Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[HU] Videó vágás MEncoderrel (vagy mással)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Languages
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Danuvius
Guru
Guru


Joined: 18 Sep 2004
Posts: 375
Location: Toronto

PostPosted: Sun May 15, 2005 12:31 am    Post subject: [HU] Videó vágás MEncoderrel (vagy mással) Reply with quote

Hogyan lehet/szokás/tudnék videót vágni?

Van egy videofájlom amit szeretnék 2 darabba szedni. De az MEncoder -ss és -endpos opciói nem pontosak. Úgy tünik nekem hogy tán csak a legközelebbi keyframe-nél hajlandó vágni.

Milyen opciót vagy más programot kéne használnom?
Back to top
View user's profile Send private message
testerlnx
n00b
n00b


Joined: 15 Feb 2005
Posts: 24

PostPosted: Sun May 15, 2005 7:12 am    Post subject: Reply with quote

Szerintem érdemes a keyframe-nél elvágni.
Amúgy avidemux-ot szoktam használni vágásra...
Back to top
View user's profile Send private message
ProTech
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Dec 2003
Posts: 88
Location: Hungary

PostPosted: Sun May 15, 2005 12:35 pm    Post subject: Reply with quote

Az eleg egyertelmu, hogy csak keyframe-nel lehet vagni.

Ugye a keyframe tartalmaz egy teljes kepet, a tobbi (P, B frame) csak a valtozast tartalmazza az adott keyframe-hez vagy az elozo frame-hez kepest. Tehat ha nem keyframe-el kezdodik egy video, nincs mihez viszonyitani :idea:

Ha valakit erdekel bovebben le tudom irni a I,P,B frame-ek jelenteset.

Maximum ugy lehet megcsinalni, hogy az elso frame-et ujratomorited. Azt, hogy ezt mivel lehet megcsinalni ne kerdezd.
Back to top
View user's profile Send private message
Danuvius
Guru
Guru


Joined: 18 Sep 2004
Posts: 375
Location: Toronto

PostPosted: Sun May 15, 2005 3:28 pm    Post subject: Reply with quote

Több információt kellet volna megadnom. Azt írtam hogy úgy tünik mintha csak a legközelebbi keyframe-nél hajlandó vágni... de több mint egy másodperces különbségek vannak a helyek között ahol vágni tudok. Ez nem tünik helyesnek.

Egyébként meg nem értek egyet avval hogy egyértelmû hogy csak a keyframe-nél lehet vágni. Elsõ (vagy második) gondolatra nem tünik se ésszerûtlennek se hihetetlenül bonyolultnak az elsõ frame újratömörítése. Fõleg hogyha újrakódolásról van szó. Ezt elmondva, én se tudom miért nem így csinálja se azt hogy hogyan lehetne ezt a viselkedést kötelezni a programra.

Egyébként igencsak kiváncsi lennék bõvebb magyarázatra az I, IDR, P, és B frame-ekrõl. ;)

Köszi elõre is.
Back to top
View user's profile Send private message
ProTech
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Dec 2003
Posts: 88
Location: Hungary

PostPosted: Mon May 16, 2005 11:25 am    Post subject: Reply with quote

Egy MPEG2 videoban 3 fele frame talalhato: I, P, B. A tobbi formatum is ezeket hasznalja csak, lehet, hogy mas neven. Ugye egy frame, az egy kepkocka.

I frame: Ez egy olyan kepkocka ami tartalmaza a teljes kepet. Szoval ugy lehet elkepzelni, mint egy JPEG kep. Ugye ha csak ilyen kockakat hasznalnank akkor hasonlo tomoritesi aranyhoz jutnank, mint MJPEG eseteben, ami JPEG kepek egymas utani sorozata.

P frame: Ez mar csak az elozo frame-hez kepesti kulombseget tarolja, tehat kihasznalja, hogy videorol van szo, es az egymas utani kepeken keves az elteres. Az IPPPIPPPIPPP azt jelenti, hogy van egy I frame utanna 3 P es igy tovabb. Tehat ha nem az I frame-el kezdodik akkor nincs meg a kiindulasi pont. Tehat igy van vagva: PPPIPPP akkor csak a 4. frame-tol lehet lejatszani a videot. A veget termeszetesen barhol lehet vagni.

B frame: Ez olyan frame ami az elotte es az utanna levo frametol valo kulonbseget tarolja. Tehat IBBPBBP esetben, az elso egy teljes kep, a 4. framet (P) kiszamolja az elsobol, utanna a 2., 3. framet (B) az 1., es a 4. alapjan. Ezutan a 7. P framet, a negyedikbol, majd a B-ket a 4., es 7. alapjan... Ebben az esetben az elso frame csak I lehet, az utolso pedig, I vagy P. Tehat B frame-nel semmi esetben nem lehet vagni.

GOP: Group of Picture. Ez a ket I frame kozotti szakaszokat jelenti. IBBPBBPBBIBBP... eseten a GOP a ket vastag I betu kozotti resz. Ha a videoban eloretekerunk, akkor csak az I-frame-hez lehet tekerni. Alltalaban egy MPEG2 a ugy nez ki mint az elozo pelda, tehat itt ez nem akkora problema.

MPEG4:

DivX es tarsai eseteben az I frame-et szoktak meg K framenek (keyframe) is hivni. Regen DivX eseten nem volt tamogatva a B frame. Mostanaban mar megjelent a tamogatas. Ha jol tudom, nem lehet 2 B frame egymas mellett. Xvid eseteben nincs ilyen korlatozas B framekre. Alltalaban az P,B framek kissebbek mint az I frame ezert nem hasznalunk csak I frameket. Ha tobb menetes encodolas van akkor ugy optimalizalnak, hogy olyan helyekre keruljon I frame ahol sok kulonbseg van a ket kep kozott, es nem lenne gazdasagos P framek hasznalata, es meg van adva, mi lehet a max tavolsag ket I frame kozott, hogy rendesen lehessen tekerni. Ez a tavolsag 300 korul szokott lenni, de termeszetesen allithato. Ez most 10, 12 masodpercet jelent.

Tehat, ha nem I frame-nel akarunk vagni akkor ujra kell tomoriteni az elso GOP-ot. Illetve B frame eseten az utolsot is. En csak Windows alatt ismerek egy olyan programot ami ezt megcsinalja MPEG2-re. Linux alatt nemtom mi a helyzet.

Termeszetesen, ha az egeszet ujratomoritjuk akkor ez nem problema.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Languages All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum