Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[NEWBIE] Iso not Bootable?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Pure.Krome
n00b
n00b


Joined: 20 May 2002
Posts: 3

PostPosted: Mon May 20, 2002 1:46 am    Post subject: [NEWBIE] Iso not Bootable? Reply with quote

Hi Folks.

i've just downloaded gentoo-i686-1.1a.iso

I've burned it onto CD, disk-at-once.

But when i try to boot it, it fails (ie. cannot find any boot device).

I've set up my bios to boot from CD ROM first. Other CD's boot fine, just not my burn.

Is there some ~special trick~ to burn the ISO onto CD, to make it bootable?

Thank in advance to any help.
_________________
-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\
Pure Krome :: telnet eternalvisions.com:1200
-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\
Back to top
View user's profile Send private message
klieber
Administrator
Administrator


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 3657
Location: San Francisco, CA

PostPosted: Mon May 20, 2002 2:00 am    Post subject: Re: [NEWBIE] Iso not Bootable? Reply with quote

Pure.Krome wrote:
But when i try to boot it, it fails (ie. cannot find any boot device).


Is the CD readable at all? There's no special trick to burning the iso, though I'm not sure what software you used to burn it (and what weird features that might have) However, I've always just downloaded the iso and used cdrecord to burn it to CD -- never had a problem.

--kurt
_________________
The problem with political jokes is that they get elected
Back to top
View user's profile Send private message
Pure.Krome
n00b
n00b


Joined: 20 May 2002
Posts: 3

PostPosted: Mon May 20, 2002 2:38 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
Is the CD readable at all?


Yes. the contents of the CD are

<root folder of CD>
3 files and a folder
stage1 stage2 and stage3 and some folder.

the software i used to burn it, was some adaptec software on some windows98 machine here at work.

i just grabbed the ~100MB .iso file and dropped it into the =file list= window, then burnt disk-at-once.

hmm :(
_________________
-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\
Pure Krome :: telnet eternalvisions.com:1200
-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\
Back to top
View user's profile Send private message
DArtagnan
l33t
l33t


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 942
Location: Israel, Jerusalem

PostPosted: Mon May 20, 2002 6:34 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
i just grabbed the ~100MB .iso file and dropped it into the =file list= window, then burnt disk-at-once


Not that way!
Go to your burn software and look for:
Code:
Create CD from CD Image

pacman
_________________
All for one and one for All
--

MACPRO machine...
Back to top
View user's profile Send private message
Pure.Krome
n00b
n00b


Joined: 20 May 2002
Posts: 3

PostPosted: Mon May 20, 2002 10:17 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
Create CD from CD Image


:(

i did that.

just to be safe, i'll do that again....


Code:

file -> Create CD from ISO image
disk-at-once, 4x burn.  -GO-
...
boot up CD ... nothing.
Insert windowsxp cd  ..... boot .... Works (boots up into install).


So my bios is setup correctly :(
The new burnt CD is readable also ...


*cries*
[/quote]
_________________
-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\
Pure Krome :: telnet eternalvisions.com:1200
-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\-\
Back to top
View user's profile Send private message
klieber
Administrator
Administrator


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 3657
Location: San Francisco, CA

PostPosted: Mon May 20, 2002 11:58 am    Post subject: Reply with quote

Pure.Krome wrote:
The new burnt CD is readable also ...


Sounds like the software you're using isn't burning the ISO correctly. (or you may not be selecting the right options in the burning program)

I've never used "disk-at-once" before, so I can't tell you how to burn it correctly. However, I'm 99% sure that's where your problem is.

Also, you can always buy a Gentoo CD for a mere USD$3.

--kurt
_________________
The problem with political jokes is that they get elected
Back to top
View user's profile Send private message
gboyce
n00b
n00b


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 22
Location: Lynn, MA

PostPosted: Mon May 20, 2002 10:58 pm    Post subject: Reply with quote

Pure.Krome wrote:
Quote:
Is the CD readable at all?


Yes. the contents of the CD are

<root folder of CD>
3 files and a folder
stage1 stage2 and stage3 and some folder.

the software i used to burn it, was some adaptec software on some windows98 machine here at work.

i just grabbed the ~100MB .iso file and dropped it into the =file list= window, then burnt disk-at-once.

hmm :(


The iso image is 132MB listed on the mirror. What is the exact size of the ISO you have? Also, if you have the ability to check md5sums, what is the md5sum of the ISO image? The mirror should have the correct value with the file.

I'm thinking you may have burned an incomplete ISO image, and you might be missing some of the data.
Back to top
View user's profile Send private message
MPea3
Guest





PostPosted: Tue May 21, 2002 2:02 am    Post subject: Reply with quote

i've had the same problem. i checked my iso with md5sums, and like his, i can mount and read the cd. i burned mine with linux, using cdrecord. i have an adaptec 2940 card and HP9200 CD. no boot, although i boot redhat, freeBSD, and the cvarious winblows just fine from CD.
Back to top
Guest






PostPosted: Wed May 22, 2002 9:11 am    Post subject: Reply with quote

I also have the same problem.
The I686 ISO CD wont boot but, my FreeBSD Cd will.
I've used Nero to burn the CD, but i couldnt tell you the settings atm.
Back to top
peetabix
n00b
n00b


Joined: 22 May 2002
Posts: 1

PostPosted: Wed May 22, 2002 9:15 am    Post subject: Reply with quote

^^ is me :)
Back to top
View user's profile Send private message
Guest






PostPosted: Thu Jun 06, 2002 10:59 am    Post subject: Reply with quote

Read this https://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=166
Back to top
guest
Guest





PostPosted: Fri Jun 07, 2002 4:29 am    Post subject: re: iso won't boot Reply with quote

I have the same problem. Gateway 935c rackmount p3 1.3Ghz. I have booted Win98 and Mandrake from the box, so the bios is set properly. The gateway sets up the ide cdrom as the master on the secondary ide channel on the first ide controller. Anyhow, when the iso boots, it says operating system not found.
I burned the cd w/ x-cd-roast .98alpha9. That uses cdrecord as it's backend. The options I chose were Track at Once TAO, Disk at Once, DAO, and also chose 1x write speed. I don't think it's that because the 16MB buffer never goes under 99% full even at 12x write. I also verfied the cd can be read on other systems with 3 .tbz files, and a isolinux directory. It won't boot on another machine I have here either. Don't know whether it's the burning software or the .iso image. I think I have 1.1a.iso.
I'm not ready to buy a cd, that would take days to get here. I think I will go to the chinagnu smart boot loader and give that a shot.
Matt
mraetmto@mvaetttogmraaibl.cmoem
Back to top
albrow
n00b
n00b


Joined: 07 Jun 2002
Posts: 56
Location: United Kingdom

PostPosted: Fri Jun 07, 2002 12:38 pm    Post subject: Reply with quote

I had a similar problem with my Gentoo 1.1a ISO on a Winchip2A-200. The CD wasn't at fault, as I could boot the CD from a different PC, and the PC would boot from other CDs. I fixed it by updating the BIOS. It's a shot in the dark and it's probably totally irrelevant, but if it was that then it wouldn't matter how the BIOS was set up.

Just a thought.

Alex Brown
Back to top
View user's profile Send private message
guest
Guest





PostPosted: Fri Jun 07, 2002 4:42 pm    Post subject: re: iso won't boot Reply with quote

Here is an update on the Gateway 935c. First, the 935c is the machine I am trying to boot. The machine that the cd is written on is a custom abit-kt7-raid based system w/ scsi and a hp 9600 internal cd writer write12x.

Second, I downloaded Smart Boot Manager, and tried to boot from the CD (by the way I have made 4 so far), it said OS not found! I tried to boot a win98 CD in the same session from Smart Boot Manager, and it launched.

Inside of X-CD-Roast98alpha9, I did a verify between the .iso and the cdrom. It says 'failed: short read at 137xxxxxx' something. What that's telling me is something isn't burning right on the cd. I wish I could figure it out.
Matt
mraetmto@mvaetttogmraaibl.cmoem
Back to top
mgrab
n00b
n00b


Joined: 07 Jun 2002
Posts: 4

PostPosted: Fri Jun 07, 2002 6:23 pm    Post subject: re: iso won't boot Reply with quote

I'm registered now. I have the Gateway 935C.
Matt
_________________
------
to know Jesus is the reason for life
Back to top
View user's profile Send private message
Buzzz
n00b
n00b


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 63
Location: Enschede, The Netherlands

PostPosted: Fri Jun 07, 2002 6:52 pm    Post subject: Reply with quote

I had the same problem, it turned out to be the cdrom player. Gentoo uses a system known as isolinux to create a boot cd. Only newer types of cdrom players support this. I temporarely swapped cdrom player just to install and after that reinstalled the original cdrom player.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum