Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Kilka problemów z instalacją gentoo
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
krzych_ol
n00b
n00b


Joined: 16 Dec 2005
Posts: 30

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 6:02 am    Post subject: Kilka problemów z instalacją gentoo Reply with quote

Po pierwsze: przy instalacji nie instniało polecenie passwd ... :/

Po drugie: po odpaleniu linuxa wywala:
Code:
Kernel panic - non syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(1,0)


Co zrobiłem źle, i jak to naprawić?
Back to top
View user's profile Send private message
Radioaktywny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Sep 2005
Posts: 247
Location: Jestem przed komputerem ;)

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 8:12 am    Post subject: Re: Kilka problemów z instalacją gentoo Reply with quote

krzych_ol wrote:

Code:
Kernel panic - non syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(1,0)

Co zrobiłem źle, i jak to naprawić?


Z tak bogatego opisu problemu polecam co zrobić:
1. Zapoznać się z forumową szukajką.
2. Poprawnie skonfigurować bootloadera.
_________________
pozdrawiam
Radioaktywny
Back to top
View user's profile Send private message
rzabcio
Guru
Guru


Joined: 07 Nov 2005
Posts: 419
Location: Poznań

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 8:35 am    Post subject: Reply with quote

Mam ten sam problem. I sprawa jest dziwna (przynajmniej dla mnie). Używam genkernela i od początku nie było żadnych problemów. DOpiero po jakimś czasie zapragnąłem dodać sobie fbsplasha. Używam vesa-tng na stałe w jajku, włączyłem wspomaganie dla splasha framebuffer (Support for the framebuffer splash) oraz Initial RAM disk (initrd) support. Wygenerowałem sobie splash:
Code:
# splash_geninitramfs -v -g /boot/fbsplash-emergence-1024x768 -r 1024x768 emergence

Sukcesywnie. Następnie dodałem do GRUBa liniję:
Code:
initrd /boot/fbsplash-emergence-1024x768

Zaznaczam, iż ścieżka jest właściwa oraz, że to na pewno ta linia powoduje błąd, gdyż po jej zakomentowaniu wszystko jest w porządku. Dodam, że /boot jest montowany osobno.
W każdym razie otrzymuję taki sam komunikat. Czy może być to związane z błędnym ustawieniem Default RAM disk size?
Back to top
View user's profile Send private message
Alpin19
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 12 Nov 2005
Posts: 83
Location: Warszawa

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 2:46 pm    Post subject: Reply with quote

Przyczyną może być również nie wkompilowanie w jądro obsługi fs'a na którym stawiamy system.
_________________
...jak to dobrze że adminem AS/400 jest kolega ;)
Jabber: alpin19[at]chrome.pl
http://lipnicki.waw.pl
Back to top
View user's profile Send private message
ilny
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Nov 2005
Posts: 239
Location: [Poland] [Wlkp]

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 2:52 pm    Post subject: Reply with quote

@krzych_ol
1. to ze nie istnialo passwd to zaden problem, wystarczy sie chrootowac z livecd, i wtedy dac passwd, reboot i zalatwione lub skorzystac z trybu linux single.
2. Jak sam komunikat mowi,
Quote:
Kernel panic - non syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(1,0)
musisz wkompilowac w jajko obsluge swojego fs (filesystemu) inaczej jezeli masz np. partycje w reiserfs w jajku wkompiluj osbluge do nich/niej LUB poprawnie skonfigurowac bootloadera (jak juz wspomniano) dokladniej chodzi o partycje root a wiecej masz tu KLIK

@rzabcio jezeli masz na oddzielnej partycji /boot to musisz ja podac w menu.lst (grub.conf) nie wystarczy samo /boot/sciezka... przynajmniej u mnie tak bylo (tez mam /boot osobno) zobacz na moj wpis z gruba :
Code:
 initrd (hd0,3)/fbsplash-emergence-1024x768

dlaczego (hd0,3) i jak to ustawic u siebie chyba bedziesz wiedzial :wink:

Podzrawiam ilny
_________________
Use!: [stage1/stage3 & minimal CD ]


Last edited by ilny on Thu Jan 19, 2006 3:21 pm; edited 6 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Alpin19
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 12 Nov 2005
Posts: 83
Location: Warszawa

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 2:54 pm    Post subject: Reply with quote

Co prawda - postawiłem dziesiątki instalacji gentoo, a wiecznie zapominam o wkompilowaniu reiserów w jądro - chyba za każdy razem ;]
Więc nie przejmuj się i spokojnie to popraw ;)
_________________
...jak to dobrze że adminem AS/400 jest kolega ;)
Jabber: alpin19[at]chrome.pl
http://lipnicki.waw.pl
Back to top
View user's profile Send private message
rzabcio
Guru
Guru


Joined: 07 Nov 2005
Posts: 419
Location: Poznań

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 3:32 pm    Post subject: Reply with quote

Niestety nie dziala. Zresztą linijkę wyżej mam:
Code:
initrd /boot/initramfs...
wygenerowane przez genkernela i wszystko jest w porządku, więc moduly do systemu plików raczej mam (tak zresztą opisywalem).
Back to top
View user's profile Send private message
arsen
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Apr 2004
Posts: 1803
Location: Tychy, Poland

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 3:41 pm    Post subject: Reply with quote

Wątek przeniesiony do "Instalacja i sprzęt"
Back to top
View user's profile Send private message
rzabcio
Guru
Guru


Joined: 07 Nov 2005
Posts: 419
Location: Poznań

PostPosted: Fri Jan 20, 2006 11:21 am    Post subject: Reply with quote

ilny wrote:
jezeli masz na oddzielnej partycji /boot to musisz ja podac w menu.lst (grub.conf) nie wystarczy samo /boot/sciezka... przynajmniej u mnie tak bylo (tez mam /boot osobno) zobacz na moj wpis z gruba :
Code:
initrd (hd0,3)/fbsplash-emergence-1024x768

Wystarzy - jeżeli wcześniej ustawisz root'a. Pozwolę sobie rozwinąć...

Wpis w grub.conf wyglada mniej wiecej tak:
Code:
Gentoo
    root (hd0,0) // /dev/hda1 to /boot
    kernel /boot/... //tutaj opcje też wydają się być prawidlowe
    initrd /boot/initramfs...
    initrd /boot/fbsplash-emergence-1024x768

I po restarcie otrzymuję:
Code:
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(1,0)

(Niestety w tej chwili dokladniejszych informacji przytoczyc nie moge.)

Jak juz zaznaczalem po zakomentowaniu ostatniej linii wszystko jest w porzadku.
Back to top
View user's profile Send private message
ilny
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Nov 2005
Posts: 239
Location: [Poland] [Wlkp]

PostPosted: Fri Jan 20, 2006 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

Wkleje ci moj grub.conf ktory dziala bez problemow :
Code:


  title Gentoo Linux
  root   (hd0,5) #glowny fs "/" na /dev/hda6
  kernel (hd0,3)/boot/bzImage #partycja /boot na /dev/hda4
  initrd (hd0,3)/fbsplash-emergence-1024x768 #/partycja /boot na /dev/hda4

Zastanawia mnie tylko dlaczego w "root" masz u siebie podana partycje /boot a nie "/", zmien wpis na odpowiadajacy twojej partycji "/" (zgaduje) nie zaszkodzi sprawdzic, dodam ze ten blad
Quote:
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(1,0)

odnosi sie wlasnie do tej partycji (sprawdzone w googlach linki w poprzednim poscie), Pozdrawiam :wink:
_________________
Use!: [stage1/stage3 & minimal CD ]
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum