Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Is Portage fickle? Use "X", don't Use "X", ... [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dhave
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Oct 2005
Posts: 298
Location: Still outside the Matrix ...

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 2:22 pm    Post subject: Is Portage fickle? Use "X", don't Use "X" Reply with quote

Why does this kind of thing happen:

(1) I want to emerge a couple of gnome components on my mainly gnome-free Gentoo system.

(2) When I attempt this, emerge reports an error related to cairo. A forum post on a related matter suggests re-emerging cairo with X support. I re-emerge cairo with USE="X".

(3) I then am successful in emerging the gnome components I wanted. I am happy.

(4) The next time I do "emerge --pretend -uDN world", portage wants me to re-emerge cairo again, but this time *without* X support (it says to use USE="-X*").

(5) Whassup wid dis? There's something basic about portage's logic that I'm not getting.

Thanks.
_________________
This space available!


Last edited by dhave on Tue Dec 19, 2006 3:00 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Arfrever
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 29 Apr 2006
Posts: 2462
Location: Polska / Lenkija

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 2:27 pm    Post subject: Re: Is Portage fickle? Use "X", don't Use "X& Reply with quote

dhave wrote:
(4) The next time I do "emerge --pretend -uDN world", portage wants me to re-emerge cairo again, but this time *without* X support (it says to use USE="-X*").

Give some example.
Also post the output of:
Code:
emerge -ptv cairo


Sveikinu
Arfrever
Back to top
View user's profile Send private message
dhave
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Oct 2005
Posts: 298
Location: Still outside the Matrix ...

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 2:31 pm    Post subject: Reply with quote

Here's what I get when I do "emerge -ptv cairo"

Code:
[ebuild   R  ] x11-libs/cairo-1.2.4 USE="-X* -directfb -doc -glitz -png -svg"


Thanks for your help.
_________________
This space available!
Back to top
View user's profile Send private message
Genone
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 14 Mar 2003
Posts: 8993
Location: beyond the rim

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

You want to use package.use instead of USE=X to make that permanent.
Back to top
View user's profile Send private message
drwook
Veteran
Veteran


Joined: 30 Mar 2005
Posts: 1322
Location: London

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 2:39 pm    Post subject: Reply with quote

Never set USE at the command line unless you like digging holes...
Back to top
View user's profile Send private message
sonicbhoc
Veteran
Veteran


Joined: 24 Oct 2005
Posts: 1805
Location: In front of the computer screen

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

do this:

Code:

echo "x11-libs/cairo X" >> /etc/portage/package.use


That should fix it.
_________________
I'm too lazy to keep this stupid signature up to date, so here's something more interesting:
My friend Hetdegon can draw if you ask me.
Now using PClinuxOS on my laptop and Gentoo on my desktop and new laptop.
Back to top
View user's profile Send private message
dhave
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Oct 2005
Posts: 298
Location: Still outside the Matrix ...

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 2:48 pm    Post subject: Reply with quote

O.K., thanks to all.

I did as suggested and put "x11-libs/cairo X" in /etc/portage/package.use. Now emerge isn't asking me to emerge cairo without X.

Now, is there any reason I need to re-emerge cairo yet again since previously I emerged it with USE="X" on the command line?

BTW, thanks for the warning. I remember reading about the danger of putting USE on the command line, but, in the pressure of the moment, I forgot.
_________________
This space available!
Back to top
View user's profile Send private message
bubbl07
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 236
Location: New York City

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 2:56 pm    Post subject: Reply with quote

dhave wrote:
Now, is there any reason I need to re-emerge cairo yet again since previously I emerged it with USE="X" on the command line?

You can emerge world with the "--newuse" ("-N" for short) option to see if any packages, including cairo, need to be recompiled because of a change in USE flags.
Back to top
View user's profile Send private message
dhave
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Oct 2005
Posts: 298
Location: Still outside the Matrix ...

PostPosted: Tue Dec 19, 2006 2:59 pm    Post subject: Reply with quote

bubbl07 wrote:
dhave wrote:
Now, is there any reason I need to re-emerge cairo yet again since previously I emerged it with USE="X" on the command line?

You can emerge world with the "--newuse" ("-N" for short) option to see if any packages, including cairo, need to be recompiled because of a change in USE flags.

Thank you.
_________________
This space available!
Back to top
View user's profile Send private message
desultory
Administrator
Administrator


Joined: 04 Nov 2005
Posts: 7818

PostPosted: Mon May 21, 2007 7:31 am    Post subject: Reply with quote

Moved from Portage & Programming to Duplicate Threads, refer to topic "Please re-emerge [solved]".

As noted in the handbook USE flags specified via environment variables are not retained as persistent settings so, aside from when a given USE flag setting is itself transient in nature, use one of the persistent USE flag setting methods (/etc/make.conf, /etc/portage/package.use). Also, note that USE flags are case sensitive.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum