Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Xorg couldn't start. Error in log.[solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
stellit
n00b
n00b


Joined: 18 Jun 2005
Posts: 44

PostPosted: Thu Apr 06, 2006 4:10 pm    Post subject: Xorg couldn't start. Error in log.[solved] Reply with quote

I use Xorgautoconfig to config my xorg.conf. when I start xdm, xort cannot start, and I got this xorg log:
Code:
_XSERVTransSocketOpenCOTSServer: Unable to open socket for inet6
_XSERVTransOpen: transport open failed for inet6/Gentoo:0
_XSERVTransMakeAllCOTSServerListeners: failed to open listener for inet6

X Window System Version 7.0.0
Release Date: 21 December 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.0
Build Operating System:Linux 2.6.15-15-powerpc ppc
Current Operating System: Linux Gentoo 2.6.16-gentoo-r1 #1 Wed Apr 5 19:04:48 GMT 2006 ppc
Build Date: 05 April 2006
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Apr  6 11:54:21 2006
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "X.Org Configured"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |   |-->Monitor "Monitor0"
(**) |   |-->Device "Card0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/encodings/".
   Entry deleted from font path.
   (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/encodings/").
(WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/util/".
   Entry deleted from font path.
   (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/util/").
(WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/cyrillic/".
   Entry deleted from font path.
   (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/cyrillic/").
(WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/default/".
   Entry deleted from font path.
   (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/default/").
(**) FontPath set to "/usr/share/fonts/75dpi/,/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,/usr/share/fonts/100dpi/,/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
    /usr/share/fonts/misc/,/usr/share/fonts/Type1/,/usr/share/fonts/TTF/,/usr/share/fonts/baekmuk-fonts/,/usr/share/fonts
    /kochi-substitute/,/usr/share/fonts/arphicfonts/"
(**) RgbPath set to "/usr/lib/X11/rgb"
(**) ModulePath set to "/usr/lib/modules"
(**) Option "BlankTime" "10"
(**) Option "StandbyTime" "20"
(**) Option "SuspendTime" "30"
(**) Option "OffTime" "60"
Couldn't open RGB_DB '/usr/lib/X11/rgb'
(II) Module ABI versions:
   X.Org ANSI C Emulation: 0.2
   X.Org Video Driver: 0.8
   X.Org XInput driver : 0.5
   X.Org Server Extension : 0.2
   X.Org Font Renderer : 0.4
(II) Loader running on linux
(II) LoadModule: "bitmap"
(WW) Warning, couldn't open module bitmap
(II) UnloadModule: "bitmap"
(EE) Failed to load module "bitmap" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "pcidata"
(WW) Warning, couldn't open module pcidata
(II) UnloadModule: "pcidata"
(EE) Failed to load module "pcidata" (module does not exist, 0)

Fatal server error:
Unable to load required base modules, Exiting...

How can I solve this problem ? Need I emerge other package ?

edit by nixnut: inserted some line breaks to prevent a mile wide page layout


Last edited by stellit on Thu Apr 06, 2006 8:05 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Sleipnir
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 372
Location: Germany

PostPosted: Thu Apr 06, 2006 6:37 pm    Post subject: Reply with quote

Please post the Files and Module section of your /etc/X11/xorg.conf!
_________________
A)bort, R)etry, I)nfluence with large hammer.
Back to top
View user's profile Send private message
stellit
n00b
n00b


Joined: 18 Jun 2005
Posts: 44

PostPosted: Thu Apr 06, 2006 7:00 pm    Post subject: Reply with quote

this is my xorg.conf
Code:
# This file was generated by Xorgautoconfig v0.2.2.
Section "ServerLayout"
   Identifier   "X.Org Configured"
   Screen      0  "Screen0" 0 0
   InputDevice   "Mouse0" "CorePointer"
   InputDevice   "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
# RgbPath is the location of the RGB database.  Note, this is the name of the
# file minus the extension (like ".txt" or ".db").  There is normally
# no need to change the default.

       RgbPath    "/usr/lib/X11/rgb"

# ModulePath can be used to set a search path for the X server modules.
# The default path is shown here.

       ModulePath    "/usr/lib/modules"

# Multiple FontPath entries are allowed (which are concatenated together),
# as well as specifying multiple comma-separated entries in one FontPath
# command (or a combination of both methods)

# For X Font Server support, uncomment this and comment the other FontPaths
# Note that this is not required for most configurations
#       FontPath   "unix/:-1"
   FontPath   "/usr/share/fonts/encodings/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/util/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/75dpi/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled"
   FontPath   "/usr/share/fonts/100dpi/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled"
   FontPath   "/usr/share/fonts/cyrillic/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/misc/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/Type1/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/TTF/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/baekmuk-fonts/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/default/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/kochi-substitute/"
   FontPath   "/usr/share/fonts/arphicfonts/"
EndSection

Section "Module"
   Load   "extmod"
   Load   "dri"
   Load   "dbe"
   Load   "record"
   Load   "glx"
   Load   "type1"
   Load   "freetype"
   Load   "fbdevhw"
EndSection

Section "Extensions"
#    Option "Composite"   "Disable"   # Experimental
EndSection

Section "ServerFlags"
    Option    "blank time"   "10"   # 10 minutes
    Option    "standby time"   "20"
    Option    "suspend time"   "30"
    Option    "off time"   "60"
### Uncomment this Server flag if X should not change resolutions.
### This is useful if mode changing crashes / corrupts the X server
#   Option  "DisableVidModeExtensions"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier   "Keyboard0"
   Driver      "kbd"
# Change "XkbModel" to "macintosh_old" if you are using
# the deprecated adb keycodes.
   Option      "XkbModel"   "pc105"
   Option      "XkbLayout"   "us"
    Option       "XkbOptions"    "compose:rwin"
### Uncomment this if your layout uses nodeadkeys
   #Option      "XkbVariant"   "nodeadkeys"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier   "Mouse0"
   Driver      "mouse"
   Option      "CorePointer"
   Option      "Protocol"     "auto"
   Option      "Device"    "/dev/input/mice"
   Option      "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Monitor0"
   UseModes   "Modes0"
   ModelName   "Monitor Model"
   Option      "DPMS"
   HorizSync   30-130
   VertRefresh   50-160
EndSection

Section "Modes"
   Identifier   "Modes0"

   # Generated
   # D: 79.815 MHz, H: 51.963 kHz, V: 60.003 Hz
   Modeline "1280x854" 79.815 1280 1296 1408 1536  854 855 858 866  -HSync -VSync
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Card0"
   ### Available Driver options:
   Option "ColorTiling" "false"  # True has trouble with latest xorg
   Option "BackingStore" "true"  # Increases performance
   Option "EnablePageFlip" "true" # Increases performance
   #Option "SWcursor"   "false" # Use Software Cursor
   #Option "NoAccel"   "false" # Disable Hardware Acceleration
   #Option "AGPMode"   "1"   # Set AGP data transfer rate, DRI only
   #Option "AGPFastWrite" "false" # Use AGP Fast Write, DRI only
   #Option "RenderAccel" "true"  # Hardware acceleration
   #Option "DCCMode"   "false" # Use querried modes from monitor
   #Option "MonitorLayout" "TMDS" # Enable this for Apple DVI LCDs
   ### See "man radeon" for additional options
   Option   "UseFBDev"   "true"
   Driver   "radeon"
   BusID   "PCI:0:16:0"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Screen0"
   Device      "Card0"
   Monitor      "Monitor0"
   DefaultDepth   24
   SubSection "Display"
      Depth      8
      Modes       "1280x854"
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Depth      16
      Modes       "1280x854"
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Depth      24
      Modes       "1280x854"
   EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
   Group 0
   Mode 0666
EndSection

Back to top
View user's profile Send private message
Sleipnir
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 372
Location: Germany

PostPosted: Thu Apr 06, 2006 7:03 pm    Post subject: Reply with quote

For me the ModulePath in the Files section is set to
Code:

    ModulePath  "/usr/X11R6/lib/modules"


Could you please change this in your config and restart the X server?
_________________
A)bort, R)etry, I)nfluence with large hammer.
Back to top
View user's profile Send private message
stellit
n00b
n00b


Joined: 18 Jun 2005
Posts: 44

PostPosted: Thu Apr 06, 2006 7:30 pm    Post subject: Reply with quote

finally, I found the directory "modules", but in a different directory:"/user/lib/xorg/modules".
And where can I find the rgb directory which metioned in file section ?
Back to top
View user's profile Send private message
Sleipnir
Guru
Guru


Joined: 20 Sep 2005
Posts: 372
Location: Germany

PostPosted: Thu Apr 06, 2006 7:40 pm    Post subject: Reply with quote

For me it is
Code:

   RgbPath     "/usr/lib/X11/rgb"

but as the comment above the line states this is not a directory! It is a filename minus
the .txt extension.
_________________
A)bort, R)etry, I)nfluence with large hammer.
Back to top
View user's profile Send private message
JoseJX
Developer
Developer


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 2773

PostPosted: Fri Apr 07, 2006 4:42 am    Post subject: Reply with quote

Xorgautoconfig hasn't yet been updated for modular X. It's on my list of things to do, but for now just comment out the modules and rgb lines from the config it produces and it should work fine.
_________________
Gentoo PPC FAQ: http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-ppc-faq.xml
Back to top
View user's profile Send private message
JoseJX
Developer
Developer


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 2773

PostPosted: Sat May 27, 2006 2:30 pm    Post subject: Reply with quote

The latest version of Xorgautoconfig (the unstable one) works for modular X too.
_________________
Gentoo PPC FAQ: http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-ppc-faq.xml
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum