Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Thunar slow first start
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sDoky
n00b
n00b


Joined: 14 Dec 2010
Posts: 28
Location: CZE

PostPosted: Mon Feb 21, 2011 10:43 pm    Post subject: Thunar slow first start Reply with quote

Hi, I have a xfce desktop on my laptop and suddenly my thunar is acting a little bit weird. When I try to run it for the first time after a boot, the start takes about a minute. I am running OCZ Vertex2 SSD and the system is pretty fast, this is pretty much the only thing that's slow. I've tried starting thunar daemon with no outcome. I've observed that after the long load, there's a daemon.
Code:
sdoky@sdoky-r400 ~ $ ps ax | grep Thunar
 6222 ?        S      0:00 Thunar --sm-client-id 25b718d13-9861-4457-968d-64f7d4039ceb --daemon
 7308 pts/0    S+     0:00 grep --colour=auto Thunar

I've tried running the exact same thing, as I've observed that the hash (or whatever that is) doesn't change
Code:
sdoky@sdoky-r400 ~ $ ps ax | grep Thunar
 6222 ?        S      0:00 Thunar --sm-client-id 25b718d13-9861-4457-968d-64f7d4039ceb --daemon
 6836 pts/0    S      0:00 Thunar --sm-client-id 25b718d13-9861-4457-968d-64f7d4039ceb --daemon
 7308 pts/0    S+     0:00 grep --colour=auto Thunar

It did figuratively nothing. There still was the long load and it launched the damn daemon again...

Does anyone know how to solve this? Thank you in advance...

My /etc/make.conf
Code:
# These settings were set by the catalyst build script that automatically
# built this stage.
# Please consult /usr/share/portage/config/make.conf.example for a more
# detailed example.
#CFLAGS="-O2 -pipe -march=native"
#CXXFLAGS="${CFLAGS}"
# WARNING: Changing your CHOST is not something that should be done lightly.
# Please consult http://www.gentoo.org/doc/en/change-chost.xml before changing.
#CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"

CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=core2 -mtune=generic -mssse3 -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"

PORTAGE_TMPFS="/dev/shm"
PORTAGE_TMPDIR="/dev/shm"
BUILD_PREFIX="/dev/shm"

# These are the USE flags that were used in addition to what is provided by the
# profile used for building.
#USE="mmx sse sse2"
MAKEOPTS="-j3"

ACCEPT_LICENSE="*"

GENTOO_MIRRORS="http://ftp.fi.muni.cz/pub/linux/gentoo/"

FEATURES="splitdebug"

LINGUAS="en_US en_GB cs"

SYNC="rsync://rsync.cz.gentoo.org/gentoo-portage"
#NOTUSE="-kde -cups -ipv6"
USE="system-wide cups linguas_en_GB linguas_en_US linguas_cs lastfmradio \
     lame cue cdio audiofile libsamplerate libmms modplug profile \
     wavpack zip musepack ao sip jabber run-as-root \
     video_cards_nouveau optimisememory svg tiff win32codecs directfb \
     schroedinger disk-partition aac hal libnotify remote lzo gif ftp \
     webinterface dirac remoteosd v4l v4l2 wma-fixed x264 libv4l libv4l2 \
     branding bluetooth wmf laptop mdnsresponder-compat pam lcms \
     apm fbsplash lm_sensors autoipd resolvconf nss avahi dhclient \
     dhcpcd jce source java nsplugin bonobo eds introspection \
     jadetex -dso mmx sse sse2 pcntl gd xml -doc examples X a52 cdda \
     cddb dts dvd ffmpeg flac matroska mpeg ncurses nls ogg opengl \
     png sdl truetype vorbis wxwindows xv ssse3 mikmod kdrive \
     video_cards_intel xinerama gpm mng static-libs alsa dri \
     eiskaltdcpp cairo sqlite device-mapper gdu qt4 qt3 qt3support threads \
     acpi extras dbus startup-notification policykit jpeg \
     gstreamer subversion consolekit mp3 slang unicode symlink samba \
     thunar connection-sharing fontconfig git udev bash-completion usb \
     tcl icu gtk gnome gnome-keyring pulseaudio audio cdr \
     networkmanager gnutls optimized-qmake private-headers jingle msn \
     yahoo -gsm -jpeg2k openal xcomposite -test ldap jack nas wifi \
     -custom-optimization -debug mpd thinkpad -speex upnp skins fat \
     hfs jfs reiser4 reiserfs xfs ntfs mdadm -nautilus \
     -remote-access lzma apache2_modules_vhost_alias ssl apache2 mysql mysqli \
     cli curl dba exif expat imagemagick pcre vhosts php ipv6 \
     imap intl bzip2 maildir pop3d fam -virtual -fbcon identity ide \
     ruby profiler enterprise xcb rdesktop-vrdp vbo"
source /var/lib/layman/make.conf
VIDEO_CARDS="intel"


Info about my machine
Code:
sdoky@sdoky-r400 ~ $ uname -a
Linux sdoky-r400 2.6.36-gentoo-r4 #14 SMP PREEMPT Mon Feb 14 09:35:42 CET 2011 x86_64 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T6670 @ 2.20GHz GenuineIntel GNU/Linux
Back to top
View user's profile Send private message
sirlark
Guru
Guru


Joined: 25 Oct 2004
Posts: 305
Location: Cape Town, South Africa

PostPosted: Tue Feb 22, 2011 8:53 pm    Post subject: Reply with quote

I've had a similar problem recently. I noticed that logging in to my xfce session was slow, and thunar starting up was incredibly slow. Also, my CPU went nuts in both instances. I ran top and discovered udisks-daemon was at 100% cpu. Ultimately I solved that problem by removing the old ATA/IDE stuff from my kernel, but doing that in turn broke my CD-ROM which is on an old IDE interface separate to my SATA interface. Hope this helps
_________________
Adopt an unanswered post today
Back to top
View user's profile Send private message
s0ulslack
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 29 Jan 2003
Posts: 134
Location: Idaho

PostPosted: Thu Feb 24, 2011 12:31 am    Post subject: Reply with quote

There is some cached stuff like thumbnails etc that aren't automatically purged as well, rm -r ~/.thumbnails and ~/.cache/Thunar/ and see if it helps
Back to top
View user's profile Send private message
96140
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 23 Jan 2005
Posts: 1324

PostPosted: Mon Feb 28, 2011 10:28 am    Post subject: Reply with quote

--

Last edited by 96140 on Wed Sep 11, 2013 8:37 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
dylix
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Sep 2002
Posts: 261
Location: Atlanta

PostPosted: Sun Oct 02, 2011 10:02 am    Post subject: Reply with quote

anything ever come of this? i know its waiting for gvfs, but its still a ridiculous problem to wait that long 8O
_________________

Rape is such a strong word, I prefer surprise sex.
http://plutonic.mine.nu/
Back to top
View user's profile Send private message
96140
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 23 Jan 2005
Posts: 1324

PostPosted: Sun Oct 02, 2011 10:07 am    Post subject: Reply with quote

--

Last edited by 96140 on Wed Sep 11, 2013 8:37 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
dylix
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Sep 2002
Posts: 261
Location: Atlanta

PostPosted: Sun Oct 02, 2011 11:00 am    Post subject: Reply with quote

after a little more digging i did find this thread..

https://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7373

though on thunar 1.2.3 it seems to just disable network:/// which is fine because i dont use it anyways lol.. but no more waiting, for me atleast..
now just fix out this thunar trash problem and we'll be in business :P
_________________

Rape is such a strong word, I prefer surprise sex.
http://plutonic.mine.nu/
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum