Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
ATAPI burning using XCDRoast? It's possible!
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2, 3  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
CheatersRealm
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 74

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 3:31 am    Post subject: ATAPI burning using XCDRoast? It's possible! Reply with quote

Foreword:
I got XCDRoast working with my ATAPI burner, without any ide-scsi emulation, because the new version of CDRTools supports the ATAPI method of using the burner... All you have to do is run the commands below( as root ), then you should be able to configure XCDRoast as usual, except this time using your burner without the emulation.

Version Numbers (Just for refrence):
XCDRoast: 0.96_alpha13
CDRTools: 2.01_alpha01

Commands to run:
emerge sync
emerge -up xcdroast
emerge -u xcdroast
cd /usr/portage/app-cdr/cdrtools/
emerge -up cdrtools-2.01_alpha01.ebuild
emerge -u cdrtools-2.01_alpha01.ebuild

This has been a cheatersrealm production :-D

Note: I would be interested to see how this method works out for everyone, but I WAS able to burn a 10MB cd (just to test that it worked).
Back to top
View user's profile Send private message
s003apr
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Oct 2002
Posts: 162

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 6:12 pm    Post subject: Reply with quote

I'm trying to get this to work on a fresh install of gentoo, and it's just not happening.

I emerged xcdroast (version 0.98 instead of 0.96, because that is the only ebuild I have available)
I then emerged cdrtools 2.01 alpha

I do have the scsi emulation enabled in the kernel, but I don't have anything in modules.autoload, so scsi modules aren't being loaded. I am also not passing the ide-scsi options in grub.

I also haven't touched devfsd.conf yet. I will worry about that when I get everything working for root.

X-cdroast tells me that no scsi devices are detected, and it simply won't let me choose any drives in setup (it is insisting on only using scsi)

cdrecord -scanbus also won't list any devices because it is still set on scanning for scsi devices.

I would like to get this to work for cdrecord first, then worry about x-cdroast. Can you give me any help?
Back to top
View user's profile Send private message
CheatersRealm
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 74

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 6:17 pm    Post subject: Reply with quote

s003apr wrote:

I would like to get this to work for cdrecord first, then worry about x-cdroast. Can you give me any help?


Well, I think that I might have omitted a step that might be necessary, getting cdrecord to see it.

EDIT: Does anyone know if cdrecord has a data file that it keeps, when it finds a recorder? if so, that's why there were problems omitting the step below:

try this:

cdrecord dev=ATAPI:/dev/hdc -checkdrive

for me, it returned the following (after a while... give it a few seconds):


Cdrecord 2.01a01 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling
scsidev: 'ATAPI:/dev/hdc'
devname: 'ATAPI:/dev/hdc'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.7'
Device type : Removable CD-ROM
Version : 0
Response Format: 1
Vendor_info : 'SONY '
Identifikation : 'CD-RW CRX160E '
Revision : '1.0e'
Device seems to be: Generic mmc CD-RW.
Using generic SCSI-3/mmc CD-R driver (mmc_cdr).
Driver flags : MMC-2 SWABAUDIO
Supported modes: TAO PACKET SAO SAO/R96R RAW/R96R
Back to top
View user's profile Send private message
ajayrockrock
n00b
n00b


Joined: 09 Jan 2003
Posts: 20

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 6:28 pm    Post subject: works for me... Reply with quote

cool! It works fine for me and I just burned my first data disc. One thing I did before I started was 'rmmod' all the scsi emulation stuff that is loaded up on every boot. It's weird because I don't have any kernel parameters in my grub configuration and it's not in my modules.autoload. But everytime I boot up I have the sg, sr_mod, and scsi_mod modules loaded.

Another quick question, does anyone know of a good burning program that I can just send MP3's and it will automatically decode them into making an normal audio cd? I can do it with lame but I'd rather skip the step if it's possible...

thanks,
ajay
Back to top
View user's profile Send private message
CheatersRealm
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 74

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 6:42 pm    Post subject: Re: works for me... Reply with quote

ajayrockrock wrote:
cool! It works fine for me and I just burned my first data disc.


Cool... I don't know any programs that go from mp3->cd in one step on linux, but I'm sure that if there is, someone will tell you..

I guess I should say that ALL of my scsi stuff is disabled in my kernel.. compleatly.. no scsi support at all...
Back to top
View user's profile Send private message
Black
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 10 Dec 2002
Posts: 121
Location: Province of Quebec, Canada

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 6:44 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Another quick question, does anyone know of a good burning program that I can just send MP3's and it will automatically decode them into making an normal audio cd?


I haven't done any audio CDs yet, but gtoaster seems to be able to do what you ask. You didn't say if you wanted a command-line or a GUI tool, so I'll tell you upfront that gtoaster is a Gnome application! Works well under KDE, thought! :)

Code:
emerge gtoaster
Back to top
View user's profile Send private message
CheatersRealm
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 74

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 6:51 pm    Post subject: Reply with quote

gtoaster eh? /me emerges.
Back to top
View user's profile Send private message
s003apr
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Oct 2002
Posts: 162

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 7:17 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Cdrecord 2.01a01 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling
scsidev: 'ATAPI:/dev/hdc'
devname: 'ATAPI:/dev/hdc'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.7'
Device type : Removable CD-ROM
Version : 0
Response Format: 1
Vendor_info : 'SONY '
Identifikation : 'CD-RW CRX160E '
Revision : '1.0e'
Device seems to be: Generic mmc CD-RW.
Using generic SCSI-3/mmc CD-R driver (mmc_cdr).
Driver flags : MMC-2 SWABAUDIO
Supported modes: TAO PACKET SAO SAO/R96R RAW/R96R


Ok, my returned basically the same thing except with Lite-on as vendor instead of sony, but still the same driver.

Also It returned:
Code:
Response Format: 2

I don't know what this is, but I assume it's not a problem.
I also gave me a few extra supported modes.

But still, at this point, xcdroast is still insisting that it can't find any scsi devices and of course, cdrecord -scanbus returns nothing.
Back to top
View user's profile Send private message
CheatersRealm
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 74

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 7:26 pm    Post subject: Reply with quote

s003apr wrote:
nothing.


well I dunno, sry dude...
Back to top
View user's profile Send private message
s003apr
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Oct 2002
Posts: 162

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 7:45 pm    Post subject: Reply with quote

Do you get anything on your burner when you do
Code:
cdrecord -scanbus

?
Back to top
View user's profile Send private message
CheatersRealm
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 74

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 7:54 pm    Post subject: Reply with quote

s003apr wrote:
Do you get anything on your burner when you do
Code:
cdrecord -scanbus

?


bash-2.05b# cdrecord -scanbus
Cdrecord 2.01a01 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling
cdrecord: No such file or directory. Cannot open '/dev/pg*'. Cannot open SCSI driver.
cdrecord: For possible targets try 'cdrecord -scanbus'. Make sure you are root.
cdrecord: For possible transport specifiers try 'cdrecord dev=help'.

BUT

bash-2.05b# cdrecord -scanbus dev=ATAPI
Cdrecord 2.01a01 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling
scsidev: 'ATAPI'
devname: 'ATAPI'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.7'
scsibus0:
0,0,0 0) 'SONY ' 'CD-RW CRX160E ' '1.0e' Removable CD-ROM
0,1,0 1) *
0,2,0 2) *
0,3,0 3) *
0,4,0 4) *
0,5,0 5) *
0,6,0 6) *
0,7,0 7) *


Also, an update from the burning side: I just burned a coaster, the buffer ran empty.. I'm thinking maybe bumping the process will help...
Back to top
View user's profile Send private message
s003apr
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Oct 2002
Posts: 162

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 8:02 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
cdrecord -scanbus dev=ATAPI

This froze me up at after reporting:
Code:
Warning: There may be fatal problems.


Oh well, thanks for your help. I think I'll just stick with SCSI emulation for now. Probably more reliable at this stage of development anyhow.
Back to top
View user's profile Send private message
CheatersRealm
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 74

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 8:21 pm    Post subject: Reply with quote

s003apr wrote:
Code:
cdrecord -scanbus dev=ATAPI

This froze me up at after reporting:
Code:
Warning: There may be fatal problems.


Oh well, thanks for your help. I think I'll just stick with SCSI emulation for now. Probably more reliable at this stage of development anyhow.


Are you sure it froze up? it takes a while... and I just got my CD to burn.. I belive that XCDRoast is quite finicky if it loses focus.. (my burner doesn't have BurnProof)
Back to top
View user's profile Send private message
s003apr
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Oct 2002
Posts: 162

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 9:09 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Are you sure it froze up?

i gave it at least 10 minutes

and I have had good luck with scsi emulation, so I guess I'll stick with it for now.
Back to top
View user's profile Send private message
CheatersRealm
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 74

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 10:12 pm    Post subject: Reply with quote

s003apr wrote:

i gave it at least 10 minutes.


Oh.. alright..

I did the ATAPI because I didn't feel like getting the kernel to have scsi stuff in it...
Back to top
View user's profile Send private message
HeadHolio
Guru
Guru


Joined: 10 Aug 2002
Posts: 445

PostPosted: Sun Jan 26, 2003 11:56 pm    Post subject: Same problem Reply with quote

I also have the same problem. Both K3B and XCDRoast tell me that no devices are available. However, cdrecord says this:

Code:
cdrecord -scanbus dev=ATAPI
Cdrecord 2.01a01 (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2002 Jörg Schilling
scsidev: 'ATAPI'
devname: 'ATAPI'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using ATA Packet interface.
Warning: The related libscg interface code is in pre alpha.
Warning: There may be fatal problems.
Using libscg version 'schily-0.7'
scsibus0:
        0,0,0     0) 'LITE-ON ' 'LTR-48246S      ' 'SS06' Removable CD-ROM
        0,1,0     1) *
        0,2,0     2) *
        0,3,0     3) *
        0,4,0     4) *
        0,5,0     5) *
        0,6,0     6) *
        0,7,0     7) *
Back to top
View user's profile Send private message
maw
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Aug 2002
Posts: 175
Location: Nottingham, UK

PostPosted: Mon Jan 27, 2003 12:09 am    Post subject: Reply with quote

Isn't ATAPI burning only available in kernel 2.5?
_________________
Your Gentoo woll sle me sodenly!
I may the beaute of it not sustene
(to misquote Chaucer)
Back to top
View user's profile Send private message
CheatersRealm
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 74

PostPosted: Mon Jan 27, 2003 2:56 am    Post subject: Reply with quote

maw wrote:
Isn't ATAPI burning only available in kernel 2.5?


my kernel: 2.4.19-gentoo-r10
Back to top
View user's profile Send private message
HeadHolio
Guru
Guru


Joined: 10 Aug 2002
Posts: 445

PostPosted: Mon Jan 27, 2003 12:03 pm    Post subject: Mine as well. Reply with quote

I am also using 2.4.19-gentoo-r10, but I have given up and am now set up with scsi emu. I'll try it again later once it becomes more established.
Back to top
View user's profile Send private message
divinerites
n00b
n00b


Joined: 31 May 2002
Posts: 15

PostPosted: Tue Jan 28, 2003 3:41 pm    Post subject: Reply with quote

s003apr wrote:

scsidev: 'ATAPI:/dev/hdc'
Supported modes: TAO PACKET SAO SAO/R96R RAW/R96R

But still, at this point, xcdroast is still insisting that it can't find any scsi devices and of course, cdrecord -scanbus returns nothing.


So now you have to type
Code:
# xcdroast -f ATAPI:/dev/hdc
Back to top
View user's profile Send private message
John2583
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Jan 2003
Posts: 87
Location: Raleigh, NC

PostPosted: Wed Jan 29, 2003 4:05 am    Post subject: Reply with quote

divinerites wrote:
s003apr wrote:

scsidev: 'ATAPI:/dev/hdc'
Supported modes: TAO PACKET SAO SAO/R96R RAW/R96R

But still, at this point, xcdroast is still insisting that it can't find any scsi devices and of course, cdrecord -scanbus returns nothing.


So now you have to type
Code:
# xcdroast -f ATAPI:/dev/hdc

ok that is awesome, I haven't burned a CD yet, but xcdroast can see my drive with that command. It can only see my CD writer, when I tryied to run # xcdroast -f ATAPI:/dev/hdc ATAPI:/dev/hdd it only sees the cdwriter. I have a DVD drive on /dev/hdd that I would like to use to make copies of disks etc. How can I accomplish this? ok, I'm burning a cd now, it seems to work fine. it's really slowing my computer, though. I added my normal user acount to the list of allowable users, but when I run it as that user it complains that I don't have permission. Are there any special setttings I need to do this?
_________________
iBook G3 600 Mhz, 640MB, 40GB, airport, DVD/CD-RW Gentoo PPC
PC specs: MSI K8N Neo4/SLI, A64 X2 3800+ @ 2.4GHz 2x1GB Corsair XMS DDR 400, Nvidia 7800GT
Back to top
View user's profile Send private message
CheatersRealm
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 74

PostPosted: Wed Jan 29, 2003 10:12 am    Post subject: Reply with quote

John2583 wrote:
it's really slowing my computer, though.


Yeah, I had the same thing, cept with a non burn proof burner... I'd hope that this is just because the software's pre-alpha for the ATAPI
Back to top
View user's profile Send private message
scott_ell
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 12 Nov 2002
Posts: 83
Location: Tallahassee, Florida, USA

PostPosted: Wed Jan 29, 2003 11:31 pm    Post subject: beautiful Reply with quote

Just burnt an audio cd with gtoaster and no scsi emulation! woohoo!

thanks cheater...
Back to top
View user's profile Send private message
crimson
Guru
Guru


Joined: 27 Apr 2002
Posts: 430
Location: Cedar Rapids, IA

PostPosted: Tue Feb 04, 2003 5:27 pm    Post subject: Reply with quote

Yeah, works for me :). I compiled the scsi emulation modules, but x-cdroast works without me loading any modules, although I think it may load sg, sr_mod, sd_mod, and scsi_mod by itself.
Back to top
View user's profile Send private message
pablo_pita
n00b
n00b


Joined: 05 Jan 2003
Posts: 25
Location: Frankfurt

PostPosted: Mon Feb 10, 2003 12:10 am    Post subject: here also burn succeeded without scsi emulation Reply with quote

I have just burned some files using :

$ mkisofs -R music | cdrecord -v fs=6m speed=2 dev=ATAPI:0,0 -

I have used the ATAPI transport layer, no scsi emulation loaded in the kernel. I have removed also hdc=scsi-ide in grub.conf.

I am using the kernel gentoo-sources 2.4.20-r1 and cdrtools 2.0.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum