Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
FIXED: Portage: "Invalid db entry"
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
qnx
l33t
l33t


Joined: 25 Jun 2002
Posts: 638
Location: Göteborg, Sweden

PostPosted: Tue Oct 28, 2003 10:45 am    Post subject: FIXED: Portage: "Invalid db entry" Reply with quote

Hi,
here's what I get after a successful 'emerge -U world':
Code:
>>> Regenerating /etc/ld.so.cache...
 * Caching service dependencies...                                        [ ok ]
>>> Auto-cleaning packages ...
!!! Invalid db entry: /var/db/pkg/*sys-fs/devfsd!!! Invalid db entry: /var/db/pkg/*sys-fs/devfsd
>>> No outdated packages were found on your system.


 * Regenerating GNU info directory index...
 * Processed 68 info files.

bash-2.05b$

I assume that that poratage database got corrupted once when my filesystem crashed a couple of times... (I had problems with other files, they *were* corrupted). Where is that database located and how can I fix this?
I think it's also there reason of:
Code:
bash-2.05b$ emerge -upv world

These are the packages that I would merge, in order:

Calculating world dependencies ...done!
[ebuild     UD] media-sound/xmms-1.2.7-r20 [1.2.8-r2] +xml +nls -esd -gnome +opengl +mmx +oggvorbis +3dnow +mikmod -directfb -ipv6 -cjk
[ebuild     UD] net-im/gaim-0.70-r2 [0.71-r1] +nls +perl -spell -nas +ssl
[ebuild     UD] x11-themes/xmms-themes-0.0.2 [0.0.3]
[ebuild     UD] media-libs/libmng-1.0.4 [1.0.5]
[ebuild     UD] x11-libs/qt-3.1.2-r4 [3.2.2] -cups -nas -postgres +opengl +mysql -odbc +gif -debug
[ebuild     U ] app-arch/zip-2.3-r2 [2.3-r1] +crypt
[ebuild     UD] app-office/openoffice-bin-1.0.2 [1.1.0] +kde -gnome
[ebuild     UD] net-p2p/dclib-0.2.19 [0.2.20]
[ebuild     UD] net-p2p/dcgui-qt-0.2.19 [0.2.20] +ssl
[ebuild     UD] net-www/mozilla-firebird-0.6.1 [0.7] -java +gtk2 -ipv6 -gnome -moznoxft
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/emerge", line 2133, in ?
    mydepgraph.display(mydepgraph.altlist())
  File "/usr/bin/emerge", line 1103, in display
    elif (not "--emptytree" in myopts) and portage.db[x[1]]["vartree"].exists_specific_cat(x[2]):
  File "/usr/lib/python2.2/site-packages/portage.py", line 3469, in exists_specific_cat
    self.invalidentry(self.root+"var/db/pkg/"+a[0]+"/"+x)
AttributeError: vartree instance has no attribute 'invalidentry'

Please, help me!
Cheers!
_________________
Registred Linux user #191143!
Abit NF7-S rev. 2.00 (BIOS v. 2.7)
AMD AthlonXP 2500+ (Barton)
PATA Seagate ST3120022A
SATA Seagate ST3200822AS & Silicon Image 3112 chipset
Gentoo Linux :)


Last edited by qnx on Wed Oct 29, 2003 9:16 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
bazik
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 22 Jul 2002
Posts: 277
Location: Behind you.

PostPosted: Tue Oct 28, 2003 10:58 am    Post subject: Reply with quote

There are a few bugs on bugzilla and I bet like half a dozen posts here on the forum about it.

/me points his finger at the 'Quick Search:' field
_________________
Gentoo Linux/Sparc Developer
http://dev.gentoo.org/~bazik/
Back to top
View user's profile Send private message
qnx
l33t
l33t


Joined: 25 Jun 2002
Posts: 638
Location: Göteborg, Sweden

PostPosted: Tue Oct 28, 2003 11:14 am    Post subject: Reply with quote

Hum, couldn't find anything useful at Portage forum... But you think it's something common, already submited to bugzilla?
_________________
Registred Linux user #191143!
Abit NF7-S rev. 2.00 (BIOS v. 2.7)
AMD AthlonXP 2500+ (Barton)
PATA Seagate ST3120022A
SATA Seagate ST3200822AS & Silicon Image 3112 chipset
Gentoo Linux :)
Back to top
View user's profile Send private message
()
l33t
l33t


Joined: 25 Nov 2002
Posts: 610

PostPosted: Tue Oct 28, 2003 11:40 am    Post subject: Reply with quote

Like the output says, the database is located at /var/db/pkg. The self.invalidEntry problem is filed at bugs.gentoo.org ; )
Back to top
View user's profile Send private message
qnx
l33t
l33t


Joined: 25 Jun 2002
Posts: 638
Location: Göteborg, Sweden

PostPosted: Tue Oct 28, 2003 11:45 am    Post subject: Reply with quote

Okey, thanks.
Anyone could explain why this happens only in some cases, cause it doesn't look like everyone with portage 2.0.49-r15 has this problem... (I got no respons at all on my post about -r15 errors).
_________________
Registred Linux user #191143!
Abit NF7-S rev. 2.00 (BIOS v. 2.7)
AMD AthlonXP 2500+ (Barton)
PATA Seagate ST3120022A
SATA Seagate ST3200822AS & Silicon Image 3112 chipset
Gentoo Linux :)
Back to top
View user's profile Send private message
()
l33t
l33t


Joined: 25 Nov 2002
Posts: 610

PostPosted: Tue Oct 28, 2003 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

I guess not everyone suffers from invalid entries in the package database? I stumbled onto this bug when I did an unfinished merge with the help of the ebuild command (ebuild compile etc.).
Back to top
View user's profile Send private message
qnx
l33t
l33t


Joined: 25 Jun 2002
Posts: 638
Location: Göteborg, Sweden

PostPosted: Wed Oct 29, 2003 9:07 am    Post subject: Reply with quote

But what should I do now? I really want emerge -up world to run completly and not just to a package that it finds invalid and then cancel the update...
_________________
Registred Linux user #191143!
Abit NF7-S rev. 2.00 (BIOS v. 2.7)
AMD AthlonXP 2500+ (Barton)
PATA Seagate ST3120022A
SATA Seagate ST3200822AS & Silicon Image 3112 chipset
Gentoo Linux :)
Back to top
View user's profile Send private message
qnx
l33t
l33t


Joined: 25 Jun 2002
Posts: 638
Location: Göteborg, Sweden

PostPosted: Wed Oct 29, 2003 9:19 am    Post subject: Reply with quote

Hi all,
I searched the forums again, with better results this time. I found this thread useful.
Followed it, deleted entries showed by
Code:
find /var/db/pkg -iname "*merg*"

and now it's all perfectly normal again!
Cheers!
_________________
Registred Linux user #191143!
Abit NF7-S rev. 2.00 (BIOS v. 2.7)
AMD AthlonXP 2500+ (Barton)
PATA Seagate ST3120022A
SATA Seagate ST3200822AS & Silicon Image 3112 chipset
Gentoo Linux :)
Back to top
View user's profile Send private message
brettlpb
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 May 2003
Posts: 197

PostPosted: Fri Nov 07, 2003 11:45 pm    Post subject: Reply with quote

I'm having the same problem, although that didn't fix it.

Code:
find /var/db/pkg -iname "*merg*"


Nothing found, nor with "*MERG*" nor with updatedb and locate MERG or anything, tried a million ways... had no files with MERG in it...

Still getting the devfsd /var/db/pkg error :cry:

Any ideas?![/quote]
Back to top
View user's profile Send private message
GenKreton
l33t
l33t


Joined: 20 Sep 2003
Posts: 828
Location: Cambridge, MA

PostPosted: Sat Nov 08, 2003 5:03 am    Post subject: Reply with quote

Mine fixed itself over time. It didn't affect anything just a tad annoying to see the message. So I wouldn't worry about it.
Back to top
View user's profile Send private message
brettlpb
Apprentice
Apprentice


Joined: 27 May 2003
Posts: 197

PostPosted: Sat Nov 08, 2003 6:29 am    Post subject: Reply with quote

Yeah seems to be gone now...

Just scared me :D
Back to top
View user's profile Send private message
mindwarp
n00b
n00b


Joined: 23 Jan 2003
Posts: 22
Location: Detroit, MI

PostPosted: Wed Nov 26, 2003 4:43 pm    Post subject: Reply with quote

I have the same problem using 1.4. Just installed it using GRP files last night.
_________________
Mindwarp.net
Back to top
View user's profile Send private message
ian!
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 25 Feb 2003
Posts: 3827
Location: Essen, Germany

PostPosted: Thu Nov 27, 2003 11:43 am    Post subject: Reply with quote

Moved to 'Duplicate Threads'.

:arrow: http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=105082
_________________
"To have a successful open source project, you need to be at least somewhat successful at getting along with people." -- Daniel Robbins
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum