Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Xfree86 4.3.0-r2 + Xfree-drm + Radeon 7500 = X does not work
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ZephidZebra
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 8
Location: Europe>Denmark>Westjylland>Vinderup

PostPosted: Thu Apr 10, 2003 10:37 am    Post subject: Xfree86 4.3.0-r2 + Xfree-drm + Radeon 7500 = X does not work Reply with quote

Hi,

I am new to this so prepare to see a newbie :oops: .

I have upgraded to Xfree86 4.3.0-r2+xfree-drm from 4.2.1, and now x can't start unless I use vesa driver, the radeon and ati drivers will not work.

My config and log:
http://nmd.starthotel.dk/XF86Config
http://nmd.starthotel.dk/XFree86.0.log

Plz help :cry:
Back to top
View user's profile Send private message
ctford0
l33t
l33t


Joined: 25 Oct 2002
Posts: 774
Location: Lexington, KY,USA

PostPosted: Thu Apr 10, 2003 1:56 pm    Post subject: Reply with quote

Here's what I did to get my radeon working....
After installing 4.3.0r2 im assuming.


1. Recompile your kernel if needed with agpgart and radeon as modules....

2. Reboot with the new kernel

3. emerge xfree-drm of the same version as X so in your case it would be 4.3.0r2

4. run "opengl-update xfree"

5. now everything should be ok... may have to reboot once more to get the new modules from xfree-drm loaded ( I did for some reason, still dont understand why)...

Hope this helps..

Chris
Back to top
View user's profile Send private message
ZephidZebra
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 8
Location: Europe>Denmark>Westjylland>Vinderup

PostPosted: Fri Apr 11, 2003 1:14 pm    Post subject: Reply with quote

Oki, I will try that.
_________________
My system:
AMD ThunderBird 1333@1400Mhz
256 NoName DDR Ram
40GB Seagate harddrive
Pure Gentoo LINUX!
Radeon 7500 128DDR
help me at:
Back to top
View user's profile Send private message
ZephidZebra
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 8
Location: Europe>Denmark>Westjylland>Vinderup

PostPosted: Fri Apr 11, 2003 4:41 pm    Post subject: Reply with quote

did not help :(
_________________
My system:
AMD ThunderBird 1333@1400Mhz
256 NoName DDR Ram
40GB Seagate harddrive
Pure Gentoo LINUX!
Radeon 7500 128DDR
help me at:
Back to top
View user's profile Send private message
TripKnot
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 May 2002
Posts: 213

PostPosted: Fri Apr 11, 2003 6:54 pm    Post subject: Reply with quote

Xfree-4.3.0-r2 is currently in the package.mask file where it is described as needing a lot of work. You may be better off using 4.3.0-r1
Back to top
View user's profile Send private message
ZephidZebra
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 8
Location: Europe>Denmark>Westjylland>Vinderup

PostPosted: Fri Apr 11, 2003 6:56 pm    Post subject: Reply with quote

I am trying Xfree 4.3.0 now (dont know r*) but still no luck, but I am still trying :P
_________________
My system:
AMD ThunderBird 1333@1400Mhz
256 NoName DDR Ram
40GB Seagate harddrive
Pure Gentoo LINUX!
Radeon 7500 128DDR
help me at:
Back to top
View user's profile Send private message
cbloss
n00b
n00b


Joined: 09 Apr 2003
Posts: 8

PostPosted: Sat Apr 12, 2003 8:57 am    Post subject: Reply with quote

I am confused on how to install xfree 4.3.0 r* in the first place. Could someone please help me?
_________________
...
Back to top
View user's profile Send private message
ZephidZebra
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 8
Location: Europe>Denmark>Westjylland>Vinderup

PostPosted: Sat Apr 12, 2003 8:58 am    Post subject: Reply with quote

ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge xfree
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge xfree-drm

thats how :)
_________________
My system:
AMD ThunderBird 1333@1400Mhz
256 NoName DDR Ram
40GB Seagate harddrive
Pure Gentoo LINUX!
Radeon 7500 128DDR
help me at:
Back to top
View user's profile Send private message
3vilinside
n00b
n00b


Joined: 11 Apr 2003
Posts: 56
Location: Graz, Austria

PostPosted: Sat Apr 12, 2003 2:32 pm    Post subject: Reply with quote

ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge xfree
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge xfree-drm

I did exactly what you wrote in your last post, I actually also commented out the xfree 4.3.0 line in the package.mask file but still I couldn't see the newest version of xfree ?!

I read the posting on how to change the mask flags, but as I said it didn't work out up to now. Since I'm running a IGP 340M on my Pavilion ze4294 (which is exactly the same as a Radeon 7500/9000) I need the 4.3.0 version of xfree, because of the patches applied in this version.

So how did you manage to do so? :roll:
_________________
"To err lies in the nature of humans, but to really fool things up you need a computer"
Back to top
View user's profile Send private message
dberkholz
Developer
Developer


Joined: 18 Mar 2003
Posts: 1008
Location: Minneapolis, MN, USA

PostPosted: Thu May 01, 2003 5:45 am    Post subject: Reply with quote

Try this.
Back to top
View user's profile Send private message
3vilinside
n00b
n00b


Joined: 11 Apr 2003
Posts: 56
Location: Graz, Austria

PostPosted: Thu May 01, 2003 12:28 pm    Post subject: Reply with quote

thank you for the reply. I forgot to post that I already managed to successfully merge xfree with dri. :wink:
_________________
"To err lies in the nature of humans, but to really fool things up you need a computer"
Back to top
View user's profile Send private message
mbacarella
n00b
n00b


Joined: 01 May 2003
Posts: 3

PostPosted: Fri May 02, 2003 11:35 pm    Post subject: Reply with quote

What happens if you comment out the Load "dri" section?

My Radeon Mobility 7500 crashes hard if I leave that uncommented.

Which means no accelerated 3D. *sigh*

At least it's usable for now.
Back to top
View user's profile Send private message
3vilinside
n00b
n00b


Joined: 11 Apr 2003
Posts: 56
Location: Graz, Austria

PostPosted: Sat May 03, 2003 1:55 pm    Post subject: Reply with quote

It does not crash if I uncomment it or just let the # remain in front of the loadable part. Although I have to say that I'm currently using the generic vesa driver since the generic ati and the radeon drivers _didn't work_. If you get it working with the radeon driver please let me know :lol:

BTW: do you actually run the *true* radeon card or just the IGP 340M as it is called on mobile systems like the one I have (HP Pavilion ze4294)? If you run the normal AGP-card then this problem is easily solved by emerging the lastest xfree (r2, I think).
_________________
"To err lies in the nature of humans, but to really fool things up you need a computer"
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum