIVER= DMOD=
for DRIVER in ${DRIVERS} ; do
[ "${DRIVER}" = "off" ] && continue
DMOD="$(echo "${DRIVER}" | sed -e 's/-/_/g')"
if ! grep -q "^${DMOD} " /proc/modules ; then
ebegin "Loading: ${DRIVER}"
modprobe ${DRIVER}
eend $?
fi
done

if [ -f /proc/asound/seq/drivers ] ; then
local SEQUENCERS="$(sed -n -e 's/\([^,]*\),empty,.*/\1/p' /proc/asound/seq/drivers)"
local SEQUENCER
for SEQUENCER in ${SEQUENCERS} ; do
DMOD="$(echo "${SEQUENCER}" | sed -e 's/-/_/g')"
if ! grep -q "^${DMOD} " /proc/modules ; then
ebegin "Loading: ${SEQUENCER}"
modprobe ${SEQUENCER}
eend $?
fi
done
fi

for DRIVER in ${DRIVERS}
do
local TMP=${DRIVER##snd-}
TMP=${TMP##snd_}
if [ -x "${alsascrdir}/${TMP}" ] ; then
ebegin "Running: ${alsascrdir}/${TMP}"
"${alsascrdir}/${TMP}"
eend $?
fi
done

if [ ! -d /proc/asound ] || grep -q ' no soundcards ' /proc/asound/cards ; then
eerror "ERROR: Failed to load necessary drivers"
return 1
fi
}

unload_modules_24() {
local LOADED_MODULES="$(lsmod | sed -n -e 's/^\(snd[^ ]*\) .*/\1/p')"
local MODULE
for MODULE in ${LOADED_MODULES} ; do
rmmod "${MODULE}"
done
rmmod soundcore 2>/dev/null
rmmod gameport 2>/dev/null

lsmod | grep -vq '^snd'
}

unload_modules_recursive() {
local revdeps="$(lsmod | sed -n -e "s/,/ /g" -e "s/^$1 *[0-9]* *[0-9]* \(.*\)/\1/p")"

for module in ${revdeps} ; do
unload_modules_recursive "${module}"
done

vebegin "Unloading: $1"
rmmod --wait "$1"
veend $?
}

unload_modules_26() {
# First of all, remove the snd module and all the modules depending
# on it, this should remove already most of ALSA modules.
lsmod | grep -q "^snd[[:space:]]" && unload_modules_recursive snd

# Then find the remaining ones, and handle them too.
for module in $(lsmod | sed -n -e 's/^\(snd[^ ]*\) .*/\1/p'); do
unload_modules_recursive "${module}"
done

lsmod | grep -vq "^snd"
}

terminate() {
#
# Kill processes holding open sound devices
#
# DEVS=`find /dev/ -follow -type c -maxdepth 1 -print 2>/dev/null | xargs ls -dils | grep "1*1[46]," | cut -d: -f2 | cut -d" " -f2; echo /proc/asound/dev/*`
local ossdevs="/dev/admmidi* /dev/adsp* /dev/amidi* /dev/audio* /dev/dmfm* \
/dev/dmmidi* /dev/dsp* /dev/dspW* /dev/midi0* /dev/mixer* /dev/music \
/dev/patmgr* /dev/sequencer* /dev/sndstat"
local alsadevs="/proc/asound/dev/* /dev/sound/* /dev/snd/*"
fuser -k ${ossdevs} ${alsadevs} >/dev/null 2>/dev/null

# remove all sequencer connections if any
[ -f /proc/asound/seq/clients ] && type aconnect >/dev/null 2>/dev/null && aconnect --removeall
}

restore() {
ebegin "Restoring Mixer Levels"

#Demon ld10k1 i skrypt init_live
/usr/sbin/ld10k1 -d
/bin/sh /usr/bin/init_audigy

local val=0

if [[ ! -r ${asoundcfg} ]] ; then
ewarn "No mixer config in ${asoundcfg}, you have to unmute your$
elif [[ -x ${alsactl} ]] ; then
local CARDS="$(cat /proc/asound/cards | awk '/: / { print $1 }'$
local CARDNUM
for CARDNUM in ${CARDS}
do
[[ -e /dev/snd/controlC0 ]] || sleep 2
[[ -e /dev/snd/controlC0 ]] || sleep 2
[[ -e /dev/snd/controlC0 ]] || sleep 2
[[ -e /dev/snd/controlC0 ]] || sleep 2
${alsactl} -f ${asoundcfg} restore ${CARDNUM} || ewarn $
done
eend 0
}

save() {
ebegin "Storing ALSA Mixer Levels"

mkdir -p "${alsastatedir}"
if ! alsactl -f "${alsastatedir}/asound.state" store; then
eerror "Error saving levels."
eend 1
return 1
fi

for ossfile in /proc/asound/card*/pcm*/oss; do
[ -e "${ossfile}" ] || continue
local device=${ossfile##/proc/asound/} ; device=${device%%/oss}
device="$(echo "${device}" | sed -e 's,/,_,g')"
mkdir -p "${alsastatedir}/oss/"
cp "${ossfile}" "${alsastatedir}/oss/${device}"
done

eend 0
}

start() {
if [ -f /proc/modules ] ; then
ebegin "Loading ALSA modules"
eindent
load_modules
eoutdent
eend $? || return 1
fi

if [ ! -d /proc/asound ]; then
eerror "ALSA failed to load."
eend 1
return 1
fi

[ "${RESTORE_ON_START}" = "yes" ] && restore

return 0
}

stop() {
if [ ! -d /proc/asound ] ; then
eerror "ALSA is not loaded"
return 0
fi

[ "${SAVE_ON_STOP}" = "yes" ] && save

ebegin "Killing processes using ALSA"
terminate
eend 0

if [ -f /proc/modules ]; then
local ver="24"
rmmod --version | grep -q module-init-tools && ver="26"

ebegin "Unloading ALSA modules"
eindent
unload_modules_${ver}
eend $?
eoutdent
fi

return 0
}


Code:
# /etc/init.d/alsasound restart
 * Caching service dependencies ...
: command not foundne 6:
: command not foundne 14:
: command not foundne 6:
: command not foundne 14:
: command not foundne 6:
: command not foundne 14:
: command not foundne 6:
: command not foundne 14:                                                 [ ok ]
/etc/init.d/alsasound: line 147: unexpected EOF while looking for matching `)'
/etc/init.d/alsasound: line 226: syntax error: unexpected end of file
 * ERROR:  /etc/init.d/alsasound has syntax errors in it; aborting ...


PS. Najsmiejszniejsze, ze caly tekst wg nano ma 225 linii :/
Back to top
View user's profile Send private message
vibo
n00b
n00b


Joined: 07 Dec 2012
Posts: 1

PostPosted: Fri Dec 07, 2012 4:48 pm    Post subject: Reply with quote

szukalem bardzo dlugo rozwiazania na to co zrobic z alsa zeby dzwiek na sblive brzmial tak jak powinien. alsa od samego poczatku obstaje w tyle przy oss jesli chodzi o jakosc dzwieku na emu10k1.
przy oss4 to nawet nie ma porownania. niestety przymusowo musialem sie przesiasc na alse (przy amd64 oss4 sie wysypuje). dzieki temu ze znalazlem ten temat zapalilo sie swiatelko w tunelu bo init_live zmienia calkowicie niemal wszystko co domyslnie serwuje alsa. nie jest to jednak jeszcze to co powinno byc.. no ale... nie wiem czy ktos zauwazyl ze init_alsa jest skryptem w ktorym ladowane sa poszczegolne patche itd, a z racji ze kilka lat temu bawilem sie emu-tools to wiem co prawdopodobnie moge teraz uzyskac :) mozliwosci w tym momencie sa chyba nieograniczone... zwlaszcza ze pisalem wlasne patche w asemblerze do emu10k1 (np dodanie equalizera czy wyciecie bardzo niskich tonow czy sopranow na wejsciu mikrofonu co przydaje sie przy rozmowach i glos brzmi u kogos 'jak prezentera z radia')
zrobilem kilka testow uzywajac zintegrowanej karty intela i swojego sblive no i na chwile obecna zintegrowana gra czysciej niz live co z oczywistych powodow powinno miec odwrotne efekty
tak czy siak z tego co mi sie wydaje sygnal jest odrobine za mocno podbity i przy basach jak i sopranach wchodza znieksztalcenia.. prawdopodobnie to kwestia korekcji jednego z patchy. byc moze w przeciagu weekendu cos z tym zrobie to podziele sie wynikami :)

ps: polecam tez pokombinowac bo emu-tools (wiec takze prawdopodobnie alsa-tools) daje mniej wiecej mozliwosci porownywalne z budowaniem firewalla na iptables - wszystko mozna zmienic na dokladnie takie jakie sie chce zeby bylo :)
Back to top
View user's profile Send private message
sherszen
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2006
Posts: 210

PostPosted: Thu Dec 13, 2012 4:42 pm    Post subject: Reply with quote

To już dość stare dzieje - ten chipset ma już z 11, 12 lat... nadal mam go w desktopie, bo lepiej brzmi niż zintegrowane dźwiękówki. Warto się pobawić, bo efekty są lepsze niż nawet na windowsie. Karta nie jest już w 7-ce wspierana, dlatego też polecam dobre radzieckie sterowniki - kxdrivers, czy jakoś tak.
Back to top
View user's profile Send private message
Odinist
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Aug 2006
Posts: 176
Location: Silesia, Poland

PostPosted: Fri Dec 14, 2012 3:59 pm    Post subject: Reply with quote

Jak wyżej, trudno żeby tak stara karta na PCI dobrze dogadywała się z dzisiejszymi płytami głównymi. Ze swojej strony polecam wszelakie DAC czy karty z wbudowanym wzmacniaczem pod USB (byle nie jakieś realteki czy ac'97) - używane można kupić w okolicach 100 zł a mamy taki dźwięk, że po prostu szczena opada. Działają out of the box nawet ze smartfonami i tabletami pod ICS. Wystarczy podłączyć kabelek ;)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3
Page 3 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum