Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
mplayer: oss or sdl audio output?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
cpwins
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Jul 2002
Posts: 130
Location: The Pandemonium Fortress

PostPosted: Wed Jul 10, 2002 11:46 am    Post subject: mplayer: oss or sdl audio output? Reply with quote

In mplayer it is possible to select the type of audio output using the -ao switch. (See 'mplayer -ao help'.) On my system both the oss (using the es1371 module in my kernel) and sdl output work.

Any ideas on which one to choose, considering system performance, audio quality, etc. ?
Back to top
View user's profile Send private message
bidz
n00b
n00b


Joined: 08 Jun 2002
Posts: 54
Location: Norway

PostPosted: Wed Jul 10, 2002 12:23 pm    Post subject: Reply with quote

i'm using OSS - using SDL always makes the sound lag somewhat, especially if you 'fast forward" in movies/whatever..
_________________
bidz @ efnet
Back to top
View user's profile Send private message
kipper
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Apr 2002
Posts: 112

PostPosted: Wed Jul 10, 2002 1:15 pm    Post subject: Reply with quote

Between the two I would say go with OSS. It's what I use.
cheers,
kipper
Back to top
View user's profile Send private message
jay
l33t
l33t


Joined: 08 May 2002
Posts: 980

PostPosted: Wed Jul 10, 2002 3:19 pm    Post subject: Reply with quote

Any experiences with alsa9 output?
_________________
Do you want your posessions identified? [ynq] (n)
Back to top
View user's profile Send private message
kipper
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Apr 2002
Posts: 112

PostPosted: Thu Jul 11, 2002 12:39 pm    Post subject: Reply with quote

Mplayer fully supports alsa09 so I expect it should work fine. I know I've tried it in the past and it work without any problems. Since I rebuilt my box I just haven't configured alsa back in yet. I'll emerge it tonight and then watch the latest episode of Odyssey 5. Tomorrow, I'll let you know how it sounded.

cheers,
kipper
Back to top
View user's profile Send private message
dook43
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Jun 2002
Posts: 114
Location: Baton Rouge, LA

PostPosted: Thu Jul 11, 2002 4:39 pm    Post subject: alsa Reply with quote

My experience with Alsa has been a mixed bag. It works ok for dvd, mp3, and any other sounds, but mmap() support is broken on the snd-cs46xx drivers currently (this is fixed in the 2.5.x kernels) so I went back to OSS. I think it's time to upgrade to an Audigy OEM/1394 now that they're like 50 bucks and Creative has full open source drivers released.
_________________
"We who are about to die salute you!"
Back to top
View user's profile Send private message
kipper
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Apr 2002
Posts: 112

PostPosted: Fri Jul 12, 2002 1:05 pm    Post subject: Reply with quote

Older versions of mplayer told you to use alsa09 = OSS emulation since the driver was buggy. However the newer builds don't give you this warning so I went ahead and emerged alsa09. With my creative live! card Odyssey 5 sounded pretty good. There were no issues that I noticed but then I didn't have it hooked up to my big theatre system. Just watched the episode on the computer monitor with my little stereo speakers. Once you have alsa configured properly for you snd card it should work. Give it a shot as you don't really have anything to lose.

cheers,
kipper
Back to top
View user's profile Send private message
dirtyjake
n00b
n00b


Joined: 06 Jul 2002
Posts: 60

PostPosted: Sun Jul 14, 2002 7:07 am    Post subject: mplayer oss not working Reply with quote

MPlayer 0.90pre5-2.95.3 (C) 2000-2002 Arpad Gereoffy (see DOCS!)

CPU: Advanced Micro Devices Athlon K75 Pluto,Orion (Family: 6, Stepping: 1)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 0 SSE2: 0
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx

Available audio output drivers:
null Null audio output
sdl SDLlib audio output
mpegpes Mpeg-PES audio output
pcm RAW PCM/WAVE file writer audio output
plugin Plugin audio output

I don't get the alsa or the oss options and when I use '-ao oss' it says it doesn't work. I haven't found anything in the docs.
Back to top
View user's profile Send private message
jay
l33t
l33t


Joined: 08 May 2002
Posts: 980

PostPosted: Sun Jul 14, 2002 7:31 am    Post subject: Reply with quote

Did you compile mplayer with the alsa USE flag?
_________________
Do you want your posessions identified? [ynq] (n)
Back to top
View user's profile Send private message
dirtyjake
n00b
n00b


Joined: 06 Jul 2002
Posts: 60

PostPosted: Mon Jul 15, 2002 12:55 am    Post subject: Reply with quote

USE flag. What a novel idea. That was the problem, my bad. thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum