Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
SoundBlaster AWE32 driver?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pjp
Administrator
Administrator


Joined: 16 Apr 2002
Posts: 16090
Location: Colorado

PostPosted: Wed May 01, 2002 4:07 pm    Post subject: SoundBlaster AWE32 driver? Reply with quote

Anyone familiar with which driver supports the AWE32? Thought I'd check before heading into trail and error land.

When I start Gnome, it reports an error about /dev/mixer. I added myself to the audio group, so permission
shouldn't (?) be the problem.
Back to top
View user's profile Send private message
tod
Developer
Developer


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 136
Location: Ozarks, USA

PostPosted: Wed May 01, 2002 4:36 pm    Post subject: Reply with quote

Hi!

I believe this is a devfs issue. Some sound apps (i.e. i think esd is one of these) aren't devfs aware and try to probe /dev/mixer before loading the sound modules and consequently initiating devfs to dynamically create the appropriate dev's.

Things to try:

1. pre- modload your sound drivers before starting gnome.

2. double check your /etc/devfs.conf, specifically the sound sections

3. I found that starting up gmixer, will sometimes automagically get sound working.

hth

tod
Back to top
View user's profile Send private message
pjp
Administrator
Administrator


Joined: 16 Apr 2002
Posts: 16090
Location: Colorado

PostPosted: Wed May 01, 2002 6:10 pm    Post subject: Reply with quote

Well, I didn't wait long, so I did a kernel rebuild. No luck though, same problem.
I changed kernel options for OSS sound, Persistant DMA buffers and AWE 32.
That seemed to be appropriate according to the kernel config help info.

Quote:
1. pre- modload your sound drivers before starting gnome.

I don't have any idea what that means :). Though I configure sound in the kernel, not as a module (is that relevant?)

Quote:
2. double check your /etc/devfs.conf, specifically the sound sections

I looked, but I'm not sure what to "double check". Here's the sound stuff:


# ALSA/OSS stuff
# Comment/change these if you want to change the permissions on
# the audio devices
LOOKUP snd MODLOAD ACTION snd
LOOKUP dsp MODLOAD
LOOKUP mixer MODLOAD
LOOKUP midi MODLOAD
REGISTER sound/.* PERMISSIONS root.audio 660
REGISTER snd/.* PERMISSIONS root.audio 660

Quote:
3. I found that starting up gmixer, will sometimes automagically get sound working.

I didn't find a gmixer anywhere. I did find gmix, but it produced the same error message (I need to close Gnome and retry).
Is there some base sound stuff I should be installing?

Thanks for the suggestions.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum