Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[HARDWARE] OpenGL/SDL wiesza komputer?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mihashi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Apr 2005
Posts: 98
Location: Wroclaw, Poland

PostPosted: Thu Dec 15, 2005 9:59 am    Post subject: [HARDWARE] OpenGL/SDL wiesza komputer? Reply with quote

Witam,

Mam problem z którym nie mogę sobie poradzić, pomimo zaciętego rekompilowania i googlowania. Objawia się on totalnym, twardym zwisem komputera po kilku chwilach gry w RtCW (działa ok 1 min.) lub AA (ok. 5 sek). A 2 dni temu wszystko działało idealnie. Na dodatek Firefox (1.5-r2) przestał sie odpalać (segfault) w trakcie jednej sesji KDE.

Trudno mi dojść do przyczyny tych zwisów ponieważ:

  • w zeszłą sobotę zmieniłem kartę graficzną (na GF4 4200),
  • w niedzielę przestawiłem kompa na GCC 3.4
  • w poniedziałek zmieniłem zasilacz (z Codegena 300 na Enlighta 350)
  • z okazji mocniejszego zasilacza mocniej zakręciłem procka: AXP TBredB AIUHB nominalnie chodzący 1662 MHz (12.5*133), przez długi czas chodził stabilnie @2158 (13*166), a teraz wykręciłem go na @2436 (14*174) przy vCore=1.65
  • z okazji tego kręcenia próbowałem odpalić athcool, ale niestety wieszał mi komputer w kilka sekund (a podobno obsługuje KT400 - Asus A7V8X)
  • skoro z athcool nici, a wentyl był przy nowych ustawieniach CPU za głośny, wróciłem do stabilnych ustawień (pkt. 4)
  • zwisy wywołane przez athcool zepsuły mi nieco system plików - głowny był na reiser4, ale tak mnie zirytował dłuuuugim fsck'iem, że wróciłem na ext3 (kopiując wszystko z naprawionego r4)
  • włączyłem SBA i FW w ndivdii i odpaliłem wymienione gierki i stwierdziłem że się wieszają (wyłączyłem SBA i FW - to samo),
  • w nadziei że to te zwisy uszkodziły mi mi istotne pliki, w we wtorek przeszedłem na KDE 3.4.3, przekompilowałem kernel, driver nvidii, libSDL itp. - wszystkie kompilacje przeszły bez żadnego błędu
  • wszystko niby działa dopóki nie odpalę tych gierek

Jak Panowie widzą zmiennych jest multum i już nie wiem co z tym zrobić. Robiłem już prawie wszystko:

  • podpiąlem stary zasilacz - zwis,
  • w desperacji, z wielkim wstrętem ustawiłem nominalne taktowanie procka - zwis
  • obniżyłem timingi pamięci (Kingstony) do fabrycznych - zwis,
  • przeleciałem pamięć memtestem - ok,
  • odpiąłem wszystkie zbędne urządzenia - zwis,
  • teraz nawet zrobiłem emerge -e americas-army - zwis

Nie zmieniałem grafiki (bo nie mam na jaką). Wiem, że dwa dni działa wyśmienicie, ale może sie jakoś uszkodziła? (nie kręciłem ani vAGP, ani taktowaniem rdzenia/pamięci). Testy w Windzie przechodzi bez problemu (tam też działa RtCW, zresztą na tych samych plikach danych co RtCW w Gentoo - zlinkowane z FATA). Napięcia mam dobre, zasiłka wystarcza na config z okładem.

Proszę o radę. Tylko może niekoniecznie typu "to na bank zasilacz", bo "na bank" to równie dobrze może być: taśma HDD (kilka razy nie wykryło mi dysku), błąd kontrolera pamieci (segfaulty), ukruszenie rdzenia (nakładałem nowe srebro), jakieś uszkodzenie PCB (trochę się naprzekładałem), albo po prostu udszkodzenie któregoś pliku w wyniku zwisów fs.

Zdesperowany, pozdrawiam
_________________
Mihashi
Back to top
View user's profile Send private message
Xax
Guru
Guru


Joined: 24 Jul 2003
Posts: 417
Location: Poland, Gliwice, Trynek

PostPosted: Thu Dec 15, 2005 3:23 pm    Post subject: Reply with quote

No to moze na jakiejs osobnej partycji postawic nowe gentoo, chocby ze stage 3 i go pomeczyc. W ten sposob mozna wykluczyc (przynajmniej czesciowo lub calkowicie) problemy ze sprzetem.

To moze byc zarowno sprzet (przy tym podkrecaniu, przestawianiu i co tam jeszcze robiles mogles faktycznie cos delikatnie uszkodzic) jak i oprogramowanie. Ten drugi przypadek jest gorszy do zdjagnozowania (pierwszy zreszta nie jest lepszy). Wystarczy ze kompilujac nowym gcc dales jakies zbyt wyrafinowane flagi, ktore w efekcie zazynaja system :)

PS W logi kernela patrzyles, moze pisze tam cos ciekawego.
Back to top
View user's profile Send private message
argasek
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 06 May 2004
Posts: 1120
Location: Sol [0,0], Poland, Kraków

PostPosted: Mon Dec 19, 2005 10:05 am    Post subject: Reply with quote

1. Pomęcz też trochę procesor za pomocą prime95. ;)
2. Wypróbuj różne wersje sterownika nVidii - tego nie wspominałeś, więc why not.
_________________
RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf) :D
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum