Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Η Βραζιλία προτιμάει το Linux
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Greek
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dimopoulos
n00b
n00b


Joined: 17 Mar 2003
Posts: 64
Location: Vienna, Austria

PostPosted: Tue Nov 18, 2003 7:17 pm    Post subject: Η Βραζιλία προτιμάει το Linux Reply with quote

Διάβασα ένα άρθρο προχθές ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει βάλει σκοπό να ενημερώσει τεχνολογικά τη χώρα όσο πιο πολύ γίνεται χωρίς να επιβάλει κόστη στο λαό. Ετσι επέλεξε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες τους να αλλάξουν σιγά σιγά τα συστήματα τους από Windows σε Linux. Το κόστος των αδειών λογισμικου είναι ο κύριος λόγος για αυτή την απόφαση καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι άνθρωποι εκεί δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπολογιστές και στο διαδύκτιο.

Βέβαια ο εκπρόσωπος της Microsoft (η οποία παίρνει περίπου το 35% από τα κέρδη της απο τη Νότια Αμερική από τη Βραζιλία) έθεσε θέμα ότι μπορεί αυτή η απόφαση να γίνει νόμος και να ειναι αντισυνταγματικο και παπαρούνες κόκινες.

Χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοια νέα. Να λέμε και την αλήθεια από τη Microsoft βγάζω το ψωμί μου μια που εδώ και χρόνια είμαι προγραμματιστής σε Visual Basic αλλά τα λεφτά που έχω ξοδέψει σε άδειες λογισμικού δεν λέγονται. Με 3 υπολογιστές στο δίκτυο μου, αποφάσισα να αφήσω μόνο ένα μηχάνημα για Windows και τα υπόλοιπα Linux (Gentoo).

Νίκος
_________________
Custom PHP programming: http://niden.net
Back to top
View user's profile Send private message
ksenos
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Nov 2003
Posts: 164
Location: Athens, Greece

PostPosted: Wed Nov 19, 2003 10:44 am    Post subject: Reply with quote

Και εγώ χαιρομαι όταν ακούω τέτοια νέα. Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες χώρες την ίδια τακτική. Μακάρι και η δικιά μας αλλά χλωμό το βλέπω. :cry:
Back to top
View user's profile Send private message
pontifikas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Aug 2003
Posts: 138
Location: Greece

PostPosted: Wed Nov 19, 2003 11:35 am    Post subject: Reply with quote

Η Βραζιλία είναι φτωχή χώρα.Εδώ κατάργησαν το Grand Prix της Βραζιλίας και ας έχει η χώρα παράδωση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.:cry:
Είναι λογικό να ψάξουν για φτηνό λογισμικό(ρσαμπα στην περίπτωση του Linux).Αναρωτιέμαι για το κόστος επιμόρφωσης όμως :?
Εδώ οι περισσότεροι δυσκολεύονται να μάθουν τα Windblows που είναι απλοϊκά.
_________________
Crimes against humanity??Dunno!!Maybe that chimp-face guy over there can help you.
Ehrr...don't push him hard though.He's kinda slow.
Back to top
View user's profile Send private message
Slammer
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Mar 2003
Posts: 270
Location: Greece

PostPosted: Wed Nov 19, 2003 3:15 pm    Post subject: Reply with quote

Δεν ξερω για το κοστος επιμορφωσης, ουτε αν πραγματι το περιβαλλον Linux ειναι δυσκολοτερο απο τα Windows....
H προσωπικη μου εμπειρια εχει ως εξης:
Ενας μικρος (σε ηλικια... περιπου 14 χρονων) ξαδελφος μου, μου ζητησε να τον βοηθησω να παρει υπολογιστη και να το στησει. (ο ιδιος δεν ειχε καμια εμπειρια ουτε σε Windows ουτε σε οτιδηποτε αλλο). Του εστησα λοιπον ενα αρκετα πληρες Gentoo με Ελληνικο περιβαλλον και με οτι χρειαζεται για να γραφει κειμενα, να ακουει μουσικη, να βλεπει DVD, να παζει παιχνιδια mame και Playstation κλπ.... Μετα απο 6 μηνες ειναι πληρως εξοικιωμενος με το συστημα και εχοντας δει και τα windows προτιμα να παραμενει στο "σωστο" δρομο.
Το συμπερασμα μου ειναι οτι αυτος ο χρηστης ειχε πολυ λιγωτερα προβληματα απο οτι αντιμετωπισαν αλλοι αρχαριοι χρηστες σε Windows. Aς μην αναφερω ποσες φορες εκανα installation ξανα, τα windows επειδη αθελα τους οι χειριστες τους τα κολλαγανε και δεν ξεκινουσαν σωστα.... (φταινε μονο οι χειριστες αραγε?). Οπως καταλαβαινετε και εγω ειχα λιγωτερα προβληματα να συντηρω και να "επισκευαζω" συστηματα τριτων με linux (πραγμα συνηθισμενο, μια και ολοι οι φιλοι μου με φωναζουν να τους βοηθησω με τον υπολογιστη τους).
Νομιζω οτι ο περισσοτερος κοσμος, με το περασμα του χρονου εχει "εκπαιδευτει" με τη χρηση των windows και οτιδηποτε του φαινεται λιγο διαφορετικο, το απορριπτει (θυμιθειτε τις γκρινιες με τα ΧΡ που αλλαξαν λιγο το περιβαλλον.....) Ετσι εχει αποκτισει το Linux τη φημη του "δυσκολου", ενω η συντηρηση και το administration του, ειναι πολυ ευκολοτερο και σταθεροτερο. Επιπλεον, η γνωση που αποκτιεται στο Linux ειναι σταθεροτερη και θα ισχυει και στο μελλον με πολυ λιγες αλλαγες.

Αυτες ηταν οι σκεψεις μου, για το θεμα του "δυσκολου" linux.
_________________
Keep Slamming...
Back to top
View user's profile Send private message
dimopoulos
n00b
n00b


Joined: 17 Mar 2003
Posts: 64
Location: Vienna, Austria

PostPosted: Wed Nov 19, 2003 6:38 pm    Post subject: Reply with quote

Συμφωνώ απόλυτα με τον Slammer και παίρνω τον εαυτό μου σαν παράδειγμα. Εδώ και 6 μήνες παιδεύομαι να εγκαταστήσω το Gentoo και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τα κατάφερα. Θέλει επιμονή και υπομονή αν είναι να μάθεις κάτι καινούργιο. Στα Windows ξέρω ότι υπάρχει να μάθεις μια που δουλεύω με αυτά τα τελευταία 10 χρόνια. Το θέμα είναι να μπορέσει ο χρήστης να ξεφύγει από τη νοοτροπία των Windows και να δει κάτι αλλοιώτικο το οποίο μπορεί να είναι και καλύτερο.

Και μόνο η νοοτροπία του drive A, drive C, drive D κτλ. που αλλάζει στο Linux και παίρνει τη - σωστή κατά την άποψη μου - μορφή του mount partition είναι αρκετό να αποθαρρύνει πολλούς.

Το θέμα είναι ότι επειδή το Linux είναι open source οι χρήστες/προγραμματιστές είναι πολύ πιο πρόθυμοι να βοηθήσουνε άλλους χρήστες ειδικά μέσω του διαδυκτίου. Στα Windows δεν το βλέπεις αυτό. Σαν αποτέλεσμα αυτού οι χρήστες των Windows θέλουν να παραμείνουν (οι περισσότεροι) χρήστες των Windows. Χαρακτηριστική ήταν μια συζήτηση που είχα με μια πελάτη μου η οποία μου παραπονιότανε για το κόστως των αδειών λογισμικού. Οταν τη ρώτησα γιατί δε χρησιμοποιεί Linux μου απάντησε ότι δεν είναι hacker και ότι δεν το καταλαβαίνει. Σαν πείραμα, πήραμε ενα Ghost image του σκληρού της δίσκου και κάναμε εγκατάσταση το Red Hat 8. Η πρώτη της αντίδραση ήταν "Καλέ αυτό κάνει μόνο του εκγατάσταση...." Απο κει και πέρα όλα τα σχόλια ήταν περιττά. Τώρα δουλεύει με Open Office και έχει ένα σύστημα το οποίο είναι κάτι διαφορετικό απο αυτό το οποίο της είχαν πλασάρει ότι είναι το τέλειο. Οχι ότι to Linux είναι το τέλειο, υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούν να διορθωθούν/καλυτερέψουν, αλλά και μόνο το γεγονός ότι ξέρεις ότι έχεις την ελευθερία να επιλέξεις είναι αρκετό.

Ελπίζω η επιμόρφωση των ήδη χρηστών Windows καθώς επίσης και της νέας γενεάς να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία του "δύσκολου" Linux

Νίκος.
_________________
Custom PHP programming: http://niden.net
Back to top
View user's profile Send private message
Slammer
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Mar 2003
Posts: 270
Location: Greece

PostPosted: Wed Nov 19, 2003 11:07 pm    Post subject: Reply with quote

Προσωπικα, το Gentoo ήταν για μενα η πρωτη επαφη μου με Linux.....
Δεν αντιμετώπισα προβλήματα με εξαιρεση το αρχικο download των απαιτούμενων distfiles.
Απο εκει και πέρα τα μικροπροβλήματα λύθηκαν στη πορεία, (Ελληνικά, CD-Burning, DVD, TV-Card, Flash USB κλπ....) σχετικα γρήγορα.... και κυρίως με εναν τροόπο λογικό και προβλέψιμο, χωρις μαγικά register files και τα άλλα γνωστα....
_________________
Keep Slamming...
Back to top
View user's profile Send private message
ksenos
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Nov 2003
Posts: 164
Location: Athens, Greece

PostPosted: Thu Nov 20, 2003 7:36 am    Post subject: Reply with quote

Χαίρομαι ακόμα περισσότερο με τα posts σας παιδιά γιατί έτσι τα βλέπω και εγώ :D (και που σημαίνει οτι έτσι είναι όντως τα πράγματα). Εμένα μου αρέσει να παρομοιάζω τα windows σαν το Matrix :lol: . Όταν βγείς απο αυτό βλέπεις το πραγματικό κόσμο (καλα μας μπερδεύει λίγο η ταινία αλλά οκ :wink: ), είσαι ελεύθερος και μαθαίνεις πολλά νέα πράγματα (I know Kung-Fu!). Όσοι βγαίνουν απο το matrix θέλουν να σώσουν και τους άλλους :lol: . Αλλά όπως είπε ο Μορφέας στη πρώτη ταινία "...but some of them are so nerd, so dependent on the system that will fight to protect it...".

Το μόνο που ελπίζω είναι η αντιστοιχεία αυτή να μην φανεί οτι ισχύει και με τις άλλες δύο ταινίες... :lol:
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Greek All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum