Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
avifile and gst-plugins won't compile [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
peterk0
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 188
Location: Prague

PostPosted: Sat May 24, 2003 10:49 pm    Post subject: avifile and gst-plugins won't compile [SOLVED] Reply with quote

I'm getting this error trying to emerge avifile-0.7.37.20030522 and gst-plugins-0.6.1

Code:

In file included from capproc.cpp:27:
v4lwindow.h:4:21: qwidget.h: No such file or directory
v4lwindow.h:5:20: qtimer.h: No such file or directory
In file included from capproc.cpp:27:
v4lwindow.h:30: parse error before `{' token
v4lwindow.h:36: parse error before `*' token
v4lwindow.h:37: destructors must be member functions
v4lwindow.h: In function `void setAutoRecord()':
v4lwindow.h:39: `m_bAutoRecord' undeclared (first use this function)
v4lwindow.h:39: (Each undeclared identifier is reported only once for each
   function it appears in.)
v4lwindow.h: In function `void unregisterCapDialog()':
v4lwindow.h:40: `m_pCapDialog' undeclared (first use this function)
v4lwindow.h: In function `ClosedCaption* getcc()':
v4lwindow.h:43: `m_pCC' undeclared (first use this function)
v4lwindow.h: At global scope:
v4lwindow.h:44: parse error before `)' token
v4lwindow.h:45: `Modes' was not declared in this scope
v4lwindow.h:45: parse error before `)' token
v4lwindow.h:51: `QString' was not declared in this scope
v4lwindow.h:51: parse error before `)' token
v4lwindow.h:56: parse error before `public'
v4lwindow.h:81: parse error before `protected'
v4lwindow.h:89: `XEvent' was not declared in this scope
v4lwindow.h:89: parse error before `)' token
v4lwindow.h:89: virtual outside class declaration
v4lwindow.h:90: `QFocusEvent' was not declared in this scope
v4lwindow.h:90: parse error before `)' token
v4lwindow.h:90: virtual outside class declaration
v4lwindow.h:91: `QFocusEvent' was not declared in this scope
v4lwindow.h:91: parse error before `)' token
v4lwindow.h:91: virtual outside class declaration
v4lwindow.h:92: `QHideEvent' was not declared in this scope
v4lwindow.h:92: parse error before `)' token
v4lwindow.h:92: virtual outside class declaration
v4lwindow.h:93: `QKeyEvent' was not declared in this scope
v4lwindow.h:93: parse error before `)' token
v4lwindow.h:93: virtual outside class declaration
v4lwindow.h:94: `QMouseEvent' was not declared in this scope
v4lwindow.h:94: parse error before `)' token
v4lwindow.h:94: virtual outside class declaration
v4lwindow.h:95: `QMoveEvent' was not declared in this scope
v4lwindow.h:95: parse error before `)' token
v4lwindow.h:95: virtual outside class declaration
v4lwindow.h:96: `QPaintEvent' was not declared in this scope
v4lwindow.h:96: parse error before `)' token
v4lwindow.h:96: virtual outside class declaration
v4lwindow.h:97: `QResizeEvent' was not declared in this scope
v4lwindow.h:97: parse error before `)' token
v4lwindow.h:97: virtual outside class declaration
v4lwindow.h:98: `QShowEvent' was not declared in this scope
v4lwindow.h:98: parse error before `)' token
v4lwindow.h:98: virtual outside class declaration
v4lwindow.h:121: 'Modes' is used as a type, but is not defined as a type.
v4lwindow.h:122: parse error before `private'
v4lwindow.h:129: `AviCapDialog*m_pCapDialog' used prior to declaration
v4lwindow.h:130: `ClosedCaption*m_pCC' used prior to declaration
v4lwindow.h:132: 'QTimer' is used as a type, but is not defined as a type.
v4lwindow.h:133: 'QTimer' is used as a type, but is not defined as a type.
v4lwindow.h:134: 'QTimer' is used as a type, but is not defined as a type.
v4lwindow.h:135: 'QTimer' is used as a type, but is not defined as a type.
v4lwindow.h:145: `bool m_bAutoRecord' used prior to declaration
v4lwindow.h:153: parse error before `public'
In file included from capproc.cpp:27:
v4lwindow.h:156: parse error before `}' token
make[3]: *** [capproc.o] Error 1
make[3]: *** Waiting for unfinished jobs....
make[3]: Leaving directory `/var/tmp/portage/avifile-0.7.37.20030522/work/avifile0.7-0.7.37/samples/qtvidcap'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/var/tmp/portage/avifile-0.7.37.20030522/work/avifile0.7-0.7.37/samples/qtvidcap'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/avifile-0.7.37.20030522/work/avifile0.7-0.7.37/samples'
make: *** [all-recursive] Error 1
 
!!! ERROR: media-video/avifile-0.7.37.20030522 failed.
!!! Function src_compile, Line 140, Exitcode 2
!!! (no error message)


Any idea? Pls help... :(


Last edited by peterk0 on Wed May 28, 2003 6:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Quinny
n00b
n00b


Joined: 27 Feb 2003
Posts: 38
Location: Netherlands

PostPosted: Sun May 25, 2003 8:36 am    Post subject: Reply with quote

I've had the exact same error message, I emerged faad2 and it was fixed...

Hope it works for you too...
Back to top
View user's profile Send private message
Konsti
l33t
l33t


Joined: 10 Dec 2002
Posts: 691

PostPosted: Mon May 26, 2003 6:54 am    Post subject: once again Reply with quote

faad2 was installed, I reinstalled it to go for sure, still same error:

In file included from capproc.cpp:27:
v4lwindow.h:4:21: qwidget.h: No such file or directory
v4lwindow.h:5:20: qtimer.h: No such file or directory
...
In file included from ccap.h:1,
from ccap.cpp:6:
../../include/avm_stl.h: In member function `const Type&
avm::qring<Type>::back() const':
../../include/avm_stl.h:96: warning: no return statement in function returning
non-void
make[3]: Leaving directory `/export/tmp/portage/avifile-0.7.37.20030522/work/avifile0.7-0.7.37/samples/qtvidcap'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/export/tmp/portage/avifile-0.7.37.20030522/work/avifile0.7-0.7.37/samples/qtvidcap'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/export/tmp/portage/avifile-0.7.37.20030522/work/avifile0.7-0.7.37/samples'
make: *** [all-recursive] Error 1

Misterious!
Konsti
_________________
konsti@jabber.org
Back to top
View user's profile Send private message
peterk0
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 188
Location: Prague

PostPosted: Mon May 26, 2003 10:20 pm    Post subject: Reply with quote

Well, i'm compiling again as I'm writting but I fear I know the result... :(
Faad2 didn't help.
I believe somebody solved this !!! Come on :!:
Back to top
View user's profile Send private message
Konsti
l33t
l33t


Joined: 10 Dec 2002
Posts: 691

PostPosted: Tue May 27, 2003 8:18 am    Post subject: Reply with quote

What compiler (toolchain in genereal) and which optimisations are you using?
I use gcc-3.2.3-r1 witch -marh=pentium4 and -msse2, but for avifile, faad2, mjpegtools I go down to pure -march=i686 which helped earlyer but not now, I am very confused...
This avifile compile error doesn't look like an compiler error itself anyhow, and compiling avifile was never a problem.
Maybe switching down do gcc-3.2.2 helps? I will investigate this at the evening...

Konsti
_________________
konsti@jabber.org
Back to top
View user's profile Send private message
peterk0
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 188
Location: Prague

PostPosted: Tue May 27, 2003 4:49 pm    Post subject: Reply with quote

well Konsti,
i'm using gcc-3.2.2 and upgrading to 3.2.3-r1 as i write, i was hoping it might help but now... sux :( :(
and as i wrote i'm getting the same error trying to compile gst-plugins.
it must be something...
Back to top
View user's profile Send private message
C.M
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Mar 2003
Posts: 132
Location: Göteborg - Sweden

PostPosted: Tue May 27, 2003 8:56 pm    Post subject: Reply with quote

I had problems compiling gst-plugins too. Got a hint from foser that I shouldn't use too much optimizations, and "CFLAGS="-O2 -pipe" emerge gst-plugins" worked just fine. :)

Still haven't gotten avifile to compile though. :(
Back to top
View user's profile Send private message
peterk0
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 188
Location: Prague

PostPosted: Tue May 27, 2003 10:10 pm    Post subject: Reply with quote

At least we're getting somewhere :) I'll try that...
Back to top
View user's profile Send private message
wilddev
n00b
n00b


Joined: 28 May 2003
Posts: 7

PostPosted: Wed May 28, 2003 5:17 am    Post subject: Reply with quote

See Bugzilla Bug 21804 avifile refuses to build without qt installed. Adding the line in this bug report got it to build for me.
Back to top
View user's profile Send private message
peterk0
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 188
Location: Prague

PostPosted: Wed May 28, 2003 7:26 am    Post subject: Reply with quote

Thanks maaaan :D
Back to top
View user's profile Send private message
peterk0
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 188
Location: Prague

PostPosted: Wed May 28, 2003 6:47 pm    Post subject: Reply with quote

so for gst-plugin-0.6.1 ---
SOLUTION >>> compile with -02 -pipe
for avifile ---
SOLUTION >>> u have to add some code into ebiuld or save this as your avifile ebiuld...

Code:

# Copyright 1999-2003 Gentoo Technologies, Inc.
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2
# $Header: /home/cvsroot/gentoo-x86/media-video/avifile/avifile-0.7.37.20030522.ebuild,v 1.1 2003/05/22 19:15:00 mholzer Exp $

IUSE="static truetype xv sdl dvd mmx sse 3dnow zlib oggvorbis X qt alsa esd"

MAJ_PV=${PV:0:3}
MIN_PV=${PV:3:3}
MY_P="${P/.200/-200}"
MY_S="${PN}${MAJ_PV}-${MAJ_PV}${MIN_PV}"
S="${WORKDIR}/${MY_S}"

DESCRIPTION="Library for AVI-Files"
SRC_URI="mirror://sourceforge/${PN}/${MY_P}.tgz"
HOMEPAGE="http://avifile.sourceforge.net/"

SLOT="0.7"
LICENSE="GPL-2"
KEYWORDS="~x86 ~sparc"

DEPEND=">=media-libs/jpeg-6b
   x86? ( >=media-libs/divx4linux-20020418
      >=media-libs/win32codecs-0.90 )
   >=media-video/ffmpeg-0.4
   >=media-sound/mad-0.14
   >=media-libs/xvid-0.9.0
   >=media-sound/lame-3.90
   >=media-libs/audiofile-0.2.3
   truetype? ( >=media-libs/freetype-2.1 )
   xv? ( >=x11-base/xfree-4.2.1 )
   sdl? ( >=media-libs/libsdl-1.2.2 )
   dvd? ( >=media-libs/a52dec-0.7 )
   zlib? ( >=sys-libs/zlib-1.1.3 )
   oggvorbis? ( >=media-libs/libvorbis-1.0 )
   X? ( >=x11-base/xfree-4.2.0 virtual/xft )
   qt? ( >=x11-libs/qt-3.0.3 )
   alsa? ( >=media-libs/alsa-lib-0.9.0_rc2 )
   esd? ( >=media-sound/esound-0.2.28 )"

src_unpack() {
   unpack ${A}
   use qt || sed -i 's/qt[a-z]*//g' ${S}/samples/Makefile.am
   }

src_compile() {
   local myconf="--enable-oss"
   local kdepre=""

   use static \
      && myconf="${myconf} --enable-static" \
      || myconf="${myconf} --disable-static"

   use freetype \
      && myconf="${myconf} --enable-freetype2" \
      || myconf="${myconf} --disable-freetype2"

   use xv \
      && myconf="${myconf} --enable-xv" \
      || myconf="${myconf} --disable-xv"

   if [ "$XINERAMA" = "NO" ]; then
      myconf="${myconf} --disable-xinerama"
   fi

   if [ "$DPMS" = "NO" ]; then
      myconf="${myconf} --disable-dpms"
   fi

   use sdl \
      && myconf="${myconf} --enable-sdl" \
      || myconf="${myconf} --disable-sdl --disable-sdltest"

   if [ "$V4L" = "NO" ]; then
      myconf="${myconf} --disable-v4l"
   fi

   if [ "$SUN" = "NO" ]; then
      myconf="${myconf} --disable-sunaudio"
   fi

   use dvd \
      && myconf="${myconf} --enable-a52 --enable-ffmpeg-a52" \
      || myconf="${myconf} --disable-a52 --disable-ffmpeg-a52"

   if [ "$SBLIVE" = "NO" ]; then
      myconf="${myconf} --disable-ac3passthrough"
   fi

   if [ "$RUNTIME_LAME" = "YES" ]; then
      myconf="${myconf} --enable-lame-bin"
   fi

   if [ ! -z $DEBUGBUILD ]; then
      myconf="${myconf} --enable-loader-out"
   else
      myconf="${myconf} --enable-quiet"
   fi

   ( use mmx || use sse || use 3dnow ) && myconf="${myconf} --enable-x86opt"

   use zlib \
      && myconf="${myconf} --enable-libz" \
      || myconf="${myconf} --disable-libz"

   use oggvorbis \
      && myconf="${myconf} --enable-vorbis" \
      || myconf="${myconf} --disable-vorbis --disable-oggtest --disable-vorbistest"

   if [ "$MGA" = "NO" ]; then
      myconf="${myconf} --disable-mga"
   fi

   if [ "$DMALLOC" = "YES" ]; then
      myconf="${myconf} --with-dmallocth"
   fi

   use X \
      && myconf="${myconf} --with-x --enable-xft" \
      || myconf="${myconf} --without-x --disable-xft"
   
   use qt \
      && myconf="${myconf} --with-qt-prefix=${QTDIR}" \
      || myconf="${myconf} --without-qt"

   # Rather not use custom ones here .. build should set as high as
   # safe by itself.
   unset CFLAGS CXXFLAGS LDFLAGS CC CXX

   # Make sure we include freetype2 headers before freetype1 headers, else Xft2
   # borks, bug #11941.
   export C_INCLUDE_PATH="${C_INCLUDE_PATH}:/usr/include/freetype2"
   export CPLUS_INCLUDE_PATH="${CPLUS_INCLUDE_PATH}:/usr/include/freetype2"

   # Fix qt detection
   cp configure configure.orig
   sed -e "s:extern \"C\" void exit(int);:/* extern \"C\" void exit(int); */:" \
      < configure.orig > configure
      
   econf \
      --enable-samples \
      --disable-vidix \
      --with-fpic \
      --with-gnu-ld \
      ${myconf} || die
   emake || die
}

src_install () {
   dodir /usr/lib /usr/bin
   use avi && dodir /usr/lib/win32

   einstall || die

   cd ${S}
   dodoc COPYING README INSTALL
   cd doc
   dodoc CREDITS EXCEPTIONS FreeBSD LICENSING TODO
   dodoc VIDEO-PERFORMANCE WARNINGS KNOWN_BUGS
}

pkg_postinst() {
   einfo "In order to use certain video modes, you must be root"
   einfo "chmod +s /usr/bin/aviplay to suid root"
   einfo "As this is considered a security risk on multiuser"
   einfo "systems, this is not done by default"
}


Thanks everybody :D
Back to top
View user's profile Send private message
Konsti
l33t
l33t


Joined: 10 Dec 2002
Posts: 691

PostPosted: Mon Jun 02, 2003 9:32 am    Post subject: Reply with quote

But was is new in this ebuild exactly? Because both (last) versions of avifile contained an

use qt \
&& myconf="${myconf} --with-qt-prefix=${QTDIR}" \
|| myconf="${myconf} --without-qt"

which should be fine?!

K
_________________
konsti@jabber.org
Back to top
View user's profile Send private message
xaelis
n00b
n00b


Joined: 07 Jan 2003
Posts: 11

PostPosted: Mon Jun 02, 2003 11:05 am    Post subject: Reply with quote

> But was is new in this ebuild exactly?

It's the src_unpack fonction :

src_unpack() {
unpack ${A}
use qt || sed -i 's/qt[a-z]*//g' ${S}/samples/Makefile.am
}

It works fine for me :D
Back to top
View user's profile Send private message
Konsti
l33t
l33t


Joined: 10 Dec 2002
Posts: 691

PostPosted: Mon Jun 02, 2003 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

Ah ok, now I see it :P
_________________
konsti@jabber.org
Back to top
View user's profile Send private message
LugnutsForBrains
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Oct 2002
Posts: 89
Location: Mesa, AZ

PostPosted: Tue Jun 24, 2003 10:05 pm    Post subject: Avifile and GST-Plugins wont merge Reply with quote

I installed from a stage 3 tarball and had these same difficulties. I found that in reading many of the posts related to these problems that the problem was with the GCC compliler toolkit. It is set as an I586 when it should be set as an I686. This was the issue for me.

I suppose you could tone down the aggressiveness of your USE settings, but that goes against the spirit of this particular Linux.

Since this died in the middle of a GNOME emerge, I figured that I had a bunch of improperly compiled programs on my system, so what I did was:

Reset all my USE variables to the values I wanted in /etc/make.conf

Code:
emerge gcc
emerge -e world
emerge -e gnome


This got me back to a fully-optimized system, with a fixed compiler, and I know that all my files have been compiled properly.

(I know that I could have started over with a stage 1, but I'm stubborn and wanted to prove that there was something wrong with the Stage 3 tarball.)

If you have the time to do this or start over, you will be doing yourself a favor. Who knows what other errors you may receive that could be traced back to this?
_________________
Is the sky really falling???
Back to top
View user's profile Send private message
wrs4
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 May 2003
Posts: 95
Location: Alexandria, VA

PostPosted: Sat Jul 05, 2003 9:19 am    Post subject: Reply with quote

just out of curiosity...next time I do what you suggested, could I just do

Code:

emerge -e gcc world gnome


? I didn't realize the full implications of the -e switch :wink: so I've seen Perl, gcc, python, X, etc, rebuild several times each. Considering I'm trying to do this on a Pentium II/233 with 96 megs of RAM, it's taken the better part of a week.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum