Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
krossruby (kde4.2) needs missing symlink
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
rsa4046
l33t
l33t


Joined: 07 Feb 2005
Posts: 640
Location: The Big H, a bit SSW

PostPosted: Mon Feb 02, 2009 3:04 pm    Post subject: krossruby (kde4.2) needs missing symlink Reply with quote

Not a problem really, but I noticed that in using the kde-testing overlay, I couldn't get kde-base/krossruby-4.2.0 to emerge
Code:
>>> Emerging (1 of 1) kde-base/krossruby-4.2.0
 * kdebindings-4.2.0.tar.bz2 RMD160 SHA1 SHA256 size ;-) ...                                                                                                   [ ok ]
 * checking ebuild checksums ;-) ...

<snip>

-- Ruby Executable: /usr/bin/ruby
-- Ruby Libraries: RUBY_LIBRARY-NOTFOUND
-- Ruby Include Path: /usr/lib/ruby/1.8/i686-linux
-- Build Kross Ruby... no
--
-- Configuring done
-- Generating done
-- Build files have been written to: /var/tmp/portage/kde-base/krossruby-4.2.0/work/krossruby_build
>>> Source configured.
>>> Compiling source in /var/tmp/portage/kde-base/krossruby-4.2.0/work/krossruby-4.2.0 ...
make -j2                                                                                           
>>> Source compiled.
>>> Test phase [not enabled]: kde-base/krossruby-4.2.0
>>> Install krossruby-4.2.0 into /var/tmp/portage/kde-base/krossruby-4.2.0/image/ category kde-base
make -j2 install DESTDIR=/var/tmp/portage/kde-base/krossruby-4.2.0/image/
make: *** No rule to make target `install'.  Stop.
 *         
 * ERROR: kde-base/krossruby-4.2.0 failed.
 * Call stack:                           
 *               ebuild.sh, line   49:  Called src_install
 *             environment, line 3699:  Called kde4-meta_src_install
 *             environment, line 2882:  Called cmake-utils_src_install
 *             environment, line  943:  Called die         
 * The specific snippet of code:                                             
 *       emake install DESTDIR="${D}" || die "Make install failed";
 *  The die message:
 *   Make install failed
 *
 * If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
 * A complete build log is located at '/var/tmp/portage/kde-base/krossruby-4.2.0/temp/build.log'.
 * The ebuild environment file is located at '/var/tmp/portage/kde-base/krossruby-4.2.0/temp/environment'.
 *
Note the
Code:
-- Ruby Libraries: RUBY_LIBRARY-NOTFOUND
-- Ruby Include Path: /usr/lib/ruby/1.8/i686-linux
-- Build Kross Ruby... no
Not sure when it should be written, but the /usr/lib/libruby.so symlink was apparently missing:
Code:
# ls /usr/lib/libruby*.so -la
lrwxrwxrwx 1 root root 18 Feb  2 07:58 /usr/lib/libruby18.so -> libruby18.so.1.8.6
but
Code:
# cd /usr/lib
ln -s libruby18.so libruby.so
# ls /usr/lib/libruby*.so -la
lrwxrwxrwx 1 root root 12 Feb  2 08:23 /usr/lib/libruby.so -> libruby18.so
lrwxrwxrwx 1 root root 18 Feb  2 07:58 /usr/lib/libruby18.so -> libruby18.so.1.8.6
fixes this such that krossruby now emerges ok.

Edit: fixed typos
_________________
I love gentoo, but I am certainly no guru, despite what it says above.
Back to top
View user's profile Send private message
a3li
Developer
Developer


Joined: 02 Sep 2008
Posts: 97
Location: 德国

PostPosted: Thu Feb 05, 2009 10:20 am    Post subject: Reply with quote

Please, no symlinking. With Ruby 1.9 coming to the tree soon, this might result in more breakage later.

I filed a bug with the KDE team to fix this, https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=256703
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum