Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[OT] przyspieszenie bootowania ? jak najbardziej !
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
argasek
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 06 May 2004
Posts: 1120
Location: Sol [0,0], Poland, Kraków

PostPosted: Tue May 10, 2005 11:35 am    Post subject: Reply with quote

mziab wrote:

UPDATE: Jestem zmuszony stwierdzić, że z autostartującym xdm włącza się to dużo wolniej niż baselayout ze stosownymi patchami. Owszem, xdm włącza się dość wcześnie, ale przez dobrych kilkanaście sekund nie pojawia się logowanie, przez co proces bootowania trwa u mnie 37-40 sekund. Zastanawiam się czemu Xy tak zamierają.

Jeśli używasz KDM, to wiedz, że jeśli indeksy fontów nie są ładnie zbudowane, KDM "miele" przez wszystkie fonty dostępne jakkolwiek i trwa to potwornie długo:

http://dot.kde.org/1093112546/1093171721/
http://archlinux.org/pipermail/arch/2003-April/000228.html
_________________
RLU #137109 | BYKOM STOP! | Chcesz do mnie napisać? | jog
"Mam plany gotowe i wszystko, no i wiesz, idę do tego, no, mebloroba..." (Raaf) :D
Back to top
View user's profile Send private message
mziab
l33t
l33t


Joined: 01 Oct 2004
Posts: 637

PostPosted: Tue May 10, 2005 12:18 pm    Post subject: Reply with quote

W tym sęk, że używam "gołego" xdm. Jedyne sensowne wytłumaczenie, które przychodzi mi do głowy to takie, że dysk jest mocno zajęty, gdy wczytuje się xorg. Z drugiej strony na baselayout + patche usługi również wczytują się w tle, a nie ma tego efektu. Będę jeszcze eksperymentował. Być może rozwiązaniem byłby readahead. Mam jednak dziwne wrażenie, że nie chodzi tu wcale o zajętość dysku.
_________________
Gentoo Linux 13.0 | 3.8.0 | glibc 2.15 | gcc 4.7.3

mteam | mziab's blog | roslin
Back to top
View user's profile Send private message
indianiec
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Feb 2005
Posts: 97
Location: Krakow

PostPosted: Sat Sep 17, 2005 1:00 pm    Post subject: Reply with quote

Mam z initng takiż problem; montuje mi podczas startu systemu tylko partycję root. /home i inne partycje muszę montować ręcznie, czemuż?

wynik ngc -s:
Code:

 12:05:28 default                                  : all stop dependencies are met, now stopping
 12:05:29 system                                   : done.
 12:05:21 system/initial                           : done.
 12:05:23 system/mountroot                         : done.
 12:05:24 system/mountfs                           : done.
 12:05:25 system/bootmisc                          : done.
 12:05:24 system/clock                             : done.
 12:05:22 system/hostname                          : done.
 12:05:23 system/modules                           : done.
 12:05:23 system/static-modules                    : done.
 12:05:22 system/hdparm                            : done.
 12:05:24 system/keymaps                           : done.
 12:05:24 system/urandom                           : done.
 12:05:23 system/consolefont                       : done.
 12:05:23 system/swap                              : done.
 12:05:28 system/coldplug                          : done.
 12:05:25 system/coldplug/pci                      : done.
 12:05:28 system/coldplug/usb                      : done.
 12:05:28 system/coldplug/input                    : done.
 12:05:29 net/lo                                   : done.
 12:05:24 daemon/agetty                            : done.
 12:05:24 daemon/agetty/tty2                       : running.
 12:05:24 system/issue                             : done.
 12:05:24 daemon/agetty/tty3                       : running.
 12:05:24 daemon/agetty/tty4                       : running.
 12:05:24 daemon/agetty/tty5                       : running.
 12:05:24 daemon/agetty/tty6                       : running.
 12:05:24 daemon/agetty/tty7                       : running.
 12:05:24 daemon/agetty/tty8                       : running.
 12:05:24 daemon/agetty/tty9                       : running.
 12:05:24 system/localmount                        : done.
 12:05:29 net/eth0                                 : done.
 12:05:29 virtual/networking                       : done.
 12:05:30 system/alsasound                         : done.
 12:05:29 system/alsasound/loadmodules             : done.
 12:05:29 daemon/kdm                               : running.
 12:05:35 daemon/cupsd                             : running.
 12:05:23 system/checkroot                         : done.
 12:05:30 daemon/hpiod                             : running.
 12:05:35 daemon/hpssd                             : running.
Back to top
View user's profile Send private message
rydz
n00b
n00b


Joined: 11 Jul 2004
Posts: 11

PostPosted: Sat Sep 17, 2005 1:41 pm    Post subject: Reply with quote

ile czasu uruchamia sie wam system z initng?:> bo mi z sysvinit okolo 12 sec ( tym juz uruchomione kdm :) )
Back to top
View user's profile Send private message
yoshi314
l33t
l33t


Joined: 30 Dec 2004
Posts: 817
Location: PL

PostPosted: Sat Sep 17, 2005 7:54 pm    Post subject: Reply with quote

initng rozwalil mi gentoo dwa razy w drobny mak. poczekam az sie ustabilizuje.

no i gratuluje tym ktorzy mieli wiecej szczescia ode mnie :D
_________________
~amd64, ~x86
shrink your /usr/portage with squashfs+aufs
Back to top
View user's profile Send private message
indianiec
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Feb 2005
Posts: 97
Location: Krakow

PostPosted: Sun Sep 18, 2005 1:26 am    Post subject: Reply with quote

yoshi314 wrote:
initng rozwalil mi gentoo dwa razy w drobny mak. poczekam az sie ustabilizuje.

no i gratuluje tym ktorzy mieli wiecej szczescia ode mnie :D


jak to rozwalił gentoo? zabawa z initng nie wymusza wyrugowania z systemu sysvinit (przecież)




Ktoś wie może wie co może być powodem mojego problemu, o którym mowa ze dwa posty wcześniej?
Back to top
View user's profile Send private message
yoshi314
l33t
l33t


Joined: 30 Dec 2004
Posts: 817
Location: PL

PostPosted: Sun Sep 18, 2005 10:07 am    Post subject: Reply with quote

initng zniszczyl mi systemowa partycje reiserfs. dwa razy. fsck szedl po pol godziny za kazdym razem a i tak mialem spore uszkodzenia.

no ale to bylo dawno temu. moze cos sie poprawilo. ale tym razem zanim sprobuje zrobie z 5 kopii zapasowych :D
_________________
~amd64, ~x86
shrink your /usr/portage with squashfs+aufs
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum