Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
arm (raspberry_pi) huwaei dongle problem
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Alternative Architectures
View previous topic :: View next topic  
Author Message
GENKILL
n00b
n00b


Joined: 09 Dec 2012
Posts: 7

PostPosted: Mon Dec 10, 2012 11:25 am    Post subject: arm (raspberry_pi) huwaei dongle problem Reply with quote

Hello all (i'm fresh here)

I'm trying to install my RPi gentoo-client with gsm connection but with lot of troubles i can't get by :( I have emerged almost all soft i need but i can't get my ppp0 (huawei 1750 modem) up.

My steps:
1. Fresh install using rasbian kernel (https://github.com/raspberrypi/firmware/tree/master/boot)
2. Setup Crossdev with distcc with my CoreI5 (toolchain for armv6j hf etc. works great)
3. Emerged every package i need (using flash card and pendrive)
4. Plug in dongle to usb port, with usb_switchmodes and usbserial on /dev/ttyUSB0 which is ok

And now i have problem with wvdial, sakis3g or ppp (in /etc/conf.d/net)
1. I accepted Wvdial in portage but can't get to work because of really no support for arm in gentoo resources (probably problem with wvstreams which i tried to install from debian with no luck)
2. Secondly I downloaded sakis3g and fired it on but when i try ping or lynx to website, connection suddenly disappears (despite if i use my config or interactive)
3. I tried to setup normal script for ppp0 device but net.example or some howtos on google gives mi error with "net.ppp0 has started, but is inactive"

Please help me someone :)
Back to top
View user's profile Send private message
bbgermany
Veteran
Veteran


Joined: 21 Feb 2005
Posts: 1437
Location: Oranienburg/Germany

PostPosted: Mon Dec 10, 2012 5:18 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

i havent tried my umts stick with my raspberry, but i was able to get it working on x86 with the following config in /etc/conf.d/net. Maybe this helps you a bit get your stick running.

Code:

config_ppp0=( "ppp" )
link_ppp0="/dev/ttyUSB0" # change to your 3g device
username_ppp0='eplus' # your username for your 3g connection
password_ppp0='gprs' # and the password
pppd_ppp0=(
 "debug"
 "defaultroute"
 "ipcp-accept-remote"
 "ipcp-accept-local"
 "lock"
 "460800"
 "modem crtscts"
 "usepeerdns"
)
chat_ppp0=(
 'ABORT' 'BUSY'
 'ABORT' 'ERROR'
 'ABORT' 'NO ANSWER'
 'ABORT' 'NO CARRIER'
 'ABORT' 'NO DIALTONE'
 'ABORT' 'Invalid Login'
 'ABORT' 'Login incorrect'
 'TIMEOUT' '1'
 '' 'ATZ'
 'OK' 'AT&F'
 'OK' 'ATE1'
 'OK' 'AT+CPIN?'
 'CPIN: READY-AT+CPIN=1234-OK' 'AT+COPS?' # maybe add your SIM-PIN here
 'OK' 'AT_OPSYS=3,2'
 'OK' 'AT+CSQ'
 'OK' 'AT+CGDCONT=1,"IP","internet.eplus.de","0.0.0.0"' #  change for your provider
 'TIMEOUT' '60'
 'OK' 'ATD*99#'
 'CONNECT' ''
 'TIMEOUT' '5'
 '~--' ''
)


you just have to adjust the config for your provider.

greets bb

EDIT: I found a working config for my UMTS stick. It was not quite easy, especially for baselayout-2 some things changed for the config. This is my working config:

Code:

config_ppp0=( "ppp" )
link_ppp0="/dev/ttyUSB0" # change to your 3g device
username_ppp0='eplus' # your username for your 3g connection
password_ppp0='gprs' # and the password
pppd_ppp0=" maxfail 25 debug defaultroute usepeerdns noipdefault ipcp-accept-remote ipcp-accept-local lcp-echo-interval 5 lcp-echo-failure 3 mtu 1500 mru 1500 novj nobsdcomp nodeflate novjccomp nopredictor1 nomagic persist lock 115200 modem crtscts"
chat_ppp0="
        'ABORT' 'BUSY'
        'ABORT' 'ERROR'
        'ABORT' 'NO ANSWER'
        'ABORT' 'NO CARRIER'
        'ABORT' 'NO DIALTONE'
        'REPORT' 'CONNECT'
        '' 'ATZ'
        'OK' 'AT&F'
        'OK' 'ATE1'
        'OK' 'AT+COPS?'
        'OK' 'AT+CSQ'
        'OK' 'AT+CGDCONT=1,\\\"IP\\\",\\\"internet.eplus.de\\\"'
        'OK' 'ATDT*99#'
        'CONNECT' 'c'
"

you need to adjust the device, username, password and the last three lines in chat_ppp0 for your provider. Since i disabled the PIN code, i removed the line for the pincode as well. But you can adjust the line on the first code block for the new config.
_________________
1st: C2D 3GHz, 8GB, 2.25TB, HD4850
2nd: Celeron 2.6GHz, 2GB, 500GB, HD4350
3rd: TP X220, 2,5GHz, 8GB, 320GB, HD3000
4th: Athlon X2 BE-2300, 4GB, 64GB SSD + 3TB RAID5 GF7025
5th: Samung N350, 2GB, 250GB, HD3150
6th: Rasperry Pi, 512MB, 32GB SD
Back to top
View user's profile Send private message
GENKILL
n00b
n00b


Joined: 09 Dec 2012
Posts: 7

PostPosted: Thu Dec 13, 2012 9:40 am    Post subject: Reply with quote

Hurray! It is working! :D
My problem was not enough power to gsm usb stick. When I was trying to ping remote host for example, RPi was lacking of usb power and disabling usb port somehow? but I bought D-link DUB-H4 usb hub which suits my needs and everything works perfectly now :D
Thank You bbgermany for help anyway and be aware of power limits on Your Raspberry.
Back to top
View user's profile Send private message
bbgermany
Veteran
Veteran


Joined: 21 Feb 2005
Posts: 1437
Location: Oranienburg/Germany

PostPosted: Thu Dec 13, 2012 10:23 am    Post subject: Reply with quote

Glad it works now. About the power problem: I have a nice 1.2A/5V USB psu for it. since it runs headless and now kbd/mouse as well, just an usb wlan dongle, its working as expected :)

bb
_________________
1st: C2D 3GHz, 8GB, 2.25TB, HD4850
2nd: Celeron 2.6GHz, 2GB, 500GB, HD4350
3rd: TP X220, 2,5GHz, 8GB, 320GB, HD3000
4th: Athlon X2 BE-2300, 4GB, 64GB SSD + 3TB RAID5 GF7025
5th: Samung N350, 2GB, 250GB, HD3150
6th: Rasperry Pi, 512MB, 32GB SD
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Alternative Architectures All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum