Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Failure attempting to boot new install on a ultra 10
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
NotQuiteSane
Guru
Guru


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 471
Location: Klamath Falls, Jefferson, USA, North America, Midgarth

PostPosted: Sun Nov 07, 2010 9:23 am    Post subject: Failure attempting to boot new install on a ultra 10 Reply with quote

I got some of my sparcs from where they were, and am trying to convert the first u10 to gentoo. i get through the handbook fine, but on booting I see:
Code:
Rebooting with command: boot
Boot device: /pci@1f/pci@1,1/ide@3/disk@0,0:a  File and args:
SILO Version 1.4.14
boot:
Allocated 64 Megs of memory aj 0x40000000 for kernel

Cannot find /kernel-2010nov06 )Unknown ext2 error: 2133571404)

Image not found..... try again
boot:


/boot:
Code:
total 4454
lrwxrwxrwx 1 root root       1 Nov  6 06:36 boot -> .
-rw-r--r-- 1 root root    1024 Nov  6 08:11 fd.b
-rw-r--r-- 1 root root     512 Nov  6 08:11 first.b
-rw-r--r-- 1 root root    1024 Nov  6 08:11 generic.b
-rw-r--r-- 1 root root     724 Nov  6 08:11 ieee32.b
-rw-r--r-- 1 root root    7720 Nov  6 08:11 isofs.b
-rwxr-xr-x 1 root root 4592976 Nov  6 19:05 kernel-2010nov06
-rw-r--r-- 1 root root    7680 Nov  6 22:20 old.b
-rw-r--r-- 1 root root   77824 Nov  6 23:13 second.b
-rw-r--r-- 1 root root   75575 Nov  6 08:11 silotftp.b
-rw-r--r-- 1 root root     512 Nov  6 08:11 ultra.b


fstab:
Code:
/dev/sda1      /      ext2      noatime      0 1
/dev/sda2      none      swap      sw      0 0
/dev/sdd2      none      swap      sw      0 0
/dev/cdrom      /mnt/cdrom   auto      noauto,ro   0 0
shm               /dev/shm         tmpfs      nodev,nosuid,noexec   0 0
/dev/vg/opt            /opt            ext2      defaults   0 0
/dev/vg/usr            /usr            ext2      defaults   0 0
/dev/vg/var            /var            ext2      defaults   0 0
codex:/usr/portage         /usr/portage         nfs      defaults   0 0
codex:/home            /home            nfs      defaults   0 0
codex:/var/lib/portage/packages/sparc   /var/lib/portage/packages/sparc   nfs


silo.conf:
Code:
partition = 1
root = /dev/sda1
timeout = 100
image = /kernel-2010nov06
   label = linux


I can post more if needed, but for kernel settings, to save space please specify what to grep for.

I've searched the error message both here and in google, and tried what was suggested, however I'm having 'no joy' in getting it to boot. Suggestions leading to a solution would be appreciated, I can't move on to the next machine until this one boots.

NQS
_________________
These opinions are mine, mine I say! Piss off and get your own.

As I see it -- An irregular blog, Improved with new location

To delete French language packs from system use 'sudo rm -fr /'
Back to top
View user's profile Send private message
aderesch
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 06 Mar 2010
Posts: 123
Location: Berlin, Germany

PostPosted: Sun Nov 07, 2010 9:54 am    Post subject: Re: Failure attempting to boot new install on a ultra 10 Reply with quote

IIRC the kernel image has to be smaller than 4 MB. Try building more things as modules, use zImage, strip the image.

Actually: Your kernel is in /boot, not in /. You need to fix your silo.conf.

ad
Back to top
View user's profile Send private message
NotQuiteSane
Guru
Guru


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 471
Location: Klamath Falls, Jefferson, USA, North America, Midgarth

PostPosted: Sun Nov 07, 2010 12:01 pm    Post subject: Re: Failure attempting to boot new install on a ultra 10 Reply with quote

aderesch wrote:
IIRC the kernel image has to be smaller than 4 MB. Try building more things as modules, use zImage, strip the image.

Actually: Your kernel is in /boot, not in /. You need to fix your silo.conf.

ad


hmm. Handbook says 7.5mb. I rebuilt it, making everything but video, disk and ext2 modules (and one it's up will probably move video to modules). stripped the image, but missed zImage. came out to 4.2mb. just compressed the kernel and now get 1.7mb

changing both old and new kernel to /boot/kernel-{kernel name} lets me start booting kernel, but the video output goes wacky and it's obviously hanging. I tried appending 'video=atyfb:1024x768@60' to the kernel line, but it makes no change.

NQS
_________________
These opinions are mine, mine I say! Piss off and get your own.

As I see it -- An irregular blog, Improved with new location

To delete French language packs from system use 'sudo rm -fr /'
Back to top
View user's profile Send private message
aderesch
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 06 Mar 2010
Posts: 123
Location: Berlin, Germany

PostPosted: Sun Nov 07, 2010 12:26 pm    Post subject: Re: Failure attempting to boot new install on a ultra 10 Reply with quote

The size was just something that caught my eye. It's quite possible, that the limit I recall is valid for older kernels, silo versions, for 32bit systems or plain wrong.
NotQuiteSane wrote:
changing both old and new kernel to /boot/kernel-{kernel name} lets me start booting kernel, but the video output goes wacky and it's obviously hanging. I tried appending 'video=atyfb:1024x768@60' to the kernel line, but it makes no change.

So it boots, good. I would try without framebuffer support (just PROM console) to verify everything else is working.

ad
Back to top
View user's profile Send private message
NotQuiteSane
Guru
Guru


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 471
Location: Klamath Falls, Jefferson, USA, North America, Midgarth

PostPosted: Sun Nov 07, 2010 1:58 pm    Post subject: Re: Failure attempting to boot new install on a ultra 10 Reply with quote

aderesch wrote:
So it boots, good. I would try without framebuffer support (just PROM console) to verify everything else is working.

ad


Do you mean over a serial console? I'll have to buy a cable first (need it anyhow)

NQS
_________________
These opinions are mine, mine I say! Piss off and get your own.

As I see it -- An irregular blog, Improved with new location

To delete French language packs from system use 'sudo rm -fr /'
Back to top
View user's profile Send private message
aderesch
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 06 Mar 2010
Posts: 123
Location: Berlin, Germany

PostPosted: Sun Nov 07, 2010 2:16 pm    Post subject: Re: Failure attempting to boot new install on a ultra 10 Reply with quote

NotQuiteSane wrote:
Do you mean over a serial console? I'll have to buy a cable first (need it anyhow)

That would be the next step. Right now I just meant disabling all framebuffer drivers, so you get the slow, text-only console provided by OpenPROM.

ad
Back to top
View user's profile Send private message
NotQuiteSane
Guru
Guru


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 471
Location: Klamath Falls, Jefferson, USA, North America, Midgarth

PostPosted: Mon Nov 08, 2010 2:51 am    Post subject: Re: Failure attempting to boot new install on a ultra 10 Reply with quote

aderesch wrote:
NotQuiteSane wrote:
Do you mean over a serial console? I'll have to buy a cable first (need it anyhow)

That would be the next step. Right now I just meant disabling all framebuffer drivers, so you get the slow, text-only console provided by OpenPROM.

ad


again, same results.

NQS
_________________
These opinions are mine, mine I say! Piss off and get your own.

As I see it -- An irregular blog, Improved with new location

To delete French language packs from system use 'sudo rm -fr /'
Back to top
View user's profile Send private message
alexbuell
Guru
Guru


Joined: 18 Jul 2002
Posts: 471
Location: "Hemp"shire, UK

PostPosted: Mon Nov 08, 2010 10:52 am    Post subject: Reply with quote

The kernel can select the appropriate console driver, you need to ake sure that the required console drivers are compiled in. Which graphic adapter is installed on the Ultra-10? If you know what it is, compile the appropriate console driver into the kernel and reboot. It will then use it if it can find it.
_________________
Cheers,
Alex.

Linux - the best text adventure game ever.
Back to top
View user's profile Send private message
NotQuiteSane
Guru
Guru


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 471
Location: Klamath Falls, Jefferson, USA, North America, Midgarth

PostPosted: Tue Nov 09, 2010 9:29 am    Post subject: Reply with quote

Well, slight progress. I got fed up and decided to zcat the kernel on the live cd (sysrescuecd, I can't get dvorak to work on the gentoo one). the only change I made was to give it a name in the feild and drop bluetooth. I left every thing else alone. Now I get a full screen, But I do see an irregularity. seems I have a 576mb memory hole with 256mb of ram. I've re-configured the kernel again, taking out everything I know it doesn't have, changing a few things to modules and adding a couple things into the graphics section (while not removing any of what was there). am compiling now and will hopefully get sucess once it's done.

NQS
_________________
These opinions are mine, mine I say! Piss off and get your own.

As I see it -- An irregular blog, Improved with new location

To delete French language packs from system use 'sudo rm -fr /'
Back to top
View user's profile Send private message
alexbuell
Guru
Guru


Joined: 18 Jul 2002
Posts: 471
Location: "Hemp"shire, UK

PostPosted: Tue Nov 09, 2010 10:23 pm    Post subject: Reply with quote

You need to make sure CONFIG_EARLYFB is enabled, so it can probe for the correct console driver and switch to it during booting.
_________________
Cheers,
Alex.

Linux - the best text adventure game ever.
Back to top
View user's profile Send private message
NotQuiteSane
Guru
Guru


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 471
Location: Klamath Falls, Jefferson, USA, North America, Midgarth

PostPosted: Wed Nov 10, 2010 8:43 am    Post subject: Reply with quote

alexbuell wrote:
You need to make sure CONFIG_EARLYFB is enabled, so it can probe for the correct console driver and switch to it during booting.


It was, but it still fails to boot.

here is my .config from the latest attempt.

NQS
_________________
These opinions are mine, mine I say! Piss off and get your own.

As I see it -- An irregular blog, Improved with new location

To delete French language packs from system use 'sudo rm -fr /'
Back to top
View user's profile Send private message
winblowzxp
n00b
n00b


Joined: 06 Nov 2010
Posts: 7

PostPosted: Thu Nov 11, 2010 12:42 pm    Post subject: Reply with quote

In your kernel config try eliminating the CMD640 driver and only using the CMD64X driver.
Copy your silo.conf into your /boot directory, then run /sbin/silo.
In /boot/silo.conf, you need to make sure that you specify that your kernel is in /boot, not off of /.
Back to top
View user's profile Send private message
NotQuiteSane
Guru
Guru


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 471
Location: Klamath Falls, Jefferson, USA, North America, Midgarth

PostPosted: Thu Nov 11, 2010 10:20 pm    Post subject: Reply with quote

winblowzxp wrote:
In your kernel config try eliminating the CMD640 driver and only using the CMD64X driver.
Copy your silo.conf into your /boot directory, then run /sbin/silo.
In /boot/silo.conf, you need to make sure that you specify that your kernel is in /boot, not off of /.


ok, it boots to login prompt. however, 3 issues:

no key board
lvm is not starting (and therefor no services, since /usr doesn't mount)
I appended 'video=atyfb:1024x768@60" to the image line in /boot/silo.conf, but silo gives "error parsing silo config file /boot/silo.conf"

i'm double checking the keyboard is present in kernel. lvm2 is installed and in the boot runlevel, so it should run, and i have no idea why silo won't validate

NQS
_________________
These opinions are mine, mine I say! Piss off and get your own.

As I see it -- An irregular blog, Improved with new location

To delete French language packs from system use 'sudo rm -fr /'
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum