Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[OT] jak otowrzyc obraz plyty cd z rozszerzeniem bin
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
rzezioo
Apprentice
Apprentice


Joined: 02 Nov 2004
Posts: 260
Location: Szczecin, Poland

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 2:24 pm    Post subject: [OT] jak otowrzyc obraz plyty cd z rozszerzeniem bin Reply with quote

sciagnalem se takie cus z osisolka i teraz za bardzo nie wiem co z tym zrobic :( jaki program moze otwierac taki format obrazu :?:
_________________
USE="refrigerator" emerge beer
http://fun.from.hell.pl/2003-05-27/russian_linux.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
marcs
n00b
n00b


Joined: 09 Aug 2004
Posts: 15

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 2:29 pm    Post subject: Reply with quote

http://cdemu.sf.net nim zamontujesz obraz bin, musisz miec do tego jeszcze plik cue, jak nie masz do dociągnij lub zrób sam taki(chyba ze sa jakies zabezpieczenia w tym bin)
_________________
"At last we will reveal ourselves to the Jedi. At last we will have revenge."
Back to top
View user's profile Send private message
rzezioo
Apprentice
Apprentice


Joined: 02 Nov 2004
Posts: 260
Location: Szczecin, Poland

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 3:01 pm    Post subject: Reply with quote

ej a moze mi kots wyjasnic na czym generalnie polega taki pilk cue?? bo rozumiem ze w *.bin sa dane :) a w *.cue :?:
_________________
USE="refrigerator" emerge beer
http://fun.from.hell.pl/2003-05-27/russian_linux.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
marcs
n00b
n00b


Joined: 09 Aug 2004
Posts: 15

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 3:09 pm    Post subject: Reply with quote

http://www.cdrinfo.pl/software/slownik/slownik_w.php?ID=3127004330
Tu jest wszystko wyjasnione
_________________
"At last we will reveal ourselves to the Jedi. At last we will have revenge."
Back to top
View user's profile Send private message
rzezioo
Apprentice
Apprentice


Joined: 02 Nov 2004
Posts: 260
Location: Szczecin, Poland

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 3:13 pm    Post subject: Reply with quote

aha dzieki w takim razie juz to dociagam i zobaczymy jak pojdzie :) ale namieszali no cholera jasna... :P
_________________
USE="refrigerator" emerge beer
http://fun.from.hell.pl/2003-05-27/russian_linux.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
rampage7
Guru
Guru


Joined: 21 Mar 2004
Posts: 308
Location: Poland / Jastrzebie Zdroj

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 3:19 pm    Post subject: Reply with quote

rzezioo wrote:
ej a moze mi kots wyjasnic na czym generalnie polega taki pilk cue?? bo rozumiem ze w *.bin sa dane :) a w *.cue :?:


najkróciej rzecz ujmując, w cue są informacje pozwalające zinterpretować poprawnie to co jest w pliku bin :)

Jak już bedziesz miał cdemu, to jest prosty programik do obsługi tego z traya - nazywa sie kcdemu.
_________________
To nie moje s± s³owa, to legenda ludowa.....
Back to top
View user's profile Send private message
Gogiel
Guru
Guru


Joined: 11 Nov 2004
Posts: 347

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 6:05 pm    Post subject: Reply with quote

A w czym *.bin jest lepsze od *.iso?
Back to top
View user's profile Send private message
Zwierzak
Veteran
Veteran


Joined: 19 Sep 2003
Posts: 1012
Location: /dev/null

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 6:11 pm    Post subject: Reply with quote

Przydal by sie ten kcdemu w portage
Back to top
View user's profile Send private message
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 03 Apr 2004
Posts: 2158
Location: Mysłowice/Lublin, Poland

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 6:22 pm    Post subject: Reply with quote

Gogiel wrote:
A w czym *.bin jest lepsze od *.iso?

Z tego co dobrze pamietam, to w binie latwiej 'obejsc' zabezpieczenia.. jak sie stworzy obraz w iso, to moga byc czasami problemy z jakimis zabezpieczeniami, w binie juz o to trudniej. chuyba tak to bylo
_________________
Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333
Back to top
View user's profile Send private message
_troll_
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 1971
Location: Warszawa, Poland

PostPosted: Mon Jan 31, 2005 9:14 pm    Post subject: Reply with quote

Zwierzak wrote:
Przydal by sie ten kcdemu w portage

Po sesji moge dorobic. Ale to za jakas chwile jeszcze... ;-)

W sumie - jak sprawdzilem strone projektu - wyglada milo. Brakowalo mi czegos takiego!

Pozdrawiam,
Przemek
_________________
Życie jest jak pudełko czekoladek....
Nigdy nie wiesz na co trafisz" by mother of Forrest Gump
Back to top
View user's profile Send private message
krzysiek
n00b
n00b


Joined: 03 Jan 2005
Posts: 38
Location: Kraków

PostPosted: Tue Feb 01, 2005 12:54 am    Post subject: Reply with quote

proponuje zmienić rozszerzenie "bin" na "iso" i później np:
mount -t iso9660 -o loop <obraz> <gdzie> i też będzie działać.

Pozdrawiam
Krzysiek

Aha, jakby ktoś potrzebował to w portage jest fajne narzędzie konwertujące obrazy Nero *.nrg na *.iso.

Dla zainteresowanych
emerge nrg2iso

U mnie konwersja przeszła bez problemów.

W poratge jest też bin2iso i ccd2iso ale tego nie używałem. Ogólnie polecam:
ls /usr/portage/app-cdr/
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Tue Feb 01, 2005 7:12 am    Post subject: Reply with quote

krzysiek wrote:
proponuje zmienić rozszerzenie "bin" na "iso"


czy zmiana rozszerzenia jest konieczna?
mount nie rozróżnia raczej typów montowanych w loopie plików (po to podajesz przy montowaniu opcję -t iso9660).
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
krzysiek
n00b
n00b


Joined: 03 Jan 2005
Posts: 38
Location: Kraków

PostPosted: Tue Feb 01, 2005 10:27 am    Post subject: Reply with quote

Ano fakt, mount nie rozróżnia rodzaju monowanego pliku.

Można zastosować ten sposób żeby ngrać plik z programu nie obsługującego obrazów bin lecz iso ( bez żadnego montowania i nagrywania zamontowanych plików ).
Ze zmianą rozszerzenia chodziło mi też o to, iż jest to całkim użyteczny trick pozawalajacy zamontowac obraz bin pod windowsem, np w nero demon (czy jakoś tak to się zwalo ).

Pozdrawiam
Krzysiek
Back to top
View user's profile Send private message
Raku
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 2375
Location: Poland

PostPosted: Tue Feb 01, 2005 1:57 pm    Post subject: Reply with quote

krzysiek wrote:
Ze zmianą rozszerzenia chodziło mi też o to, iż jest to całkim użyteczny trick pozawalajacy zamontowac obraz bin pod windowsem, np w nero demon (czy jakoś tak to się zwalo ).


ja używam zwykle pod Windowsem daemon-tools, a tam wystarczy włączyć pokazywanie wszystkich plików i po wybraniu pliku .bin (nawet bez .cue) da się to zamontować.

Jak z tym ebuildem do kiso?

bo w końcu go sam zrobię :twisted: :P
_________________
raku

Powered by Archlinux ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum