Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Framebuffer resolution
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Things Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
bsolar
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 12 Jan 2003
Posts: 2764

PostPosted: Wed Feb 05, 2003 1:28 pm    Post subject: Framebuffer resolution Reply with quote

Hi,

I have a problem with framebuffer. I like to have my console at 1024x768 and configuring the kernel allowing VESA framebuffer I can append VGA=791 in grub.conf. This works.

This seems not possible with the appropriate support for my card, the ATI Radeon. I got framebuffer but at 1600x1200, too high resolution. VGA=791 seems to do nothing. Menuconfig says the support for Radeon is EXPERIMENTAL but I don't know if this is related. I use 2.4.20-gentoo-r1.

There is a way to go at a lower resolution or I have to switch back to generic VESA framebuffer suport?

Thanks in advance...
Back to top
View user's profile Send private message
yngwin
Developer
Developer


Joined: 19 Dec 2002
Posts: 4414
Location: Suzhou, China

PostPosted: Wed Feb 05, 2003 9:42 pm    Post subject: Reply with quote

You should have a look in /usr/src/linux/Documentation/fb/atifb I think. At least for my Matrox Millenium G550 there is a matroxfb there which explains about the options. You should have your kernel compiled with vgacon and atifb, but without vesafb and DRI. Then you can append an option video=ati:....(whatever is appropriate) which should do the trick.
_________________
"Those who deny freedom to others deserve it not for themselves." - Abraham Lincoln
Free Culture | Defective by Design | EFF
Back to top
View user's profile Send private message
bsolar
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 12 Jan 2003
Posts: 2764

PostPosted: Thu Feb 06, 2003 12:11 am    Post subject: Reply with quote

I have not found the right doc but reading I decided to execute fbset at startup.

It's not what I was looking for but it does the job.


Thanks. :wink:
Back to top
View user's profile Send private message
Kot-II
n00b
n00b


Joined: 03 Dec 2002
Posts: 6
Location: Moscow, Russia

PostPosted: Mon Feb 10, 2003 7:13 pm    Post subject: Re: Framebuffer resolution Reply with quote

bsolar wrote:
Hi,
There is a way to go at a lower resolution or I have to switch back to generic VESA framebuffer suport?

Thanks in advance...

For VESA fb use "video=vesafb VGA=xxx" kernel parameters
For Radeon try "video=radeonfb:<mode>", where mode is <xres>x<yres>[-<bpp>][@<refresh>] (list of predefined modes in drivers/video/modedb.c)
Back to top
View user's profile Send private message
bsolar
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 12 Jan 2003
Posts: 2764

PostPosted: Mon Feb 10, 2003 7:55 pm    Post subject: Re: Framebuffer resolution Reply with quote

Kot-II wrote:
For VESA fb use "video=vesafb VGA=xxx" kernel parameters
For Radeon try "video=radeonfb:<mode>", where mode is <xres>x<yres>[-<bpp>][@<refresh>] (list of predefined modes in drivers/video/modedb.c)


It doesn't work... in dmesg I got this:
Code:
radeonfb: ref_clk=2700, ref_div=60, xclk=16600 from BIOS
radeonfb: panel ID string: 1600x1200
radeonfb: detected DFP panel size from BIOS: 1600x1200
Console: switching to colour frame buffer device 200x75
radeonfb: ATI Radeon M6 LY  DDR SGRAM 16 MB
radeonfb: DVI port LCD monitor connected
radeonfb: CRT port no monitor connected
Back to top
View user's profile Send private message
aja
l33t
l33t


Joined: 26 Aug 2002
Posts: 705
Location: Edmonton, Canada

PostPosted: Tue Feb 11, 2003 4:08 pm    Post subject: Reply with quote

Are you prepending "0x" to your vga setting in the kernel parameters? I.e. 0x791 - I seemto recall I had some weirdness before I added that.
Back to top
View user's profile Send private message
bsolar
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 12 Jan 2003
Posts: 2764

PostPosted: Tue Feb 11, 2003 4:19 pm    Post subject: Reply with quote

Nothing to do, it says it's a wrong option and asks for a different mode. Note that no matter the mode I select, I always end with 1600x1200.
Back to top
View user's profile Send private message
aja
l33t
l33t


Joined: 26 Aug 2002
Posts: 705
Location: Edmonton, Canada

PostPosted: Tue Feb 11, 2003 6:43 pm    Post subject: Reply with quote

Never mind. I'm an idiot. I was misremembering - it was the other way around (I had 0x and wasn't supposed to). Pretend you never heard of me.
Back to top
View user's profile Send private message
deuce
n00b
n00b


Joined: 11 Dec 2002
Posts: 56

PostPosted: Wed Feb 12, 2003 6:21 pm    Post subject: Re: Framebuffer resolution Reply with quote

Kot-II wrote:
bsolar wrote:
Hi,
There is a way to go at a lower resolution or I have to switch back to generic VESA framebuffer suport?

Thanks in advance...

For VESA fb use "video=vesafb VGA=xxx" kernel parameters
For Radeon try "video=radeonfb:<mode>", where mode is <xres>x<yres>[-<bpp>][@<refresh>] (list of predefined modes in drivers/video/modedb.c)


It should be "video=radeon:<mode>"
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Things Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum