Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Forums are slow as snail in a tarpit
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2, 3  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo Forums Feedback
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 924

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 3:02 pm    Post subject: Forums are slow as snail in a tarpit Reply with quote

What is going on? Response times for the forum are like ten seconds when starting to view a topic. Granted, once the page starts loading it comes throug in an instant. Searches don't work - search takes about 30 seconds and finally the request times out. Is something seriously wrong with the database backend or what?
Back to top
View user's profile Send private message
pilla
Administrator
Administrator


Joined: 07 Aug 2002
Posts: 7214
Location: Pelotas, BR

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

I am not experiencing any of the described problems. Are you sure that this is not due to some problem between you and the forum host?
_________________
"I'm just very selective about the reality I choose to accept." -- Calvin
Back to top
View user's profile Send private message
Zarhan
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2004
Posts: 924

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 3:41 pm    Post subject: Reply with quote

pilla wrote:
I am not experiencing any of the described problems. Are you sure that this is not due to some problem between you and the forum host?


I'm not using any proxy, my ISP is not using a transparent one (And I know this because I work for the said ISP), ping is stable 220 ms (from Europe, reasonably good value to US), traceroute gives 25 hops...

If I try to search with author name, it works. If I try to search with words (just something like 'kde') I get a timeout.

EDIT: Author search does not work either - at least completely, I just typoed pilla's name and got a really quick response "no posts found". However, typed correctly results in a timeout.


Last edited by Zarhan on Mon Jul 26, 2004 3:50 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
think4urs11
Administrator
Administrator


Joined: 25 Jun 2003
Posts: 6659
Location: above the cloud

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 3:47 pm    Post subject: Reply with quote

i can confirm this.
During random times i have very long answer times for the forums (60+ seconds), i don't found any pattern when this happens.
It's seems not to be network related, tracroutes show normal times, DNS is working fine too

Lasst occurance e.g. 5 minutes before this post.
Normally i have very good answer times, but since about ~1 week this happens more and more often :oops:
_________________
Nothing is secure / Security is always a trade-off with usability / Do not assume anything / Trust no-one, nothing / Paranoia is your friend / Think for yourself
Back to top
View user's profile Send private message
untiefe
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Jan 2004
Posts: 230
Location: the nonexisting Bielefeld, Germany

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

I can confirm this as well. Only when I want to post something, the gentoo forums are really slow today...
Everything else works fine for me (e.g. downloading livecd-2004 iso in 4 minutes :-)
_________________
"I'm an angel bored like hell
And you're a devil meaning well"

:: Cardigans - You're The Storm ::

glcu - gentoo linux cron update (full featured semi-automatic updates via cron)
Back to top
View user's profile Send private message
hensan
l33t
l33t


Joined: 26 Jun 2003
Posts: 868
Location: Sweden

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 4:24 pm    Post subject: Reply with quote

I can confirm it also. The forums are responding really slow and regularly timing out.
Back to top
View user's profile Send private message
firephoto
Veteran
Veteran


Joined: 29 Oct 2003
Posts: 1560
Location: +48° 5' 23.40", -119° 48' 30.00"

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 6:26 pm    Post subject: Reply with quote

I'll confirm this too with the forum posts being slow. Also the forums were not accessible a lot of the time over the weekend and when they were it was slow.

Code:
2:  66.133.46.1 (66.133.46.1)                             16.822ms
 3:  172.16.3.1 (172.16.3.1)                               16.363ms
 4:  border25s.fe5-20.ncidatacom-1.sea.pnap.net (206.191.144.209)  28.362ms
 5:  core4.ge3-0-bbnet2.sea.pnap.net (206.253.192.208)     25.391ms
 6:  sl-gw16-sea-2-3.sprintlink.net (160.81.44.33)        asymm  7  25.423ms
 7:  144.232.6.161 (144.232.6.161)                         25.446ms
 8:  sl-bb22-tac-6-0.sprintlink.net (144.232.9.151)        25.631ms
 9:  144.232.17.89 (144.232.17.89)                         26.573ms
10:  sl-gw4-tac-0-0.sprintlink.net (144.232.17.6)          24.140ms
11:  sl-unive7-3-0-0.sprintlink.net (160.81.115.86)       asymm 12  31.669ms
12:  corv-core1-gw.nero.net (207.98.64.18)                 85.292ms
13:  orstbrdr-gw.orst.edu (199.201.139.1)                  94.475ms
14:  orstsw1-gw.orst.edu (128.193.6.21)                    82.278ms
Back to top
View user's profile Send private message
amne
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 17 Nov 2002
Posts: 6377
Location: Graz / EU

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 7:28 pm    Post subject: Reply with quote

I've noticed some slowness in the last days, too. Seems all the people with problems are located somewhere in Europe?
Back to top
View user's profile Send private message
kallamej
Administrator
Administrator


Joined: 27 Jun 2003
Posts: 4836
Location: Gothenburg, Sweden

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 7:52 pm    Post subject: Reply with quote

Nope, my brother (in Indianapolis) has had problems as well.
_________________
Please read our FAQ Forum, it answers many of your questions.
irc: #gentoo-forums on irc.freenode.net
Back to top
View user's profile Send private message
Maedhros
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 14 Apr 2004
Posts: 5511
Location: Durham, UK

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 7:57 pm    Post subject: Reply with quote

I get this problem with two different ISPs. The traceroute I've just done looks like this:
Code:
# traceroute forums.gentoo.org
traceroute to falcon-bugs.gentoo.oregonstate.edu (128.193.0.38), 30 hops max, 52 byte packets
[...Internal Network ...]
 3  f2s1-hg2.ilford.broadband.bt.net (xxx.xxx.xxx.xxx)  14.672 ms  14.610 ms  14.657 ms
 4  217.41.132.2 (217.41.132.2)  14.637 ms 217.41.132.34 (217.41.132.34)  14.454 ms 217.41.132.33 (217.41.132.33)  14.458 ms
 5  217.41.132.106 (217.41.132.106)  21.833 ms 217.41.132.110 (217.41.132.110)  21.340 ms  19.116 ms
 6  i-194-106-33-67.freedom2surf.net (194.106.33.67)  21.928 ms  21.985 ms  20.687 ms
 7  i-194-106-32-16.freedom2surf.net (194.106.32.16)  35.208 ms  19.799 ms  22.698 ms
 8  213.232.64.50 (213.232.64.50)  22.843 ms  24.553 ms  22.389 ms
 9  sl-bb20-lon-8-0.sprintlink.net (213.206.128.41)  24.872 ms  26.474 ms  22.630 ms
10  sl-bb22-lon-14-0.sprintlink.net (213.206.128.53)  25.136 ms  22.057 ms  23.393 ms
11  sl-bb20-nyc-2-0.sprintlink.net (144.232.9.163)  243.175 ms  203.722 ms  233.758 ms
12  sl-bb22-nyc-8-0.sprintlink.net (144.232.7.106)  87.451 ms  89.781 ms  88.903 ms
13  sl-bb21-chi-9-0.sprintlink.net (144.232.9.149)  111.116 ms  109.697 ms  108.874 ms
14  sl-bb21-che-5-1.sprintlink.net (144.232.18.5)  131.056 ms  129.945 ms  128.786 ms
15  sl-bb20-tac-9-1.sprintlink.net (144.232.19.245)  164.322 ms  162.671 ms  163.562 ms
16  sl-gw4-tac-0-0.sprintlink.net (144.232.17.6)  163.843 ms  164.157 ms  164.298 ms
17  sl-unive7-2-0-0.sprintlink.net (160.81.115.38)  174.185 ms  170.573 ms  175.898 ms
18  corv-core1-gw.nero.net (207.98.64.18)  214.827 ms  212.478 ms  214.093 ms
19  orstbrdr-gw.orst.edu (199.201.139.1)  198.809 ms  206.565 ms  205.936 ms
20  orstsw1-gw.orst.edu (128.193.6.21)  201.012 ms  190.261 ms  195.603 ms
21  * * *
22  * * *

And so on until 30, at which point it gives up.
_________________
No-one's more important than the earthworm.
Back to top
View user's profile Send private message
think4urs11
Administrator
Administrator


Joined: 25 Jun 2003
Posts: 6659
Location: above the cloud

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 9:19 pm    Post subject: Reply with quote

did some more tests

- it seems not to be dependant on the ISP i use (two german)
- it happens (today) VERY frequently, maybe a relation due to MyDom outbreak today, but the issue is there since at least a week
- normal response time is ~185ms from my main provider, slightly more from the second one, both constant values

when it happens
- response time is still the same
- tcptraceroute forums.gentoo.org 80 works fine
- wget http://forums.gentoo.org/index.php times out

Code:
# tcptraceroute -n forums.gentoo.org 80
...
 8  209.247.9.86 (209.247.9.86)  175.955 ms  176.790 ms  176.401 ms
 9  63.211.200.246 (63.211.200.246)  179.620 ms  178.323 ms  179.244 ms
10  207.98.64.9 (207.98.64.9)  182.607 ms  181.128 ms  181.421 ms
11  207.98.64.197 (207.98.64.197)  181.618 ms  180.679 ms  182.084 ms
12  199.201.139.1 (199.201.139.1)  180.443 ms  185.941 ms  181.788 ms
13  128.193.6.21 (128.193.6.21)  182.786 ms  181.302 ms  180.595 ms
14  128.193.0.38 (128.193.0.38) [open]  182.442 ms  183.252 ms  185.830 ms

Code:
traceroute -n forums.gentoo.org
...
 8  209.247.9.54  176.500 ms  175.430 ms  176.638 ms
 9  63.211.200.246  178.961 ms  180.358 ms  179.436 ms
10  207.98.64.9  181.821 ms  182.602 ms  181.253 ms
11  207.98.64.197  180.976 ms  181.588 ms  183.457 ms
12  199.201.139.1  184.771 ms  185.421 ms  186.118 ms
13  128.193.6.21  182.447 ms  182.929 ms  181.976 ms
14  * * *



OHHH - during writing this post i got this one:
Quote:
phpBB : Critical Error

Error clearing sessions table

DEBUG MODE

SQL Error : 1205 Lock wait timeout exceeded; Try restarting transaction

DELETE FROM phpbb_sessions WHERE session_time < 1090871118 AND session_id <> 'bbc4c0d237732ee35560710f36e03458'

Line : 294
File : /var/www/forums.gentoo.org/includes/sessions.php

HTH
T.
_________________
Nothing is secure / Security is always a trade-off with usability / Do not assume anything / Trust no-one, nothing / Paranoia is your friend / Think for yourself
Back to top
View user's profile Send private message
Given M. Sur
l33t
l33t


Joined: 03 Feb 2004
Posts: 648
Location: No such file or directory

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 10:21 pm    Post subject: Reply with quote

I've been having problems from California today. I didn't have any problems the last few days though.
_________________
What is the best [insert-type-of-program-here]?
Back to top
View user's profile Send private message
silentbob
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Nov 2003
Posts: 159
Location: UK

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 10:32 pm    Post subject: me too Reply with quote

I've noticed the forum seems to be a bit flaky for me during the past week or so. Sometimes it is completely unaccessible, this is both at home and from work (UK).
Back to top
View user's profile Send private message
think4urs11
Administrator
Administrator


Joined: 25 Jun 2003
Posts: 6659
Location: above the cloud

PostPosted: Thu Jul 29, 2004 1:51 pm    Post subject: Reply with quote

same problem again as on monday

timerange: 15:28 - 15:48 CEST
timeouts from forums.gentoo.org

ping - OK
tcptraceroute - OK
wget - timeout
browsing - timeout

HTH
T.
_________________
Nothing is secure / Security is always a trade-off with usability / Do not assume anything / Trust no-one, nothing / Paranoia is your friend / Think for yourself
Back to top
View user's profile Send private message
Deathwing00
Moderator
Moderator


Joined: 13 Jun 2003
Posts: 4078
Location: Barcelona, Spain

PostPosted: Thu Jul 29, 2004 2:08 pm    Post subject: Reply with quote

Unfortunately I experience the same problems... more exactly, when the latest GLSA got to my mail and I was going to post it to the forum, it stopped responding :( Is the gentoo mail server running in the same server as the forum does? Perhaps router priorities?

The www.gentoo.org and bugs.gentoo.org run flawless though :(
Back to top
View user's profile Send private message
Ateo
Advocate
Advocate


Joined: 02 Jun 2003
Posts: 2019
Location: Earth

PostPosted: Tue Aug 03, 2004 10:25 am    Post subject: Reply with quote

Slower than molassis here too. Not always, but the last couple of weeks have been.... well, slow. Every other random page on the net open in a split second.
Back to top
View user's profile Send private message
wilburpan
l33t
l33t


Joined: 21 Jan 2003
Posts: 977

PostPosted: Tue Aug 03, 2004 5:32 pm    Post subject: Reply with quote

I can confirm the sporadic slow down to outright unresponsiveness of the Gentoo forums over the past few weeks. I've been connecting from various computers in New Jersey. Occasionally, www.gentoo.org and packages.gentoo.org will get bogged down as well.

Of course, the chance of hitting a Gentoo forums logjam seems to be directly proportional to my need to search for a solution to a problem. 8O
_________________
I'm only hanging out in OTW until I get rid of this stupid l33t ranking.....Crap. That didn't work.
Back to top
View user's profile Send private message
squeegy
Guru
Guru


Joined: 13 Mar 2004
Posts: 321
Location: Cincinnati, OH

PostPosted: Wed Aug 04, 2004 3:14 am    Post subject: Reply with quote

I'm glad I saw this I was about to complain to my cable company. :lol:
Back to top
View user's profile Send private message
Pink
Veteran
Veteran


Joined: 24 Jul 2003
Posts: 1062

PostPosted: Wed Aug 04, 2004 7:10 am    Post subject: Reply with quote

Only to add another yes, it is slow as hell post.

I am lucky because my main browsing time is between 0800 and 0800 (GMT) and it is 90% ok then, but any other time of the day or night it is pot luck as to wether I can access the pages or not.

The really annoying thing is that even if it times out it manages to count your trying to access it as a visit. So when I do manage to access it (usually some hours later) I click posts since last visit I miss most of them. Very annoying :cry:
_________________
usefuljaja.com - VPS Tutorials
Back to top
View user's profile Send private message
PowerFactor
Veteran
Veteran


Joined: 30 Jan 2003
Posts: 1692
Location: out of it

PostPosted: Wed Aug 04, 2004 5:36 pm    Post subject: Reply with quote

I can conform this too. For the past couple weeks the forums have sporadically been slow, occasionally flat out inaccessible due to timeouts for several minutes at a time. Hasn't happend today yet but usually is several times per day. Meanwhile I have no trouble at all accessing www.gentoo.org even when forums.gentoo.org timing out is so I don't think the problem is on my end.
Back to top
View user's profile Send private message
Clue-less
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Feb 2004
Posts: 87

PostPosted: Wed Aug 04, 2004 11:30 pm    Post subject: Reply with quote

I noticed the slow post time, too. I thought it was the router flipping out on me. :roll:

This has been happening the past couple of weeks, although it seems to be getting a bit better the last couple of days.
_________________
Clue-less
Back to top
View user's profile Send private message
jtaylor72
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Feb 2004
Posts: 197
Location: "the can", WA

PostPosted: Wed Aug 04, 2004 11:43 pm    Post subject: Reply with quote

I too have been experienceing slowness and the inability to access anything on the forums site at times. This has been happening the last couple of weeks. When it happens, I can get everywhere else on the net just fine, including the main gentoo home page.
Back to top
View user's profile Send private message
PowerFactor
Veteran
Veteran


Joined: 30 Jan 2003
Posts: 1692
Location: out of it

PostPosted: Sun Aug 08, 2004 4:20 pm    Post subject: Reply with quote

Forums are still slow, getting pages to load at all has been hit-or-miss for the past few minutes and a few other times this morning. And I'm browsing from a different location using a different isp than normal.
Back to top
View user's profile Send private message
klieber
Administrator
Administrator


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 3657
Location: San Francisco, CA

PostPosted: Sun Aug 08, 2004 4:45 pm    Post subject: Reply with quote

We have some new hardware coming on line in the next two weeks which should help (if not totally alleviate) the speed issues. If that doesn't help, we may look into archiving/pruning older posts as well.

--kurt
_________________
The problem with political jokes is that they get elected
Back to top
View user's profile Send private message
PowerFactor
Veteran
Veteran


Joined: 30 Jan 2003
Posts: 1692
Location: out of it

PostPosted: Sun Aug 08, 2004 8:13 pm    Post subject: Reply with quote

That's good to hear. Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo Forums Feedback All times are GMT
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum